همه چیز درباره قهرمان اصغر فرهادی
اختصاصی سلام سینما- هفتاد و چهارمین دوره جشنواره فیلم کن چند روز قبل به پایان رسید و یک افتخار بین المللی دیگر برای سینمای ایران و اصغر فرهادی به همراه آورد. همانطور که میدانید فیلم «قهرمان» اصغر فرهادی از جمله فیلمهایی بود که در بخش مسابقه اصلی به نمایش درآمد. فیلمی که خیلیها منتظرش هستند و به عقیده رسانههای مطرح هالیوودی مثل هالیوود ریپورتر جز ده فیلم مهمی بود که امسال در کن حضور داشت. این چهارمین حضور فرهادی در جشنوره کن فرانسه است که با فیلم «قهرمان» رقم میخورد.
«قهرمان» تا اندازه زیادی در سکوت خبری تولید شد و شبیه به باقی فیلمهای اصغر فرهادی اطلاعات چندانی از آن در مرحله ساخت بیرون نیامد. اما پس از آغاز جشنواره و در آستانه اولین نمایش فیلم خلاصه داستان و چند عکس از «قهرمان» برای اولین بار منتشر شد.
اصغر فرهادی فیلم قبلی خود یعنی «همه می دانند » را در اسپانیا ساخت. فیلمی که پدروآلمودوار کارگردان بزرگ اروپایی تا نیمه راه در روند تولید آن حضور داشت و بعد از تیم جدا شد. پنه لوپه کروز و خاویر باردم بازیگران اصلیاش بودند و آن هم در کن به نمایش درآمد. بعد از این تجربه اروپایی، فرهادی برای ساخت «قهرمان» به کشورش رجوع کرد و آخرین فیلمش را در شهر شیراز جلوی دوربین برد. هرچند مراحل فنی و نهایی فیلم در پاریس تکمیل شده است.
این درحالی است که خیلیها معتقد بودند فرهادی کلا از ایران رفته و دیگر قصد بازگشت ندارد و قرار هم نیست در کشورش فیلم بسازد که خب فرهادی خیلی زود با این فیلم به گمانهزنیهای این چنینی پایان داد.
بازیگران «قهرمان»
بگذارید از اسامی غیرمنتظره بازیگران «قهرمان» شروع کنیم. بازیگرانی که کمتر کسی فکر میکرد روزی در فیلم اصغر فرهادی دیده شوند و نقشآفرینی کنند. محسن تنابنده که او را بیش از هرچیز به عنوان خالق مجموعه کمدی «پایتخت» و بازیگر نقش نقی معمولی میشناسیم، در کنار امیر جدیدی ستاره نوظهور سینمای ایران که در فیلمهای اخیرش مثل «تنگه ابوقریب» و «من» درخشیده است، بازیگران اصلی «قهرمان» هستند. فرشته صدرعرفایی مهمترین بازیگر زن فیلم است و دختر کارگردان یعنی سارینا فرهادی که قبلتر هم در «جدایی نادر از سیمین» جلوی دوربین پدرش رفته بود، نامش در تیم بازیگری فیلم بهچشم میخورد.
احسان گودرزی، سحر گلدوست و مریم شاه داعی باقی تیم بازیگری را تشکیل میدهند و جالب است بدانید که فرهادی برای اجرای نقشهای فرعی فیلمش به سراغ بازیگران محلی و غیر معروف شیرازی رفته است که باید منتظر ظهور ستارههای جدیدی در بین آنها باشیم.
عوامل فیلم
علی قاضی به عنوان مدیر فیلمبرداری در کنار فرهادی قرار گرفته و هایده صفییاری، همراه و پایه ثابت فیلمساز در سالهای گذشته هم تدوین فیلم را به سرانجام رسانده است.
ویدیو همه چیز درباره قهرمان اصغر فرهادی در کانال یوتیوب سلام سینما
کمپانی سازنده
جالب است بدانید هرچند «قهرمان» در ایران فیلمبرداری شده اما از لحاظ تولیدی یک فیلم بینالمللی محسوب میشود که کمپانی فرانسوی ممنتو پیکچرز و الکساندر مالهگی تهیهکنندگیاش را به عهده داشتهاند. مالهگی پیش از این در تهیه فیلمهای «گذشته»، «فروشنده» و «همه میدانند» هم با اصغر فرهادی همکاری کرده بود.
ممنتو پیکچرز مسئول فروش بینالمللی فیلم هم هست و قرار است فیلم بهزودی در فرانسه به اکران عمومی دربیاد و پیش بینی میشود که همزمان با اکران جهانی در ایران هم روی پرده برود. در کنار این استودیو آمازون حق پخش «قهرمان» را در آمریکا در اختیار دارد و کمپانی «لاکی رد» هم فیلم را در ایتالیا اکران میکند. میتوان گفت «قهرمان» مهمترین فیلم ایرانی است که در شرایط کرونایی تولید شده. هرچند تولیدش بهخاطر شیوع کرونا یکبار هم به تعویق افتاد.
خلاصه داستان «قهرمان»
منتقد هالیوود ریپورتر پیشبینی کرده که مثل «جدایی» و «فروشنده» در «قهرمان» هم با یک روایت پرتعلیق و یک درام ایرانی پیچیده از تنازعات خانوادگی و داخلی سر و کار داریم.
