۲۴ فیلم برتر از سینمای کره که باید دید
اختصاصی سلام سینما- دوربین رسانههای جهان از هالیوود به سمت شرق متمایل شده است؛ ژاپن پیشازاین مهره سنگین فیلمسازی شرق بود و حالا کره جنوبی درحالرشد است. البته به لطف صداوسیما و تکرار چندین باره سریالهایی مانند «افسانه جومونگ» و «جواهری در قصر» و مجموعههای دیگر مخاطب ایرانی از دیگر کشورها جلوتر است و چند نسل از او با کره جنوبی آشنا شده است.
اما سینمای این کشور آن روی دیگر سکه است. سینمایی که هویتش و آثار معروفش با نوعی رازآلودی، حس خشم، خشونت و ناامیدی گرهخورده است. اگر کره جنوبی را با سریال «افسانه جومونگ» به یاد میآورید یا از علاقهمندان پیگیر سینمای کره جنوبی هستید یا از آنهایی هستید که با دیده تردید به سینمای این کشور مینگرید این یادداشت را تا انتها از دست ندهید.
در این یادداشت به معرفی بهترین فیلمهای کرهای پرداختهایم؛ بهترینها با نگاهی به امتیاز آنها در سایت آیامدیبی و نظرات مخاطبان و منتقدین.
پیشنهاد اول شما برای انتخاب فیلم از سینمای کره کدام فیلم است؟
بهترین فیلمهای سینمایی کرهای
۲۴- گانگستر، پلیس، شیطان (The Gangster, the Cop, the Devil)
ژانر: اکشن، جنایی، دلهرهآور
کارگردان: لی وون-تائه
سال انتشار: ۲۰۱۹
امتیاز آیامدیبی: ۶.۹ (13,505)
بازیگران: ما دونگ-سئوک، کیم مو-یول، کیم سونگ-کیون و ...
فیلم «گانگستر، پلیس، شیطان» (The Gangster, the Cop, the Devil) اکشنی است با سه ضلع؛ یک گانگستر، یک پلیس و یک قاتل. گانگستر و پلیسی که با هم متحد میشوند تا قاتلی مرموز و سادیستی را دستگیر کنند.
این فیلم جنایی با رگههایی از طنز خود قابلیت آن را دارد که مخاطب را تا انتها بکشاند چراکه داستان آن روان است و تعامل و هماهنگی زیادی بین کاراکترها جریان دارد. فیلم بر اساس داستانی واقعی ساخته شده است البته با تفاوتیهایی مانند تغییر نام شخصیتها. «گانگستر، پلیس، شیطان» (The Gangster, the Cop, the Devil) دومین فیلم لی وون تائه است، کارگردانی که فیلمنامه این اکشن را هم خود او نوشته است.
*****
۲۳- داستان دو خواهر (A Tale of Two Sisters)
ژانر: درام، ترسناک، رازآلود
کارگردان: کیم جی-وون
سال انتشار: ۲۰۰۳
امتیاز آیامدیبی: ۷.۱ (61,743)
بازیگران: لیم سو-جونگ، مون گیونگ-یانگ، کیم کپ-سو، یوم یونگ-آه و ...
زمانی اچ پی لاوکرافت نوشت: «ترس از ناشناختهها قدرتمندترین نوع ترس است.» ترسی که در لابهلای لحظهبهلحظه فیلم «داستان دو خواهر» (A Tale of Two Sisters) جریان دارد.
«داستان دو خواهر» (A Tale of Two Sisters) یک درام روانشناختی رازآلود و ترسناک است. قصه این فیلم از یک داستان عامیانه اقتباس شده است. این درام خانوادهای را نشان میدهد که درگیر تراژدی و مرگومیرهای مداوم میشوند. دختری نوجوان این خانواده به دلیل روانپریشی و شوک در یک آسایشگاه روانی بستری است. او پس از مدتی مرخص شده و به همراه خواهر و پدرش به خانه بازمیگردد. این شروع اتفاقهای بعدی است.
بهندرت میتوان فیلمی را یافت که وقتی آن را برای بار دوم تماشا میکنیم همچنان بتواند ترس و دلهره را در ما به جریان بیندازد. این همان کاری است که کیم جی-وون در فیلمش انجام داده. او ترس را به جان مخاطب میاندازد. درست زمانی که تیتراژ تمام میشود، آغاز ترس، سوالهای بعدی و فکرهای جریانیافته در مغز است.
