جستجو در سایت

1400/10/25 02:25

بهترین کارتون های نوستالژی دهه 60 و 70 | یک لحظه توقف زمان

بهترین کارتون های نوستالژی دهه 60 و 70 | یک لحظه توقف زمان
مرور خاطره انگیزترین کارتون ها و انیمیشن هایی که در دهه ۶۰ و ۷۰ از تلویزیون پخش می شد و تماشای آن ها هنوز هم برای کودکان آن روزها لذت بخش است.

اختصاصی سلام سینما - گاهی اوقات تماشای یک قسمت کارتون یا بخشی از انیمیشنی که در خاطرات سال‌های کودکی‌مان باقی‌مانده، بسیار لذت‌بخش است. حال و هوای آدم را حسابی عوض می‌کند و او را فرو می‌برد در خاطرات دوران کودکی. لحظاتی که خوش و سبک‌بال بود و وقتی جلوی تلویزیون می‌نشست و کارتون می‌دید، به هیچ‌چیز دیگری فکر نمی‌کرد. از دنیای واقعی کنده می‌شد و به جهان داخل کارتون‌های رنگارنگ فرو می‌رفت و در بازی‌های کودکانه خود، ادای قهرمانان انیمیشن‌هایی که در تلویزیون دیده بود را درمی‌آورد.


بهترین و محبوب ترین انیمیشن های جهان

بهترین و محبوب ترین انیمیشن های ۲۰۲۱

بهترین و محبوب ترین انیمیشن های ۲۰۲۰ 

بهترین و محبوب ترین انیمیشن های ۲۰۱۹


گاهی اوقات تماشای انیمیشن‌های نوستالژیک کودکی شبیه به یک‌لحظه توقف در جریان زندگی روزمره می‌شود. یک توقف کوتاه برای گریز زدن به کودکی و زندگی سبک‌بال و سرخوشانه ...

در این یادداشت نوستالژیک‌ترین و ماندگارترین انیمیشن‌های دوران کودکی را مرور کرده‌ایم. البته آن موقع، آن‌ها را کارتون صدا می‌زدیم نه انیمیشن. مرور این لیست لحظات شیرین دوران کودکی‌تان را برایتان تداعی خواهد کرد.

 

فوتبالیست‌ها

فوتبالیست ها- کارتون های نوستالژی دهه ۶۰ و ۷۰ / یک لحظه توقف زمانسال ساخت: ۱۹۸۳ - ژاپن

«فوتبالیست‌ها» درباره تیم فوتبال یک مدرسه و رقابت‌های آنان است. چند شخصیت سریال، مانند سوباسا، کاپیتان تیم و کاکرو به‌عنوان کاراکترهای اصلی‌تر بیشتر پرداخت شده‌اند و سریال درباره زندگی شخصی آنان هم هست.

یک نکته جالب درباره «فوتبالیست‌ها» شوخی‌هایی است که با آن می‌شود. مثلاً در کودکی گمان می‌کردیم مردی که با مادر سوباسا دیده می‌شود عموی اوست اما در واقع معشوقه مادر سوباسا بود. تعلیق‌های پایان هر قسمت هم جالب بودند. در لحظه حیاتی مسابقه درحالی‌که سوباسا برای شوت زدن توپ در هوا معلق بود، اپیزود تمام می‌شد. دروازه‌بان تیم و کاپیتان تیم رقیب هم از دیگر کاراکترهای جذاب سریال بودند.

 

تام و جری

تام و جری- کارتون های نوستالژی دهه ۶۰ و ۷۰ / یک لحظه توقف زمانسال ساخت: ۱۹۴۰- آمریکا

«تام و جری» یکی از مطرح‌ترین کارتون‌های دنیاست نه‌تنها در دوران کودکی ما که در تمام دوران. کودکان نسل به نسل با کارتون‌های تام و جری بزرگ شده‌اند و همین حالا هم اگر گذری، نگاه هر جوان یا میان‌سالی، اتفاقی به قسمتی از «تام و جری» بیفتد با اشتیاق آن را تا انتها تماشا خواهد کرد.

این کارتون درباره موش و گربه بازی‌های دائمی یک موش و گربه بامزه است که در بعضی از قسمت‌ها یک سگ هم به آن‌ها اضافه می‌شود.

«تام و جری» بیش از هشتاد سال است که همواره بخشی از کودکی بچه‌ها در بسیاری از نقاط جهان است. این مجموعه انواع مختلفی داشته، شمایل انیمیشنی و طراحی کاراکترها در سال‌های مختلف متفاوت بوده‌اند. همچنین مجموعه‌های مجزایی مانند یک فیلم سینمایی و یا اسپین آف درباره بچه‌های تام و جری ساخته شده‌اند، بااین‌وجود نسخه‌های قدیمی از همه محبوب‌ترند.

 

پلنگ صورتی

پلنگ صورتی- کارتون های نوستالژی دهه ۶۰ و ۷۰ / یک لحظه توقف زمانسال ساخت: ۱۹۶۴- کرواسی

«پلنگ صورتی» هم یکی دیگر از کارتون‌های سریالی به‌یادماندنی است که کودکان در دوره‌های زمانی مختلف با آن ارتباط برقرار می‌کنند. از آن کارتون‌هایی که قدیمی نمی‌شود.

