اعتراض تند علیرضا معتمدی و پاسخ همایون اسعدیان و ضیاء هاشمی
به گزارش سلام سینما علیرضا معتمدی کارگردان، نویسنده و بازیگر فیلم سینمایی «رضا» با انتشار متنی در اینستاگرام نسبت به عدم صدور مجوزهای لازم برای ساخت دومین فیلم خود واکنش نشان داد و نوشت:
"اداره سانسور سینما اجازه نمیدهد من دومین فیلمم را بسازم. در یک سال گذشته دهها بار درخواست و حتا التماس کردهام که از خون من بگذرند و بگذارند فیلمم را بسازم اما هیچ کاری از پیش نبردهام. دولت سانسور و حذف هنرمندان را به پیمانکاران صنفی برونسپاری کرده تا خودش با خیال راحت بتواند از مسئولیت این قتلعام فرهنگی شانه خالی کند. سرنوشت شغل و زندگی ما را به دست کسانی دادهاند که اگر انقلاب نشده بود و هزاران سینماگر را از کار بیکار نکرده بودند معلوم نبود الان در کجاها مشغول چه کارهایی بودند.
علیرضا معتمدی نویسنده، بازیگر و کارگردان فیلم «رضا»
اینها درحالی به من اجازه ساخت فیلم نمیدهند که در این مدت دهها نفر از فرزندان و دامادها و خواهرزادهها و همپالکیهای همین پیمانکاران بدون حتا یک روز سابقه سینمایی مجوز تهیهکنندگی و کارگردانی دریافت کردهاند.
شکل و مدل سانسور تغییر کرده، قبلاً فیلمنامهها را رد میکردند اما حالا خود فیلمسازان را رد میکنند. ملاکشان هم مطلقاً توانایی یا سوابق هنری افراد نیست بلکه میزان نزدیکی متقاضیان به حلقههای فاسد تصمیمگیر سینماست. به همین دلیل است که من در چهار سال گذشته شش فیلمنامه نوشتهام اما نتوانستهام هیچکدام آنها را بسازم.
علیرضا معتمدی و سحر دولتشاهی در فیلم سینمایی «رضا»
آدمهایی را در شوراهای تصمیمگیر نشاندهاند که وظیفهشان تقسیم منافع و بودجهها بین خودشان و حذف فیلمسازان مستقل از گردونه است. آنها سینما را به مثابه ارث پدری تکهتکه میان خاندانهای بیاستعداد مستقر در سینما تقسیم کردهاند، هر گوشه را به کسی دادهاند، برای خودشان چند نفر انحصار ابدی ایجاد کردهاند و دیگرانی را که جزو دار و دستهی آنها نیستند از همهی حقوق اولیهی قانونی محروم کردهاند. چرا؟ چون اگر به فیلمسازان غیر وابسته اجازه دهند که فیلمهای ارزان و نو و تماشایی بسازند آنوقت خودشان چهطور میتوانند بابت زبالههای تصویری که سالی چند تا از آنها را با پولهای کثیف یا بودجههای عمومی تهیه میکنند دستمزدهای میلیاردی بگیرند؟
ستاره پسیانی در فیلم «رضا»
من امروز چهار سال بعد از ساخت اولین فیلمم (رضا) بسیار ناامید و افسردهام. حتا به اندازه مردم معترضی که جانشان را کف دست میگیرند و به خیابان میروند هم امیدی به تغییر این وضع ندارم. ای کاش سرمایهام وابسته به اکران فیلمم در ایران نبود و میتوانستم بدون اجازه دستگاه سانسور داستانهای کوچک خودم را بسازم. کاش میتوانستم بیرون از جهان متعفن این نامردمان به کار و زندگی خودم بپردازم. چرا اجازه نمیدهید من کار کنم؟
شرح عکس: برای بازی در فیلم جدیدم وزن زیادی کم کردهام. من و گروهم هشت ماه است منتظر صدور مجوز فیلمبرداری هستیم."
