آیا پیر پسر و زن و بچه به رقبای اصلی ایران برای اسکار 2026 تبدیل شدهاند؟

اختصاصی سلام سینما - هرچند هنوز اکران رسمی دو فیلم پیرپسر به کارگردانی اکتای براهنی و زن و بچه ساخته سعید روستایی آغاز نشده، اما از حالا گمانهزنیهایی درباره رقابت این دو اثر برای نمایندگی سینمای ایران در اسکار 2026 مطرح شده است.
با وجود اینکه تماشاگران هنوز فرصت تماشای عمومی این آثار را پیدا نکردهاند، نشانهها حاکی از آن است که رقابت اصلی برای معرفی به آکادمی اسکار احتمالاً میان همین دو فیلم درخواهد گرفت.
دلایل مختلفی وجود دارد که نشان میدهد «پیرپسر» و «زن و بچه» شانسهای بالایی برای رسیدن به این موقعیت ویژه دارند؛ از سابقه کارگردانان، تا ویژگیهای فنی و داستانی آثار، و البته توجه رسانهها و فستیوالهای خارجی.
پیرپسر؛ موفقیتهای بینالمللی تا اکرانی که با چنگ و دندان به دست آمد
فیلم پیرپسر ساخته اکتای براهنی، پس از چهار سال انتظار، امسال بالاخره در سینماهای ایران اکران خواهد شد. این فیلم در ایران نخستین بار در بخش ویژه جشنواره فیلم فجر چهلوسوم نمایش داده شد و مورد استقبال گسترده منتقدان و اهالی رسانه قرار گرفت. مدت زمان طولانی 190 دقیقهای فیلم، آن را به یکی از طولانیترین فیلمهای جشنواره تبدیل کرده است که در شب اکران رسانهها، با تشویق ممتد مواجه شد و برای بازیگران شاخص آن همچون لیلا حاتمی، حامد بهداد و حسن پورشیرازی تحسین به ارمغان آورد.
بیشتر بخوانید :
نقد و بررسی فیلم پیر پسر به کارگردانی اکتای براهنی | ویدیو
اکتای براهنی در گفتگوها و یادداشتهای خود به گلایه از روند طولانی و دشوار اکران فیلمش پرداخته و از بلاتکلیفیهای پیش روی پیرپسر و محدودیتهای متعدد نظیر ردهبندی سنی 18+، ممنوعیت تبلیغات و نداشتن تیزر رسمی سخن گفته است.
با این حال، بعد از گمانهزنیهای فراوان اعلام شد فیلم سینمایی پیرپسر از 21 خرداد روی پرده میرود. عامریان فیلم که پیش از این با ساخت و پخش فیلمهای کمدی شهرت داشته، پخش پیر پسر را برعهده گرفته است.
از نظر افتخارات بینالمللی، پیرپسر جایزه بهترین فیلم را از بخش پرده بزرگ پنجاهوسومین جشنواره بینالمللی فیلم روتردام دریافت کرده و در بیست و سومین دوره جشنواره فیلم ترانسیلوانیا به خاطر بهترین عملکرد بازیگران مورد تقدیر قرار گرفته است. همچنین، این فیلم در جشنواره فیلم گالوی ایرلند و جشنواره فیلم لندنبریز جوایز مهمی کسب کرده است که اعتبار جهانی آن را تضمین میکند.
بیشتر بخوانید :
اعلام تاریخ نمایش و رونمایی از پوستر پیرپسر | فیلم اکتای براهنی سرانجام روی پرده می رود
اکتای براهنی رمان برادران کارامازوف اثر داستایوفسکی را منبع الهام اصلی داستان فیلم خود قرار داده، هرچند برای اقتباسی هر چه منسجمتر دخل و تصرفهایی نیز در آن صورت داده است. پیرپسر روایتگر مردی مستبد است که بههمراه دو پسرش در خانهای قدیمی زندگی میکند و با آنها رابطه خوبی ندارد.
زن و بچه؛ از جشنواره کن تا اکران زودهنگام
سعید روستایی با ابد و یک روز و سپس متری شیش و نیم ثابت کرده که هم در داخل و هم در خارج از ایران مخاطب دارد. آخرین فیلم او یعنی «برادران لیلا»، با وجود مشکلاتی که در داخل کشور برایش بهوجود آمد، توانست در سطح جهانی به موفقیتهایی برسد؛ از جمله رقابت در جشنواره کن.
بیشتر بخوانید :
واکنش منتقدان سرشناس به فیلم «زن و بچه» سعید روستایی
زن و بچه نیز اولین بار در جشنواره فیلم کن 2025 به نمایش درآمد، و به دومین فیلم روستایی بدل شد که به این جشنواره بزرگ راه یافته است. این فیلم با بازی چهرههای مطرحی چون پیمان معادی، پریناز ایزدیار و فرشته صدرعرفایی، داستان پرستاری بیوه به نام مهنار را روایت میکند که برای ازدواج مجدد با مشکلات دردناکی مواجه میشود. مشکلاتی که در نهایت به فاجعه ختم میشود.
بیشتر بخوانید:
تاریخ اکران فیلم «زن و بچه» سعید روستایی در ایران مشخص شد
هر چند روستایی به کسب جایزه در این دوره از جشنواره کن امیداور بود اما نتوانست هیچ جایزهای کسب کند و در نهایت دست خالی از کن برگشت.
اما در فاصله کوتاهی از اختتامیه کن سیدجمال ساداتیان، تهیهکننده فیلم «زن و بچه»، از آغاز اکران این اثر سینمایی از 18 تیرماه خبر داد. به گفته او، این فیلم که پخش آن بر عهده «خانه فیلم» است، آماده نمایش بوده و سرگروه آن نیز تقریباً نهایی شده است.
چالشی بزرگ پیش روی هیئت انتخاب معرفی نماینده ایران در اسکار
انتخاب نماینده ایران در بخش فیلم خارجی زبان اسکار همیشه یکی از بحثبرانگیزترین و حساسترین موضوعات در سینمای کشور بوده است. سالهاست که عوامل مختلفی از جمله محدودیتهای داخلی، حساسیتهای سیاسی، سلیقههای متفاوت سینمایی در تصمیمگیری هیئت داوران تأثیرگذار هستند.
اکنون «زن و بچه» با بهرهمندی از حضور در جشنواره کن و نقدهای جهانی، و «پیرپسر» با کسب جوایز مهم جشنوارههای بینالمللی و نمایش موفق در جشنواره فیلم فجر، هر دو شانس بالایی برای معرفی به اسکار دارند. انتخاب هر یک از این دو فیلم میتواند بیانگر جهتگیری متفاوت در ساختار سینمایی کشور باشد.
لازم به ذکر است که برای انتخاب نماینده سینمای ایران در اسکار 2026، عواملی چون نحوه اکران، میزان استقبال عمومی و واکنش منتقدان داخلی نیز میتوانند تعیین کننده باشند که در ماههای آینده بیش از پیش مورد توجه قرار خواهند گرفت.
نویسنده | مهین بهزادی