داستان این کارتون که به شکل دوبعدی و بسیار مینیمال و خلاقانه طراحی شده، درباره یک پلنگ صورتی و یک کارآگاه است که قایم موشک بازی‌هایشان تمامی ندارد.

جالب است بدانید که شخصیت کارتونی پلنگ صورتی از یک فیلم هالیوودی با همین نام اقتباس شده. فیلمی که درباره یک بازرس به نام کلوزو است که به دنبال الماسی صورتی که به سرقت رفته، می‌گردد. پلنگ صورتی انیمیشنی، اولین‌بار در تیتراژ این فیلم ظاهر شد و توجه تماشاگران را جلب کرد تا اینکه یک سال بعدش کمپانی Freleng Enterprises با الهام از آن تیتراژ اولین انیمیشن کوتاه «پلنگ صورتی» را ساخت که موفق به کسب اسکار بهترین انیمیشن کوتاه هم شد. محبوبیت روزافزون پلنگ صورتی از همان جا شروع شد.

 

مورچه و مورچه‌خوار

مورچه و مورچه خوار- کارتون های نوستالژی دهه ۶۰ و ۷۰ / یک لحظه توقف زمانسال ساخت: ۱۹۶۹ - آمریکا

«مورچه و مورچه‌‌خوار» هم انیمیشنی است که در ایران دوبله شد و بسیار موردتوجه قرار گرفت. کارتونی در سبک «تام و جری» که به درگیری همیشگی یک مورچه‌خوار آبی و یک مورچه قرمز می‌پرداخت. یکی از اتفاقاتی که باعث شد این کارتون بیشتر هم دیده شود تلفیق آن با قسمت‌هایی از «پلنگ صورتی» بود.

«مورچه و مورچه‌خوار» در واقع ترکیبی از بیش از ۱۵ انیمیشن کوتاه بود که در فاصله‌های سال‌های ۶۹ تا ۷۱ از تلویزیون فرانسه پخش شد.

 

لوک خوش‌شانس

لوک خوش شانس- کارتون های نوستالژی دهه ۶۰ و ۷۰ / یک لحظه توقف زمانسال ساخت: ۱۹۸۴- فرانسه، آلمان، آمریکا

«لوک خوش‌شانس» محصول یکی از کمپانی‌های مهم انیمیشن‌سازی جهان یعنی هانا باربرا است. داستانی که قهرمانش خیلی زود جای خود را در دل کودکان، نوجوانان و حتی بزرگسالان باز کرد. استایل و طراحی کاراکتر لوک خوش‌شانس یکی از دلایل اصلی محبوبیت آن بود که توسط موریس بلژیکی طراحی شده بود.

دشمنان و بدمن‌های جالب مانند «دالتون‌ها» و جسی جیمز هم از جمله عوامل جذابیت سریال بودند. اسب لوک خوش‌شانس هم که دیگر جای خود را داشت.

 

سفرهای گالیور

سفرهای گالیور- کارتون های نوستالژی دهه ۶۰ و ۷۰ / یک لحظه توقف زمانسال ساخت: ۱۹۶۸ - آمریکا

انیمیشن «سفرهای گالیور» بر اساس رمانی به همین نام نوشته جاناتان سوییفت ساخته شده است. انیمیشنی که اکثر جنبه‌های هیجان‌انگیز و جالب‌توجهش را از همان کتاب برداشته است.

انیمیشن «سفرهای گالیور» در ایران تماشاگران زیادی داشت. نه‌تنها کودکان که بسیاری از بزرگسالان هم این کارتون را دوست داشتند و همراه با کودکان خانه به تماشای آن می‌نشستند.

یکی از دلایل محبوبیت زیاد «سفرهای گالیور» در ایران دوبله به‌یادماندنی و بسیار خوب آن است. تکه کلامی که برای شخصیت منفی‌نگر این کارتون در نظر گرفته شده بود «من می‌دونم ...» با آن لحن بامزه و غرورلند «اکبر منافی»، آن‌قدر محبوب شد که به‌مرور به بخشی از فرهنگ عامه راه پیدا کرد.

 

ملوان زبل

ملوان زبل- کارتون های نوستالژی دهه ۶۰ و ۷۰ / یک لحظه توقف زمانسال ساخت: 1933- آمریکا

«ملوان زبل» یکی از انیمیشن‌های بسیار مطرح و دیده‌شده در جهان است. این کارتون در ایران هم بسیار محبوب بود و طرف‌داران زیادی داشت. داستان آن درباره یک ملوان بدعنق و بی اعصاب بود که مرامی لمپنی داشت و اوقات خود را با معشوقه‌اش می‌گذراند. اما او رقیبی داشت که بسیار قوی و درشت بود و ملوان زبل در موقعیت‌های مختلف برای شکست دادن او و رقبا یک قوطی اسفناج می‌خورد و به طرزی جادویی قدرتمند و عضلانی می‌شد.

مکس فلایشر انیماتور مطرح آمریکایی ایده ملوان زبل را از روی یک شخصیت کمیک اقتباس کرد و فیشر استودیو تولیدش را برعهده داشت.

 

گوریل انگوری

گوریل انگوری- کارتون های نوستالژی دهه ۶۰ و ۷۰ / یک لحظه توقف زمانسال ساخت: ۱۹۷۵ - آمریکا

همراهی یک گوریل بنفش بزرگ و یک سگ اتوکشیده بامزه به اسم بینگی بینگی و ماشین کوچک زردشان، ماجراهای کارتون گوریل انگوری را شکل می‌بخشید. آن‌ها به دنبال ماجراهای مختلف می‌رفتند و اختلاف‌های شخصیتی‌شان لحظات بامزه‌ای را به وجود می‌آورد.

