«سودابه» مستقل است و شعار نمیدهد/ جبران ضرر با اکران آنلاین

محمدعلی سجادی کارگردان فیلم سینمایی «سودابه» که این روزها از پلتفرم فیلمنت به صورت آنلاین در حال اکران است به خبرنگار فیلم نت نیوز گفت: شرایط اکران برای «سودابه» اصلا مساعد نبود، در آن مقطع تاریخی هیچ فیلم اجتماعی نتوانست در گیشه موفق باشد و از فیلم «سودابه» که اثری روانشناختی با نگرشی اجتماعی است قطعا نمیشد انتظار فروش چندانی در آن وضعیت داشت، در آن مقطع به دلیل شرایط اجتماعی بینندههای همیشگی آثار غیرکمدی سینما به سینما نمیآمدند و امروز با اکران «پیر پسر» شرایط کمی تغییر کرده و گویا قشری که به سینما نمیآمدند، خوشبختانه از این فیلم استقبال کردند.
سجادی تصریح کرد: سینمای ایران در آونگ میان سینمای زیرزمینی و روی زمینی است و فیلمها و کلا آثاری که در این آونگ قرار ندارند سرانجام چندانی هم نخواهند داشت. «سودابه» در حوزه سینمای مستقل و کم چیز قرار میگیرد. در سال ۹۷ با یاری یاران و همکارانم ساخته شد تا بخواهد به نمايش در بیاید به کرونا خورد و بعد هم که بهم ریختن اوضاع و … . این فیلم در اکران کاملاً در انزوا قرار گرفت و حتی آنهایی که طرفدار سینمای مستقل بودند و گویا هستند هم از «سودابه» حمایت نکردند. شاید حرف زدن درباره سینما مستقل جذابتر است یا شاید چون «سودابه» شعار نمیدهد یا نوع غالب نیست این شرایط برایش رقم خورد. البته از طرفی امروز شتاب وقایع در کشور به قدری زیاد است و همه منتظر اتفاقات تازهای هستند که نمیشود توقعی داشت که مثلا نگران سینمای مستقل و فیلمهایی که اکران میشوند، باشند.
وی در پاسخ به پرسشی درباره اینکه آیا وضعیت سینما نسبت به سال گذشته وضعیت بهتری شده است یا خیر، گفت: پس از جنگ دوازده روزه همه چیز در بیشتر از پیش در حالت آونگی قرار گرفته، همه منتظر اتفاقاتی هستند و همین وضعیت هم بخشی از واقعیت انکارناپذیر جامعه امروز ایران است و سينمای دولتی ما وابسته به این شرایط وضعیت مساعدی ندارد. همچنان ابهام وجود دارد و به همین دلیل نمیتوان گفت که نسبت به سال گذشته الآن در وضعیت بهتری قرار داریم یا خیر.
این کارگردان سینما درباره اکران آنلاین فیلمهای سینمایی اظهار کرد: در حال حاضر بنظر میرسد، پلتفرمها کارکرد بیشتری برای دیده شدن آثار اجتماعی و غیرکمدی دارند. اکران آنلاین میتواند به این سینما کمک کند اما پلتفرمها هم در دایره محدود سیستم موجود تعریف شدهاند و برونرفتی از آن ندارند و وضعیت در نمایش خانگی به این شکل نیست که شما تصور کنید که با فضای کاملا باز مواجه هستید که میتوانید به هر سوژهای که علاقه دارید، بپردازید. محدودیت های عمومی در حوزه سینما این جا هم وجود دارد.
وی افزود: با این حال باید بگویم که اکران آنلاین با در نظر گرفتن شرایط، فرصت خوبی است اما متاسفانه بلافاصله پس از اکران آنلاین، فیلم در شبکههای فارسی زبان و فضای مجازی به راحتی کپی و پخش میشود. بسیاری از این شبکهها و سایتها که فیلم را بدون رعایت حقوق تولیدکنندگان در خدمت مخاطب قرار میدهند با افتخار هم در ابتدای فیلم عنوان میکنند که «فلان سایت تقدیم میکند!». ما در یک وضعیت برزخی هستیم، از طرفی گرفتار جریان رانتی سرمایه و سانسور و سیاست و سیستم سالن سالاری و… قرار داریم و از طرفی هم گرفتار سرقت شبکه ها و… . پس چندان امیدی به سینمای حالا مستقل و خوب نیست، هرچند به هرحال سینما ادامه دارد چون بخشی از زندگی ماست.
کارگردان فیلم سینمایی «تمرینی برای اجرا» ادامه داد: فیلم «سودابه» هم از این قاعده مستثنی نبود و همین الآن این فیلم در شبکهها و سایتهای مختلف در دسترس عموم است. من نمیدانم که ما چقدر باید در این ستیز بیهوده قرار بگیریم که از میان این چرخه پیچ در پیچ مافیای اکران و توزیع رد شویم و بعد به این وضعیت برسیم که فیلممان بی اجازه پخش شود. وضعیت واقعا خوشایند نیست اما چارهای هم نداریم.
این کارگردان در پی پرسشی درباره پخش نسخه قاچاق فیلمها در همه جای دنیا، تاکید کرد: کپی شدن فیلمها و در دسترس عموم قرار گرفتن آثار در کشورهای اروپایی و آمریکایی هم وجود دارد اما آنجا یک چرخه عظیم تولید و توزیع جهانی حاکم است، سینما یک صنعت است و ساز و کار مشخصی پدید آمده است. ما در ایران صنعت سینما نداریم و فیلم داریم و محدود به نمايش آن در همین جا هستیم و چون با پول اندکی فیلم میسازیم امکان تبلیغات چندانی هم برایمان وجود ندارد در حالیکه حتی فیلمهای تولید شده توسط نهادهای دولتی در شبکههای ماهوارهای تبلیغ میشوند و بیلبوردهای متعددی به آنها اختصاص داده میشود. به هرحال شرایط تغییر کرده است.
سجادی در پایان خاطرنشان کرد: امیدوارم فیلم «سودابه» در اکران آنلاین توسط بینندهای که این شرایط را میفهمد دیده شود تا بخشی از ضرر سنگینی که در اکران این اثر متحمل شدیم، جبران شود.