پاسخ همایون اسعدیان، یکی از اعضای شورای پروانه ساخت به اعتراض علیرضا معتمدی:
"من روز گذشته متن آقای معتمدی را خواندم و به نظرم متنی بیادبانه با برخوردی توهینآمیز نسبت به همه اعضای شورای پروانه ساخت است. ایشان اتهامهایی زدهاند که فکر نمیکنم بتوانند آنها را اثبات کنند ولی متاسفانه در زمانهای زندگی میکنیم که بعضی وقتها این هوچیگریها جواب میدهد. شاید ایشان هم به همین دلیل دست به انتشار چنین مطلبی زدند."
او افزود: "اما مهمترین نکتهای که میخواهم در این باره بگویم این است که ایشان، دستکم در این دورهای که من در شورای پروانه ساخت وزارت ارشاد بودم تقاضایی برای پروانه ساخت نداشتند، یعنی هیچ پروندهای از طرف ایشان به شورا ارجاع نشده که رد شده باشد، هیچ فیلمنامهای از طرف ایشان به شورا نیامده که مردود شده باشد، اساساً تقاضایی از طرف ایشان وجود نداشته است. من حتی موضوع را از آقای جیرانی که پیش از من در شورا بودند هم پرسیدم و میدانم که حداقل در یک سال گذشته تقاضایی برای پروانه ساخت از طرف آقای معتمدی به شورای پروانه ساخت نیامده است. البته درباره اینکه ایشان خارج از شورا مسائلی داشته باشند یا خیر را، بیاطلاعم اما از طرف شورا میگویم که من حداقل از ایشان چیزی نخواندهام و متاسفم که در این شرایط اینطور برخورد میکنیم."
واکنش سیدضیاء هاشمی، عضو شورای بررسی صلاحیت تهیهکنندگی، نسبت به انتقاد علیرضا معتمدی:
"علیرضا معتمدی، عضو جامعه صنفی تهیهکنندگان سینمای ایران است، اما متعجبیم که با کار صنفی اینقدر مخالفت دارد و آن را مانع ساخت و تولید میداند و کار در این حوزه را کار پیمانکاران صنفی قلمداد کردند!
ای کاش منصف باشیم و به شرایط پیش آمده کمی توجه داشته باشیم. ایشان در مقطعی تقاضای دریافت پروانه ساخت و تهیهکنندگی اول را داشتند که پروسه ارایه آن به طول انجامید. این پروسه را با توجه به شرایط پیش آمده بازگو میکنیم، باشد که با انصاف بیشتری به مسایل توجه کنیم.
پرونده این هنرمند با نبود مدرک تحصیلی که یکی از ارکان مهم در عضوگیری و مطرح شدن در جلسه تهیهکنندگی است، روبهرو شد. این مسئله با مدرکی که ایشان به صورت معادل در اختیار اتحادیه قرار دادند، مرتفع گردید و همین امر زمانبر بود. برگزاری جشنواره کن و عدم حضور برخی از اعضای اتحادیه به دلیل حضور در جشنواره مذکور مانع تشکیل جلسه شد و بلافاصله در شرایط پیک پنجم کرونا و تعطیلی تهران قرار گرفتیم. هماینک متاسفیم که سه تن از عزیزان اتحادیه با بیماری کرونا دست و پنجه نرم میکنند که امکان تشکیل جلسه و بررسی پروندههای تهیهکنندگان اول وجود ندارد. از این جهت تمام پروسهای که از نگاه ایشان به «سانسورشان» تعبیر شده است و ارشاد را مقصر اصلی میدانند، خلاف واقع بوده و وزارت ارشاد در این امر هیچ قصوری نداشته است و ما از جانب ایشان از ارشاد عذرخواهی میکنیم. اگر پروسه زمانبر شده است بخشی از آن به دلیل عدم ارایه مدرک تحصیلی توسط هنرمند بوده که تنها به قاضی رفته و طبیعتا راضی بازگشتهاند."