پایان یک پرونده حقوقی طولانی برای «سوپرمن»

قاضی دادگاه فدرال شکایت مارک پیری، خواهرزاده یکی از خالقان «بسوپرمن» جو شوستر، علیه برادران وارنر را رد کرد و اعلام کرد که این دادگاه صلاحیت رسیدگی به حقوق کپیرایت «سوپرمن» در کشورهای خارجی را ندارد.
پیری در ژانویه شکایتی علیه استودیو و زیرمجموعهاش، دیسی کامیکس، ارائه کرده بود و مدعی شده بود که املاک شوستر حق دارند کپیرایت «سوپرمن» را در کشورهای مختلفی مانند بریتانیا، کانادا، ایرلند و دیگر کشورها لغو کنند.
در حکم صادره توسط قاضی جسی فرمَن در روز پنجشنبه، دادگاه اعلام کرد که هیچگونه صلاحیتی برای رسیدگی به این پرونده تحت قوانین کشورهای خارجی ندارد. قاضی فرمَن در این رابطه اظهار کرد: «دادگاه نتیجهگیری میکند که هیچ صلاحیتی در خصوص این پرونده ندارد و بنابراین آن را رد میکند.»
با وجود رد شکایت در دادگاه فدرال، پیری بلافاصله شکایت مشابهی را در دادگاه ایالتی نیویورک مطرح کرد. این شکایت به دنبال صدور دستور موقت است که میتواند مانع از اکران فیلم جدید «سوپرمن»، که قرار است در تاریخ 11 ژوئیه به کارگردانی جیمز گان و با بازی دیوید کورنسوِت اکران شود، گردد.
وکیل پیری، مارک توبروف، پیشتر خواستار صدور دستور موقت فدرال برای مسدود کردن اکران فیلم در کشورهای مختلف شده بود، مگر اینکه املاک شوستر جبران خسارت شوند. اما قاضی فرمَن این درخواست را نیز رد کرده است.
مسئله کپیرایت «سوپرمن» یکی از پروندههای طولانی و پیچیده در تاریخ حقوق کپیرایت است. این شخصیت در سال 1938 توسط شوستر و جروم سیگل خلق شد و آنها حق کپیرایت این شخصیت را به مبلغ 130 دلار فروختند. در سال 2013، دادگاه تجدیدنظر ناحیه نهم ایالات متحده ادعای املاک شوستر را رد کرده و اعلام کرد که خواهر شوستر پس از مرگ او در سال 1992 تمامی حقوق این شخصیت را واگذار کرده است.
توبروف با استناد به قوانین بریتانیا، مدعی است که املاک شوستر در سال 2017 حق لغو کپیرایت را داشتند. وکلای وارنر بروس در مقابل، گفتند که کنوانسیون بینالمللی برن، که پیمان حقوقی کپیرایت جهانی است، در دادگاههای فدرال قابل اجرا نیست.
منبع: variety