فیلم مست عشق اکران جهانی می شود؟
به گزارش سلام سینما به تازگی ویدیویی در فضای مجازی منتشر شده مبنی که قرار است فیلم «مست عشق» محصول مشترک ایران و ترکیه پخش جهانی خود را آذر ماه همزمان با هفته بزرگداشت مولانا آغاز کند و علاوه بر نسخه سینمایی، یک سریال هشت قسمتی هم از این اثر آماده شده است.
توضیحات حسن فتحی، کارگردان و نویسنده اثر:
حسن فتحی درپی انتشار ویدیویی که حکایت از اکران قریب الوقوع فیلم «مست عشق» در ترکیه داشت، توضیحاتی را ارائه داد.
حسن فتحی در این توضیحات آورده است:
"سلام و عرض ادب. من حسن فتحی هستم. چهارشنبه ۳۰ مهرماه خبری در فضای مجازی مبنی بر آماده شدن فیلم سینمایی «مست عشق» جهت اکران منتشر شد.
لازم است به عنوان سازنده اثر اعلام کنم که این خبر به هیچ وجه صحت ندارد زیرا حدود ۸ سکانس از سکانس های مهم این فیلم هنوز فیلمبرداری نشده است و امیدواریم طی دو ماه آینده فیلمبرداری این سکانس ها انجام شود.
در علت تاخیر افتادن فیلمبرداری سکانس های باقبمانده علاوه بر اختلافات مالی بین سرمایه گذار ایرانی و ترکیه ای، شیوع بیماری کرونا نیز بسیار موثر بوده است.
لذا اعلام میکنم تا زمان فیلمبرداری ۸ سکانس بافیمانده ، که سازندگان ایرانی فیلم به جهت حفظ کیفیت اثر مصر هستند، هرگونه دخل و تصرف در تدوین و امور فنی فیلم بدون اطلاع و هماهنگی و اجازه از کارگردان و تهیه کننده و سرمایه گذار ایرانی فیلم فاقد وجاهت اخلاقی و حرفه ای و واجد پیگرد قانونی است.
تاکید میکنم خبر مطرح شده درباره فیلم «مست عشق» تا آنجاییکه به من، تهیه کننده و سرمایه گذار ایرانی مربوط می شود، شایعه ای بیش نیست."
این خبر در آغاز با واکنش حسن فتحی، یکی از نویسندگان فیلمنامه و کارگردان این اثر رو به رو شد که آن را از اساس کذب خواند و حالا فرهاد توحیدی، دیگر نویسنده فیلمنامه «مست عشق»، در گفتگو با ایسنا، اقدام سرمایه گذار ترک در زمینه پخش جهانی این فیلم و تهیه نسخهای از آن در قالب سریالی 8 قسمتی را نقض حقوق مولفان و سازندگان این اثر میداند و خبر میدهد که پیگیری حقوقی این موضوع از سوی سرمایه گذار ایرانی فیلم آغاز شده است.
توضیحات فرهاد توحیدی، نویسنده اثر:
توحیدی میگوید: این خبر نه تنها برای من به عنوان یکی از نویسندگان فیلمنامه، بلکه برای همه دست اندرکاران این پروژه که حدود چهار سال از عمر خود را به ساخت این فیلم اختصاص دادهایم، بسیار ناگوار و شوکهکننده بود.
این هنرمند با ارایه توضیحاتی درباره روند ساخت این فیلم اضافه میکند: با پایان کار بازیگران ایرانی فیلم، حدود هشت سکانس از فیلم باقی ماند که این سکانسها به بازی بازیگران ترک اختصاص دارد و فیلمبرداری آن حدود یک هفته زمان میبرد.
توحیدی درباره دلایل توقف فیلمبرداری این فیلم توضیح میدهد: فیلمبرداری این سکانسها به دلایل گوناگون از جمله همهگیری کرونا که سبب توقف پروازهای بین دو کشور و ممنوعیت ورود اتباع به کشورهای دیگر شد، به تعویق افتاد.
او با اشاره به طولانی شدن محدودیت پروازهای بینالمللی در دوران کرونایی ادامه میدهد: این زمان بسیار طولانی شد و همه ما در این انتظار به سر میبردیم که با برقراری رفت و آمدها و امکانپذیر شدن فیلمبرداری، تصویربرداری سکانسهای باقی مانده انجام شود.
این فیلمنامهنویس اما از تنشهایی هم سخن میگوید که از همان زمان فیلمبرداری میان سرمایهگذار ترک و سرمایهگذار ایرانی این پروژه وجود داشته است؛ تنشهایی که به گفته او تلاش میشده با تفاهم حل شود اما ظاهرا این کوششها نافرجام بوده است.
