بهترین فیلم های شش ماه اول سال ۹۸ سینمای ایران
اختصاصی سلام سینما- نیمه اول سال ۹۸ به پایان خود نزدیک میشود و فیلمهای تابستانی آخرین روزهای خود را بر پرده میگذرانند.
مهمترین فیلمهایی که در نیمه اول امسال به اکران عمومی درآمدند، آثاری بودند که در جشنواره فیلم فجر سال ۹۷ با استقبال خوبی از سوی مخاطبان روبهرو شدند و یا جوایز اصلی و سیمرغهای بلورین را از آن خود کردند. در کنار فیلمهای جشنوارهای، تعداد قابل توجهی فیلم کمدی ساخته شد که بازهم با استقبال مخاطبان همراه شد و موردی مانند « رحمان 1400» با وجود به پایان نرسیدن مدت زمان اکرانش به فروشی قابل توجه دست یافت.
فیلمهای کمدی مهمی که در نیمه اول امسال اکران شدند، حواشی هم زیاد داشتند. از همین لغو اکران «رحمان ۱۴۰۰» در نیمه راه بگیرید تا سروصدایی که درباره دستمزد نجومی بازیگران در « ما همه با هم هستیم» کمال تبریزی بهراه افتاد و آنقدر صحبتهای منفی علیه منابع مالی فیلم شد که به شکست سهمگینش در گیشه انجامید.
نکته جالب توجه درباره وضعیت فروش و میزان علاقه مخاطبان به فیلمهای روی پرده در اینست که برخلاف همیشه، سه فیلم پرمخاطب و اصلی شش ماه اول سال ۹۸ نه آثاری کمدی و سرگرمکننده که فیلمهای درام جدی و اجتماعی هستند. این نشان میدهد که در یک میدان رقابت اگر فیلم اجتماعی و جدی با کیفیت حاضر باشد، آنوقت میتوان امیدوار بود که دیگر یک اثر تنها سرگرمکننده و از نظر محتوایی ضعیف، دیگر انتخاب اول خانوادههای ایرانی نباشد. البته کم بودن تعداد کمدیهای این تابستان نسبت به تابستان سالهای گذشته هم در این بررسی نکته مهم بهنظر میرسد.
در این یادداشت نگاهی انداختهایم به محبوبترین فیلمهای بهار و تابستانی که گذشت، از نگاه کاربران سایت سلام سینما و امتیازهایی که به فیلمها دادهاند. با مقایسه فیلمهای اول لیست کاربران سلام سینما با آمار فروش این آثار در نیمه اول سال مشخص میشود که ذائقه عمومی و انتخابهای تماشاگر عامه هم در موارد اول تا سوم لیست همسان با امتیاز این فیلمها در سلام سینما است.
کارگردان: سعید روستایی
بازیگران: پیمان معادی, پریناز ایزدیار, نوید محمدزاده, فرهاد اصلانی, مهدی حسینی نیا, مازیار سیدی, علی باقری, مرجان قمری, هومن کیایی, پیمان شریعتی
امتیاز کاربران: ۸.۴
میزان فروش: ۲۷٬۷۰۱٬۲۶۷٬۰۰۰
خلاصه داستان: در بزنگاه روزهای سخت، اعتیاد و مواد مخدر هم گریبان زندگی مردم این شهر را رها نمی کند. داستان «متری شش و نیم» داستان جستجوی پلیس مبارزه با مواد مخدر برای پیدا کردن فروشنده بزرگ شیشه در پایتخت است...
«متری شیش و نیم» را میتوان مهمترین درام پلیسی سالهای اخیر در سینمای ایران دانست. درامی هیجانانگیز که تماشاگر سینمای ایران کمتر نمونه شبیهش را در آثار بعد از انقلاب، بهیاد میآورد. ژانر جنایی و فیلمهای پلیسی یکی از آن بخشهای سینما است که در ایران همیشه مورد کمتوجهی قرار گرفته و از طرف دیگر از آنجایی که امکانات سینمای ایران هرگز اجازه رقابت یا رسیدن به کیفیت حدودا متشابه این ژانر در سینمای جهان را به فیلمهای ایرانی نداده است، پیشرفت بسیار کمی را در این بخش تجربه کرده است. در سالهای اخیر اما فیلمهایی مانند گناهکاران»، « نگار» و... سعی کردند این ژانر در سینمای ایران مجددا احیا کنند. «متری شیش و نیم» گل سرسبد همه فیلمهای پلیسی سینمای بعد از انقلاب است.
فیلمی که طراحی میزانسنهای عجیب و روایت نفسگیرش خصوصا در نیمه اول که بهدنبال مجرم میگردند، تماشاگر را روی صندلی میخکوب میکند و این میزان از هیجان و تعلیق موجود در فیلم همان حسی را به ذهن تماشاگر متبادر میکند که پیش از این کمتر در سالن سینما با آن مواجه شده است.
