هنرمندانی که در سال ۹۷ درگذشتند
اختصاصی سلام سینما- سال ۹۷ هنرمندان بزرگ و زیادی را به کام مرگ نشاند. یادشان گرامی باد.
(زاده ۳۱ خرداد ۱۳۰۳، سنگلج، تهران – درگذشته ۲۶ مرداد ۱۳۹۷، تهران)
او نخستین بازیگر ایرانی بود که برای بازی در نقش مش حسن در فیلم «گاو» از یک جشنواره بینالمللی جایزه گرفت. عزتالله انتظامی فعالیت هنری خود را با پیشپردهخوانی در تماشاخانههای لالهزار شروع کرد. بازی در فیلم واریته بهاری (۱۳۲۸) به کارگردانی پرویز خطیبی نخستین تجربه سینمایی انتظامی است. او بیست سال بعد، در ۱۳۴۸، در گاو ساختهٔ داریوش مهرجویی بازی کرد: در نقش مش حسن، که در فراق گاوش مینالد و با او همزاتپنداری میکند، و شرایطی را به وجود آورد که بازیش در فیلم گاو نقطه عطف و تحولی شگرف در تاریخ بازیگری سینمای ایران شد. بازیهای او در دیگر آثار داریوش مهرجویی همچون آقای هالو، دایره مینا، پستچی، اجاره نشین ها، هامون و بانو از کارهای ماندگار این زوج هنری است. انتظامی در فیلمهای کارگردانان مطرح دیگری چون علی حاتمی، ناصر تقوایی، مسعود کیمیایی، رخشان بنیاعتماد، مسعود جعفری جوزانی و محسن مخملباف نیز بازی کردهاست.
(زاده ۱ فروردین ۱۳۰۹ در تهران – درگذشته ۴ خرداد ۱۳۹۷ در تهران)
بازیگر و کارگردان سینما و تلویزیون ایرانی پیش از انقلاب ۱۳۵۷ بود. پس از انقلاب و تغییر چارچوبهای حاکم بر سینمای ایران، ملکمطیعی، همچون محمدعلی فردین و بهروز وثوقی، جایی در سینمای پس از انقلاب نداشت و زمینهٔ ادامهٔ فعالیت هنری او فراهم نشد و تنها در سال ۱۳۶۱ در فیلم سینمایی برزخی ها ودر فیلم نقش نگار در سال ۱۳۹۲ ایفای نقش کرد.
(زاده ۱۳۴۶ – درگذشته ۹ اسفند ۱۳۹۷)
خشایار الوند از مهمترین فیلمنامهنویسان آثار طنز و کمدی سینمای ایران بود. او در نگارش شمار زیادی از آثار خاطرهانگیز این سالها مانند «قهوه تلخ، مسافران، مرد هزار چهره، پایتخت ۳، دیوار به دیوار 1» و... نقش پررنگی داشته است.
(۱۱مهر ۱۳۳۳، تهران – ۲۳ شهریور ۱۳۹۷، تهران)
اولین حضور سعید کنگرانی بازیگر در سینما در فیلم رضا موتوری بود. سپس با موج نو سینمای ایران همساز شد و برای کارگردان مطرحی چون داریوش مهرجویی در فیلم دایره مینا بازیگری کرد. سریال داییجان ناپلئون، فیلم در امتداد شب از دیگر فیلمهی مهم او هستند.
(زاده ۱۰ دی ۱۳۲۹ اردبیل – درگذشته ۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۷ تهران)
ناصر چشم آذر موسیقیدان ایرانی، اولین ملودی خود را در ۱۳ سالگی ساخت و در گام لا ماژور و ر مینور بود که مشابه نغمههای شوشتری و همایون موسیقی ایرانی است. او پیش از انقلاب برای بسیاری از خوانندگان لس آنجلسی آهنگسازی کرد. بعد از انقلاب اسلامی موسیقی متنهای خاطرهانگیزی ساخت از جمله موسیقی فیلم «خواهران غریب»، «اجاه نشینها» و «هامون».