توحیدی ادامه میدهد: سرمایه گذار ترک در این پروژه فقط یک چهارم سهم دارد و این بسیار شگفتانگیز است که با این درصد مشارکت، حالا مدعی اکران جهانی فیلم و ساخت سریالی 8 قسمتی از آن است. این اقدام از نظر حقوقی، نقض حقوق مولفان و مصداق خیانت در امانت است و این چنین است که سرمایهگذار ایرانی فیلم پیگیری حقوقی را آغاز کرده است.
او سپس توضیحاتی درباره دشواریهای نگارش فیلمنامه این اثر ارایه میدهد و میگوید: من و آقای فتحی 2 سال و اندی را به تحقیق و پژوهش گذراندیم. دهها کتاب خواندیم. با تمام مولاناشناسان و مولانا پژوهانی که به کارآمدی در این زمینه حسن شهرت داشتند، گفتگو کردیم و از دانش آنان کمک گرفتیم. ضمن اینکه این فیلمنامه شاید بیش از ده باز بازنویسی شده است تا به نسخه نهایی رسیدیم.
این نویسنده، ساخت این فیلم را پروژهای بسیار سنگین توصیف میکند و ادامه میدهد: برای ما به عنوان خالقان این اثر، این موضوع بسیار نگران کننده است که چگونه سرمایه گذاری که فقط یک چهارم سهم دارد، تصمیم دارد حقوق خالقان این کار را پایمال کند و ادعا کند از فیلمنامهای که برای فیلم سینمایی نوشته شده، سریالی 8 قسمتی بیرون کشیده است؟!
توحیدی اضافه میکند: اصلا وقتی هنوز یک هفته از فیلمبرداری فیلم که شامل سکانسهایی بسیار مهم است، باقی مانده چگونه میتوان ادعا کرد که فیلم آماده نمایش شده است؟! همه کسانی که دستی در کارهای تصویری دارند، خوب میدانند چنین چیزی چقدر حیرتانگیز است!
او معتقد است که اعتماد بیش از حد به سرمایه گذار ترک، یکی از اشتباههای گروه ایرانی این پروژه است و ابراز تاسف میکند که همه راشها در اختیار طرف ترک است.
توحیدی در پاسخ به این پرسش که آیا ممکن است این خبر از اساس نادرست باشد و با اهداف دیگری منتشر شده باشد؟ توضیح میدهد: نمیدانم این خبر حقیقت دارد یا اینکه نوعی باجخواهی برای چانهزنی بر سر منافع بیشتر در این پروژه است چراکه در حال حاضر شرکتهای زیادی خواهان پخش فیلم در سراسر جهان هستند و طبیعتا مذاکراتی هم در جریان است. عملا با این خبر، بوی باج خواهی میآید. به همین دلیل ممکن است بخشی از این قضیه حقیقت نداشته باشد.
توحیدی که البته وضعیت پروژه را مخاطره آمیز میداند، تاکید دارد که این خبر با هر نیتی که منتشر شده، باید آن را جدی گرفت و به آسانی از آن نگذشت و اجازه نداد زحمات گروهی که با اشتیاق و با عشق فراوان به شمس و مولانا و با هدف خدمت به فرهنگ کشورمان دست به ساخت این پروژه زدند، پایمال شود.
او که خواستار پیگیری کانون فیلمنامهنویسان و کانون کارگردانان خانه سینماست، اعتقاد دارد که خانه سینما باید در راستای حمایت از تولیدات مشترک و احقاق حقوق همکاران خود وارد عمل شود.
فرهاد توحیدی در پایان در پاسخ به این پرسش که آیا این اختلافها سبب نمیشود پروژه به محاق برود، میگوید: امیدوارم چنین نشود. ولی در هر حال وضعیت فیلم مخاطرهآمیز است و شخصا از وزارت امور خارجه هم درخواست کمک دارم.
توضیحات مهران برومند، تهیه کننده اثر:
پیرو حاشیه های ایجاد شده درباره نمایش فیلم«مست عشق» مهران برومند تهیه کننده فیلم بیانیه ای صادر کرد.
متن بیانیه به شرح زیر است.
"به نام خدا
با توجه به حاشیه های به وجود آمده درمورد پروژه مست عشق موارد زیر را به عنوان تهیه کننده اثر جهت آگاهی افکار عمومی که در ماه های اخیر پیگیر آخرین وضعیت این فیلم بوده اند متذکر می شوم:
اول ) پروژه سینمایی مست عشق حاصل تلاش و هنرمندی گروهی از بهترین هنرمندان دو کشور ایران و ترکیه از نویسنده و کارگردان گرفته تا بازیگران و عوامل هنری و تکنیکی است که علاوه بر وظایف حرفه ای بخشی از روح وجان خود را درگیر پروژه کرده اند و در نتیجه حاصل این زحمات خلق یک اثر فاخر و تصاویری درخشان به گواه همه کسانی که مقداری از راشهای اثر را دیده اند ، شده و من به عنوان تهیه کننده از عملکرد همه ی این عزیزان به خصوص کارگردان و نویسنده محترم اثر که حدود دوسال پا به پای گروه تهیه و سرمایه گذار در متن کار بوده اند با تمام وجود دفاع کرده و سپاسگزار و قدردان زحماتشان هستم .