کارگردان: نیما جاویدی
بازیگران: نوید محمدزاده, پریناز ایزدیار, آتیلا پسیانی, مانی حقیقی, ستاره پسیانی, حبیب رضایی
امتیاز کاربران: ۸.۱
میزان فروش: ۱۴٬۴۶۲٬۶۶۴٬۰۰۰
خلاصه داستان: زندانی قدیمی در جنوب ایران به دلیل مجاورت با فرودگاه تازه تاسیس شهر در حال تخلیه است. رئیس زندان سرگرد نعمت جاهد به همراه مامورانش مشغول انتقال زندانیان به زندان جدید هستند تا اینکه...
«سرخ پوست» یک فیلم تعلیق آمیز است که در دلش یک داستان عاشقانه میپروراند و همین عاشقانه در دل فضای سرد و بیروح زندان و جو سنگین ظالمانه آنجا، تماشاگر را تا لحظه آخر پای فیلم نگه میدارد. مهمترین نکته درباره «سرخ پوست» که فیلم را تا این اندازه برای تماشاگر عامه جالب میکند و او را در فضای عاشقانه میان زندانبان و مددکار گیر می اندازد، رو شدن قطرهچکانی و آرام آرام این علاقه است.
هرچند تماشاگر از اول متوجه حضور انرژی خاصی میان آن دو میشود اما بهمرور میفهمد که این حس در قهرمانان فیلم چه اندازه عمیق و جدی است. ضمن اینکه این رو شدن به مرور عاشقانه، باعث میشود دلبری دو طرف برای هم بیشتر شده و این تماشاگر را به هر دوی آنها نزدیکتر میکند.
اصلیترین دلیل محبوبیت «سرخپوست» همین گیرایی عاشقانه میان زندانبان و مددکار است.
کارگردان: نرگس آبیار
بازیگران: الناز شاکردوست, هوتن شکیبا, فرشته صدرعرفایی, شبنم مقدمی, پدرام شریفی, فرید سجادی حسینی
امتیاز کاربران: ۷.۴
میزان فروش: ۱۸٬۶۷۶٬۱۱۶٬۰۰۰
خلاصه داستان: این فیلم براساس داستان واقعی عبدالحمید ریگی و همسرش فائزه منصوری است. «شبی که ماه کامل شد» روایت دختر جوانی از مناطق جنوب شهر تهران است که درگیر عشق جوانی شهرستانی میشود و این در حالیست که دختر به دلایلی مجبور به مهاجرت از ایران است. در این مسیر، برادرش با او همراه میشود اما در میانه راه، اتفاقاتی برای آنها رقم میخورد.
«شبی که ماه کامل شد» هرچند یک فیلم جنگی است و آثار دفاع مقدس هم همواره به دلیل کیفیت پایین بازسازی صحنههای جنگی کمتر مورد استقبال عمومی قرار میگرفتند، اما تبدیل به یکی از محبوبترین فیلمهای نیمه اول ۹۸ و احتمالا کل سال شد. دو دلیل اصلی حضور یک فیلم جنگی در میان سه فیلم محبوب تماشاگران در وهله اول همین کیفیت پرداخت صحنههای جنگی و در وهله دوم ملودراماتیک کردن سرنوشت قهرمانان فیلم است.
قهرمان فیلم فائزه دختر جوانیست که درگیر عشق مردی بلوچ میشود و مجبور به مهاجرت به پاکستان. آنجا درحالیکه بچهای در آغوش دارد و فرزند دیگر در راه است به رابطه همسرش، معشوقش با گروهکهای تروریستی پی میبرد و در پی راه نجات برمیآید.
فیلم براساس داستان واقعی ساخته شده، هرچند در اصل قضیه دست برده شده و این اتفاق تلخ تبدیل به یک روایت دراماتیک سینمایی گشته اما از دردناکی ماجرا کم نکرده است. زن بودن قهرمان فیلم در دل جنگ و فضایی شدیدا مردانه و تراژدی که بر سرش میآید، ناگزیر هر تماشاگر عامی را وا میدارد تا با فیلم اشک بریزد و دردش بگیرد.
کارگردان: سیدمسعود اطیابی
بازیگران: سام درخشانی, مهدی هاشمی, پژمان جمشیدی, ژاله صامتی, گابریلا پتری, بهرنگ علوی, رضا ناجی, امید روحانی
امتیاز کاربران: ۷.۲
میزان فروش: ۲۵٬۰۲۳٬۶۰۱٬۰۰۰
خلاصه داستان: هیچ وقت یه ایرانی رو تهدید نکن ،علی الخصوص تو تهران. داستان قسمت دوم فیلم سینمایی «تگزاس» در ایران می گذرد.