این فیلم هنگامی که در کره به نمایش درآمد تبدیل به پرفروشترین فیلم ترسناک کرهای تا آن زمان شد. علاوه بر این «داستان دو خواهر» (A Tale of Two Sisters) اولین فیلم ژانر وحشت کرهای بود که در سینماهای آمریکا به نمایش درآمد. بعدها دو فیلم «شب بخیر مامان» (Goodnight Mommy) و «ناخوانده» (The Uninvited) با الهام از این درام رازآلود ساخته شدند اما نتوانستند به شهرت نسخه کرهای دست پیدا کنند.
*****
۲۲- میزبان (The Host)
ژانر: اکشن، درام، ترسناک
کارگردان: بونگ جون-هو
سال انتشار: ۲۰۰۶
امتیاز آیامدیبی: ۷.۱ (119,665)
بازیگران: سونگ کانگ-هو، بیون هی-بونگ، پارک هائه-ایل و ...
هیولایی جهشیافته از دل رودخانه هان سئول بیرون میآید و به مردم حمله میکند. یکی از قربانیان تمام تلاش خود را میکند تا از دست این هیولا نجات یابد. این خلاصهای از داستان درام «میزبان» (The Host) است. خلاصهای که قابلیت آن را دارد تا مخاطب را از تماشای فیلم به بهانه تخیلی بودن آن منصرف کند.
بااینحال این درام شبیه به پدیدهای فرهنگی بود که به پرفروشترین فیلم کره جنوبی بدل شد. چراکه مضامین سیاسی پررنگی در فیلم نمایشدادهشده است. از طرفی اتفاقات ابتدای فیلم بر اساس ماجرای واقعی است؛ بنابراین سال ۲۰۱۵ مجسمهای از هیولای درون فیلم کنار رود هان نصب شد.
بونگ جیون-هو میگوید هنگامی که ایده ساخت فیلم را با دوستانش در میان گذاشته است، آنها به او گفتهاند: «این کار را نکن و استعدادت را هدر نده.» بنابراین او فیلمنامه را مخفیانه نوشته است. فیلمی که به لیست ۲۰ فیلم برتر کوئنتین تارانتینو که در سالهای ۱۹۹۲ تا ۲۰۰۹ ساخته شدهاند، راه یافت.
*****
۲۱- عطش (Thirst)
ژانر: درام، فانتزی، ترسناک
کارگردان: پارک چان-ووک
سال انتشار: ۲۰۰۹
امتیاز آیامدیبی: ۷.۱ (46,416)
بازیگران: سونگ کان-هو، کیم اوک-بین، شین ها-کیون و ...
کشیشی در یک بیمارستان کار میکند. او داوطلب پروژه مخفی واکسیناسیون میشود. پروژهای که قصد دارد از شیوع بیماری مرگبار جلوگیری کند اما اشتباه پیش میرود. اشتباهاتی که باعث میشود کشیش به یک خونآشام تبدیل شود؛ فردی تشنه خون. «عطش» (Thirst) با الهام از رمان «ترز راکن» اثر امیل زولا ساخته شده است.
پارک چان-ووک موضوع خونآشام را دستمایهای قرار داده است تا میل و اشتیاق انسان را نمایش دهد؛ میل و اشتیاقی برای چیزهایی که فاقد ارزش هستند؛ درست مانند میل خونآشامها به خون. چان-ووک در جشنواره کن سال ۲۰۰۹ جایزه ویژه هیئت داوران را دریافت کرد و نامزد نخل طلا نیز شد.
*****
۲۰- خدمتکار (The Housemaid)
ژانر: جنایی، درام، دلهرهآور
کارگردان: کیم کی-یونگ
سال انتشار: ۱۹۶۰
امتیاز آیامدیبی: ۷.۳ (4,401)
امتیاز سلام سینما: امتیاز دهید
بازیگران: لی یون-شیم، کیم جین-کیو، جو جونگ-نیو و ...