 

بچه‌های کوهستان آلپ

بچه های کوهستان آلپ- کارتون های نوستالژی دهه ۶۰ و ۷۰ / یک لحظه توقف زمانسال ساخت: ۱۹۸۳ - ژاپن

محصولی از کمپانی نیپون ژاپن که شماری از بهترین و ماندگارترین مجموعه‌های انیمیشنی کودکان را ساخته است.

این مجموعه اقتباسی از رمانی به نام «جواهرات برف» بود که در دهه پنجاه نوشته شد.

«بچه‌های کوهستان» آلپ که داستان آن در روستایی کوهستانی در سوییس می‌گذشت، یکی از غمگین‌ترین داستان‌های کودکانه‌ای بود که در کارتون‌های تلویزیون به آن پرداخته می‌شد. این مجموعه حس و حال تراژیکی داشت و بسیاری از قسمت‌هایش عمیقاً غمناک بودند. داستان «بچه‌های کوه آلپ» درباره خواهر و برادر کوچکی است که پدر و مادر خود را ازدست‌داده‌اند و با اقوامشان در آن روستا زندگی می‌کنند. بچه‌ها کودکی خود را با گشت‌وگذار در طبیعت می‌گذرانند تا اینکه یکی از آن‌ها در پی یک حادثه، توانایی راه‌رفتن را از دست می‌دهد.

 

لولک و بولک

لولک و بولک- کارتون های نوستالژی دهه ۶۰ و ۷۰ / یک لحظه توقف زمانسال ساخت: ۱۹۶۲- لهستان

این مجموعه انیمیشنی محصول کشور لهستان است و کودکان دهه شصتی حتماً آن را به‌خاطر دارند. انیمیشنی درباره دو برادر و کارهای بامزه‌شان.

این مجموعه بسیار طولانی بود و بیش از ۱۷۰ قسمت داشت و تلویزیون آن را به شکل کاملی پخش کرد چراکه محبوبیت بسیاری داشت. از میانه این کارتون یک شخصیت دختر هم به دو برادر اضافه می‌شود و داستان‌های جدیدی را به وجود می‌آورد.

لولک و بولک در خود لهستان هم بسیار موردتوجه بود و بعد از آن انیمیشن‌های بسیار دیگری با همان فضای بصری و متأثر از «لولک و بولک» ساخته شدند.

 

پینوکیو

پینوکیو- کارتون های نوستالژی دهه ۶۰ و ۷۰ / یک لحظه توقف زمانسال ساخت: ۱۹۷۶ - ژاپن

«پینوکیو» یکی از محبوب‌ترین کارتون‌های دنیای کودکان است. مجموعه‌ای که آن‌قدر مطرح شد که والت دیزنی هم ساختش را برعهده گرفت. این سریال داستان پسرک چوبی را تعریف می‌کرد که با هر دروغی که می‌گفت دماغش دراز می‌شد. او پدر مهربانی به نام پدر ژپتو داشت که همه سعی‌اش را در تربیت پینوکیو می‌کرد اما دو دوست ناباب او گربه نره و روباه مکار، مدام پینوکیو را در دردسر می‌انداختند.

 

ویکی وایکینگ

ویکی وایکینگ- کارتون های نوستالژی دهه ۶۰ و ۷۰ / یک لحظه توقف زمانسال ساخت: ۱۹۷۴ - ژاپن، آلمان، اتریش

کارتون «ویکی وایکینگ» جزو اولین کارتون‌هایی بود که درباره زمان وایکینگ‌ها در ایران پخش شد و به‌واسطه آن کودکان ایرانی با فضای آن دوره آشنا می‌شدند. این کارتون اقتباسی از کتابی با همان نام است که رونر یانسن نویسنده آن بوده. این فیلم درباره پسربچه وایکینگی است که روستایشان اغلب در جنگ است و مورد حمله قرار می‌گیرد. پسرک برخلاف باقی وایکینگ‌ها که از زور بازویشان بهره می‌برند از ذهن فعالش استفاده می‌کند و با طراحی استراتژی‌های مختلف باعث پیروزی روستا می‌شود.

 

سندباد

سندباد- کارتون های نوستالژی دهه ۶۰ و ۷۰ / یک لحظه توقف زمانسال ساخت: ۱۹۷۵ ژاپن

«سندباد» یکی از پرطرف‌دارترین داستان‌های مجموعه هزار و یک شب است و از جمله معروف‌ترین داستان‌های شرقی که غرب نسبت به آن کنجکاوی ویژه‌ای داشته و فیلم‌های زیادی هم درباره آن ساخته است.

مجموعهٔ انیمیشنی «سندباد» که توسط شرکت نیپون ساخته شد درباره پسر ماجراجویی به نام سندباد است که با علاءالدین و علی‌بابا به سفرهای مختلفی می‌رود و اتفاقات متفاوت و هیجان‌انگیزی را از سر می‌گذراند.

موجودات تخیلی از جمله نکات بارز هر ماجرای سندباد بود و در میان آن‌ها پرنده سیاهی به نام شیلا، سندباد را همراهی می‌کرد.

