حواشی ورود شهرام ناظری به برج آزادی و امتناع از دریافت نشان خواجوی کرمانی | عکس
ویژهبرنامه «از باستانی پاریزی تا خواجوی کرمانی» به مناسبت گرامیداشت خواجوی کرمانی، عصر روز دوشنبه ۱۷ دی همزمان با روز بزرگداشت این شاعر بزرگ، در مجموعه فرهنگی هنری برج آزادی برگزار شد.
این رویداد با عنوان «آیینهدار دوران» و با حضور جمعی از هنرمندان و مسئولان، از جمله شهرام ناظری، حسین علیشاپور، سیدعباس دعایی، اکبر نیکانپور، کوروش پارسانژاد و سیدمحسن حسینی همراه بود.
پیشتر نخستین نشان خواجوی کرمانی بهصورت نمادین بهپاس تقدیر از تشویقهای محمدرضا شفیعیکدکنی به ایشان اهدا شده بود. همچنین، دومین نشان نیز در مراسمی دیگر بهمنظور قدردانی از همراهیها و تلاشهای حسین محجوبی، هنرمند برجسته هنرهای تجسمی به او تقدیم شد.
این برنامه که قرار بود ساعت ۱۷ آغاز شود، با تأخیری یکساعته برگزار شد. در طول این مدت، بارها از مسئولان درباره زمان دقیق شروع پرسیده شد اما تنها پاسخی که دریافت میشد این بود که میهمانان در اتاق مدیریت حضور دارند. در نهایت، در ساعت ۱۸ شهرام ناظری به همراه جمعی از مسئولان وارد تالار آیینه مجموعه آزادی شد و با استقبال گرمی از سوی حاضران مواجه شد.
در حین ورود ناظری، عکاسان و خبرنگاران رسانهها از جمله تیم صدا و سیما تلاش کردند تصاویری از این لحظه ثبت کنند اما ناظری بهویژه در مواجهه با دوربین صدا و سیما واکنش مثبتی نشان نداد و از آنان خواست که تصویربرداری نکنند. این برخورد باعث شد تیم صدا و سیما در اعتراض به این درخواست، محل مراسم را ترک کنند.
با آغاز رسمی برنامه، حسین دعایی، دبیر این رویداد به صحنه رفت و گفت: این برنامه بهمنظور بزرگداشت محمدابراهیم باستانی پاریزی از کرمان آغاز شده و در طول این سالها نشانی به نام «خواجوی کرمانی» برای تقدیر از حامیان این رویداد ایجاد شده است. در نخستین دوره این نشان بهصورت نمادین بهپاس تشویقهای محمدرضا شفیعی کدکنی به ایشان اهدا شد و در دوره بعدی، نشان دوم بهمنظور ارج نهادن به همراهیهای حسین محجوبی تقدیم ایشان شد.
دعایی در ادامه گفت: به مناسبت صدسالگی باستانی پاریزی، نمایشگاهی از آثار تصویرگری برگزار شده است. ما علاقهمند بودیم که این نمایشگاه با حضور محمدرضا شفیعی کدکنی افتتاح شود و همزمان با ایشان، نشان خواجوی کرمانی را به شهرام ناظری تقدیم کنیم. اما به دلیل وضعیت جوی و شرایط جسمی ایشان، نتوانستیم درخواست کنیم که در این مراسم حضور پیدا کنند.
در بخشی از برنامه کلیپی از شعرخوانی زندهیاد افشین یداللهی و صحبتهای شهرام ناظری درباره ساخت اثر موسیقایی «بیانتهاتر از عشق» پخش شد.
پس از آن، حسین علیشاپور، سیدمحسن حسینی و سیدعباس دعایی به صحنه آمدند تا نشان «خواجوی کرمانی» را بهپاس خوانندگی اثر «بیانتهاتر از عشق» به شهرام ناظری اهدا کنند اما ناظری از دریافت نشان خودداری کرد و گفت که بعدا در جایگاه نشان را دریافت خواهد کرد. در نهایت، این افراد به ناچار صحنه را ترک کرده و به جایگاه خود بازگشتند.
اهدای سومین نشان «خواجوی کرمانی» به شهرام ناظری
مؤسسه فرهنگی آئینهداران دوران که برگزارکننده این جایزه است، نشانی به نام «خواجوی کرمانی» را شکل داده و اعطای این نشان به بزرگان غیرکرمانی ایران زمین که حامی این برنامه فرهنگی و چهرههای کرمانی بودهاند، تقدیم خواهد شد.
محمدابراهیم باستانی پاریزی تاریخدان، نویسنده، پژوهشگر، شاعر، موسیقیپژوه، استاد دانشگاه تهران متولد سال ۱۳۰۴ در پاریز از توابع شهرستان سیرجان در استان کرمان بود، وی سال ۱۳۲۶ در دانشگاه تهران در رشته تاریخ تحصیلات خود را پی گرفت. باستانی پاریزی دوره دکترای تاریخ را هم در دانشگاه تهران گذراند و با ارائه پایاننامهای درباره ابن اثیر دانشنامه دکترای خود را دریافت کرد. او کار خود را در دانشگاه تهران از سال ۱۳۳۸ با مدیریت مجله داخلی دانشکده ادبیات شروع کرد و تا سال ۱۳۸۷ استاد تماموقت آن دانشگاه بود.
باستانی پاریزی پس از ۹۰ سال زندگی به علت بیماری کبدی پنجم فروردین ۱۳۹۳ از دنیا رفت.
از او بیش از ۶۰ کتاب و صدها مقاله درباره جنبههای مختلف تاریخ ایران بهویژه «تاریخ جغرافیای کرمان» به جا مانده است. آثار «هفتگانه» او که همگی نام هفت دارد از جمله آثارش است؛ «خاتون هفتقلعه»، «آسیای هفتسنگ»، «نای هفتبند»، «اژدهای هفتسر»، «زیر این هفت آسمان» و «سنگ هفتقلم» البته کتاب هشتمی هم به آن اضافه شد که به پیشنهاد ایرج افشار «هشتالهفت» نام گرفت. آخرین کتاب باستانی به نام «کوهها باهماند» نیز بعد از درگذشت او منتشر شد. «یعقوب لیث» و «تلاش آزادی» از دیگر کتابهای او هستند.