«خدمتکار» (The Housemaid) فیلمی در ژانر وحشت و روانشناختی است. این درام یکی از مهمترین فیلمهای سینمای کره است که سینه فیلها نباید بهراحتی از کنار آن بگذرند. یک آهنگساز و همسرش به دنبال خدمتکاری میگردند. خدمتکاری که استخدام میشود درنهایت باعث نابودی و یک تراژدی وحشتناک خانوادگی میشود. کارگردان داستان این فیلم را با الهام از خواندن خبری در روزنامه ساخته است.
«خدمتکار» (The Housemaid) فیلمی کلاسیک است که به موضوع خیانت، مبارزه طبقاتی، نابرابری و تقابل فرهنگی میپردازد. برخی از منتقدان «خدمتکار» (The Housemaid) را جزو سه فیلم برتر کرهای میدانند. منتقدان راتن تومیتوز هم به آن امتیاز ۱۰۰ دادهاند.
زمانی کیم کی-یونگ، کارگردان کالت سینمای کره جنوبی، را با لوئیس بونوئل مقایسه میکردند. تحسینشدهترین اثر او نیز همین فیلم «خدمتکار» (The Housemaid) است. فیلمی که پیشگام سینمای مهیج و اروتیک کره بود و بر کارگردانان بعد کره تاثیر فراوانی داشت.
*****
۱۹- شیون (The Wailing)
ژانر: درام، ترسناک، رازآلود
کارگردان: نا هونگ-جین
سال انتشار: ۲۰۱۶
امتیاز آیامدیبی: ۷.۴ (65,966)
امتیاز سلام سینما: امتیاز دهید
بازیگران: کوواک دو-وان، هوانگ جون-مین، چون وو-هی، جون کونیمورا و ...
یک فیلم رازآلود و ترسناک که داستان آن در یک روستای کوچک در کره جنوبی اتفاق میافتد. روستایی که در آن به دنبال حضور غریبهای مرموز بیماری غیرعادی در میان ساکنانش رواج مییابد. در این میان یک پلیس ترسو و دستوپا چلفتی برای نجات دخترش مجبور میشود به دنبال حل این معما برود.
فیلم بر اساس اعتقادات ادیان مختلف در کره ساخته شده است؛ مثلا صحنه پرتاب سنگ به سخن حضرت عیسی در انجیل اشاره دارد، آنجا که میگوید: «کسی که در میان شما بیگناه است ابتدا سنگ بیندازد.» «شیون» (The Wailing) به موضوعاتی دیگر مانند طاعون، زامبیها، ارواح و شیاطین نیز میپردازد.
*****
۱۸- سوختن (Burning)
ژانر: درام، رازآلود، دلهرهآور
کارگردان: لی چانگ-دونگ
سال انتشار: ۲۰۱۸
امتیاز آیامدیبی: ۷.۵ (62,772)
امتیاز سلام سینما: امتیاز دهید
بازیگران: یو آه-این، استیون ین، جئون جونگ-سو و ...
«سوختن» (Burning) بر اساس داستانی از هاروکی موراکامی ساخته شده است؛ داستانی به نام سوزاندن انبار. فیلم نقدی است به شکاف طبقاتی. نقدی ماهرانه که در میان روایت گیجکننده آن تا انتها درنمییابیم چه اتفاقی در حال رخدادن است.
داستان این درام درباره پسری است که دوست دوران کودکیاش را ملاقات میکند اما او را به دلیل جراحی پلاستیک نمیشناسد. آنها با مردی مرموز آشنا میشوند؛ مردی ثروتمند با تفکرات و رفتارهای خطرناک.
«سوختن» (Burning) در دسته فیلمهای روانشناختی کرهای قرار دارد. فیلم نگاهی تیره دارد به نظریه تکاملی داروین: بقای شایستهترینها. دیدگاهی که منجر به وحشیگری در فیلم میشود. این درام توانست در جشنواره کن ۲۰۱۸ نامزد نخل طلا گردد که در نهایت عرصه را به فیلمی دیگر از آسیا باخت: درام ژاپنی «دزدان فروشگاه» (Shoplifters). این آخرین کار لی چانگ-دونگ تا به الان در مقام کارگردان است.
*****
۱۷- قطار بوسان (Train to Busan)
ژانر: اکشن، ترسناک، دلهرهآور
کارگردان: یان سنگ-هو
سال انتشار: ۲۰۱۶
امتیاز آیامدیبی: ۷.۶ (211,363)
امتیاز سلام سینما: ۶.۳ (۸۴۱)
بازیگران: گونگ یو، ما دونگ-سیوک، جیونگ یو-می و ...