 

هاچ زنبورعسل

هاچ زنبور عسل- کارتون های نوستالژی دهه ۶۰ و ۷۰ / یک لحظه توقف زمانسال ساخت: ۱۹۷۰ - ژاپن

هاچ یکی از الگوهای بارز ساخت انیمیشن را دنبال می‌کرد. البته به شکل ژاپنی‌اش! او یک زنبورعسل بود که در حمله به کندو، مادرش را که ملکه زنبورها بود گم‌کرده و آواره شده بود. در طول کارتون، هاچ در جست‌وجوی مادرش بود. او انواع و اقسام مصائب و مشکلات را پشت سر می‌گذاشت تا به مادرش برسد و در این راه اتفاقات مختلفی را از سر می‌گذراند.

هاچ از جمله کارتون‌های تلخ و آموزنده‌ای بود که تلویزیون پخش می‌کرد. بعدها انیمیشن سینمایی هاچ هم ساخته شد و مجموعه سریالی آن هم بازسازی شد.

 

تن تن و میلو

تن تن و میلو- کارتون های نوستالژی دهه ۶۰ و ۷۰ / یک لحظه توقف زمانسال ساخت: ۱۹۹۱ - فرانسه و کانادا

«ماجراهای تن تن و میلو» نه‌تنها یکی از انیمیشن‌های متفاوت و جذاب در میان کارتون‌ها که یک مجموعه کمیک بوک منحصربه‌فرد و پرطرف‌دار هم بود که هرژه بلژیکی آن را طراحی کرد. استقبال از کمیک بوک‌ها به‌قدری بود که خیلی زود تن تن تبدیل به سوژه کمپانی‌های انیمیشن‌سازی شد.

تن تن خبرنگاری بود که سروکله‌اش همیشه در جاهای خطرناک پیدا می‌شد و به دنبال ماجراجویی‌هایی عجیب بود. نه‌تنها خود تن تن و سگش میلو که باقی شخصیت‌های فرعی این مجموعه هم بسیار جذاب بودند. شخصیت‌هایی مانند کاپیتان هادوک، برادران دوپن و دوپنته، پروفسور تورنسل، کاپیتان آلکازار و...

 

یوگی و دوستان

یوگی و دوستان- کارتون های نوستالژی دهه ۶۰ و ۷۰ / یک لحظه توقف زمانسال ساخت: ۱۹۷۳ - آمریکا

مجموعه انیمیشن‌های یوگی یکی از محصولات معروف کمپانی هانا باربرا است که شماری از خاطره‌انگیزترین کارتون‌های سریالی را تولید کرده. در واقع شخصیت یوگی ابتدا در انیمیشن دیگری به نام «نمایش هالکبری هاند» حضور داشت. البته کاراکتری فرعی بود اما به‌عنوان یک شخصیت فرعی آن‌قدر محبوب شد که کمپانی تصمیم گرفت یک مجموعه را به او اختصاص دهد.

در میان فصل‌های مختلف و مجموعه‌های متفاوتی که از یوگی ساخته شده، «یوگی و دوستان» دیده‌شده‌ترین سری آن است.

این انیمیشن به ماجراجویی‌های یوگی یک خرس مهربان با کشتی پرنده‌اش می‌پردازد. ناصر طهماسب دوبلور این شخصیت کارتونی به‌یادماندنی بود.

 

هایدی دختر آلپ

هایدی دختر آلپ- کارتون های نوستالژی دهه ۶۰ و ۷۰ / یک لحظه توقف زمانسال ساخت: ۱۹۷۴ ژاپن

«هایدی دختر آلپ» مجموعه انیمیشنی است که کودکان در دهه ۶۰ و ۷۰ با آن خاطرات بسیاری دارند و صحنه‌های جست‌وخیز کردن هایدی در دل طبیعت و همراهی‌اش با پسرک گله‌دار در خاطرشان مانده است.

این کارتون از کتاب «هایدی» اثر یوهانا اشپیری نویسنده سوییسی اقتباس شده است و یکی از زیرمجموعه‌های «تئاتر شاهکار جهان» بود. مجموعه‌ای که در جهت آشناکردن کودکان با شاهکارهای ادبی جهان ساخته شد.

 

بابا لنگ دراز

بابا لنگ دراز- کارتون های نوستالژی دهه ۶۰ و ۷۰ / یک لحظه توقف زمانسال ساخت: ۱۹۹۰- ژاپن

«بابا لنگ دراز» بر اساس یکی از مشهورترین رمان‌های کودکان به قلم جین وبستر ساخته شده است. کمپانی نیپون ساخت این انیمیشن را برعهده داشته تا اثری دیگر به تولیدات ماندگار خود اضافه کند.

این کارتون درباره دختر یتیمی به نام جودی است که مردی سرپرستی او را برعهده گرفته و هزینه تحصیلش در یک مدرسه شبانه‌روز را فراهم می‌کند.

جودی در خیال خود نام بابا لنگ دراز را به او داده است و با وی نامه‌نگاری می‌کند. جودی مورد تحقیر و حسادت بسیاری از هم‌مدرسه‌ای‌ها قرار دارد و در هر قسمت باید بر مشکلی فائق بیاید. او با انرژی مثبت خود مشکلات را پشت سر می‌گذارد. در واقع همین روحیه مثبت‌نگر جودی است که او را تبدیل به شخصیتی بسیار ماندگار کرده است.

