جستجو در سایت

1397/08/12 00:00

اعتراضی به قوانین مردسالارانه

اعتراضی به قوانین مردسالارانه

ترجمه اختصاصی سلام سینما

«عرق سرد» درامی براساس اتفاقات واقعی است و داستان آن درباره ی یکی از بازیکنان تیم ملی فوتسال بانوان است که همسرش با استفاده از حق قانونی خود ، اجازه سفر به خارج از کشور و شرکت در مهم ترین بازی زندگی اش را به او نمی دهد. این فیلم ، اثری با فیلمنامه ای هوشمندانه ، بازیگری خوب و تحریک کنندگی بالای احساسات مخاطبان است که دومین اثر «سهیل بیرقی» بعد از فیلم اول او یعنی «من» محسوب می شود. «عرق سرد» موفق می شود تا مخاطب را در هر جایی هیجان زده و سرگرم کند. یک اثر پرآوازه در سینماهای ایران که در اواخر سپتامبر به اکران رسید ، در جشنواره های بین الملل زیادی شرکت کرده و یکی از تهیه کننده های فیلم های مستقل در فرانسه یعنی «سوفی دولاک» آن را در 28 نوامبر به روی پرده ها خواهد فرستاد.

حکایتی که در این روزها بسیار جالب توجه است این است که عرق سرد موفق شده بسیاری از موارد مشابه در زندگی ورزشکاران زن ایرانی که رویای آنها توسط همسرانشان و قانون های متعصبانه کشورشان از بین رفته است را در خود جای دهد. موفقیت این فیلم در گیشه به اعتراضات نسبت به حضور بانوان ایرانی در ورزشگاه ها نیز بازمی گردد. این فیلم وجوه اشتراکی نیز با فیلم فیلم «آفساید» اثر «جعفر پناهی» نیز دارد ، داستان زنی که یواشکی برای دیدن مسابقه ی مقدماتی جام جهانی وارد ورزشگاه آزادی شده بود. 

در سکانس هیجان انگیز افتتاحیه ی فیلم ، خانه ای پر از طرفداران زن را می بینیم که به تماشای یک بازی فوتسال نشسته اند. بازی فوتسالی که در آن تیم ملی بانوان بدنبال صعود به فینال مسابقات قهرمانی جام ملت های آسیا در کوالالامپور است. پس از آنکه سرپرست تیم «مهرانه نوری»(سحر دولتشاهی) به اعضای تیم می گوید که آستین ها را پایین دهید ، مقنعه تان را بالا بکشید و پوست خود را نشان ندهید ، ایران به برد در بازی دست می یابد. این پیروزی را بیشتر از سایر بازیکنان ، مدیون «افروز اردستانی»(باران کوثری) هستند. ستاره ی تیم که بیشتر یک کاپیتان الهام بخش برای سایر اعضای تیم است و 11 سال از عمر خود را صرف ورزش حرفه ای کرده است.

اما خوشحالی افروز وقتی تبدیل به ناامیدی می شود که او برای پرواز به کوالالامپور به فرودگاه می رود. همسر او «یاسر شاه حسینی»(امیر جدیدی) که یک ستاره ی تلویزیونی و مجری یک برنامه ی پربیننده است ، افروز را از خروج از کشور منع می کند. قانون هیچ توضیح و دلیلی از او نمی خواهد و توضیحی هم داده نمی شود. 

فیلمنامه ی بیرقی به خوبی مشکلات روحی ، قانونی و اجتماعی که افروز برای سفر به مالزی باید بر آنها فائق آید را به تصویر می کشد. بزرگترین مسئله ی او ، بیگانه شدن او با یاسر است. آنها بدون اینکه همدیگر را ببینند ، یکسال گذشته را جدا از هم زندگی کرده اند که مشخص نیست بدلیل زندگی ورزشی افروز بوده یا دلیل دیگری داشته است و از این نظر باید منتظر یک طلاق بدون جنگ و دعوا باشیم. اما چیزی که مشخص است این است که یاسر بیشتر از اینکه بخواهد پای برگه ی طلاق را امضاء کند ، بدنبال انتقام گیری است. 

بنابراین تمام اطرافیان افروز مثل دوستان و هم بازی هایش از جمله «مصی»(هدی زین العابدین) که می داند یاسر یک آدم موذی محاسبه گر است ، معتقد هستند که افروز باید او را با جملات مهربانانه و دلبری گول بزند و رام کند. وقتی که این راهبرد افروز نتیجه ی معکوس می دهد و ذات بدطینت یاسر عریان می شود ، مخاطبان و تماشاگران از کارهای او مثل کشاندن موضوع به فضای مجازی و درگیری با یاسر در روز روشن در خیابان بسیار خرسند می شوند و او را تشویق می کنند. او برای کمک گرفتن در قبال این مشکل ، به سراغ «پانته آ»(لیلی رشیدی) که یک وکیل و فعال حقوق زنان است ، می رود.

در ادامه اتفاقاتی که می افتد یک ماجرای پر افت و خیز و درگیرکننده در یک سیستم قضایی و اداری است که بطور شدیدی به نفع مردان است. این موضوع در یک سکانس طولانی به خوبی به نمایش کشیده می شود و آن جایی است که یاسر تایید میکند که زندگی مشترک آنها به پایان رسیده و افروز نیز مهریه خود را می بخشد ، قاضی از یاسر می پرسد که چرا پای برگه طلاق را امضاء نمی کند تا افروز رها شود. این بحث ها مانند یک پازل ادامه پیدا می کند تا اینکه بنظر می رسد حتی خود قاضی نیز علاقه مند است تا به افروز کمک کند اما قانون به او این اجازه را نمی دهد. 

کوثری به خوبی نقش یک قهرمان شجاع و قاطع را به تصویر کشیده که نه تنها روی زندگی ورزشی اش بلکه روی تمامی وجهه اجتماعی خود نیز ریسک می کند. رشیدی نیز بعنوان یک وکیل مسلط و حاضر جواب عالی ظاهر شده و جدیدی نیز بعنوان یک همسر موذی نقش آفرینی دقیقی داشته است.

استایل فیلمبرداری «عرق سرد» بسیار منظم و ارام بوده که به خوبی با مضمون فیلم همخوانی دارد. «عرق سرد» با یک تدوین روان و یک قطعه موسیقی درخشان از آهنگساز پرکار «کارن همایونفر» ، یک اثر مهم به شمار می رود. 

منبع : ورایتی

مترجم : وحید فیض خواه