کارگردان «منصور»: تا به حال فیلمی با این ابعاد کار نکرده بودم
به گزارش سلام سینما به نقل از ستاد اطلاعرسانی جشنواره فیلم فجر نشست پرسش و پاسخ فیلم «منصور» ساخته سیاوش سرمدی با حضور کارگردان، مهدی مطهر (مجری طرح)، سیدجواد هاشمی، محسن قصابیان، علیرضا زمانینسب، لیندا کیانی (بازیگر)، مجید گرجیان (مدیر فیلمبرداری)، محمد برادران (مدیر جلوههای ویژه بصری)، بابک کریمی طاری (طراح صحنه) و با اجرای حمیدرضا مدقق بعدازظهر، امروز جمعه 17 بهمنماه در سالن همایشهای برج میلاد برگزار شد.
ویدیوی خلاصه و حواشی نشست پرسش و پاسخ منصور در جشنواره فیلم فجر در یوتیوب سلام سینما
«سیاوش سرمدی» کارگردان درباره پرداختن به شخصیت «شهید ستاری» گفت: این فیلم قرار بود که درباره مهندس ثنایی و درباره روند ساخت هواپیما به صورت مستند ساخته شود، اما منابع تصویری مناسب در این باره وجود نداشت.
او با بیان اینکه هواپیماسازی کاری بسیار پیچیده است افزود: مهندس ثنایی در سال 65 یک F5 را شبیهسازی کرده بود، این روند ساخت هواپیما برایم جذاب بود و میخواستم حتما این کار را بسازم. در ابتدا شهید ستاری قهرمان داستان نبود به این دلیل که دغدغه فیلم بهروز شود به تغییر نگاه قصه فکر کردم که داستان جذابتری را به مخاطب ارائه کنم.
محسن قصابیان درباره ایفای نقش در فیلم «منصور» گفت: وقتی قرار است نقش یک قهرمان را بازی کنی، به خصوص در زمان معاصر، کار کمی سخت و پیچیده میشود؛ چرا که مردم با چنین شخصیتهایی آشنا هستند.
او افزود: ابتدا از خواندن فیلمنامه و بررسی آن شروع کردم و سپس به کتابهایی درباره شهید ستاری روی آوردم. حتی به خانه پدری شهید رفتم و هر دادهای که درباره او وجود داشت را بررسی کردم.
او ادامه داد: من وقتی فکر میکنم کاری درست است آن را انجام میدهم اما گاهی اوقات شک هم میکنم. این فیلم حتی زندگی شخصی من را نیز تحت تاثیر قرار داد.
در ادامه لیندا کیانی درباره بازی در این پروژه گفت: با راهنماییهای آقای سرمدی تصمیم گرفتیم شخصیت همسر شهید ستاری را کمی متفاوت بازی کنیم. تمام تلاشم را کردم که بر خلاف کلیشههای همیشگی، یک زن خیلی معمولی را بازی کنم.
در ادامه این نشست، علیرضا زمانینسب نیز درباره حضور در فیلم «منصور» گفت: من بیست سال تلاش کردم بازی کنم و در این فیلم که بازی نکردم بیشتر دیده شد. این سبک برای من پیچیدگیهای خودش را داشت و خوشحالم که در آن بازی کردم.
همچنین سید جواد هاشمی درباره ایفای نقش در این فیلم توضیح داد: من در ابتدا به سراغ اسناد واقعی موجود درباره این شهدا رفتم. فکر میکنم این نزدیک بودن به استناد تاریخی، جذابیت بسیاری ایجاد کرده بود.
او افزود: نگاه سیاوش سرمدی بسیار ویژه و مستندگونه بود که این نقطه نظر به کمک فیلم آمد. فکر میکنم نقش من اهمیت زیادی نداشت و خود فیلم تجربهای بسیار جذاب بود.
مجید گرجیان مدیر فیلمبرداری فیلم «منصور» درباره پلانهایی که به صورت دوربین روی دست گرفته شده است، گفت: این فیلم با دو دوربین فیلمبرداری شد و به صورت دوربین روی دست بود تا بهتر و روانتر بتوانیم درباره موضوع صحبت کنیم.