«قهرمان» درباره شخصیتی به نام رحیم است که به دلیل ناتوانی در بازپرداخت بدهیاش به زندان افتاده و حالا برای دو روز مرخصی از زندان بیرون میآید و در این زمان کوتاه سعی دارد که شاکی خود را با دادن بخشی از بدهی متقاعد به پس گرفتن شکایت کند.
هر چند که اتفاقها آنطور که برنامهریزی شده پیش نمیرود و داستان درست از همینجا شروع میشود. از عکسهای منتشر شده از فیلم میتوان حدس زد که جدیدی بازیگری است که نقش رحیم را بازی میکند.
بازی او در جشنواره و پس از نمایش فیلم. مورد توجه همه قرار گرفت و بسیاری را شگفتزده کرده و تا آخرین لحظات پیش از اختتامیه هم پیشبینی بسیاری از کارشناسان این بود که او نخل طلای بهترین بازیگری را از آن خود میکند که البته چنین نشد و احتمالا جایزه نگرفتن وی بیارتباط به حضورش در فیلمی که موسسه اوج (وابسته به سپاه پاسداران) روی آن سرمایهگذاری کرده، یعنی «روز صفر» نبوده است.
یک مجله ایتالیایی حتی اطلاعات بیشتری از داستان فیلم رو کرده و نوشته رحیم بعد از مرخصی میفهمد که نامزدش یک کیف پر از پول پیدا کرده، اما تصمیم میگیرد از این پول استفاده نکند و زمانی که خبر این اقدام انسان دوستانه او در شهر می پیچد، به چهرهای شناخته شده تبدیل میشود.
«قهرمان» یک فیلم دوساعت و هفت دقیقهای است که جز فیلمهای طولانی فرهادی به حساب میآید.
افتخارات بینالمللی فرهادی
اصغر فرهادی پیش از «قهرمان» دو جایزه اسکار (برای دو فیلم «جدایی نادر از سیمین» و «فروشنده») برده و خرس طلایی جشنواره فیلم برلین را هم برای فیلم «جدایی نادر از سیمین» از آن خودش کرده است. فیلم قبلی او یعنی «ُفروشنده» هم در کن درخشید و جایزه بهترین فیلمنامه و بهترین بازیگر نقش اول مرد را برای سازندگان به ارمغان آورد.
نهمین فیلم اصغر فرهادی با آثار کارگردانان سرشناسی مانند «وس اندرسون»، «پل ورهوفن» و «شان پن» برای کسب نخل طلای بهترین فیلم رقابت میکرد و در نهایت موفق شد جایزه بزرگ هیات داوران را از آن خود کند.
اولین واکنش ها به فیلم
کاربران توییتر:
«قهرمان»، «الماسهای تراشنخورده» فرهادی است. فیلمی فوقالعاده که با هنرنمایی خیرهکنندهی «امیر جدیدی» همراه شده است.
فیلم جدید «اصغر فرهادی» یعنی «قهرمان»، نگاهی دردمندانه به سیاست و اخلاقیات و کاری است که ما در قبال آن انجام میدهیم. این فیلم قطعاً یکی از گزینههای اصلی بردن نخل طلا است.
نقشآفرینی «امیر جدیدی» کاراکتر رحیم را به شدت همدلی برانگیز میکند، به گونهای که مخاطب در تمام افت و خیزهای داستان با او همراه است.
منتقدان:
دیوید ارلیک- ایندی وایر:
- «قهرمان» یکی از بهترین فیلمهای «فرهادی» است. او با تکههای پازلی که به مخاطب ارائه میدهد، باعث پیچیدهتر نموندن طرح کلی داستان میشود اما همین پیچیدگی است که در نهایت پازل را حل میکند. درخشش «امیر جدیدی» تنها بخاطر دوستداشتنی بودن او نیست بلکه بدلیل توانایی فوقالعادهی او در ایفای کاراکتر «رحیم» است.
پیج رسمی گاردین:
- «قهرمان» فیلمی درگیرکننده و جذاب است اما واقعگرایی افراطی آن باعث شده است تا داستان کمی غیرمتمرکز بنظر برسد. بخش عمدهی موفقیت فیلم به دلیل نقشآفرینی هوشمندانه و دقیق «امیر جدیدی» است.
پیج رسمی اسکرین دیلی:
- «اصغر فرهادی» یک درام تحسین برانگیز را خلق کرده است که در مرکز آن «امیر جدیدی» با نقشآفرینی بینظیر خود میدرخشد.
وب سایت رسمی جشنواره کن:
خالق شاهکاری به نام «جدایی نادر از سیمین»، همانطور که درام اجتماعی مورد نظر خود را رشته به رشته میبافد، اشارهای جدی به سیستم مدیریتی پیچیده میکند که با تقاضای بیش از اندازهی مدارک میتواند برای انسان عذابآور و شکنجهکننده باشد. در چنین جامعهی خشک و کنترلشدهای، یک قهرمان میتواند به راحتی تبدیل به یک انسان منفور شود و بالعکس.
باید منتظر اکران فیلم در ایران بمانیم و ببینیم واکنش تماشاگران ایرانی به فیلم چطور خواهد بود و چقدر در رویکرد اجتماعی خود موفق بوده است.
اخبار مرتبط:
پیش بینی رسانه های جهان; امیر جدیدی شانس اول نخل طلای کن 2021
نشست خبری فیلم قهرمان در جشنواره کن 2021