 

آن شرلی با موهای قرمز

آن شرلی با موهای قرمز- کارتون های نوستالژی دهه ۶۰ و ۷۰ / یک لحظه توقف زمانسال ساخت: ۱۹۷۹- ژاپن

«آن شرلی با موهای قرمز» یکی از محبوب‌ترین کارتون‌های تراژیک دوران کودکی نسل‌های مختلفی از جوانان ایرانی است. انیمیشنی درباره آن شرلی دختری یتیم که موهای قرمزی دارد، بسیار باهوش و کنجکاو است و یک خواهر و برادر میان‌سال روستایی سرپرستی او را به عهده می‌گیرند. رابطه آن شرلی با هرکدام از این دو نفر بسیار جالب است. زن جدی و بداخلاق است و مرد مهربان و رفیق.

این کارتون از روی کتابی با همین نام نوشتهٔ لوسی ماد مونتگومری اقتباس شده بود که کمپانی نیپون ساخت آن را بر عهده گرفت.

اگر «آن شرلی» را دیده باشید حتماً تیتراژ ابتدایی آن را یادتان هست. تیتراژی که لحظاتی از زندگی آن شرلی را همراه با اجرای ریچارد کلایدرمن از آهنگ «نجوای بی‌پروا» و دکلمه نصرالله مدقالچی به تصویر می‌کشید. این تیتراژ یکی از خاطره‌انگیزترین تصاویر کودکی ماست اما جالب است بدانید که تیتراژ اصلی سریال چیزی کاملاً متفاوت است.

 

اکیوسان

اکیوسان- کارتون های نوستالژی دهه ۶۰ و ۷۰ / یک لحظه توقف زمانسال ساخت: ۱۹۷۵ - ژاپن

حتماً آن صحنه‌هایی را که اکیوسان می‌نشست و تمرکز می‌کرد تا جواب معمای هر قسمت را با ذهنش پیدا کند، به یاد دارید؟ این معروف‌ترین لحظه کارتون ماندگار اکیوسان بود که بسیاری از بچه‌ها از آن تقلید می‌کردند.

اکیوسان بر اساس زندگی یک راهب و شاعر بودایی به نام ایکیو ساخته شد و توانست به‌واسطه تفاوت فضایش موردتوجه قرار بگیرد.

 

پسر شجاع

پسر شجاع- کارتون های نوستالژی دهه ۶۰ و ۷۰ / یک لحظه توقف زمانسال ساخت: ۱۹۷۵ - ژاپن

«پسر شجاع» بی‌اغراق یکی از محبوب‌ترین و پرطرف‌دارترین کارتون‌هایی بود که در دهه شصت و هفتاد بارها از تلویزیون پخش شد. هرچند در این کارتون قهرمان فیلم پسر شجاع و پدرش را پدر پسر شجاع دوبله کرده بودند اما در نسخه اصلی آن‌ها اسم داشتند: چاک و پدرش ارسطو!

این انیمیشن هم از جمله مجموعه‌های آموزنده باکس کودک و نوجوان صدا و سیما تلقی می‌شد.

 

زبل خان

زبل خان- کارتون های نوستالژی دهه ۶۰ و ۷۰ / یک لحظه توقف زمانسال ساخت: ۱۹۷۷ - لهستان

«زبل خان» هم یکی از تولیدات کمپانی‌ای است که «لولک و بولک» را ساخت. شباهت بصری در طراحی شخصیت‌های این کارتون و «لولک و بولک» کاملاً مشهود است اما داستان «زبل خان» کاملاً متفاوت بود.

این کارتون درباره شکارچی به نام پامپالینی بود که برای شکار حیوانات به آفریقا سفر می‌کند اما در شکار همیشه ناموفق می‌شود.

دیالوگ تکرارشونده «زبل خان» در این مجموعه هنوز هم نقل می‌شود: «زبل خان اینجا، زبل خان اونجا، زبل خان همه‌جا.»

 

ماجراهای تام سایر

ماجراهای تام سایر- کارتون های نوستالژی دهه ۶۰ و ۷۰ / یک لحظه توقف زمانسال ساخت: ۱۹۸۰ - ژاپن

یک کارتون ژاپنی دیگر که در پی موفقیت «ماجراهای هالکبری» ساخته شد و در ایران طرف‌داران بسیاری داشت.

این کارتون برخلاف بسیاری از انیمیشن‌های ژاپنی فضایی شاد و سرخوشانه داشت و همین عامل محبوبیت بیشترش شده بود. این سریال ۴۹ قسمتی، داستان ماجراجویی‌های تام سایر و دوستش هاک را به تصویر می‌کشید.

 

کارآگاه گجت

کاراگاه گجت- کارتون های نوستالژی دهه ۶۰ و ۷۰ / یک لحظه توقف زمانسال ساخت: ۱۹۸۲ - کانادا و فرانسه

دستان پرتوان، برس به داد این ناتوان! یادش به خیر! کارآگاه گجت با دوبله عالی و به‌یادماندنی اصغر افضلی فقید، یکی از جذاب‌ترین شخصیت‌های سال‌های کودکی‌مان بود. کارآگاهی که هم ویژگی‌هایی باورنکردنی داشت و هم درعین‌حال شدیداً دست‌وپا چلفتی بود. دوبله او هم جنبه‌های کمیک شخصیتش را دوچندان کرده بود.