در این نشست، محمد برادران در خصوص طراحی جلوههای ویژه فیلم توضیح داد: بخش زیادی از هواپیما که در تصویر میبینید به صورت 3D کار شده و کار جلوههای ویژه این اثر حدود سه ماه زمان گرفت. اتفاق خیلی عجیبی نبود و منابع کافی برای ما بود.
بابک کریمی طاری درباره طراحی صحنه فیلم گفت: ما دو بعد داریم که یکی نگاه تحقیقاتی و دیگری نگاه هنری است. کار طراح صحنه دهه شصت تنها تغییر زمان نیست، بلکه باید فضاسازی هنری نیز شکل بگیرد تا همهچیز به نفع فیلم پیش رود و مخاطب از فضاسازی فیلم لذت ببرد.
مهدی مطهر، مجری طرح پروژه «منصور» نیز طی سخنانی بیان کرد: سرمایهگذار اصلی فیلم سازمان «اوج» است و اسپانسر فیلمی شده که قهرمانش از ارتش است. این پروژه بیش از یک سال و نیم طول کشید و فیلمبرداری آن در بدترین زمان ممکن یعنی گرانی بنزین، حوادث آبان و شهادت سردار سلیمانی انجام شد. باید بگویم در فرم فیلم همهچیز به اندازه و دقیق است و بیش از آنکه درباره جنگنده باشد، درباره یک قهرمان است.
سرمدی با بیان اینکه بسیاری از آثار تاریخی ما باورپذیر نیستند، افزود: تجربه مستندسازی به من کمک کرد تا فیلمی باورپذیر بسازم. از عناصر کلیشهای در فیلم استفاده نکردم و مخاطب را احساساتی نکردم. از موسیقی پرحجم در فیلم استفاده نشده و در لحظههای احساسی تنها دوبار موسیقی داریم. اکشنها در نمای دور است و از دیالوگهای شعاری حذر کردم. من سعی کردم که یک انسان خلق کنم که کنشگر است. برای اینکه این شخصیت باورپذیر شود، تلاشی نکردم که مخاطب را احساساتی کنم.
او درباره انتخاب بازیگر نیز توضیح داد: کیومرث مرادی در انتخاب بازیگران نقشی بسیار مهمی داشت. بازیگران ما ستارههای تئاتر هستند و دقیقا نقطه مقابل چیزی که ما برای فیلم نیاز داشتیم، چراکه ما نیازمند یک بازی رئال و باورپذیر بودیم که زندگی را روایت کند.
گرجیان درباره جذابیتهای فیلمبرداری «منصور» گفت: من تا به حال فیلمی با این ابعاد و درباره چنین قهرمانی کار نکرده بودم. چنین فیلمی به هر فیلمبرداری پیشنهاد شود، آن را میپذیرد و هدف من این بود که در فیلمبرداری خیلی کار فیلمبردار دیده نشود.
قصابیان در ادامه اظهار کرد: پسر شهید ستاری دوبار سر فیلمبرداری ما حضور داشتند. باید بگویم که در کنار یک گروه حرفهای کار کردم. بازیگر به تنهایی کاری نمیتواند انجام دهد؛ کمک عوامل و بازیگران دیگر است که کار ما را شکل میدهد، چرا که بازیگر به یک کنش، واکنش نشان میدهد.
او افزود: وقتی روی نقشی کار میکنی فشار زیادی به تو وارد میشود و این کمک عوامل است که باعث میشود آرامشت را حفظ کنی.
مهدی مطهر در پاسخ به اینکه آیا خانواده ستاری فیلم را دیدهاند، گفت: تا الان خانواده شهید ستاری فیلم را ندیدهاند. پسر شهید ستاری به ما گفتند که من نمیخواهم با تماشای فیلم تاثیری روی کار شما بگذارم.
سرمدی در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه آیا قصد ساخت سریال از این شخصیت دارد، توضیح داد: خیر، من برنامهای برای ساخت سریال ندارم و کارم درباره شخصیت شهید ستاری در اینجا تمام شده است.
در خاتمه این نشست سرمدی درباره تدوین فیلم بیان کرد: من نمیخواستم خودم این فیلم را تدوین کنم، در ابتدا یک تدوینگر برجسته سینما فیلم را تدوین کرد و فیلم خیلی بد شد و به ذهنیات من نزدیک نشد. به همین دلیل من خودم دوباره فیلم را تدوین کردم و به این اثر رسیدیم.