جستجو در سایت

1404/02/25 11:00

«کیک رئیس‌جمهور»؛ اولین فیلم تاریخ سینمای عراق در جشنواره کن

«کیک رئیس‌جمهور»؛ اولین فیلم تاریخ سینمای عراق در جشنواره کن
طفیلم «کیک رئیس‌جمهور» به کارگردانی حسن هادی، نخستین فیلم بلند ساخته‌شده در عراق است که در جشنواره بین‌المللی فیلم کن، در بخش دوهفته کارگردانان به نمایش درمی‌آید.
به گزارش سلام سینما

حسن هادی، کارگردان عراقی، با نخستین فیلم بلند خود با عنوان «کیک رئیس‌جمهور» موفق شده گامی تاریخی برای سینمای عراق بردارد. این فیلم که در بخش «دوهفته کارگردانان» جشنواره کن ۲۰۲۵ به نمایش درمی‌آید، اولین حضور رسمی یک فیلم عراقی در این رویداد معتبر سینمایی است.

فیلم در دوران سخت دهه ۹۰ میلادی در عراق می‌گذرد؛ زمانی که مردم با کمبود غذا به دلیل تحریم‌های آمریکا دست و پنجه نرم می‌کردند. داستان درباره دختربچه ۹ ساله‌ای به نام «لامیا» است که در مدرسه برای پخت کیک تولد صدام حسین انتخاب می‌شود و ناچار است با ابتکار و تلاش بسیار، مواد لازم را تهیه کند؛ چرا که ناتوانی در انجام این وظیفه ممکن است پیامدهای خطرناکی داشته باشد.

حسن هادی که خود دوران کودکی‌اش را در جنوب عراق و در میانه جنگ‌ها گذرانده، بعدها به آمریکا مهاجرت کرده و اکنون استاد مدعو در برنامه فیلم‌سازی دانشگاه نیویورک (NYU) است. او در گفت‌وگو با ورایتی درباره ریشه‌های شخصی داستان گفت:«در کودکی خودم هم در یکی از همین قرعه‌کشی‌ها انتخاب شدم؛ البته نقش من حمل گل بود و نه پخت کیک، اما دوستانی داشتم که واقعاً برای پخت کیک صدام انتخاب شدند و این موضوع مسیر زندگی‌شان را تغییر داد. این یک موقعیت کمیک-تراژیک بود که از ذهنم پاک نمی‌شد و تبدیل به داستانی شد که باید آن را می‌نوشتم.»

تأثیرات سینمایی و مسیر دشوار تولید

هادی می‌گوید که در عراق با سینما بزرگ نشده و بیشتر از طریق نوارهای VHS و دی‌وی‌دی‌های قاچاق با فیلم‌ها آشنا شده است. او می‌افزاید: «عشق به سینما در شب‌های تنها و جلوی یک تلویزیون کوچک شکل گرفت.» او تأیید می‌کند که برخی شباهت‌هایی با آثار عباس کیارستمی یا ویتوریو دسیکا در فیلمش دیده شده، اما تأکید دارد که قصد تقلید نداشته است.

فیلم‌برداری در عراق برای هادی بسیار مهم بوده و پیشنهادات سرمایه‌گذاری با شرط فیلم‌برداری خارج از عراق را رد کرده است. او می‌گوید:
«یکی از دلایلم برای اصرار بر فیلم‌برداری در عراق، نشان دادن چهره واقعی کشورم بود؛ تصاویری که فکر نمی‌کنم مخاطبان جهانی انتظارش را داشته باشند. گرچه صنعت فیلم‌سازی در عراق هنوز زیرساخت ندارد، اما توانستیم در مکان‌هایی مانند زیگورات اور (قدیمی‌ترین سازه تمدن بشری) یا تالاب‌ها و حتی رستورانی که صدام در جوانی به آن می‌رفت، فیلم‌برداری کنیم.»

چشم‌انداز آینده سینمای عراق

هادی درباره آینده سینمای عراق با امیدواری سخن می‌گوید و باور دارد که گرچه هنوز بیشتر مردم به سمت سینمای تجاری گرایش دارند، اما با باز شدن درها به سوی جهان، مخاطبان کم‌کم به سمت روایت‌های اصیل‌تر کشیده خواهند شد. او می‌گوید:«هنوز تماشاگران ما در مرحله کشف سینمای مستقل نیستند، اما به‌زودی این روند تغییر خواهد کرد و سینمای عراق به زبان خودش خواهد رسید.»

منبع: variety


ارسال دیدگاه
captcha image: enter the code displayed in the image