جستجو در سایت

1404/03/02 15:29
اختصاصی سلام سینما

نقد فیلم رستاخیز: وقتی سینما خواب می‌بیند؛ رستاخیز بی گان، سفری تصویری میان رویا و واقعیت

نقد فیلم رستاخیز: وقتی سینما خواب می‌بیند؛ رستاخیز بی گان، سفری تصویری میان رویا و واقعیت
سومین ساخته بلند بی گان، کارگردان خلاق چینی، با نام رستاخیز، مخاطب را به دنیایی شگفت‌انگیز و رازآلود می‌برد؛ جایی که رویاها بازگشته‌اند، اما نه در قالبی آشنا. این فیلم ساختارشکن، تجربه‌ای بصری و احساسی بی‌همتاست که مرزهای روایت کلاسیک را درهم می‌شکند و سینما را به بوم نقاشی‌ای از وهم، خاطره و خیال بدل می‌سازد.

اختصاصی سلام سینما - «رستاخیز» (Resurrection) ساخته بی گان، در قالبی نو و ساختارشکنانه، تاریخچه‌ای خیالی از سینما را در قالب اپیزودهایی شش‌دقیقه‌ای و ناپیوسته روایت می‌کند؛ گویی با هیولایی معاصر از صنعت سینما روبه‌رو هستیم.

این اثر سرشار از صحنه‌هایی خیال‌انگیز، جلوه‌های بصری خیره‌کننده و آمیزه‌ای از ژانرها و سبک‌های متنوع است. درعین‌حال، پیچیدگی داستان و جابه‌جایی مکرر شخصیت‌ها در بسترهای فرهنگی، اسطوره‌ای و مذهبی چین می‌تواند تماشای آن را برای برخی مخاطبان دشوار و خسته‌کننده سازد. بااین‌وجود، تماشای رستاخیز تجربه‌ای منحصربه‌فرد، مفرّح و به‌یادماندنی به شمار می‌رود.

رستاخیز سومین اثر بلند بی گان پس از «کالی بلوز» (Kalli Blues) و «سفر طولانی روز به شب» (Long Day's Journey Into Night) به شمار می‌آید.

 فیلم با سبک سینمای صامت آغاز می‌شود و روایتگر جهانی است که در آن، رؤیا دیدن ازمیان‌رفته و موجوداتی خیالی به نام «فانتازمرز» همچنان توانایی دیدن رؤیا دارند. 

در این بستر علمی - تخیلی که به گذشته اشاره دارد، یکی از این رؤیابینان با بازی جکسون یی معرفی می‌شود؛ شخصیتی که ظاهرش یادآور گوژپشت نوتردام است و توسط عکاسی (با بازی شو کی) نجات می‌یابد.

بخش آغازین فیلم از دیگر قسمت‌ها خیال‌انگیزتر و سوررئال‌تر است. پس از عبور از روایت‌هایی گیج‌کننده، اپیزود سوم فرصتی برای آرامش و تنفس به بیننده می‌دهد. 

در ادامه، مشخص می‌شود که هر اپیزود، بر یکی از حواس پنج‌گانه انسان تمرکز دارد. طولانی‌ترین بخش فیلم، در شب سال نو ۱۹۹۹، در شهری بندری و گمنام رخ می‌دهد و نقطه اوج تجربه بصری آن است.

در مجموع، رستاخیز همچون مرثیه‌ای برای هنر سینما و پروژه‌ای عمیقاً شخصی و سحرانگیز از بی گان است. او در این اثر، از تمامی ابزارهای موجود – از آنالوگ تا دیجیتال – بهره می‌گیرد تا روایتی خیال‌انگیز و منحصربه‌فرد را خلق کند.


ارسال دیدگاه
captcha image: enter the code displayed in the image