جستجو در سایت

1403/10/26 13:04
نگاهی به آثار سه کارگردان قدیمی سینمای ایران در جشنواره فجر امسال

نبرد سه تفنگ‌دار در برابر لشکر فیلمسازان جوان

نبرد سه تفنگ‌دار در برابر لشکر فیلمسازان جوان
چهل و سومین دوره جشنواره فیلم فجر تنها سه کارگردان باسابقه و قدیمی را در بخش مسابقه اصلی معرفی کرد. علاقه‌مندان سینما امیدوارند ابراهیم حاتمی‌کیا، رسول صدرعاملی و ابوالفضل جلیلی با فیلم‌های جدیدشان رقابتی تازه را در جشنواره فجر رقم بزنند.
به گزارش سلام سینما

قبل از اعلام رسمی فیلم‌های راه یافته به فجر چهل و سوم، گمانه‌زنی‌های بسیاری درباره حضور کارگردان‌های شناخته‌شده در این دوره از جشنواره صورت گرفت. به نحوی که علاقه‌مندان به سینمای ایران بسیار امیدوار بودند با این حضور حداکثری جشنواره مجدد رنگ و بوی سال‌های پررونق خود را بگیرد. با این حال این امید با انتشار اسامی تنها سه نام کهنه‌کار در لیست کارگردان‌های حاضر در بخش اصلی به یاس تبدیل شد. در این بین تنها جشنواره به رسول صدرعاملی، ابراهیم حاتمی‌کیا و ابوالفضل جلیلی روی خوش نشان داد. 

ابراهیم حاتمی کیا | موسی کلیم‌الله 

ابراهیم حاتمی‌کیا همواره کارگردان محبوب داوران دوره‌های مختلف جشنواره فجر بوده و به ندرت دست خالی از این میدان بیرون آمده است. حاتمی‌کیا که مدتی است مشغول ساخت سریال موسی کلیم‌الله است تصمیم گرفت تا نسخه سینمایی آن را پیش از پخش سریال راهی جشنواره فیلم فجر کند. سریال تلویزیونی پرهزینه‌ای که پیش از این تیزری کوتاه از آن با تکیه بر هوش مصنوعی، در فضای مجازی منتشر شده بود. 

مریلا زارعی نقش مادر حضرت موسی را برعهده دارد و فرهاد آئیش و بهنام تشکر از دیگر بازیگران این سریال هستند. ساخت این سریال نزدیک به دو دهه به طول انجامیده و به نظر می‌رسد حاتمی‌کیا بعد ناکامی با فیلم خروج در جشنواره فجر قصد دارد اعتبار خود را باز پس بگیرد. بعید است که حاتمی‌کیا بدون حداقل یک تقدیر، این دوره از جشنواره را به پایان برساند. 

رسول صدرعاملی | زیبا صدایم کن 

رسول صدرعاملی که سینما دوستان عموما او را با فیلم من ترانه پانزده سال دارم به یاد می‌آورند، از جمله کارگردان‌های مطرح سینمای ایران است که فیلم‌هایش نه تنها در فجر که در برخی جشنواره‌های بین‌المللی نیز  مورد توجه قرار گرفته‌اند. با این حال در سال 1396 با فیلم سال دوم دانشکده من بعد سال‌ها در جلب نظر داوران جشنواره فجر ناکام ماند و حتی مخاطبان خاص خود را هم نتوانست راضی کند. 

بعد 7 سال غیبت، صدرعاملی با اقتباسی از رمان زیبا صدایم کن به نویسندگی فرهاد حسن‌زاده به جشنواره بازگشته است. داستان روایتگر دختری نوجوان است که مادر معتادش ازدواج کرده و پدرش در آسایشگاه روانی بستری است و خودش در بهزیستی زندگی می‌کند. ماجرای اصلی از نقطه‌ای آغاز می‌شود که دختر می‌خواهد پدرش را از آسایشگاه روانی فراری دهد. لازم به ذکر است که فرهاد حسن‌زاده در حال حاضر از بهترین نویسنده‌های ادبیات نوجوان ایران محسوب می‌شود که لوح سپاس جایزه هانس کریستن اندرسن را در کارنامه خود دارد. 

از امین حیایی به عنوان بازیگر فیلم زیبا صدایم کن یاد شده که بنا به طرح داستان به نظر می‌رسد ایفاگر نقش پدر است. صدرعاملی همچنان دغدغه سال‌های اوج فیلمسازی خود را به همراه دارد و می‌توان امیداور بود یکی از فیلم‌های خوب جشنواره را ارائه دهد و شاید بتواند چهره‌ای جدید نیز به سینمای ایران معرفی کند.  

ابوالفضل جلیلی | داد 

ابوالفضل جلیلی سومین کارگردان نامدار سینمای ایران که در این دوره از جشنواره حضور دارد، بر خلاف دو کارگردان دیگر هرگز موفق نشد که در ایران میان مخاطبان سینما به شکل گسترده شناخته شود. هر چند این کارگردان با فیلم‌های تحسین‌شده‌ای چون گال در اواخر دهه 60 در جشنواره فجر مورد توجه قرار گرفت اما هرگز موفق نشد هیچ کدام از 15 فیلم خود را در سینماهای ایران اکران کند. ابوالفضل جلیلی در عموم فیلم‌های خود به کودکان و نوجوانان و مسائل آنان پرداخته و اساسا فیلم‌هایش ماهیتی غیرتجاری دارند. این کارگردان برنده اوسلای طلایی و نامزد شیر طلایی جشنواره فیلم ونیز  1995، امسال با فیلم داد به جشنواره فجر آمده است. فیلمی که پیش از این در سال 2024 در جشنواره‌های ورشو و مراکش حضور داشته است. 

در خلاصه داستان فیلم داد آمده است که در یک مرکز بازداشت نوجوانان در تهران، بازداشت‌شدگان حق مرخصی‌های کوتاه‌مدت دارند، به شرطی که خانواده‌شان وثیقه‌ای کافی برای تضمین بازگشت آن‌ها فراهم کند. با این حال رئیس مرکز تصمیم می‌گیرد به نوجوانانی که خانواده ندارند، کمک کند تا آنها نیز بتوانند از این امتیاز استفاده کنند. رئیس مرکز از آن‌ها می‌خواهد که بر قرآن قسم بخورند که پس از پایان مرخصی به مرکز بر خواهند گشت. اما امکان (شخصیت اصلی این فیلم)، که دو سال است در بازداشت به سر می‌برد، از قسم خوردن امتناع می‌کند. روز بعد، رئیس مرکز از او می‌خواهد که حداقل قول بدهد که به بازداشتگاه برمی‌گردد. 

بازیگران داد هیچ کدام چهره شناخته‌شده‌ای نیستند. ابوالفضل جلیلی از هیچ کدام از مولفه‌های فیلمسازی‌اش کوتاه نیامده و تنها خودش می‌تواند بگوید که چطور پذیرفته بعد از سال‌ها مجدد در جشنواره فجر حضور داشته باشد. باید دید این فیلم جلیلی بالاخره می‌تواند طلسم اکران نشدن فیلم‌های این کارگردان در سینماهای ایران را بشکند یا خیر.


captcha image: enter the code displayed in the image