جستجو در سایت

1400/06/16 00:00

"چگونه خون شد"


«خون شد» ساخته مسعود کیمیایی در آستانه هشتاد سالگی است و این موهبتی است که در این سن نصیب هر فیلمسازی نمی شود

فیلم با حرکت سایه ای از یک مرد بر کرکره های پاپین کشیده دکان هایی در سیاهی شب آغاز می شود و با نمایی مشابه به پایان می رسد. «فضلی»(سعید آقا خانی) قهرمان یکه ی کیمیایی است که از دور زمانی به خانه ی از هم پاشیده ی پدری که در حال غصب شدن توسط نااهلان است باز می گردد. مسعود کیمیایی فیلمسازی اهل دل است و آثارش قبل از هر چیز گویای حال و هوای درونی و همچنین بازتابی از درک زمانه اش می باشد او سبک و زبانی شخصی دارد و موضوعاتی معین را در فیلم هایش دنبال می کند. آثارش نمادین و قهرمان محور است. قهرمان وی گاه بدون مقدمه و ناگهان از ناکجا آباد بیرون می آید و حقی را به حق دار می رساند و داد مظلومان را که پناهی ندارند از ظالمان می گیرد و خود زخم خورده از صحنه خارج می شود و این همان الگوی رایج فیلم های وسترن کلاسیک است.(1)

بنظر می رسد او در اواخر سال های دهه ی هشتاد و اوایل دهه ی نود عنصر خویشتنداری را به فیلم هایش اضافه می نماید که به نوعی همراهی با خواسته های جامعه مدنی برای تغییر بدون خشونت بود. اما چه شده است که چند سال بعد «خون شد» سرخ ترین فیلم او می شود؟ شاید او بار دیگر با جامعه فقر زده که فساد و تباهی در آن رو به گسترش است و مظلومانی که پناهی ندارند رو برو شده است و پیشنهادش برای برون رفت از وضع موجود، با «خون شد» بسی خونین تر از «قیصر» است. با این وجود نگارنده با درک حال و هوای فیلمساز نمی تواند پذیرای این راه حل باشد و کیمیایی «محاکمه در خیابان»(2) و «مترو پل»(3) را با واقعیت جامعه امروز نزدیک تر می بیند زیرا با وجود همه مصایب همچنان در عصر جوامع مدنی، شبکه های اجتماعی و رسانه های دیجیتالی که روز به روز در حال گسترش می باشند زندگی می کنیم . این ابزارهای جدید امکان هوشیاری و آگاهی برای تغییرات بدون خشونت را فراهم می کنند

هر مفسر یا منتقدی می تواند اظهار نظر خود را با توجه به دو نکته نشر دهد .یک آن که بطور روشن و آشکار اصالت با اثر است و بدون اثر تفسیر یا نقدی نیز وجود نخواهد داشت، دیگر آن که اظهار نظر چه در تائید و یا نفی هر اثری به معنی تعیین تکلیف برای صاحب اثر نیست چه آن که نویسندگان، هنرمندان و همه اندیشمندان و فرهیختگان، وجدان بیدار جامعه هستند و هیچ کس حق تعیین تکلیف، ریل گذاری و تحدید آزادی آنان را ندارد.


‍‍پی نوشت:


(۱)- نگاهی به سینمای کیمیایی از دریچه اسطوره، مقاله: منبع روزنامه مردم سالاري. خرداد ۱۳۹۰، زهره نبی زاده.


(2)- نقد فیلم «محاکمه در خیابان»: منبع روزنامه انديشه نو، آذر ۱۳۸۸ و روزنامه مردم سالاري، شهریور ۱۳۸۹، زهره نبی زاده.


(۳)- نقد فیلم «متروپل»: منبع روزنامه آفتاب یزد،خرداد ۱۳۹۳، زهره نبی زاده.