جستجو در سایت

1399/08/03 08:27

پنج فیلم منتخب از میان برگزیدگان جشنواره کودک و نوجوان

پنج فیلم منتخب از میان برگزیدگان جشنواره کودک و نوجوان
معرفی پنج فیلم منتخب از میان برگزیدگان جشنواره بین المللی کودک و نوجوانان در سال های گذشته/ ۲۳ نفر، بچه های ابدی و رنگ خدا از جمله این فیلم ها هستند.

اختصاصی سلام سینما- سی و سومین جشنواره فیلم‌های کودک و نوجوان که امسال به‌شکل آنلاین برگزار شد، دیروز به ایستگاه پایانی خود رسید و برندگانش را شناخت. جشنواره فیلم‌های کودک و نوجوان را می‌توان یکی از قدیمی‌ترین جشنواره‌های سینمایی ایران دانست که در شرایط مختلف برگزار شده و به کار خود ادامه داده است.

در دوره سی و سوم جشنواره بین المللی کودک و نوجوانان، جایزه بهترین فیلم به «بچه‌گرگ‌های دره سیب» به کارگردانی فریدون نجفی و به تهیه‌کنندگی مجید برزگر اهدا شد.

در این یادداشت پنج فیلم منتخب از میان بهترین فیلم‌های دوره‌های مختلف جشنواره کودک و نوجوان را مرور کرده‌ایم.

چکمه

مهم ترین برگزیدگان جشنواره کودک و نوجوان-چکمه

سال ساخت: ۱۳۷۱

کارگردان: محمدعلی طالبی

بازیگران: سمانه جعفرجلالی، علی آتشکار، شقایق اسلامی، رایا نصیری، زهرا هادی پور، عباس کذایی

خلاصه داستان:

سمانه با مادرش در یکی از محلات جنوب تهران زندگی می کند. او روزها به اجبار به محل کار مادرش به یک تولیدی می رود. شیطنت های سمانه باعث دلخوری مسئول کارگاه است، و مادر ناچار او را چند روزی در خانه تنها می گذارد، و برای مشغول نگه داشتن سمانه یک جفت چکمه ی قرمز می خرد. در اتوبوس یکی از چکمه های سمانه گم می شود. مادر لنگه ی دیگر چکمه را دور می اندازد، تا این که روزی سمانه پس از جست و جوی زیاد لنگه ی چکمه را پیدا می کند و به پسرک هدیه می دهد.

محمدعلی طالبی از جمله کارگردانان فعال حوزه کودک و نوجوان است که آثار متفاوتی را برای این مخاطبان کوچک، در سال‌های حضورش در سینمای ایران ساخته و در دوره‌های مختلفی از جشنواره کودک هم حضور به‌هم رسانده است. فیلم‌های دیگر او مانند «قول» و «شهر موش‌ها» هم در دوره‌های دیگر جشنواره مورد توجه قرار گرفتند. اما «چکمه» اولین فیلم طالبی بود که موفق به کسب جایزه بهترین فیلم در جشنواره هشتم شد.

 

رنگ خدا

مهم ترین برگزیدگان جشنواره کودک و نوجوان- رنگ خدا

سال ساخت: ۱۳۷۶

کارگردان: مجید مجیدی

بازیگران: حسین محجوب، محسن رمضانی، سلمه فیضی، الهام شریفی

خلاصه داستان:

محمد رمضانی فرزند نابینای هاشم که در مدرسه نابینایان تحصیل می‌کند برای گذراندن تعطیلات به خانه بازمی گردد... هاشم كه پس از مرگ همسر خود با مادرش زندگي مي كند، تصميم به ازدواج مجدد مي گيرد. او به همين منظور محمد را به كارگاه نجاري مي فرستد. مادر هاشم كه به نشان اعتراض در مقابل اين اقدام خانه را ترك كرده بود بعلت بيماري مجبور به بازگشت مي شود و سرانجام در بستر بيماري از دنيا مي رود. هاشم كه با مرگ مادر خود و شنيدن جواب منفي از نامزدش بيش از هميشه احساس تنهايي مي كند به سراغ محمد رفته و او را به خانه بازمي گرداند ولي محمد در ميانه راه بر اثر شكسته شدن پل به داخل رودخانه افتاده و هاشم نيز براي نجات محمد خود را به داخل رودخانه مي اندازد. اما خود نيز گرفتار مي شود. پس از بهوش آمدن با پيكر بي جان فرزندش مواجه مي شود.