(زاده ۱۳۵۲ بم - درگذشت ۱۸ آذر ۱۳۹۷)
پیام صابری در شاخههای مختلفی از سینما حضور داشته است. از بازیگری و کارگردانی تا چهرهپردازی که تخصص اصلی وی بود. همسر زیبا بروفه در سریال «ریحانه» به کارگردانی سیروس مقدم ایفای نقش نمود و چهرهپردازی را با دستیاری در مجموعه تلویزیونی امام علی با همکاری داوود میرباقری و بازیگری در «خانه شلوغ» به کارگردانی علی شوقیان در سال ۱۳۷۳ به صورت جدی آغاز کرد و بعد از آن در فیلم داوود میرباقری به کارگردانی همایون اسعدیان ظاهر شد.
(زاده ۶ شهریور ۱۳۲۸ – درگذشته ۱۸ فروردین ۱۳۹۷)
بهرام زند مدیر دوبلاژ و گوینده سینما و تلویزیون ایران بود. او سرپرستی گویندگان را در سریالهای ایرانی ازجمله «امام علی (ع)» و «مدار صفر درجه» و مدیریت دوبلاژ مجموعههای خارجی پرمخاطبی مانند «جنگجویان کوهستان»، «شرلوک هلمز»، «ناوارو»، «۲۴» و... را عهدهدار بودهاست.
سورنا غضنفری
(درگذشته ۶ اردیبهشت ۱۳۹۷)
این بازیگر جوان مجموعه نمایش خانگی گلشیفته بعد از تحمل کردن یک دوره سخت از بیماری در نهایت در گذشت. سورنا غضنفری در فیلم سیانور و سریالهایی مانند «رنج پنهان» و «سرزمین کهن» نیز قبلا ایفای نقش کرده بود. سریال گلشیفته دومین همکاری این بازیگر با بهروز شعیبی بود.
(زاده ۲۹ تیر ۱۳۳۲ تهران – درگذشته ۲۶ مرداد ۱۳۹۷ شیراز)
دری کارگردان، تهیه کننده و نویسنده بود. وی فعالیت هنری خود را با تلویزیون آغاز کرد و با کارگردانی فیلم سینمایی «صاعقه» در سال ۱۳۶۳ به جمع کارگردانان سینما پیوست. از سریال کیف انگلیسی ساخته سید ضیاءالدین دری، به عنوان یکی از بهترین و شاخصترین مجموعههای تاریخ معاصر یاد میشود.
(زاده ۱۳۲۵ – درگذشت ۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۷)
حسین شهاب بازیگر سینما و تلویزیون تا سوم دبیرستان تحصیل کرد. پس از ترک تحصیل، به ورزش کُشتی روی آورد و در باشگاههای پولاد و فردوسی به تمرین پرداخت و در مسابقات کشتی نیز حضور داشت. اولین فیلم او در سال ۱۳۴۷ در فیلم گردش روزگار ساختهٔ قدرتالله بزرگی بود. او همچنین در بعضی از فیلمها بهعنوان بدلکار بازی کرد. کارهای هنری در تلویزیون را از سال ۱۳۵۸ با مجموعهٔ هزاردستان شروع کرد.
علاالله صفر پور
(زاده ۲۴ تیر ۱۳۲۴ – درگذشته 10 شهریور ۱۳۹۷)
وی از سال ۱۳۴۶ به عنوان بازیگر وارد رادیو گرگان شد و سپس به عنوان نویسنده و کارگردان نیز فعالیت نمود. همچنین نامبرده همکاریهایی با رادیو تهران، رادیو جوان، و رادیو فرهنگ داشتهاست از دیگر فعالیتهای وی میتوان به ساخت بیش از ۵۰ میان پرده تلویزیونی آموزشی ترویجی کشاورزی و بیش از ۳۰ میان پرده اجتماعی و ساخت دو فیلم بلند تلویزیونی اشاره کرد. معروفترین نقش وی، نقش مُردهشور در سریال پایتخت ۴ بود.
