نقد و بررسی سریال جان سخت به کارگردانی مصطفی تقیزاده
در سوابق هنری تقیزاده، کارگردانی فیلم بلند زرد با بازی مهرداد صدیقیان، بهرام رادان، ساره بیات، شهرام حقیقتدوست و امیرعلی نبویان نیز به چشم میخورد.
جان سخت در فضایی روایت میشود که چند گروه از افراد جوان، مهرههای اصلی و حلقههای پیشبرندهی داستان را تشکیل میدهند. همه چیز از یک فضای صمیمانه و جوان پسند آغاز میشود. اگر فضای فیلم و موقعیتهای ابتدایی جانسخت را بخواهیم با یکی از سریالهای تلویزیونی مقایسه کنیم، مخاطب را به یاد سالهای دور تلویزیون و سریال خط قرمز میاندازد. فضایی که چند جوان با ماجراجوییهایشان، اتفاقهایی را رقم میزنند و حوادثی رخ میدهد.
تماشا و دانلود قانونی سریال جان سخت
مصطفی تقیزاده کارگردان این اثر، پس از تجربهی ساخت سریال حرفهای با بازی سیروان خسروی، سارا بهرامی و ماهور الوند، اینبار قدم در مسیری دور از فضای جنایی اثر قبلی خود گذاشته. در جان سخت، کاراکترها برای مخاطب باور پذیر و ملموس هستند. افرادی که بیشتر از جنس طبقهی اجتماعی پایین و متوسط جامعه هستند.
چند جوان، که هرکدام با گرفتاریها و مشکلات خاص خود دست و پنجه نرم میکنند و کنار یکدیگر مسیری را طی میکنند. آدمهایی که پیدا کردن نمونههای مشابهشان، در وضعیت فعلی اجتماعی چندات سخت نیست.
برخلاف برخی از اثار اخیر شبکه نمایش خانگی، که گویی از فضایی غریب، دور و ناآشنا در مقابل دید مخاطب قرار گرفته، کاراکترهای سریال جان سخت برای مخاطب آشنا و ملموس بوده و انگار هر روز، صبح یا شب، در مترو، در خیابان و یا حتی محل کار، آدمهای شبیهشان را میبینیم.
شخصیتپردازی در سریال جان سخت
یکی از نکات حائز اهمیت جان سخت، شخصیتپردازی کاراکترهای سریال است. داستان، نه با خط طراحی شده مشخص و تحمیل شدهای از سوی نویسنده، بلکه با انتخاب و تصمیمات هر کدام از کاراکترهای سریال، در نقاط بحرانی داستان، پیش میرود. تعلیقهای موجود در داستان سریال، انگیزهی همراهی مخاطب را برای تماشای ادامه سریال بیشتر کرده و به جذابیت روایی اثر، کمک شایان توجهی میکند.
بازیگران قدرتمند
در جان سخت، شاهد استفادهی کارگردان از بازیگرانی هستیم که هر یک، در جایگاه خود، جزو هنرمندان حائز اهمیت ایران در عرصهی بازیگری هستند. فرهاد اصلانی، علی عمرانی، مسعود کرامتی، نسرین مقانلو و علی اوسیوند از جملهی بازیگران پیشکسوت عرصهی سینما و تلویزیون ایران محسوب میشوند که در کنار بازیگران نسل جدید نظیر مجتبی پیرزاده، الناز حبیبی، مهرداد صدیقیان، ماهور الوند، امیرحسین هاشمی و مجید یوسفی به ایفای نقش میپردازند.
میدان دادن به جوانترها
همانطور که داستان سریال در فضایی با حضور افراد زیادی از نسل جوان روایت میشود، حضور بازیگران جوان نیز در جان سخت پر رنگ است. اما نکتهی حائز اهمیت و قابل توجه جان سخت، بهرهگیری از بازیگران تازهنفس و البته توانمند سینما و تئاتر است که با میدان دادن به این چهرهها، توانسته حس تازگی بصری، برای مخاطبان این سریال رقم بزند. یکی از انتقاداتی که در سالهای اخیر به شبکهی نمایش خانگی وارد شده است، استفاده و بهرهگیری از بازیگرانی است که یا در سریالهای پلتفرمهای مختلف به ایفای نقش میپردازند، یا تبدیل به اعضا و پای ثابت رئالیتیشوها شدهاند.