«قطار بوسان» (Train to Busan) در دسته فیلمهای زامبی و آخرالزمانی قرار دارد. داستان درباره ویروسی است که در کره جنوبی شیوع مییابد؛ ویروس زامبی. دراینبین مسافران قطار سئول به سمت بوسان به دنبال راهی برای زنده ماندن هستند.
«قطار بوسان» (Train to Busan) ششمین فیلم پرفروش در کره جنوبی است. این فیلم به مفاهیمی مانند عشق میان والدین و فرزندان و ارزشهای خانوادگی میپردازد.
*****
۱۶- آبنبات نعنایی (Peppermint Candy)
ژانر: درام
کارگردان: لی چانگ-دونگ
سال انتشار: ۱۹۹۹
امتیاز آیامدیبی: ۷.۶ (۹۳۰۹)
بازیگران: سول کیونگ-گو، کیم یئو-جین، مان سو-ری و ...
یک ملودرام قدرتمند با لحنی مرثیهمانند. درامی که با اتفاقی تکاندهنده شروع میشود؛ خودکشی شخصیت اصلی. «آبنبات نعنایی» (Peppermint Candy) با برگشت زمان به عقب شش فصل از زندگی کاراکتر اصلی را روایت میکند تا دلیل خودکشی او را واکاوی کند. داستان از آینده به گذشته میرود و روند فروپاشی یک انسان را نمایش میدهد.
روند فیلم گریزی میزند به ۲۰ سال تاریخ سیاسی کره جنوبی؛ از بحران مالی آسیایی در اواخر دهه ۹۰ تا درگیری بین شهروندان و پلیس در سال ۱۹۸۰ معروف به قتلعام گوانگجو. کارگردان از این طریق نشان میدهد که چطور اتفاقات سیاسی و اجتماعی پازلهای زندگی یک نفر را طرحریزی میکند.
این دومین فیلم در کارنامه کاری لی چانگ-دونگ است.
*****
۱۵- دنیای جدید (New World)
ژانر: اکشن، جنایی، درام
کارگردان: پارک هون-جونگ
سال انتشار: ۲۰۱۳
امتیاز آیامدیبی: ۷.۶ (23,322)
امتیاز سلام سینما: امتیاز دهید
بازیگران: لی یونگ-جائه، چویی مین-سیک، هوانگ جونگ-مین و ...
«دنیای جدید» (New World) داستان پلیس مخفی است که باید دو نقش را بازی کند و دنیای جدیدی بسازد، هرچند بهسختی؛ یک پلیس و یک قاتل. اکشنی که در پرداختن به خون و خشونت با دست باز عمل کرده است. این دومین فیلم پارک هون-جونگ بهعنوان کارگردان است. فیلمسازی که او را با فیلمنامه «من شیطان را دیدم» (I Saw the Devil) میشناسند.
*****
۱۴- من شیطان را دیدم (I Saw the Devil)
ژانر: اکشن، جنایی، درام
کارگردان: کیم جی-وون
سال انتشار: ۲۰۱۰
امتیاز آیامدیبی: ۷.۸ (127,215)
بازیگران: لی بیونگ-هان، چویی مین-سیک و ...
همسر باردار یک مامور امنیتی به طرزی فجیع به قتل میرسد. قتلی که روان این مامور را ویران میکند بنابراین به دنبال یافتن قاتل است تا خود از او انتقام بگیرد حتی اگر به قیمت هیولا شدن و شبیه شدن به قاتل باشد؛ قاتلی زنجیرهای با قتلهای دلخراش.
انتقام بیهوده است یا همچون آبی است بر آتش؟ این سوالی است که کیم جی-وون در «من شیطان را دیدم» (I Saw the Devil) به آن پرداخته است.
*****
۱۳- ۱۹۸۷: وقتی روز فرامیرسد (1987: When the Day Comes)
ژانر: درام، تاریخی
کارگردان: جانگ جون-هوان
سال انتشار: ۲۰۱۷
امتیاز آیامدیبی: ۷.۸ (5,038)
امتیاز سلام سینما: امتیاز دهید
بازیگران: کیم یون-سئوک، ها جونگ-وو، یو هایی-جین و ...
