هفت اقتباس سینمایی جذاب و ترسناک از کتابهای استفن کینگ
ترجمه اختصاصی سلام سینما – هنگامی که استفن کینگ در سال 1974 رمان «کری» (Carrie) را منتشر کرد، خود و ناشرانش نمیدانستند که او قرار است به یکی از بهترین نویسندههای زمان معاصر تبدیل شود.
اکنون، پنج دهه بعد، او یک اسطوره و نویسنده صاحبسبک با 64 رمان، 200 داستان کوتاه، پنج کتاب غیرداستانی، نمایشنامههای فراوان و آثار بسیار دیگری در کارنامه خود است.
استفن کینگ بهخاطر نوشتن در سبک ترسناک، فانتزی تاریک، ماورا طبیعی، گوتیک و پساآخرزمانی، به پادشاه وحشت معروف است.
آثار این نویسنده، منابع بسیاری خوبی برای کارگردانان بزرگی چون استنلی کوبریک، دیوید کروننبرگ، جان کارپنتر، مایک فلانگان و پیتر کورنول فراهم کرده است. این کارگردانان از رمانها و داستانهای کوتاه استفن کینگ، فیلمهای ترسناک و مهیج فراوانی اقتباس کردهاند.
کارنامه او بهقدری وسیع، متنوع و منحصربهفرد است که پیداکردن وجه اشتراک بین آثار و ایدههای او غیرممکن است؛ بنابراین اقتباسهای سینمایی از کتابهای او نیز، همه ژانری را از ترسناک گرفته تا پدیدههای ماورا طبیعی پیچیده و فیلمهای هیجانی و خوفناک را شامل میشود.
هم اکنون زمان بسیار مناسبی برای پرداختن به چندی از بهترین اقتباسهای سینمایی از آثار این نویسنده بزرگ است.
«درخشش» (The Shining) 1980| کارگردان استنلی کوبریک
امتیاز آیامدیبی: 8.4/10
«درخشش» سومین رمان استفن کینگ و یکی از محبوبترین آنهاست. زندگی شخصی استفن کینگ تأثیر بسیار زیادی در فضا و قهرمان این داستان روانشناختی و ترسناک دارد.
داستان فیلم «درخشش» در مورد جک تارنس، با بازی جک نیکلسون، نویسندهای در حال تقلا و الکلی که شغلی پارهوقت بهعنوان سرایدار هتل «اورلوک» در کلرادو را قبول میکند. همسر و پسر خردسال جک نیز او را در این هتل عجیب همراهی میکنند.
پسر جک، دنی، توانایی عجیبی دارد و میتواند اتفاقات وحشتناکی را که در گذشته در این هتل افتاده، ببیند. هنگامی که این خانواده بهخاطر کولاک، در هتل گیر میکند، جک توسط ارواح مربوط به گذشته هتل، تسخیر شده و جان خانواده خود را به خطر میاندازد.
«دکتر اسلیپ» (Doctor Sleep) 2019| کارگردان مایک فلانگان
امتیاز آیامدیبی: 7.3/10
اگرچه این کتاب سالها بعد منتشر شد، اما استفن کینگ آن را بهعنوان دنباله «درخشش» نوشت. این کتاب در فهرست پرفروشترین آثار نیویورکتایمز در رده نخست قرار داشت.
داستان کتاب، سالها بعد از وقایع «درخشش» و درمورد دنی تارنس بالغ، با بازی ایوان مک گرگور است. تمام این سالها دنی از لحاظ روانی توسط اتفاقاتی که در کودکی در هتل «اورلوک» برای او افتاده، بهشدت اذیت میشود و در نتیجه همانند پدرش به یک آدم الکلی و پرخاشگر تبدیل میشود.
او از شهری به شهر دیگر سرگردان است تا این که در نیوهمپشر ساکن شده و الکل را کنار میگذارد. دنی یا دن تصمیم میگیرد از قدرتهای ذهنی سرکوب شده خود استفاده کرده و به افراد بیمار در حال مرگ کمک کند. به همین علت به «دکتر اسلیپ» معروف میشود.
«مسیر سبز» (The Green Mile) 1999| کارگردان فرانک دارابونت
امتیاز آیامدیبی: 8.6/10
به یاد دارید در آغاز گفتیم که آثار استفن کینگ بسیار متنوع و منحصربهفرد است؟ «مسیر سبز» در این زمینه مثال فوقالعادهای است. این داستان ترکیبی از ژانر فانتزی، ماورا طبیعی، جنایی، هیجانی و رئالیسم جادویی را همه در خود دارد.