(زاده ۱۳۱۸ در تهران - ۲۳ شهریور ۱۳۹۷)
مهدی آرین نژاد دوبلور پیشکسوت، کار حرفهای دوبلاژ را از سال ۱۳۴۱ آغاز کرد. مهدی آرین نژاد در کارتونهایی هم چون لوک خوششانس (یکی از برادران دالتون)، مورچه و مورچهخوار (مورچهخوار)، بازرس (گروهبان دودو)، رابین هود (پدر تاک)، چوبین (برونکا) و مجموعههای داییجان ناپلئون (شمسعلی میرزا) و هزاردستان صداپیشگی کردهاست.
(زاده ۲۹ مهر ۱۳۳۰ در تهران – درگذشته ۲۶ دی ۱۳۹۷ در تهران)
حسین محباهری، بازیگر پیشکسوت، بازی در سینما را از سال ۱۳۶۵ با ایفای نقش کوچکی در فیلم رابطه به کارگردانی پوران درخشنده آغاز کرد. او همچنین از سال ۱۳۵۰ به عکاسی تجربی و ایفای نقش در تئاتر اشتغال داشتهاست.
(۱۶ آبان ۱۳۲۳، تهران - ۲۴ اسفند ۱۳۹۷، تهران)
حبیب کاوش کارگردان، فیلمنامهنویس و تهیهکننده سینمای ایران بود. او فعالیت هنری را از سال ۱۳۴۳ با عضویت در گروه تئاتر «آناهیتا» آغاز کرد و با کارگردانی فیلم «آب» در سال ۱۳۵۳ وارد فعالیت سینمایی شد. کاوش در اوایل دهه ۱۳۹۰ سخنگوی شورای صنفی نمایش بود و «محفل ایکس» (۱۳۸۳) آخرین فیلم سینمایی است که او کارگردانی کرده است.
(زاده ۵ مرداد ۱۳۲۱ در تهران – درگذشته ۲۱ شهریور ۱۳۹۷ در تهران)
حسین عرفانی از دوبلورهای پرآوازه ایران بود. گویندگی عرفانی به جای ستارگانی چون هامفری بوگارت (در فیلمهای شاهین مالت و کازابلانکا) و مردان میانسالی مانند کلارک گیبل (در بربادرفته)، ویلیام هولدن (شبکه)، مارلون براندو (شورش در کشتی بونتی) و فرانسیس سولیوان/آقای جاگرز (آرزوهای بزرگ)، یادآور دوران درخشان دوبله در ایران است. گویندگی به جای هفت نقش با بازی دیتر هالروردن در فیلم کمیک دی دی و ارثیه فامیلی کاری استثنایی در دوبله ایران محسوب میشود.
محمد عبادی
(زاده ۱۳۲۶ – درگذشته ۲۳ مرداد ۱۳۹۷)
محمد عبادی دوبلور و پیشکسوت سینمای ایران، در سن ۲۵ سالگی بهطور حرفهای کار دوبله را آغاز کرد و افزون بر دوبله، پیشینهٔ بازیگری در سینما و تلویزیون را هم دارد؛ مانند فیلم بتشکن (۱۳۵۵)، فیلم زنبورک (۱۳۵۴) و سریالهای تلخ و شیرین (۱۳۵۳) و معمای شاه (۱۳۹۴–۱۳۹۵) در نقش زیبیگنیف برژینسکی. همچنین در فیلمهای زنبورک (۱۳۵۴)، مرد شب (۱۳۵۳) و ستارخان (۱۳۵۱) به عنوان دستیار فیلمبردار همکاری داشتهاست.
(زاده ۱۳۳۱ در مراغه – درگذشته ۳ مهر ۱۳۹۷ در شیراز)
یدالله صمدی کارگردان، نویسنده و تهیهکننده سینمای ایران بود که فعالیت سینمایی خود را با فیلم «تختخواب سه نفره» از دستیار کارگردانی نصرت کریمی در سال ۱۳۵۱ آغاز نمود و در سال ۱۳۶۳ با ساخت اولین فیلم خود - مردی که زیاد میدانست -، ساخت اوّلین فیلم طنز پس از انقلاب را به نام خود سند زد و با همین فیلم برنده جایزه سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی از سومین جشنواره فیلم فجر گردید.