«۱۹۸۷: وقتی روز فرامیرسد» (1987: When the Day Comes) یک درام سیاسی است. فیلمی که به اتفاقات سال ۱۹۸۷ میپردازد، بخش تیره و تاریک تاریخ کره جنوبی. یک دانشجو در زمان بازجویی به علت شکنجه توسط پلیس کشته میشود. مقامات دولت تلاش بر پنهان کردن ماجرا دارند بنابراین جسد این دانشجو را میسوزانند. اما حقیقت شعله میکشد و خشم افکار عمومی را به دنبال دارد. مردمی که به دنبال عدالت قیام میکنند.
کره جنوبی به دموکراسی و تکنولوژیهایش معروف است. این درام از مسیر تاریک و خونینی میگوید که این ملت را به دموکراسی امروزه رسانده است. هرچند خواندن تاریخ ملتها از طریق کتابها معمولتر است اما دیدن فیلمها میتواند سرگرمکنندهتر باشد؛ بنابراین اگر به تاریخ و اتفاقات سیاسی علاقهمند هستید این درام میتواند نقطه شروع خوبی باشد.
*****
۱۲- تعقیبکننده (The Chaser)
ژانر: اکشن، جنایی، درام
کارگردان: نا هانگ-جین
سال انتشار: ۲۰۰۸
امتیاز آیامدیبی: ۷.۸ (65,376)
امتیاز سلام سینما: امتیاز دهید
بازیگران: کیم یون-سئوک، ها جونگ-وو، سئو یونگ-هی و ...
این فیلم داستان جونگ هو را بیان میکند، پلیس سابقی که حالا رئیس تعدادی روسپی است. اما کارگران او به ناگاه ناپدید میشوند. جونگ هو متوجه میشود که آنها توسط یک قاتل سریالی روانی اسیر شدهاند؛ بنابراین به جستجوی آنها میپردازد.
«تعقیبکننده» (The Chaser) اولین تجربه کارگردانی نا هانگ-جین است. او این فیلم را بر اساس داستان واقعی قاتل سریالی کره یو یونگ-چول ساخته است. قاتلی که ۲۱ نفر را به قتل رسانده بود.
*****
۱۱- شاعری (Poetry)
ژانر: درام
کارگردان: لی چانگ-دونگ
سال انتشار: ۲۰۱۰
امتیاز آیامدیبی: ۷.۸ (12,142)
امتیاز سلام سینما: امتیاز دهید
بازیگران: یون جونگ-هی، لی دا-ویت و ...
«شاعری» (Poetry) داستان زنی ۶۰ساله است که در ابتدای ابتلا به بیماری آلزایمر است. زنی که در کلاس شعر ثبتنام میکند، کلاسی که به او دو بال قدرت و هدف میدهد.
ایده فیلم از داستانی واقعی گرفته شده است. لی چانگ-دونگ میگوید علاقهای به ساخت فیلم بر اساس داستان واقعی نداشته است اما تلفیق برنامهای در تلویزیون با حادثهای که قبلا رخداده است او را به خلق این زن ۶۰ساله رسانده است.
*****
۱۰- مادر (Mother)
ژانر: جنایی، درام، رازآلود
کارگردان: بونگ جون-هو
سال انتشار: ۲۰۰۹
امتیاز آیامدیبی: ۷.۸ (62,701)
امتیاز سلام سینما: امتیاز دهید
بازیگران: کیم هی-جا، وون بین، جین گو و ...
بونگ جون-هو را با فیلم «انگل» (Parasite) میشناسیم. «مادر» (Mother) چهارمین فیلم بلند او است. این شاید عجیبترین فیلم او هم باشد؛ ترکیبی از درام روانشناختی، کمدی سیاه و معمای یک قتل.
این فیلم داستان یک مادر مسن به همراه فرزند جوانش را روایت میکند. پسری که دچار مشکلات ذهنی است. خانوادهای که زندگی آرامی دارند اما یک قتل زندگی آنها را دچار تلاطم میکند. فرزند این زن متهم به انجام این جنایت میشود. زنی که تمام تلاشش را میکند تا بیگناهی پسرش را ثابت کند.
*****
۹- منطقه امنیتی مشترک (Joint Security Area)
ژانر: اکشن، درام، دلهرهآور
کارگردان: پارک چان-ووک
سال انتشار: ۲۰۰۰
امتیاز آیامدیبی: ۷.۸ (29,866)
امتیاز سلام سینما: امتیاز دهید
بازیگران: لی یونگ-آئه، لی بیونگ-هان، سانگ کانگ-هو و ...