«تگزاس۲» محبوبترین فیلم کمدی نیمسال اول ۹۸ است که گوی رقابت را از دست «ما همه باهم هستیم»، «ژن خوک» و«رحمان ۱۴۰۰» و باقی کمدیها ربود و عنوان چهارمین فیلم محبوب کاربران سلام سینما در نیمه اول سال را از آن خود کرد.
«تگزاس۲» که ادامه سری اول است، همان خط داستانی را با همان اسلوب مشخص کمدیهای اینچنینی ادامه میدهد و همانطور که فیلم اول موفق بود، سری دوم هم به مذاق تماشاگران خوش میآید.
در ابتدا، زوج پژمان جمشیدی و سام درخشانی، در سینما در فیلم « خوب، بد، جلف» کنار هم قرار گرفتند و بعد، این همکاری را بارها در آثار کمدی دیگر تکرار کردند، می توان مهمترین عامل محبوبیت فیلم و خنداندن تماشاگر دانست.
کارگردان: بهرام توکلی
بازیگران: علیرضا گودرزی, شاهرخ شهبازی, ماهور الوند, ستاره پسیانی, حمیدرضا آذرنگ, مجتبی پیرزاده, پریوش نظریه, معصومه قاسمیپور, بانیپال شومون, آتیلا پسیانی, محسن تختی, بهنوش طباطبایی, فرهاد آئیش, امیررضا فرامرزی
امتیاز کاربران: ۶.۷
میزان فروش: ۱٬۹۰۶٬۸۵۵٬۰۰۰
خلاصه داستان: این فیلم شامل سه فاز از زندگی غلامرضا تختی در مقطع کودکی ، نوجوانی ، بزرگسالی و مبازرات مسابقات کشتی و فوت وی می پردازد.
منتقدان و کارشناسان فیلم آخر بهرام توکلی را آنچنان دوست نداشتند و تحویل نگرفتند، اما تماشاگران نسبتا از فیلم استقبال کردند و به تماشایش نشستند. هرچند میزان فروش «غلامرضا تختی» در مقایسه با سرمایه اولیه ساخت و وقت و نیروی کاری که صرفش شده است، نشاندهنده یک شکست تجاری بزرگ و سنگین است، اما با این وجود قرار گرفتن فیلم در این لیست نشان میدهد که هرچند مخاطبان بسیار کمتر از پیش بینی عوامل به تماشای فیلم نشستهاند اما عموم آنهایی که فیلم را دیدهاند، با آن ارتباط برقرار کردهاند.
البته باید در نظر گرفت که سیاه و سفید بودن فیلم و کم ستاره بودنش مطمئنا تاثیر بسزایی در عدم فروش موفق آن داشته است. اما برای تماشاگری که فیلم را میبیند، کاراکتر خود جهان پهلوان تختی آنقدر جذاب و هیجانانگیز است که او را در فیلم غرق میکند فارغ از اینکه خوب ساخته شده باشد یا بد!
کارگردان: رضا میرکریمی
بازیگران: حامد بهداد, محمد عسگری, ژیلا شاهی, اکبر آئین, آزاده نوبهار, محمد اشکان فر, یونا تدین, نیوشا علیپور
امتیاز کاربران: ۶.۷
میزان فروش: ۳٬۲۷۵٬۵۸۵٬۰۰۰
خلاصه داستان: جلال مرادی 42 ساله در طی تصادفی خانوادهای را به قتل میرساند، اما تصادف در دادگاه غیرعمد شناخته می شود. او پس از گذراندن دوران زندان، همسر و فرزندانش را ترک کرده و به شهری دیگر می رود، پس از دو سال به شهرش باز میگردد زیرا که زنش دچار مرگ مغزی شده است...
بعد از مدتها و چند تجربه ناموفق، رضا میرکریمی باز هم با فیلمی در جشنواره سال گذشته ظاهر شد که حکم رجعت به فضایی را داشت که بهترین فیلمهایش یعنی «زیر نور ماه» و «خیلی دور خیلی نزدیک» را در همان فضا ساخته بود. نوعی رئالیسم شاعرانه که در اوج واقعیتگرایی اما مزین است به نور درخشان و زرد خورشید و جادههای زیبا و بیانتهای اطراف شهرستان یاسوج.
آخرین فیلم رضا میرکریمی هم مانند دیگر آثار او مردسالارانه است و در فضایی مردانه تعریف میشود. هرچند ساخت یک فیلم جادهای که از ابتدا تا انتها در جاده بگذرد، کار سختی بهنظر میرسد اما میرکریمی بهخوبی موفق میشود تماشاگر را تا لحظه آخر در آن اتومبیل نگه دارد و با داستان همراه کند.
بازی دو بازیگر کودک فیلم بیاغراق جذابترین و دوستداشتنیترین نکته فیلم است و بخش زیادی از همراهی تماشاگر اصلا از طریق دو کودک با فیلم رقم میخورد.
پنج فیلم برگزیده نیمه اول سال 97 از نظر کاربران سلام سینما