در پی موفقیت جهانی این مجموعه بعدها فیلم‌هایی سینمایی و مجموعه‌های دیگری هم شبیه به آن ساخته شده‌اند. «پنی» خواهرزاده گجت و «برین» سگ او در داستان‌ها و اتفاقات مختلف گجت را همراهی می‌کردند.

 

زورو

زورو- کارتون های نوستالژی دهه ۶۰ و ۷۰ / یک لحظه توقف زمانسال ساخت: ۱۹۹۶ - ژاپن

«زورو» هم از جمله داستان‌هایی است که بارها مورد اقتباس قرار گرفته و فیلم‌ها و سریال‌های متفاوتی از روی آن ساخته شده‌اند. وقتی تلویزیون، انیمیشن سریالی «زورو» را پخش کرد با موج باورنکردنی از استقبال روبه‌رو شد. هم زورو شخصیت بسیار گیرایی داشت و هم فضاسازی این مجموعه بسیار خاص و پرطمطراق بود.

«زورو» هنوز هم که هنوز است به‌عنوان یکی از بهترین آثار سریالی پخش شده از تلویزیون نام‌برده می‌شود.

 

ماجراهای نیلز

ماجراهای نیل- کارتون های نوستالژی دهه ۶۰ و ۷۰ / یک لحظه توقف زمانسال ساخت: ۱۹۸۰ - ژاپن

اولین مجموعه اقتباسی از  کتاب «ماجراهای نیلز» توسط کمپانی پیروت ساخته شد. این اولین مجموعه کمپانی پیروت بود و آن را به موفقیتی ناگهانی رساند.

این انیمیشن ۵۲ قسمتی درباره پسربچه شروری به نام نیل بود که همه را عاصی کرده و خصوصاً حیوانات را مورد آزار قرار می‌داد اما با یک طلسم تبدیل به موجود کوچکی شد که حیوانات اهلی حالا از او بزرگ‌تر بودند و می‌توانستند انتقام خود را بگیرند و تلافی کنند. در این میان نیل با دسته‌ای از غازها همراه می‌شد و به دل طبیعت می‌زد و جلوه‌های تازه‌ای از زندگی را می‌دید و درک می‌کرد.

 

خانواده دکتر ارنست

خانواده دکتر ارنست- کارتون های نوستالژی دهه ۶۰ و ۷۰ / یک لحظه توقف زمانسال ساخت: ۱۹۸۱ - ژاپن

یکی دیگر از آثار کمپانی بزرگ انیمیشن‌سازی ژاپن یعنی نیپون. «خانواده دکتر ارنست» اقتباسی آزاد و متفاوت از یک کتاب داستان سوییسی به نام «خانواده سوئیسی رابینسون» بود که داستان خانواده‌ای که گم می‌شوند و سر از جزیره‌ای خالی از سکنه درمی‌آورند را تعریف می‌کند.

این کتاب توسط کشورها و کمپانی‌های متعددی ساخته شده که دیزنی پلاس از جمله آن‌هاست. شخصیت‌های اصلی این کارتون دکتر ارنست، همسرش و دختر و پسران او بودند که سعی می‌کردند به زندگی با سبک جدید در جزیره‌ای دورافتاده خو بگیرند.

 

پت و مت

پت و مت- کارتون های نوستالژی دهه ۶۰ و ۷۰ / یک لحظه توقف زمانسال ساخت: ۱۹۷۹- چکسلواکی

یک مجموعه انیمیشنی محبوب که ساختش از دهه هفتاد تا همین اواخر ادامه داشته است. سریالی که نه‌تنها شخصیت‌های خنگ و بامزه‌اش که موسیقی متنش هم بسیار ماندگار شده است. موسیقی که پتراسکومال آن را ساخته و شنیدنش حس و حال نوستالژیکی را زنده می‌کند. این کارتون که به شکل استاپ‌موشن ساخته شده است درباره دو برادر تعمیرکار دست‌وپاچلفتی است که هر بار می‌خواهند چیزی را تعمیر کنند، آن را بدتر خراب می‌کنند و در هر کاری که انجام می‌دهند یک گندی بالا می‌آورند.

خنگی آن‌ها، لحظات بسیار خنده‌داری را به وجود می‌آورد. جالب است بدانید که پت و مت پیش از آنکه شخصیت‌های اصلی مجموعه تلویزیونی شوند، در یک انیمیشن سینمایی به‌عنوان دو کاراکتر فرعی طراحی شده بودند.

 

سفرهای میتی کومان

میتی کومان- کارتون های نوستالژی دهه ۶۰ و ۷۰ / یک لحظه توقف زمانسال ساخت: ۱۹۸۱ ژاپن

نشان مخصوص حاکم بزرگ! میتی کومان! احترام بگذارید! این جملات برایتان آشنا هستند نه؟ حتی اگر مجموعه سفرهای میتی کومان را هم ندیده باشید، قطعاً این لحظات بارز و معروف کارتون به چشمانتان خورده است.

این سریال بر اساس شخصیت واقعی در قرن هفدهم میلادی و دوران حکمرانی اربابان ادو بر مردم شاخته شده است. توکوگاوا میتوکونی که به میتی کومان مشهور بود، یکی از اشخاص سیاسی مربوط به آن دوران است که شخصیتش زمینه‌ساز ساخت «سفرهای میتی کومان» بوده است.