این فیلم در مرز کره شمالی و جنوبی میگذرد. جایی که سربازهای دو کشور در حال نگهبانی هستند. یکی از افراد گارد مرزی در تیراندازی کشته میشود. هر دو کشور این حادثه را اقدامی تحریکآمیز تلقی میکنند؛ بنابراین نمایندگانی بیطرف از سوئیس برای بررسی و تحقیق به محل حادثه فرستاده میشوند.
انعکاس «سکوت برهها» (The Silence of the Lambs) و ردپای آن در این فیلم نمایان است.
*****
۸- راننده تاکسی (A Taxi Driver)
ژانر: اکشن، درام، تاریخی
کارگردان: هون جانگ
سال انتشار: ۲۰۱۷
امتیاز آیامدیبی: ۷.۹ (23,531)
امتیاز سلام سینما: امتیاز دهید
بازیگران: سونگ کانگ-هو، لی جانگ-ایان و ...
سال ۱۹۸۰ است. قیام گوانگجو اتفاق افتاده است. یک خبرنگار آلمانی از سئول به گوانگجو میرود تا اتفاقات آن را پوشش دهد. یک راننده تاکسی این خبرنگار را به گوانگجو میبرد. رانندهای که بعد از دیدن خشونتها و اتفاقهای آنجا پشیمان میشود.
«راننده تاکسی» (A Taxi Driver) بر اساس اتفاقهای واقعی است که این خبرنگار آلمانی دیده، شنیده و روایت کرده است. اما آنچه از داستان فیلم که مربوط به راننده تاکسی میشود خیالی است.
*****
۷- ساکت شده (Silenced)
ژانر: درام
کارگردان: هوانگ دونگ-هیوک
سال انتشار: ۲۰۱۱
امتیاز آیامدیبی: ۸ (16,323)
امتیاز سلام سینما: امتیاز دهید
بازیگران: گونگ یو، جانگ یو-می، کیم هیون-سو و ...
«ساکت شده» (Silenced) بر اساس رمان «بوته آزمایش» از گونگ جی یانگ ساخته شده است. رمانی که خود برگرفته از ماجراهایی واقعی است. این جمله کافی است تا موقع تماشای فیلم درد و رنج درون آن را با تمام وجود حس کرد. فیلم درباره یک مدرسه ناشنوایان است که دانشآموزان آن بهدفعات توسط کادر مدرسه مورد آزار جسمی و جنسی قرار میگیرند.
این درام مانند شوکی به جامعه کره جنوبی بود، تحقیقات پرونده دوباره به جریان افتاد، قانونها اصلاح شد و لایحههای جدید به تصویب رسیدند. اما هوانگ دونگ-هیوک کارگردان این فیلم با سریال «بازی مرکب» (Squid Game) توانست به شهرتی جهانی دست پیدا کند.
*****
۶- بهار، تابستان، پاییز، زمستان... و بهار (Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring)
ژانر: درام، عاشقانه
کارگردان: کیم کی-دوک
سال انتشار: ۲۰۰۳
امتیاز آیامدیبی: ۸ (82,409)
امتیاز سلام سینما: امتیاز دهید
بازیگران: کیم کی-دوک، او یونگ-سو، پارک جی-آ و ...
یک نمایش دیدنی از جریان زندگی و زمان. این فیلم داستان راهب بودایی را روایت میکند که پسری جوان را در معبدی شناور بزرگ میکند و به او اصول خرد و شفقت را یاد میدهد. در این میان راهب جوان با دیدن یک زن بر سر دوراهی تعلیمات بودا و عشق قرار میگیرد. فیلم ۵ بخش دارد و در هر قسمت یک بخش از زندگی این راهب جوان روایت میشود.
«بهار، تابستان، پاییز، زمستان... و بهار» (Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring) درام عاشقانهای است که مضامین اخلاقی، فلسفی و عرفانی دارد. فیلمی که در فهرست فیلمهای بزرگ راجر ایبرت، منتقد معروف سینما، است.
