فیلم Dr No جیمز باند؛ ارجاعی هوشمندانه به سرقت واقعی یک نقاشی تاریخی |ع کس

فیلم اکشن «دکتر نو» ساخته ترنس یانگ در سال ۱۹۶۲، بر اساس رمان ششم ایان فلمینگ درباره جاسوس مشهور جنگ سرد، جیمز باند، ساخته شد. این فیلم که اولین حضور شان کانری در نقش باند بود و توسط کمپانی ایون پروکشنز تولید شد، پایهگذار دنیای سینمایی معروف ۰۰۷ به حساب میآید.
با وجود گذشت بیش از نیم قرن، «دکتر نو» همچنان از سوی طرفداران جیمز باند به خاطر اکشن، قهرمانی و تنشهای جنسیاش به یاد آورده میشود، هرچند امروزه برخی جنبههای منسوخ شده آن مانند نگاههای جنسیتزده و نژادپرستانه مورد نقد قرار میگیرد.
اما یکی از جزئیات کمتر شناختهشده این فیلم، ارجاع به یک سرقت واقعی و مشهور هنری است؛ نقاشی «پرتره دوک ولینگتون» اثر فرانسیسکو گویا. در بخشی از فیلم، جیمز باند هنگام عبور از لانه مخفی دکتر نو، نگاهی به این تابلو میاندازد. اگرچه برای مخاطبان امروزی این تنها یک تابلو هنری به نظر میرسد، در سال ۱۹۶۲ این اثر هنری در موزه ملی لندن به سرقت رفته بود و هنوز مفقود بود.
این نقاشی گویا که در سالهای ۱۸۱۲ تا ۱۸۱۴ کشیده شده و دوک ولینگتون را در لباس نظامی به تصویر میکشد، چند سال پیش توسط خیریه «ولفسون فاندیشن» خریداری و به موزه لندن اهدا شده بود. اما در ۲۱ اوت ۱۹۶۱، یک راننده اتوبوس به نام کِمپتون بانتون با سوءاستفاده از خاموش بودن موقت حسگرهای امنیتی موزه، تابلو را دزدید و چهار سال آن را نزد خود نگه داشت. نهایتاً تابلو را سالم بازگرداند و به خاطر سرقت قاب آن به سه ماه زندان محکوم شد.
زمان فیلمبرداری «دکتر نو» هنوز ماجرای دزدیده شدن نقاشی کامل روشن نبود و عموم مردم بریتانیا با دیدن این اثر هنری در مخفیگاه دکتر نو، تصور کردند که او دزد آن است. این ارجاع کوچک اما هوشمندانه، یکی از نخستین مثالهای استفاده از اتفاقات واقعی به عنوان ایستر اگ در سینما به شمار میرود.
منبع: slashfilm