اعتراض به لیست اولیه نماینده ایران در اسکار / شهرام مکری: روند انتخاب فیلم چندان جدی نیست
فرانک آرتا در روزنامه شرق نسبت به لیست اولیه انتخاب فیلمی که از سوی ایران برای اسکار معرفی میشود نوشت: این سوال مطرح میشود که بضاعت سینمای ایران در سال93 همین 10 فیلم است؟ در یکسال گذشته فیلمهایی در سینمای ایران معرفی شدند که توانایی رقابت در عرصه اسکار را داشتند.
فهرست اولیه فیلمهای ایرانی برای معرفی به آکادمی اسکار در حالی معرفی شد که اگر مجوز اکران فیلمهای دیگری چون «خانه پدری»، «شیار 143»، یا «عصبانی نیستم» زودتر صادر و شرایط برای اکران آنها مهیا میشد، ممکن بود نماینده مطمئنتری برای ارایه به اسکار داشته باشیم؛ خصوصا با وجود رقیبان قدرتمندی چون «خواب زمستانی» نوری بیگلهجیلان از ترکیه که نخل طلایی کن را دریافت کرد؛ یا «آیدا» ساخته پاول پاویلوفسکی از لهستان که جایزه چهار جشنواره معتبر ازجمله جشنواره لندن را دارد.
فیلم «ماهی و گربه» و «قصهها» دو فیلمی هستند که اینروزها خبر موفقیتهای آن دو را در جشنوارههای مختلف شاهد هستیم. قصهها که بهتازگی در تورنتو هم به نمایش درآمد در جشنواره لندن هم قرار است به نمایش درآید.. این فیلم در هفتادویکمین دوره جشنواره ونیز توانست جایزه بهترین فیلمنامه را بگیرد و مورد توجه منتقدان قرار گیرد. اما ماهی و گربه شهرام مکری شاید پرافتخارترین بضاعت سینمای ایران طی سال گذشته باشد. این فیلم روایتی عجیبوغریب از داستانی واقعی است؛ داستان چند جوان دانشجو که به شمال میروند. بابک کریمی، سعید ابراهیمیفر و سیاوش چراغیپور بازیگران این فیلم هستند که جایزه افقهای جشنواره ونیز و جوایزی مانند جایزه جشنواره استانبول، سوییس، لیسبون و دوبی را دریافت کرده است؛ هرچند این دو فیلم شرط لازم را برای حضور در میان اسامی فیلمهای ایرانی ندارند و آن اکرانشدن در ایران است. با وجود داشتن معیارهای هنری و نو فیلم شهرام مکری، اسم آن در میان فیلمها نیست.
مکری، در گفتوگو با «شرق» گفت: «واقعیت این است که روند انتخاب فیلم برگزیده سینمای ایران به اسکار چندان جدی نیست. صرف حضور فیلم «بچههای آسمان» در میان نامزدهای بهترین فیلم خارجی یا حضور «جدایی نادر از سیمین» در مراسم اسکار ربطی به هیات انتخاب ندارد. بلکه حمایت و پخشکننده خارجی فیلم باعث شد که فیلم در آن سوی مرزها دیده شود.»مکری در ادامه ضمن با اهمیتشمردن پخشکنندگان خصوصی افزود: «همانطور که میدانید حتی فیلم «قصهها» که در جشنواره ونیز خوش درخشید، پخشکننده خارجی داشت. پخشکننده فیلم «ماهی و گربه» هم یک شرکت خارجی است و آقای محمد اطبایی هم پخش داخلی را برعهده دارد. با همه این حرفها من امیدی به این طرف ندارم. فقط شنیدهام که قرار است قوانین اسکار مربوط به فیلمهای خارجی تغییر کند و قرار است فیلمها، خارج از روند مرسوم این سالها انتخاب شود.»