یکی از ماندگارترین فیلم‌های کودک و نوجوان سینمای ایران از کارگردانی که همواره دغدغه کودکان را داشته و هر فیلمش شور و هیجان مضاعفی به هر دوره از جشنواره فیلم‌های کودک و نوجوان بخشیده است. مجید مجیدی که امسال هم با «خورشید» در جشنواره سی و سوم حضور داشت و جایزه بهترین کارگردانی و جایزه ویژه زاون را از آن خود کرد،‌ اولین بار برای «رنگ خدا» روی سن جشنواره حاضر شد.

 

بچه های ابدی

مهم ترین برگزیدگان جشنواره کودک و نوجوان- بچه های ابدیسال ساخت: ۱۳۸۵

کارگردان: پوران درخشنده

بازیگران: شهاب حسینی، الهام حمیدی، هادی مرزبان، پانته آ بهرام، آهو خردمند، فرزانه کابلی

خلاصه داستان:

ایمان و نگار، دوجوان سازگار، قصد دارند ازدواج کنند اما کسی بین آنها واقع شده است. بعد از مرموزسازی های غیر ضروری متوجه می‌شویم که این مانع کسی نیست مگر علی برادر نوجوان ایمان که به سندروم داون دچار است و وابستگی عاطفی شدیدی به ایمان دارد. سیندروم داون نوعی اختلال کرموزومی است که باعث ناتوانی ذهنی می‌شود. نگار دچار تردید می شود. آیا به ایمان حق دهد و آینده زندگی مشترکشان را با نفر سومی تقسیم کند و یا ...

پوران درخشنده هم کارگردانی است که دغدغه زندگی کودکان و نوجوانان را در اکثر فیلم‌های خود داشته حتی اگر این فیلم‌ها برای سینمای کودک و نوجوان ساخته نشده باشند. زندگی کودکانه و درگیری‌ها و مشکلاتی که در کودکی برای شخصی اتفاق می‌افتد که تا بزرگسالی دامنش را می‌گیرد یا تاثیرات رفتار و منش بزرگ‌ترها بر کودکان مهم‌ترین دغدغه‌های درخشنده درباره بچه‌هاست که در فیلم‌هایش به آنان پرداخته.

«بچه‌های ابدی» که در زمره فیلم‌های خوب درخشنده قرار می‌گیرد اما جدی‌تر از فیلم‌های دیگر به زیست کودکان و نوجوانان نگاه می‌اندازد.

 

تنهای تنهای تنها

مهم ترین برگزیدگان جشنواره کودک و نوجوان- تنهای تنهای تنها

سال ساخت: ۱۳۹۱

کارگردان: احسان عبدی‌پور

بازیگران: میثم فرهومند، آرمان هوانسیان، آنا پانوسیان، ابراهیم تمهید، عباس جوادی، تیگران خزمالیان، عباس باک

خلاصه داستان:

رنجرو که در محله‌ای اطراف نیروگاه اتمی زندگی می‌کند با «اولگ» پسر روسی رفیق می‌شود. جهان دستخوش اتفاقاتی است و جریان دوستی این دو حکایت جداگانه‌ای. با شدت گرفتن تحریم‌ها کار بر روی نیروگاه تعطیل شده و دوست روسی رنجرو باید خاک ایران را ترک کند. رنجرو برای اینکه دوستش را از دست ندهد تصمیم می‌گیرد به سازمان ملل برود و...

