نقد و بررسی فیلم رها به کارگردانی حسام فرهمند
رها به کارگردانی حسام فرهمند خانوادهای که با مشکلات عدیده مالی دست و پنجه نرم میکنند را به تصویر میکشد. خانوادهای که پدر آن نه تنها در رفع مشکلات خانواده عاجز است بلکه اعضای خانواده را به دردسر نیز میاندازد.
در فیلم رها چه میگذرد؟
رها، دختر جوان خانواده که لپتاپش ربوده شده، مجبور است برای آنکه موقعیت شغلیاش را حفظ کند هر چه سریعتر یک لپتاپ جدید تهیه کند. اما شرایط مالی خانواده این امکان را به آنها نمیدهد. در نهایت رها موفق میشود پولی فراهم کرده تا پدرش برای او یک لپ تاپ دست دوم دست و پا کند. اما خرید این لپ تاپ جدید خانواده را وارد مشکلات جدیدی میکند.
خانوادهای گرفتار شبیه به همه ما
رها و پدرش توحید شخصیتهای محوری این فیلم هستند، پدر و دختری که از قضا رابطه خوبی با یکدیگر دارند و در اکثر مواقع از یکدیگر حمایت میکنند. پسر جوان خانواده نیز تلاش میکند تا مانع ادامه پیدا کردن تنش میان پدر و مادرش شود و با طرف پدر را گرفتن به مشاجرهها پایان دهد. تنها این مادر است که پیوسته منتقد رفتارهای احساسی و ناگهانی پدر بوده و دائم او را سرزنش میکند. سرزنشهای مادر همانقدر که به جاست، به همان اندازه نیز نارواست. مادری که تلاشش محافظت از خانواده است اما در آن شکست میخورد.
پدر خانواده که پیش از این درآمد مناسبی داشته با پیش آمدن اتفاقی ناگوار در محل کارش به طور کل تعادل زندگیاش را از دست داده و از این رو به نحوی خانهنشین میشود. مردی که با شوخیهای گاه و بیگاهش و از طرفی با جدی نگرفتن اتفاقات و دغدغههای خانواده تلاش میکند انرژیاش را برای بقا و ادامه دادن این زندگی نکبتی حفظ کند.
درباره بازیگران رها
شهاب حسینی موفق شده است تا همزمان پدری دوست داشتنی، سر به هوا، دیوانه، بیمسئولیت و البته عاشق خانواده را همزمان به تصویر بکشد. غزل شاکری نیز در نقش مادر حضوری قابل توجه دارد و اجرایی کاملا باورپذیر ارائه داده است. و موفق شده ظرافتهای این نقش را به تصویر بکشد. بازیگران جوان نیز در مواجهه با دو بازیگر با سابقه توانمند ظاهر میشوند.
نکبتی که تمامی ندارد
فیلمنامه با بدبختیهای کوچک آغاز میشود و به تراژدی ختم میشود اما بعد تمام این رویدادها همچنان مصیبتهای این خانواده ادامه دارد. حوادث چنان در دل هم پیچیده میشوند که دیگر نمیتوان فهمید اولین مهره دومینو را چه کسی به حرکت درآورده است. فیلمنامه رها نقطه قوتی است که موجب میشود گرههای متعددی از دل یکدیگر بیرون آمده و شخصیتها در وضعیتهایی متناقض قرار بگیرند. موقعیتهایی که همراهی مخاطب را به همراه دارد و مسئله شخصیتها را به مسئله آنها بدل میکند. از طرفی با طراحی یک کاراکتر پویا در قالب پدر یک پایانبندی قابل توجه را ارائه میدهد.
حسام فرهمند در اولین تجربه فیلم سینمایی خود موفق شده است اثری درگیرکننده خلق کند با این ملاحظه که بدبختی انسانها را با تحریک کردن عواطف مخاطب به چند قطره اشک تقلیل ندهد.