داستان «مسیر سبز» در مورد پاول ادجکامب، با بازی تام هنکس، ناظر اعدام، ندامتگاه کوهستان سرد/ مسیر سبز است. بیشتر داستان بر محوریت ملاقات پاول ادجکامب با جان کافی، زندانی سیاهپوست، قدبلند و قوی کوهستان سرد میگردد. جان کافی به اتهام تجاوز و قتل دو دختر جوان دستگیر شده است. او عجیب و مرموز است و برخلاف اتهامات وارد شده قدرتی دارد که میتواند افراد را شفا دهد.
هنگامی که پاول به قدرت او پی میبرد به گناهکاری او شک میکند و احساس میکند شاید اتهامات وارده به جان کافی بیپایه و اساس باشد.
«مه» (The Mist) 2007| کارگردان فرانک دارابونت
امتیاز آیامدیبی: 7.1/10
کتاب «مه» داستانی ترسناک و روانشناختی دارد و ترکیبی از تعصبهای مذهبی و ترسهای خودساخته انسان است. داستان این کتاب از تجربه شخصی رفتن استفن کینگ به یک سوپرمارکت در طوفان و رعدوبرق، الهام گرفته شده است. داستان کتاب در یک شهر کوچک در روز طوفانی اتفاق میافتد. روز بعد از طوفان، کل شهر در مه غلیظی فرومیرود درحالیکه یک گونه بیگانه درون این مه پنهان شده است.
فیلم «مه» آخرین قسمت از سهگانه استفن کینگ – فرانک دارابونت است. دو فیلم دیگر «رستگاری در شاوشنک» (Shawshank Redemption) و «مسیر سبز» هستند.
«وسوسه شیطانی» (Needful Things) 1993| کارگردان فریزر سی هستون
امتیاز آیامدیبی: 6.2/10
«وسوسه شیطانی» از آن دسته داستانهاست که خواب خوش شب را از شما میگیرد و شما را نسبت به مغازهدار محلهتان بدبین میکند. اصل داستان درمورد یک مغازهدار شیطانی است که در یک شهر کوچک ویرانی به بار میآورد.
«پنجره مخفی» (Secret Window) 2004| کارگردان دیوید کوئب
امتیاز آیامدیبی: 6.5/10
«پنجره مخفی» داستانی هیجانی با تمی روانشناختی دارد. فیلم «پنجره مخفی» در مورد مورت رینی، با بازی جانی دپ، نویسندهای موفق است که ناگهان با مردی به نام جان شوتر روبهرو میشود. جان شوتر ادعا میکند مورت رینی از او سرقت ادبی کرده و بهعنوان اثر خودش آن را منتشر کرده است.
مورت رینی این کار را انکار میکند اما به نظر میآید جان شوتر برای حرف خود دلایل قانعکنندهای داشته باشد زیرا دستنوشتهای بسیار شبیه به رمان مورت رینی، به او ارائه میدهد. تنها تفاوت این دستنوشته با رمان در عنوان، شخصیتها و پایانبندی آن است.
این اتفاق دنیای مورت رینی را زیرورو کرده و باعث میشود او زندگی حقیقی و حقوقی خود را زیر سؤال ببرد.
«در میان علفزار بلند» (In the Tall Grass) 2019| کارگردان وینچنزو ناتالی
امتیاز آیامدیبی: 5.4/10
کتاب ترسناک «در میان علفزار بلند» توسط استفن کینگ و پسرش جو هیل نوشته شده است. اگرچه این کتاب در اصل ترسناک است اما رگ و ریشههایی از عرفان نیز دارد.
داستان فیلم «در میان علفزار بلند» کال و بکی دموت را در سفر جادهای دنبال میکند. آنها پس از شنیدن صدای گریه یک پسربچه، در کنار علفزاری توقف میکنند. بکی برای پیداکردن پسربچه وارد علفزار میشود، سپس کال او را دنبال میکند اما گم میشود.
در عرض چند دقیقه، این خواهر و برادر در هزارتویی بیپایان و مرموز یکدیگر را گم میکنند. در ادامه شاهد داستانی ترسناک از مرگ، زندگی و موجوداتی عجیبوغریب هستیم.
فیلم «در میان علفزار بلند» محصول نتفلیکس، در روایت داستان استفن کینگ تغییراتی انجام داده، بهخصوص در نیمهپایانی آن.
منبع: Collider