یک فیلم گرم و صمیمانه از کارگردان بوشهری خاص سینمای ایران، احسان عبدی پور. «تنهای تنهای تنها» نه فقط در جشنواره کودک و نوجوان که در جشنواره فجر هم بسیار مورد توجه قرار گرفت. فیلمی با موضوعی خلاقانه و بدیع و تازه که نمونه‌اش کمتر در سینمای ایران دیده شده.

قهرمان کودک این فیلم یکی از جالب‌ترین شخصیت‌های کودکی است که در سال‌های بعد از انقلاب خلق شده. نکته‌اش هم در این است که همانقدر که کودکی در شخصیت خود دارد، منش بالغانه هم دارد و در عین اینکه خیلی زود وارد مناسبات زندگی بزرگ‌ترها شده و از نوجوانی گذر کرده، اما کودکانگی و صداقت کودکانه‌اش را از دست نداده.

وقتی به تماشای فیلم می‌نشینید در بسیاری از لحظات ممکن است حتی فراموش کنید که این یک فیلم داستانی است، انقدر که فرهومند خوب و طبیعی نقشش را بازی می‌کند. انگار که اصلا خود کاراکتر است که از بین صفحات فیلمنامه بیرون آمده و به جهان واقعی راه یافته است. لهجه شیرین و دل‌نشین جنوبی در ترکیب با دیالوگ‌نویسی خوب احسان عبدی‌پور، لحظاتی بامزه خلق می‌کنند که تماشاگر را به پسربچه نزدیک‌تر می‌کند.

 

23 نفر

مهم ترین برگزیدگان جشنواره کودک و نوجوان- ۲۳ نفرسال ساخت: ۱۳۹۷

کارگردان: مهدی جعفری

بازیگران: مجید پتکی، سعید آلبوعبادی، رضا نوری، عبدالحلیم تقلبی، محمد رشنو، مالک محمد آبادی، حمزه وطانی

خلاصه داستان:

روایت گروهی از رزمندگان نوجوان ایرانی است که در جریان جنگ ایران و عراق در سال 1361 به اسارت نیروهای عراقی درآمدند.

فیلمی غیر منتظره که گمان نمی رفت با چنین استقبالی از جانب تماشاگران روبه رو شود. «23 نفر» جذابیت‌اش را از رویکرد جمعی‌اش می‌گیرد. چه در جلوی دوربین که یک «تیم قهرمان» می‌سازد نه یک «فرد» و چه در کار پشت دوربین که رفاقت جمعی و کار گروهی مجموعه بازیگران، با خلوص نوجوانانه و بکرشان، اتمسفری گرم و صمیمانه را به جلوی دوربین تزریق می‌کند.

جلوه های ویژه فیلم از جمله نقاط قوت آن است و در همراه شدن تماشاگر با فیلم و سرگرم کردنش هم تاثیر به سزایی دارد. ضمن اینکه داستانش را به خوبی تعریف می کند. داستان گیراتر و جذاب تر از آن چیزی است که تماشاگر انتظارش را دارد و این باعث می‌شود، تماشای فیلم در انتهای کار راضی کننده باشد. سردار شهید قاسم سلیمانی در پشت صحنه فیلم حضور داشت و کارگردان مهدی جعفری آن را این چنین توصیف می‌کند: « «فرمانده وقتی شنید که ساخت  فیلم «بیست و سه نفر» به جریان افتاده است در اولین روزهای  فیلمبرداری مشتاقانه به دیدار سربازان دیروزش شتافت تا پس از سال‌ها دوباره دستشان را به گرمی بفشارد و انگار به نوعی به همه ما یادآوری کند که فرصت انجام چه کار بزرگی را یافته‌ایم.

خبرهای مرتبط:


خاطره‌بازی با 10 فیلم عروسکی سال‌های گذشته


بزرگ‌مردان کوچک و ماندگار دهه 90 سینمای ایران


بهترین فیلم‌های غیر عروسکی سینمای کودک و نوجوان