پشت پرده سفر نتانیاهو به واشنگتن

در آستانه سفر سوم نتانیاهو به واشنگتن در دوره دوم ریاستجمهوری ترامپ، گمانهزنیها درباره احتمال اعلام آتشبس در غزه، پیوستن سوریه به توافق ابراهیم و مجوز حمله جدید به ایران بالا گرفته است. نشریه «ریسپانسیبل استیت کرفت» در تحلیلی از پشت پرده سفر نتانیاهو به واشنگتن و دیدار با ترامپ مینویسد: روز دوشنبه، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، برای سومین بار طی دور دوم ریاستجمهوری دونالد ترامپ عازم واشنگتن خواهد شد؛ سفری که همزمان با گذشت 21ماه از جنگ بیپایان اسرائیل علیه غزه انجام میشود.
هنوز جزئیات این سفر در هالهای از ابهام قرار دارد و تحلیلها و گمانهزنیها به اوج خود رسیده است: آیا قرار است ترامپ و نتانیاهو بالاخره خبر از یک آتشبس واقعی در غزه بدهند؟ آیا ممکن است سوریه نیز به قطار توافقات ابراهیم بپیوندد؟ یا شاید این سفر به منزله صدور مجوز آمریکا برای عملیات گستردهتر اسرائیل علیه ایران باشد؟
پیش از سفر بنیامین نتانیاهو به واشنگتن، دونالد ترامپ با انتشار پیامی هشدارآمیز در شبکه اجتماعی «تروث سوشال»، اعلام کرد اسرائیل با یک آتشبس ۶۰روزه موافقت کرده است. او خطاب به حماس تاکید کرد که باید این شرایط را بپذیرد و هشدار داد در غیر این صورت «اوضاع وخیمتر خواهد شد». ترامپ در واقع تلاش کرد با این اظهارات، حماس را تحت فشار قرار دهد و بار دیگر بر روایت همیشگی خود مبنی بر اینکه این گروه سد راه صلح است، پافشاری کرد.
دونالد ترامپ با گره زدن آشکار کمکهای نظامی آمریکا به پروندههای قضایی نتانیاهو، بیسابقهترین نوع دخالت در امور داخلی اسرائیل را رقم زده و عملا قوه قضائیه این کشور را تحت فشار قرار داده است؛ اقدامی که آشکارا به سود نخستوزیر اسرائیل تمام میشود. ترامپ همچنین نشان داده که قصد دارد دامنه توافقات ابراهیم را گسترش دهد. دولت سوریه تایید کرده است که گفتوگوهای مستقیم و غیرمستقیم، با میانجیگری امارات، میان دمشق و تلآویو در جریان است. بااینحال، مانند بحث آتشبس در غزه، تلاشها برای ورود سوریه به قطار عادیسازی بیشتر رنگوبوی یک مانور سیاسی به خود گرفته است.
در شرایطی که بازیگران منطقهای، خصوصا کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس، با نگرانی تحولات شکننده میان تهران و تلآویو را رصد میکنند، برخی رسانههای اسرائیلی گزارش دادهاند که نتانیاهو تلاش میکند در این سفر از ترامپ مجوز حمله مجدد به ایران را بگیرد. تقابل ۱۲روزه اخیر با ایران، موقعیت سیاسی نتانیاهو را تقویت کرده است. پس از آنکه نتانیاهو در ۱۱ژوئن بهسختی توانست از سد رای عدماعتماد عبور کند و ضعف سیاسیاش آشکار شد، جنگ با ایران بار دیگر موقعیت او را تقویت کرده است. برخی ناظران بر این باورند که افزایش قدرت و استقلال سیاسی نتانیاهو شاید او را به سمت پایان دادن به جنگ غزه سوق دهد؛ چراکه اکنون کمتر از گذشته ناگزیر به جلب رضایت افراطیترین اعضای ائتلاف خود است. بااینحال، گروهی دیگر هشدار میدهند که همین اعتمادبهنفس جدید، ممکن است نخستوزیر اسرائیل را به سمت سیاستهای تهاجمیتر در سطح منطقه سوق دهد و در نهایت، بیثباتی بیشتری برای خاورمیانه رقم بزند.
در نهایت، ممکن است دیدار روز دوشنبه چیزی فراتر از یک شوی سیاسی پرسروصدا و بیمحتوا نباشد؛ آن هم در شرایطی که اسرائیل با تکیه بر تسلیحات آمریکایی، همچنان مردم غزه را در محاصره و زیر بمباران نگه میدارد. تا زمانی که ایالات متحده فشار واقعی و ملموسی برای توقف عملیات نظامی غیرقانونی، پایان دادن به جنایات و حرکت بهسوی صلح و تحقق حقوق فلسطینیان وارد نکند، این دیپلماسی پرهیاهو نهتنها گرهای از بحرانها باز نخواهد کرد، بلکه صرفا بر تنشها و بنبستهای موجود خواهد افزود.