این سریال در ایران طرف‌داران بسیاری داشت و جای خود را حتی در بازی‌های کودکانه هم پیدا کرده بود. این سریال مفاهیمی درباره عدالت و برابری را در لوای داستان‌هایی هیجان‌انگیز و فانتزی به کودکان آموزش می‌داد و حتی برای بزرگسالان هم جذاب بود.

 

وروجک و آقای نجار

وروجک و آقای نجار- کارتون های نوستالژی دهه ۶۰ و ۷۰ / یک لحظه توقف زمانسال ساخت: ۱۹۸۲ - آلمان

«وروجک و آقای نجار» یک فیلم انیمیشن آلمانی است. در سال‌های ۶۰ و ۷۰ همین فیلم انیمیشن بودن «وروجک و آقای نجار» باعث شد این مجموعه طرف‌داران پروپاقرص خودش را به دست بیاورد.

این سریال بر اساس افسانه‌های آلمانی ساخته شد و شخصیت کارتونی آن در واقع یک شخصیت افسانه‌ای بود که در جهان واقعیت حضور داشت و تنها آقای نجار می‌توانست او را ببیند.

وروجک بسیار شیطان بود و سربه‌سر همه می‌گذاشت. در طول سریال، رابطه وروجک و آقای نجار، بسیار صمیمانه و عمیق می‌شد و این مهم‌ترین عاملی بود که این مجموعه را چنین خاطره‌انگیز کرد.

 

خاله ریزه و قاشق سحرآمیز

خاله ریزه و قاشق سحرآمیز- کارتون های نوستالژی دهه ۶۰ و ۷۰ / یک لحظه توقف زمانسال ساخت: ۱۹۸۳ - ژاپن

«خاله ریزه و قاشق سحرآمیز» نام کارتونی که در آن به طرز غیر منتظره‌ای قهرمان داستان یک زن مسن و روستایی بود. از این نظر قهرمان «خاله ریزه» با سایر قهرمان‌های انیمیشنی تفاوت بارزی داشت. خاله ریزه به‌وسیلهٔ قاشق جادویی خود کوچک می‌شد و می‌توانست به جاهای مختلفی برود و اتفاقات مختلفی را از سر بگذراند. تجربه‌های خاله ریزه در دل طبیعت و همراه با حیوانات، هر کودکی را شیفته خود می‌کرد.

 

حنا دختری در مزرعه

حنا دختری در مزرعه- کارتون های نوستالژی دهه ۶۰ و ۷۰ / یک لحظه توقف زمانسال ساخت: ۱۹۸۴ - ژاپن

بازهم اثری به‌یادماندنی از کمپانی نیپون که بخش زیادی از خاطرات کودکی‌مان را مدیون آن هستیم. این کارتون درباره دختری به نام کاتری بود که البته در دوبله اسمش حنا شده بود و مادرش برای کار به آلمان رفته و او نزد مادربزرگ و پدربزرگش زندگی می‌‌کرد. آن‌ها در روستایی در فنلاند سکنی داشتند.

این داستان، جنبه‌ای تراژیک داشت و لحظاتی از آن، کودکان را اندوهگین می‌کرد.

 

جزیره ناشناخته

سردنه پیتی جزیره ناشناخته- کارتون های نوستالژی دهه ۶۰ و ۷۰ / یک لحظه توقف زمانسال ساخت: ۱۹۸۳ - ژاپن

آخ سرند پیتی! این موجود دوست‌داشتنی و مهربان که هر کودکی عاشقش می‌شد و حسی دوستانه/ مادرانه را برای او تداعی می‌کرد.

این سریال یکی از محبوب‌ترین کارتون‌های دهه ۷۰ و ۶۰ است. سریالی گرم و صمیمانه و البته جادویی. شخصیت اصلی این سریال پسرکی به نام کنا بود که همراه با خانواده‌اش راهی سفری به قطب جنوب می‌شد اما ناگهان از خانواده جدا و از جزیره‌ای اسرارآمیز سر در می‌آورد.

کنا در آن جزیره تخم بزرگی پیدا می‌کند که از درون آن سرند پیتی زیبا و رؤیایی بیرون می‌جهد و بدل به صمیمی‌ترین رفیق کنا در ماجراجویی‌ها می‌شود.

 

قلعه هزار اردک

قلعه هزار اردک- کارتون های نوستالژی دهه ۶۰ و ۷۰ / یک لحظه توقف زمانسال ساخت: ۱۹۸۸- انگلیس

یک کارتون دراکولایی که البته بیشتر بامزه است تا ترسناک. اسم اصلی این مجموعه درواقع «کنت دراکولا» است اما در دوبله به «قلعه هزار اردک» ترجمه شده.

این مجموعه به‌واسطه شخصیت اصلی‌اش یعنی یک اردک دراکولایی مشهور شد. شخصیت او بسیار جذاب و دوست‌داشتنی بود. داستان این کارتون درباره خصلت دراکولایی اوست که هر بار می‌میرد با حافظه جدیدی به دنیا برمی‌گردد تا اینکه یک روز خدمتکارش اشتباهی به او سس کچاپ می‌دهد به‌جای خون و کنت گیاهخوار می‌شود ...

