جستجو در سایت

1400/05/25 20:23

واکنش بهتاش صناعی ها به حواشی حضور فیلمش در جشنواره اورشلیم

واکنش بهتاش صناعی ها به حواشی حضور فیلمش در جشنواره اورشلیم
کارگردان قصیده گاو سفید: حضور فیلم در جشنواره اورشلیم به پخش کنندگان بین‌المللی اثر مربوط میشود/ چه تفاوتی بین فیلم ما و فیلم فرهادی و یا مجیدی است؟

به گزارش سلام سینما، خبر حضور «قصیده گاو سفید» در فستیوال فیلم اورشلیم، واکنش‌های متعددی در پی داشت و در همان ساعات اولیه خبرها‌یی مبنی بر حضور فیلم در این جشنواره بدون اطلاع سازندگان آن منتشر شد.

روز قبل بهتاش صناعی ها کارگردان اثر که این روز‌ها درگیر ویروس کروناست با انتشار متنی در صفحه شخصی خود در اینستاگرام در مورد جزئیات این موضوع و حواشی پیش آمده توضیحاتی داد و نوشت:

"دوستان عزیزم سلام.
امروز که برای شما مینویسم پانزده روز است که با این ویروس کشنده دست و پنجه نرم میکنم. روزهایی سخت که تجربه غریبی را پیش رویم قرار داد. باید بگویم که با کمی اقبال تا این لحظه زنده‌ام. بگذریم...
الان با حالی که خوش نیست میخواهم موضوعی را با شما عزیزان و دوستانم و نیز دیگر رصد کنندگان بدغرض این صفحه در میان بگذارم.

فیلم "قصیده گاو سفید" به جشنواره‌ فیلم اورشلیم در اسرائیل دعوت شده و ما دیروز از این موضوع با خبر شدیم. تصمیمی که از دایره تصمیم‌گیری ما به عنوان کارگردانان و تهیه‌کننده محترم اثر خارج بوده و به پخش کنندگان بین‌المللی اثر مربوط میشود.
از دیروز ما و تهیه کننده فیلم تحت انواع فشارهای حاکمیتی قرار گرفته‌ایم که فیلم را از جشنواره فیلم اورشلیم خارج کنیم.

همزمان انبوهی افراد یا شبه خبرگزاری‌های معلوم‌الحال به ما تاخته‌اند و انواع انگ‌ها را تدارک دیده‌اند.

مریم مقدم و بهتاش صناعی ها در اکران فیلم «قصیده گاو سفید» در جشنواره فیلم برلین 2021

عکس مریم مقدم و بهتاش صناعی ها در اکران فیلم قصیده گاو سفید در جشنواره فیلم برلین 2021

دوستان متوجه نیستند که سینما مانند ورزش نیست که یک نفر قرار باشد به روی تشک برود و به او بگوئیم کشتی نگیر یا بایدببازی!

فارغ از اینکه میدان را خالی کردن چقدر نشانه قدرت است و در آمیختن وادی هنر به سیاست چقدر صحیح است(که این خود جای بحث دارد)،یکی باید برای این آقایان توضیح دهد که در سینما به جز کارگردان و یا تهیه کننده، افراد صاحب‌تصمیم و قدرتمند‌تری در عرصه پخش جهانی و ارائه یک فیلم حضور دارند که اگر بخواهیم یک اثر را به بازارهای جهانی وارد کنیم باید بخش مهمی از تصمیم‌سازی را به آنها واگذار کنیم.

پخش کنندگان و فروشندگانی که در نقاط مختلف جهان فعالند و گاهی تعدادشان به بیش از بیست کمپانی معتبر در حوزه پخش یک فیلم میرسد که در مورد فیلم "قصیده گاو سفید" چنین است و این پخش‌کنندگان همواره بعد از گذشت زمان از اتخاذ و اجرایی کردن تصمیماتشان ما را در جریان آن قرار میدهند.

