جستجو در سایت

1400/11/03 11:26

گزارش یک جشن

گزارش یک جشن
چهل سالگی

((گزارش یک جشن))


اندک اندک به سال نو سینمای ایران یا همان جشنواره فيلم فجر خودمان نزدیک می شویم. 

جشنواره پر فراز و فرود قصه ما حالا به سن چهل سالگی رسیده است و رفته رفته دوران میانسالی اش را آغاز می کند. 

جشنواره،دهه شصت و ده سال اول عمرش را در کوران حوادث اوایل انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی گذراند و فیلم ها عمدتاً متاٌثر از فضای معنوی آن روزهای کشور بودند. 

دهه هفتاد به مثابه یک رویشگاه بود و کشور پس از جنگ در حال رویشی مجدد بود و سینما هم مثل تمامی پدیده های اجتماعی دیگر تغییر کرد و فیلم عروس بهروز افخمی با معرفی دو سوپراستار یعنی نیکی کریمی و ابوالفضل پورعرب در سال 1369 آغازگر و پیشرو این حرکت دسته جمعی بود و نوید بخش روزهای خوشی برای سینما و سینماگران بود،اما نیمه دوم دهه هفتاد با تغییرات سیاسی کشور و ایجاد یک فضای نسبتاً باز و تجربه نشده،سینمای ایران با موجی از معرفی چهره های جوان و فیلم های سیاسی و فیلم های دختر پسری یا تین ایجری روبرو شد،در جشنواره هفدهم حاصل این فضای باز کاملاً دیده شد و محمدرضا فروتن و هدیه تهرانی برای اولین بار برای یک فیلم یعنی فیلم قرمز فریدون جیرانی برنده جایزه بهترین بازیگر نقش اول مرد و زن جشنواره هفدهم شدند. 

در دهه هشتاد سینما کمی دچار رکود شد اما سینمای ایران لنگ لنگان خود را به منزلگاه امنی رساند و فیلمسازان تازه ای مثل علیرضا امینی،مانی حقیقی،علی مصفا،مازیار میری و....از کارگردان های با استعداد دهه هشتاد نشان دادند که با آن ها میشد به آینده سینمای کم رمق آن روزها امیدوار شد. 

دهه نود میعادگاه ستاره های تازه نفس بود که سرآمد آن ها نوید محمدزاده بود و از دیگر بازیگران تازه نفس آن می توان نازنین بیاتی،ساعد سهیلی،امیر جدیدی و...  را نام برد.

اما در این سال ها جشنواره روز و روزگاری متفاوت با دوره های قبل داشته است،از جایزه ندادن ها به جواد عزتی با استعداد و دوست داشتنی تا اعتراضات پر سر و صدای ابراهیم حاتمی کیا پر تجربه گرفته،سخنان زیبای امیر آقایی همیشه موقر درباره وطن و دو سیمرغ عجیب نقش اول زن جشنواره سی و پنجم که سهم لیلا حاتمی و مریلا زارعی شد و به قول احسان کرمی وزیدن آن باد بد موقع،همه و همه از حواشی جشنواره در دهه نود بوده است.

جشنواره سی و دوم و سیمرغی که بزرگترین حسرت زندگی نوید محمدزاده شد،یا جنجال برانگیز شدن صحبت های شهاب حسینی درباره مسعود کیمیایی در جشنواره سی و هشتم همه و همه از خاطرات سال های اخیر جشنواره فیلم فجر است. 

از پر افتخارترین بازیگران این جشنواره هم اگر بخواهیم بگوییم پرویز پرستویی و فرامرز قریبیان در بخش مردان رکورد دار هستند. 

و در بخش زنان هم فاطمه معتمدآريا،هدیه تهرانی،باران کوثری،مریلا زارعی و لیلا حاتمی را می توان نام برد.

اما امسال نهمین سال غیبت ترانه علیدوستی یکی از مهمترین بازیگران زن تاریخ ایران است و این حرکت قطعاً تاکنون به حیثیت این جشنواره قدیمی ضربه سنگینی زده است.

حالا کم کم به سال نو سینمای ایران نزدیک می شویم و همگان امیدواریم فیلم هایی با کیفیت بالا و دلنشین ببینیم تا شاهد پیشرفت این صنعت دوست داشتنی در کشور باشیم. 

به امید سالی پر افتخار و درخشان برای سینمای ایران


((سعید تاجیک))


فیلم های مرتبط

افراد مرتبط