 

خرس‌های مهربان

خرس های مهربان- کارتون های نوستالژی دهه ۶۰ و ۷۰ / یک لحظه توقف زمانسال ساخت:  ۱۹۸۵ - فرانسه و آمریکا

خرس‌های مهربان، شخصیت‌هایی کارت‌پستالی بودند که در یک مجموعه رنگارنگ مطرح شدند. سپس عروسک‌های آن‌ها به بازار آمد و بعد از فروش ویژهٔ آن‌ها، دنیای انیمیشن هم به سراغش رفت و بر اساس آن‌ها داستان دنیایی بر فراز ابرها را تعریف کرد که محل زندگی این خرس‌ها بود و نیروهای شیطانی مدام سعی در برهم زدن آن داشتند اما خرس‌های مهربان با عطوفت و ذکاوت خود از سد مشکلات می‌گذشتند.

 

پینگو

پینگو- کارتون های نوستالژی دهه ۶۰ و ۷۰ / یک لحظه توقف زمانسال ساخت: ۱۹۹۰ - سوییس

«پینگو» مجموعه‌ای بود که حول محور یک خانواده پنگوئن می‌چرخید. پنگوئن‌هایی در خانه‌های اسکیمویی که وقایع روزانه‌ای پشت سر می‌گذاشتند. پسر خانواده و خواهر کوچکش، شخصیت‌های اصلی این انیمیشن بودند که البته قبل از این مجموعه در یک انیمیشن کوتاه رونمایی شده بودند.

آنچه «پینگو» را تبدیل به یک کارتون متفاوت می‌کرد، خمیری بودن آن بود که تکنیک انیمیشنی متفاوتی داشت. این خمیری بودن باعث شده بود حالات شخصیت‌ها بسیار متنوع و خلاقانه باشد و شخصیتی بصری برای مجموعه پدید آورد. ضمن اینکه زبان حرف‌زدن آن‌ها هم که آواهایی کوتاه، کوتاه را شامل می‌شد، بسیار بامزه بود.

 

کوتلاس

کوتلاس جوانمرد- کارتون های نوستالژی دهه ۶۰ و ۷۰ / یک لحظه توقف زمانسال ساخت: ۱۹۹۲ اسپانیا

«کوتلاس» یکی از عجیب‌ترین و متفاوت‌ترین کارتون‌هایی بود که در دهه ۷۰ و ۶۰ پخش می‌شد. این کارتون در کمال سادگی به موضوعاتی خشن و اکشن می‌پرداخت.

در این انیمیشن آدم‌ها به شکل خطی و بدون چهره نمایش داده شده‌اند و بسیار ساده هستند.

کوتلاس همواره در جرم و جنایت دخیل است و داستان‌هایی هیجان‌انگیز را رقم می‌زند. این سریال هم از جمله سریال‌هایی است که در تلویزیون شدیداً سانسور شده.

 

دوقلوهای افسانه‌ای

دوقلوهای افسانه ای- کارتون های نوستالژی دهه ۶۰ و ۷۰ / یک لحظه توقف زمانسال ساخت: ۱۹۹۱ فرانسه

سریال «دوقلوهای افسانه‌ای» در زمان پخش خود در گوشه‌گوشه‌های جهان بسیار موردتوجه بود. کودکان عاشقش بودند و نوجوان‌ها بی‌صبرانه منتظر پخش قسمت بعدی می‌ماندند. دلیل اصلی این محبوبیت در طراحی جالب شخصیت‌ها و طراحی داستان‌های بدیع و خلاقانه بود.

این سریال که در ایران هم طرف‌داران بسیاری داشت درباره دو کودک بود که شبی در نور کامل به دنیا می‌آیند تا در ادامه زندگی‌شان حکومت ملکه تزی را سرنگون کنند. این هم از جمله انیمیشن‌هایی است که در ایران سانسور شده و هویت دو کودک دوقلو نشان‌داده‌شده درحالی‌که در نسخه اصلی در پایان مشخص می‌شود آن‌ها خواهر و برادر نیستند.

 

سفرهای علمی

سفرهای علمی- کارتون های نوستالژی دهه ۶۰ و ۷۰ / یک لحظه توقف زمانسال ساخت: ۱۹۹۴ - کانادا و آمریکا

«سفرهای علمی» یکی از خاطره‌انگیزترین سریال‌های کارتونی است. یک اثر ویژه که کودکان را مسحور خود می‌کرد.

این سریال درباره معلم جالب و عجیبی بود که خانم فریزل نام داشت و با اتوبوسی جادویی شاگردانش را به سفرهای عجیب‌وغریب می‌برد تا با علم به شکل عملی آشنا شوند.

از جمله جالب‌ترین اپیزودهای سریال، آن‌هایی بود که بچه‌ها و خانم فریزل به درون بدن انسان می‌رفتند. بعید است کسی سفرهای علمی را در کودکی دیده باشد و در خاطرش ثبت نگشته باشد. خانم فریزل معلم محبوب همه کودکان و نوجوانان آن نسل بود.

 

آزمایشگاه دریایی ۲۰۲۰

آزمایشگاه دریایی ۲۰۲۰- کارتون های نوستالژی دهه ۶۰ و ۷۰ / یک لحظه توقف زمانسال ساخت: ۱۹۷۲ - آمریکا

این کارتون اولین‌بار پیش از انقلاب از تلویزیون ملی پخش شد و بار دیگر صداوسیما در دهه هفتاد آن را بازپخش کرد. جذابیت این کارتون بیش از هر چیز در غواصی‌های آن بود. کمپانی هانا باربرا تهیه و تولید این مجموعه را برعهده داشت. این سریال انیمیشنی در ابتدا از شبکه ان‌بی‌سی پخش شد.