هزارْ پای شکسته
دینامیت به کارگردانی مسعود اطیابی فیلمی به غایت خطرناک است که در راستای آثاری همچون «هزارپا» حرکت می کند . این فیلم که در ظاهر روایت کننده تناقض موجود در جامعه از دل یک آپارتمان در بالاشهر تهران است ، علاوه بر تمسخر باورها ، سلایق ، ایدئولوژی و تفکر در ارائه فرم سینمایی ناتوان بوده و عملکرد ضعیفی دارد . شناخت از جامعه در فیلم های کمدی و یا طنز برای ارائه هرچه بهتر آن بسیار مهم بوده که این شناخت در فیلمی چون «دینامیت» اتفاق نمی افتد .
*انگیزه
اگر بخواهیم فیلم را از نظر جامعه شناسی بررسی کنیم به رویکردهای انتزاعی و نه صرفا اجتماعی برخورد می کنیم . در اولین مواجهه مخاطب با این فیلم می بینیم که شخصیتی به نام "اکبر" با بازی کیایی علاوه بر داشتن هوش اقتصادی روحیه جنگیدن به طرز کمدی را با رقبای خود دارد که این مسئله چگونگی با طرح شخصیت های مذهبی با بازی جمشیدی و مهران فر اتفاق می افتد . اما مسئله ای که من به عنوان منتقد و بیننده جدی سینما با آن پیدا می کنم عدم توانایی در پردازش شخصیت های قصه ای کمدی است که باید تماما کلاسیک باشد . در کمدی های کلاسیک وایلدر مانند: «آپارتمان» و «بعضی ها داغش رو دوست دارند» می بینیم که انگیزه شخصیت ها قدرت بیشتری از عملکرد و چرایی آنان دارد . اصلا قصد مقایسه را ندارم چرا که این فیلم حتی نمی تواند در کنار آثار ذکر شده ، نام برده شود اما به این بسنده می کنم که شخصیت های منفعل که تنها برای عملکرد مضحک و هنجارشکن در فیلمنامه طرح می شوند توانایی به دوش کشیدن قصه های کمدی که اساسا نقد اجتماعی در زمینه و پس زمینه شان وجود دارد را ندارند . به عنوان مثال می توان به بی انگیزگی"هادی" با بازی جمشیدی اشاره کرد که در این فیلم سعی می کند انفعال خود را پشت شعارهای مذهبی و اعتقادی پنهان کند . البته این انفعال نیز تبدیل به خصوصیت کاراکتر نمی شود و سعی فیلمنامه نویس برای پنهان سازی بی انگیزگی شخصیت بوده که در آن نیز ناموفق عمل کرده .
*تناقض جمعی
به نظر من در جهان کنونی و مشخصا در کشور ما بیش از آنکه به روانشناس و فیلسوف نیاز باشد به جامعه شناس نیاز داریم آن هم جامعه شناسی که فرهنگ و هنر را خوب بلد باشد . از نظر جامعه شناسی این فیلم نه تنها ارزشی برای نمونه برشمردن یک تناقض اجتماعی ندارد بلکه می توان آن را به عنوان نمونه ای برای عدم شناخت از جامعه نام برد . اگرچه امروزه مردم از نظر روانی و انرژی به هرچه آنان را بخنداند نیازمندند اما نمی توان سینما را به تمسخر گرفت تا مردم لبخند بزنند . به عنوان مثال می توان شناخت و معرفی قشر مذهبی در جامعه را نام برد . از این جامعه در سینمای ایران تنها می دانیم که سر به زیر اند ، تسبیحی به دست دارند و جملات و روایاتی را به عربی نقل می کنند . حتی جامعه اسنوبی و تازه به دوران رسیده را نیز که در فیلمی مانند «دینامیت» به آن اشاره می شود با روسری ها نیمه سر کرده ، ماشین های لاکچری ، استفاده از مشروبات الکلی و ... می بینیم . هیچ گاه برای ارائه تناقض و یا طرح نمونه کاملی از آن نه پژوهشی متقن داریم و نه روایت درستی . ضمن اینکه در پایان چنین داستان هایی با سردرگمی و وِل شدگی قصه مواجهیم که گویی فیلمنامه نویس نیز از قصه خود خسته می شود . به طور کلی آنچه مهم است و البته در یادداشت های روزنامه ای به طور مشروح نمی توان به آن پرداخت سینمای امروز جامعه ایران است که در مسیر فیلم هایی همچون «هزارپا» برای شادی جامعه گام برمی دارد که آن عمل نیز بسیار کاذب و خطرناک است . سینمایی که به جای ساخت کمدی که اساس نقد و افزایش شناخت از جامعه است ، جامعه را برای ایجاد طنز هدف می گیرد دقیقا همان سینمایی است که از دل یک جامعه سطحی و عقب افتاده از نظر فرهنگی و تاریخی بیرون می آید .
نویسنده : علی رفیعی وردنجانی