جستجو در سایت

1396/12/06 00:00

داستانی اخلاقی برای عصر جدید

داستانی اخلاقی برای عصر جدید

ترجمه اختصاصی سلام سینما- درام نوپای« درساژ »داستانی اخلاقی برای عصر جدید است که به صورت قدرتمندی عواقب افزایش فاصله طبقاتی را در جامعه معاصر ایران جلو دوربین آورده و نشان می دهد که طبقات متوسط و بالا دست باورها و اعتقادات خود را از دست داده اند. فیلم پویا بادکوبه بر محوریت نوجوانی منزوی از یک خانواده متوسط می گردد که پس از انجام جرمی از گروه همسالان پولدارش جدا می شود. این فیلم در بخش نسل جشنواره برلین از سوی داوران مورد تقدیر ویژه قرار گرفت، که به دلیل نگاه بحث برانگیزش بر قدرت، پول، دورویی و فاصله بین نسل ها  به نظر می رسد از کارهای محمد رسول اف الهام گرفته است. 

فیلم در مهرشهر اتفاق می افتد، حومه سبز کرج که در 25 مایلی تهران واقع شده است و دارای ویلاهای خصوصی فانتزی به همراه بلوک های آپارتمانی با قیمتی ارزان تر است. گلسا زیبا، سرسخت و دوست داشتنی( با بازی نگار مقدم که شبیه جوانی گلشیفته فراهانی است )تنها فرزند والدینی( با بازی علی مصفا و شبنم مقدمی ) با پشتکار، شاغل و از طبقه متوسط اجتماع است که می خواهند بیش از آنچه خودشان داشتند به دخترشان آزادی بدهند که از جمله این آزادی ها فرصتی برای اسب سواری در اصطبلی بومی شان است. 

اگرچه والدین گلسا اعتقاد دارند که بهترین را برای او می خواهند، اما اعضای خانواده به ندرت باهم ارتباط برقرار می کنند. شام ها در سکوت سرو می شود و بعد از آن به تماشای تلویزیون می پردازند. گلسا که دائما در گوشش هدفون می گذارد و به موزیک گوش می دهد معمولا به این نوع زندگی والدینش توجهی ندارد. بدون اینکه والدینش دوستانش را بشناسند یا بدانند که او کجا می رود او بین خانه و بیرون رفت و آمد می کند. 

هروقت که فرصتش پیش بیاید خانه را ترک می کند و اوقاتش را با همکلاسی های گستاخ و بانفوذی می گذارند که به پیشینه خانوادگی او به چشم حقارت نگاه می کنند. یک شب که حوصله شان سر می رود به یک فروشگاه کوچک دستبرد می زنند، بعد از اینکه خدمه افغان( با بازی لطف الله صیفی ) آن را مجروح می کنند فراموش می کنند که ویدیو دوربین مخفی فروشگاه را پاک کنند. پسر ثروتمندترین مرد شهر امیر قلدر( با بازی یسنا میرطهماسب )که سردسته این گروه است گلسا را مجبور می کند تا فیلم دوربین فروشگاه را بردارد. 

گلسا فیلم دوربین را در درساژ اصطبل پنهان می کند و تلاش دوستانش برای پس گرفتن آن بی فایده است. گلسا با از بین بردن یا تحویل دادن فیلم به آنها خودداری می کند که این منجر به افزایش تنش ها در بین دوستانش و بین او و خانواده اش می شود.

فیلم نامه نوشته شده به وسیله حامد رجبی( که در سال 2015 با فیلم« پریدن از ارتفاع کم» در جشنواره فیلم برلین شرکت کرده بود )داستان های سینمایی اخلاقی را که بعد از انقلاب اسلامی آغاز به کار کرده است نشان می دهد. گلسا بیشتر از اینکه یک همراه و موافق باشد یک ضد قهرمان است. مانند شخصیت بکی شارپ در داستان های ویلیام تاکری بیگانه وار عمل می کند که رابطه سطحی و مادی گرایانه بین دوستانش، خانواده های آن ها و حتی پدر و مادر خودش را به معرض نمایش می گذارد. اما اگر دوست یا عضوی از خانواده وجود نداشته باشد که او با آنها درباره مرزهای اخلاقی بحث کند، این شخصیت سرسخت با انجام اشتباهات متعددی بیشتر از همه باعث تخریب زندگی خودش وسپس سایرین می شود.   

بادکوبه با اطمینان از به تصویر کشیدن چنین شخصیتی، لجاجت و کج خلقی گلسا را تحت کنترل نگه می دارد که این منجر شده است تا دیگر انرژی برای حفظ هیجان فیلم نداشته باشد. گلسا تقریبا همیشه با پای پیاده حرکت می کند، نه بخاطر اینکه پول تاکسی ندارد یا اینکه بدون امین نمی تواند اسب سواری کند بلکه پیاده روی تنها زمانی است که احساس خوشحالی و آسودگی می کند. مزیت کار کردن با اشکان اشکانی( فیلمبردار فیلم لرد )تصویرهای متعدد شبانه ای است که در آن خلق و خوی سرکش شخصیت اصلی داستان را به خوبی برجسته می کند.   

منبع: ورایتی