مخاطبی که نیاز به یک سرگرمی یا تفریح در کنار خانوادهاش در ایام فراغت دارد، تا چه زمانی باید چهرههای تکرار شونده در قاب تصویر را تحمل کند؟ برخلاف سینما و تلویزیون دنیا، متاسفانه عوامل و موانعی مانع از حضور بازیگران تازهنفس، به واسطهی قابلیتهای و توانمندیهای هنریشان در قاب تصویر میشود. اما در سریال جان سخت، شاهد جسارت و حتی شاید بتوان گفت در بازار فعلی شبکه نمایش خانگی (که بر اساس فرمولهای تعیین شوندهای پیش میرود) شاهد ریسک تهیه کننده، برای استفاده از بازیگران جدید هستیم.
اما با توجه به آنچه که تا به این جای داستان به تصویر کشیده شده است، انتخاب هوشمندانه کارگردان نتیجهی مثبت و مفیدی در خروجی اثر داشته است. از بازیگران جدید و توانمندی که در کنار چهرههای بیشتر شناخته شدهی سریال به ایفای نقش میپردازند میتوان به حسین پور کریمی، احمد صمیمی، روزبه صمیمی و مرتضی تقیزاده اشاره کرد.
تماشا و دانلود قانونی سریال جان سخت
بازگشت بامداد افشار
پس از سریال رهایم کن، شاهد کمکاری آهنگساز شناخته شدهی پرطرفدار میان نسل جوان، یعنی بامداد افشار، بودیم. حالا بعد از تجربهی موفق آهنگسازی پوست شیر و سریال رهایم کن، دو سریال پرمخاطب چند سال اخیر در شبکهی نمایش خانگی، شاهد هنرنمایی مجدد افشار بهعنوان آهنگساز، در سریال جان سخت هستیم. یکی از خصلتهای بامداد افشار که گاهی در مصاحبههای خود به آن اشاره نموده است، داشتن نوعی امضای هنری تکرار شونده، در آثاری است که برای موسیقی متن فیلم یا سریالها تنظیم و پیادهسازی میکند.
در موسیقی جان سخت، در کنار کاربرد بهجا، مناسب و درست از موسیقی دراماتیک که در نوع خود، به روایت داستان کمک میکند، شاهد بازگشت بامداد افشار به تم موسیقی سریال پوست شیر هستیم. این نکته ممکن است از نظر برخی بهعنوان نقدی بر آهنگسازی که موسیقی یک اثر تلویزیونی یا سینمایی را میسازد مطرح شود. اما نکتهی مثبت، لحظات جذابی است که این موسیقی، برای تاثیرگذاری بیشتر بر مخاطب، در سریال رقم میزند.
طرحواره داستانی ملموس
جان سخت از همان قسمت نخست، دست بر روی موضوعی میگذارد که نه تنها میان نسل جوان، بلکه برای ردههای سنی مختلف، جذابیت قابل توجهی دارد. عشق و انتقام، دو عنصری هستند که در همان آغاز روایت داستان، اعلام وجود میکنند. عشاقی که به عشق خود رسیدهاند و عشاقی که تند باد حوادث، مانع از به ثمر نشستن عشق آنها خواهد شد.
شعلههای انتقام، گرچه در قسمت ابتدایی سریال، چندان آتشین نیستند، اما از قسمت دوم، تم انتقام بهصورت ویژهای در داستان قدرت میگیرد.
در هر قسمت از سریال، تنش و فضای انتقام بیشتر از پیش میشود. حال باید دید در قسمتهای آیندهی سریال، چه سرنوشتی در انتظار شخصیتهای جان سخت خواهد بود.
نویسنده: عماد متین | سلام سینما