وقتی آقای فرهادی با پخش‌کننده با نفوذ و قدرتمندی چون مِمِنتو وارد قرارداد میشود دیگر نمیتواند به او بگوید که در کجا میخواهم و در کجا نمیخواهم اکران کنی.

علیرضا ثانی فر در فیلم «قصیده گاو سفید»

عکس علیرضا ثانی فر در فیلم قصیده گاو سفید

بر همین اساس فیلم "جدایی..." میرود و در قالب اکرانی گسترده در سینماهای کشور اسرائیل نمایش داده میشود و اتفاقا هیچکس هم در ایران اعتراضی نمیکند. این اتفاق برای بسیاری از فیلم‌های آقای فرهادی بعد از "جدایی..." و برای فیلم‌های دیگری  از جناب کیارستمی و یا حتی مجید مجیدی هم رخ دا‌ده.

(بگذریم که پناهی و رسول اف اکثر فیلم‌هایشان را بارها در آن جغرافیا و جشنواره‌هایش نمایش داده‌اند و همچنان هم در داخل مملکت مشغول فیلمسازی هستند!

حال چه‌طور است که این موضوع برای فیلم ما باید چنین تاوانی داشته باشد؟

چه تفاوتی بین فیلم ما و فیلم فرهادی و یا مجیدی است؟

مگر غیر از این است که ما همواره فیلم‌هایمان را حتی با تحمل انبوهی تبعیض و نادیده گرفته شدن‌ها نخست در جشنواره‌های داخلی نمایش داده‌ایم و بعد راهی اکران‌های بین‌المللی شده؟

به نظر می‌رسد که باز هم درگیر آن دو کلمه رنج‌آوریم: «خودی» یا «ناخودی»؛ مسئله این است."

مریم مقدم در نشست خبری «قصیده گاو سفید» در سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر

عکس مریم مقدم در نشست خبری قصیده گاو سفید در سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر

مریم مقدم بازیگر و کارگردان دیگر این فیلم نیز با انتشار پستی به این موضوع واکنش نشان داد و نوشت:

خبر این است: در میان هزاران خبر بد ازین دیار، فیلم قصیده گاو سفید توسط فستیوال اورشلیم انتخاب شده و در بخش رقابتی نمایش خواهد داشت.

از دیروز که خود ما هم این خبر را شنیدیم فشارهای حکومتی از یکسو و از سوئی دیگر لشگر بی نام و نشان مجازی بر سر ما آوار شده اند که؛ باید این فیلم را از این فستیوال در بیاورید. بماند که این امر اصلا در اختیار ما نیست.

سوال من اینست:

۱_آیا آقایان میدانند که در این جهان پر از زور و تبعیض ،پر از سیاهی و کینه و نفرت، هنر میتواند، یعنی حتی وظیفه دارد پیام آور خوبیها و زیبایی ها باشد؟

قرار است جایگاهی داشته باشد بدور از نفرت ها و جنگهای قبیله ای و دینی؟ که هنر قرار است انسان ها را بهم وصل کند؟ نزدیک کند؟ عاشق کند؟
اینهمه جنگ و دشمنی و نفاق کینه کاشتن به کجا رسید؟ مرگ انبوه مردم خودمان؟ فقر و بدبختی؟ بی کفایتی و دزدی صاحبان قدرت؟ هنری که تخم نفاق بپراکند هنر نیست. هنری که از سیاست های روز باج بگیرد هنر نیست. ماندنی نیست.

مریم مقدم در فیلم سینمایی «قصیده گاو سفید»

عکس مریم مقدم در فیلم قصیده گاو سفید

۲_ آیا همکارانی که مورد علاقه آقایان هستند ازین قانون مستثنی هستند؟ فیلمهای آقایان فرهادی و مجیدی بارها در اسرائیل اکران سراسری شده اند و البته این از نگاه من اتفاق خوبیست؛ که مردم جهان از راه سینما به هم نزدیک میشوند ولی آیا این درجه از استثنا گذاشتن بین خودی و وناخودی را جوابگو هستید؟"

فیلم های مرتبط