دوم) اثری در ابعاد پروژه مست عشق با توجه به بزرگی و جایگاه رفیع حضرت مولانا به طور طبیعی حساسیت و وسواس بیشتری نسبت به پروژه ای معمول میطلبد کما اینکه دیگر آثار تاریخی در حوزه سینما در هر کجای جهان آثاری پرهزینه بوده ومدت فیلمبرداری طولانی تر و گاهی حتی تا یک سال را میطلبد و بر همین اساس میزان فیلمبرداری سه ماه (۱۲هفته)برای این اثر کاملا قابل دفاع بوده و نشان از مهارت و تعهد کارگردان اثر به برقراری تعادل بین کیفیت و دغدغه های سرمایه گذار برای بالا نرفتن هزینه ها است.
سوم ) متأسفانه مراحل پایانی پروژه در بخش حقوقی و میزان سهام به اختلافاتی خورده و پیگیری در همه ی ابعاد و مذاکرات برای حل و فصل این اختلافات در جریان است اختلافاتی که به جهت طول کشیدن ۴ هفته ای فیلمبرداری و ۲ هفته ای پیش تولید باعث تغییراتی در قرارداد بازیگران و لوکیشن ها و دکورهای شهرک سینمایی و در نتیجه بالا رفتن هزینه ها شده و لذا متهم کردن و مقصر جلوه دادن یک طرفه ی این مشکلات که از بدیهیات حرفه ماست غیر منصفانه و غیر حرفه ای بوده و بدیهی است بروز هرگونه اختلاف حقوقی این حق را به هیچکس نخواهد داد که دست به کار غیر حرفه ای دیگری چون به گروگان گرفتن تصاویر و توقف بخش تدوین و از آن بدتر اقدام به تدوین اثر بدون نظارت و نظر کارگردان بزند. برهمین اساس ضمن محترم شمردن اصل اختلاف و دعوت سرمایه گذار و شریک محترم ترک به پیگیری اختلافات از طریق مذاکره و یا راههای قانونی ، نسبت به هرگونه تصمیم و پیشبرد پروژه در هر بخشی از مراحل فنی هشدار داده و متذکر میشوم اختلاف حقوقی متضمن اعمال خلاف قانون و قرارداد و مسلمات حقوقی و حرفه ای و اخلاقی نبوده و هرگونه اقدام بدون تایید کارگردان محترم و شریک اصلی پروژه تبعات سنگینی خواهد داشت.
شایسته ذکر است بنده به عنوان تهیه کننده به مدت بیش از یکسال به دور از وطن و خانواده در ترکیه پای کار به نمایندگی از طرف گروه ایرانی شامل سرمایه گذار ،نویسنده و کارگردان ایستاده ام و شاهد پیگیری و حتی اعتراضات به حق کارگردان اثر و اصرار ایشان برای حضور در ترکیه برای نظارت بر امر تدوین بوده ام که متأسفانه به دلیل بسته بودن مرزها و همچنین گرو بودن راشها نزد شریک محترم ترک ، قادر به تأمین خواست کارگردان محترم اثر نشدیم و لذا اتهام عدم حضور و عدم پیگیری اثر توسط ایشان به دور از انصاف و ظلم در حق ایشان است و به شدت تکذیب می شود .
در پایان بار دیگر تأکید میکنم از همه تلاشها در جهت ساخت و تولید اثر که صادقانه و با عشق صورت گرفته تا لحظه توقف و شروع اختلافات والبته از تلاشهای شریک محترم ترک در مدت تولید سپاسگزاری و دفاع میکنم و امیدوارم خداوند و صاحب اصلی اثر که نام پروژه مزین به نام اوست یاری کند که لایق نام او به اندازه تهیه یک اثر فرهنگی باشیم و شرمنده خیل عظیم ارادتمندان و عاشقانش نگردیم .
با سپاس ، مهران برومند ، تهیه کننده مست عشق"
«مست عشق» محصول مشترک سینمای ایران و ترکیه است و سرمایه گذاران آن شركت سيماريا(simarya film production) و شركت ای. ان. جی(ENG yepim medya) هستند.
داستان فیلم همزمان با دوران زندگی مولانا و شمس تبریزی اتفاق میافتد.
شهاب حسینی، پارسا پیروزفر، ابراهیم چلیککول، هانده ارچل، سلما ارگچ، بنسو سورال، بوران کوزوم، بوراک توزکوپاران و حسام منظور بازیگران "مست عشق" هستند.