جستجو در سایت

1397/11/12 00:00

دغدغه مندی بی ثمر

دغدغه مندی بی ثمر

  

«تیغ و ترمه» آخرین ساخته کیومرث پوراحمد، فیلمی ست که احتمالاً پس از تماشای آن هرگز به سراغ رمان مورد اقتباسش نخواهید رفت.
به­ عنوان مخاطبی که رمان «کی از این چرخ و فلک پیاده می­شوم» را خوانده ­است باید اذعان کنم اتفاقا کتاب شریفی است و اگر عالی نباشد کاملاً قابل­ قبول به حساب می­ آید اما آن­ چه در فیلم می­بینیم، روایتی سردرگم و مغشوش­ از همان کتاب است که با اجرایی ضعیف مقابل دوربین رفته است.
بزرگ­ترین اشتباه فیلمساز، انتخاب نقطه­ ی آغازین درام است که با خودکشی پیام (کوروش سلیمانی) شکل می گیرد؛ درحالی­که گره اصلی فیلمنامه همان چگونگی شیوه ­ی مرگ اوست، بنابراین نمایش نوع مرگ او در آغازین­ سکانس فیلم عملاً تماشای آن را به عملی بیهوده و عبث بدل می­ سازد.
«تیغ و ترمه» فلاش­ بک­های متعددی به کودکی ترمه (دیبا زاهدی) دارد که به­ جهت عدم کارکردشان در فیلمنامه می­ توانستند کلاً حذف شوند.
فیلم در معرفی شخصیت­هایش کاستی­ های بسیاری دارد. مثلاً نقاش بودنِ امیر (پزمان بازغی) و ترمه، چه کارکردی در فیلم دارد؟ اگر مثلاً شغلی فنی داشتند یا پزشک بودند چه تفاوتی در کنش­های آن­ دو، تصمیمات و کشمکش­ هایشان ایجاد می­ شد؟ همچنین امیر، در جایی از فیلم به حال خود رها می­ شود و حضور منفعلش در کار آزاردهنده ­است.
این­ که کارگردانی چون کیومرث پوراحمد به­ سراغ موضوع خیانت رفته است اتفاق خوشایندی­ست و از همان دغدغه­ مندی آشنایِ اجتماعی او نشئت می­ گیرد اما حجم و میزان پرداختن به این مسئله در روابط افراد مختلف تاحدودی اغراق­ آمیز است و از طرفی متحد شدن ترمه با مادرش (لاله اسکندری) در انتهای درام، هرگز با منطق علت و معلولی فیلم و درونیات کاراکترها سنخیتی ندارد.اصلاً مادر چرا باید آن­قدر تحول یابد؟ فیلم پاسخی به این پرسش حیاتی نمی دهد!
شیوه ­ی انتقام ­جویی ترمه از عمویش (هومن برق­نورد) گلدرشت است و اگر واکنش دختر نسبت به وقایعی که پشت سرگذاشته است به همان شکلی که در کتاب می­خوانیم شکل می­ گرفت فیلم بسیار منطقی­ تر و قابل پذیرش­ تر از آب درمی ­آمد.
موسیقی متن بد نیست اما حجمش بسیار زیاد است و گاه حس می­کنیم موسیقی بر فیلم سوار شده ­است. موسیقی باکلام فیلم با صدای رضا یزدانی به ­شدت از رئالیسم فضای کلی کار کاسته و کاش اصلاً چنین بخش­هایی در فیلم وجود نداشت.
اعتراف دردناکی برای شخص نگارنده است اما چند ساخته­ ی اخیر کیومرث پوراحمد (کارگردان موقر و قابل احترام)، هرگز نشانی از سازنده ی فیلم­ های درخشانی چون «شب یلدا»، «قصه های مجید»، «خواهران غریب» و حتی «اتوبوس شب» ندارد و این واقعه ­ای تلخ و دردناک در کارنامه­ ی یکی از بهترین و مهم ترین کارگردانان سینمای ایران است.