جستجو در سایت

1404/07/22 13:38

ناصر تقوایی کیست؟

ناصر تقوایی کیست؟
ناصر تقوایی درگذشت. بنا به گزارش همسر تقوایی، این کارگردان بزرگ سینمای ایران، امروز و در تاریخ 22 مهر 1404، درگذشت.
به گزارش سلام سینما

خبر درگذشت ناصر تقوایی به‌تازگی توسط همسرش منتشر شد. با انتشار این خبر واکنش‌های بسیار زیادی به وجود آمده است. تقوایی به‌عنوان یکی از بزرگترین و مهم‌ترین کارگردانان تاریخ سینمای ایران، دین بزرگی بر گردن سینمای ایران دارد.

به گزارش فرارو، تعداد هنرمندان حقیقی در حوزه‌های مختلف هنر، چندان زیاد نیست. ناصر تقوایی را باید یکی از اصیل‌ترین هنرمندان در تاریخ سینمای ایران به شمار برد. او یکی از مهم‌ترین چهره‌های موج نو سینمای ایران است که باوجوداینکه فیلم‌های زیادی نساخت، اما از کارگردانان جریان‌ساز سینمای ایران بود.

زندگی ناصر تقوایی

تقوایی در 22 تیر 1320 در شهر آبادان دیده به جهان گشود. به‌سبب شغل پدر، مدتی را در بندر لنگه گذراند. از همان روزهای نوجوانی علاقه تقوایی به سینما و ادبیات شروع به جوانه‌زدن کرد. در همان دوره و در طول تحصیل در دبیرستان رازی آبادان بود که او نوشتن داستان کوتاه را آغاز کرد. تقوایی به‌مرور به سمت سینما رفت و فعالیت سینمایی‌اش را به‌شکل حرفه‌ای شروع کرد. سینما را با ساختن فیلم‌های مستند آغاز کرد. او در سال 1346 و با ساختن اولین مستندش، به‌شکل رسمی وارد حوزه سینما شد. برای سال‌ها فعالیتش را به‌عنوان مستندساز ادامه داد تا اینکه در نهایت تصمیم گرفت که به سینمای داستانی رو بیاورد.

تجربه مستندسازی تقوایی و همچنین تجربه او به‌عنوان دستیار فنی در فیلم خشت و آینه ابراهیم گلستان، باعث شد که سینما را پیش از ورود به آن به‌خوبی بشناسد. او در سال 1350، فیلم کوتاهی به نام «رهایی» ساخت، که علاوه بر ایران در بسیاری از کشورها و جشنواره‌های خارجی نیز مورد توجه قرار گرفت. در همین سال‌ها بود، که ناصر تقوایی با شهرنوش پارسی‌پور، نویسنده پرآوازه ایرانی، ازدواج کرد. باوجوداینکه عمر این ازدواج چندان زیاد نبود، اما تاثیر آن را می‌شد در نگاه تقوایی دید. او پس از جدایی از همسر اولش در سال 1352، برای سال‌ها تنها بود و در نهایت در سال 1374، با مرضیه وفامهر، فیلم‌ساز و بازیگر سینما، ازدواج کرد.

متاسفانه فعالیت‌های سینمایی ناصر تقوایی، چه پیش و چه پس از انقلاب 57، با حواشی بسیار زیادی همراه بود. تقوایی در دوره فعالیتش یا اجازه کار نداشت و یا با سانسور آثارش روبه‌رو بود. بسیاری از آثار تقوایی در نهایت سانسور و توقیف شدند و همین مسئله باعث شد که او پس از انقلاب تعداد معدودی فیلم ساخته و در نهایت نیز از فیلم‌سازی به‌شکل کلی فاصله بگیرد. تعداد کارهای ناتمام در کارنامه سینمایی تقوایی هم کم نیست. یکی از معروف‌ترین آثاری که برای تقوایی ناتمام ماند، پروژه «کوچک» جنگلی بود که در ابتدا قرار بود خود او بسازد، اما در ادامه و بنا به دلایل نامشخصی کارگردانی این فیلم به بهروز افخمی رسید. در سال 1357 نیز تقوایی دست به ساخت سریالی به نام «داستان‌سرایان زد که این کار نیز در نهایت نیمه‌تمام رها شد. از دیگر آثار ناتمام تقوایی می‌توان به «زنگی و رومی»، «چای تلخ» و «شوهر آهو خانم» اشاره کرد. از ناصر تقوایی علاوه بر آثار سینمایی و سریال‌های او، تعدادی داستان کوتاه نیز به یادگار مانده است. کتاب «تابستان همان سال» مجموعه‌ای از هشت داستان کوتاه به قلم ناصر تقوایی است.


ارسال دیدگاه
captcha image: enter the code displayed in the image