*****
۵- دختر پرروی من (My Sassy Girl)
ژانر: کمدی، درام، عاشقانه
کارگردان: کواک جائه-یونگ
سال انتشار: ۲۰۰۱
امتیاز آیامدیبی: ۸ (47,935)
امتیاز سلام سینما: امتیاز دهید
بازیگران: جون جی-هیون، چا تائه-هیون و ...
«دختر پرروی من» (My Sassy Girl) بر اساس خاطرات هوسیک کیم ساخته شده است. مردی که خاطرات خود از رابطه با دوستدخترش را در اینترنت منتشر میکرد. این خاطرات بعدا تبدیل به کتابی پرفروش شد و سال ۲۰۰۱ فیلم آن نیز ساخته شد.
نسخه آمریکایی و بازسازی شده این فیلم نیز سال ۲۰۰۸ ساخته شد.
*****
۴- کنیز (The Handmaiden)
ژانر: درام، عاشقانه، دلهرهآور
کارگردان: پارک چان-ووک
سال انتشار: ۲۰۱۶
امتیاز آیامدیبی: ۸.۱ (140,570)
امتیاز سلام سینما: ۶.۸ (۱۴۱۶)
بازیگران: ها جونگ-وو، کیم مین-هی، کیم ته-ری و ...
دختری بهعنوان خدمتکار یک زن ثروتمند ژاپنی استخدام میشود. استخدامی که با فریب همراه است و نیت اصلی کلاهبرداری است. فریبی که در میانه راه به احساسات میبازد. «کنیز» (The Handmaiden) درامی است که در سه بخش روایت میشود.
عاشقانه متفاوتی که از روی رمان «انگشتر» سارا واترز اقتباس شده است، اما مکان اتفاقات از لندن ویکتوریایی به کره تحت اشغال ژاپن تغییر کرده است. «کنیز» (The Handmaiden) در دسته فیلمهای روانشناختی قرار میگیرد. درامی که به موضوعاتی مانند عشق، رابطه جنسی و انتقام پرداخته است.
*****
۳- خاطرات قتل (Memories of Murder)
ژانر: جنایی، درام، رازآلود
کارگردان: بونگ جون-هو
سال انتشار: ۲۰۰۳
امتیاز آیامدیبی: ۸.۱ (175,592)
امتیاز سلام سینما: ۶.۸ (۱۲۰۹)
بازیگران: سونگ کانگ-هو، کیم سانگ-کیونگ، کیم روی-ها و ...
یک فیلم کارآگاهی - جنایی. «خاطرات قتل» (Memories of Murder) درباره جنایتهایی است که در یکی از استانهای کوچک کره در حال وقوع است. جایی که در آن چندین زن مورد تجاوز قرار گرفتهاند و پس از آن به قتل رسیدهاند. دو کارآگاه محلی تحقیقات خود با روشهایی خشن و با استفاده از شکنجه مظنونان شروع میکنند.
به نظر میرسد بونگ جون-هو با ساخت این فیلم میخواهد نشان دهد که کشورش آنقدر در برابر خشونت بیحس شده است، آنقدر فساد در جریان و عادی است که نهتنها زنان قربانی این چرخه وحشتناک شدهاند که امیدی به وجود عدالت نیز نیست. جون-هو در مورد نوشتن فیلمنامه این درام جنایی میگوید که یک سال طول کشیده است تا آن را بنویسد و در شش ماه اول فقط تحقیق و مطالعه کرده است و حتی خطی از فیلمنامه را هم ننوشته است.
این فیلم بر اساس مجموعهای از قتلهای واقعی که در کره جنوبی اتفاق افتاده، ساخته شده است. سال ۲۰۱۹ قاتل اصلی در دنیای واقعی به قتلهای خود اعتراف کرد.
کوئنتین تارانتینو از این درام بهعنوان یکی از ۲۰ فیلم برتر خود که از سال ۱۹۹۲ به بعد ساخته شدهاند نام میبرد.
*****
۲- اولد بوی (Old Boy)
ژانر: اکشن، درام، رازآلود
کارگردان: پارک چان-ووک
سال انتشار: ۲۰۰۳
امتیاز آیامدیبی: ۸.۴ (565,258)
امتیاز سلام سینما: ۷.۳ (۲۵۱۴)
بازیگران: چوی مین-شیک، یو جی-ته، کانگ هیه-جونگ و ...
مردی ربوده میشود و به زندان میافتد. پس از ۱۵ سال آزاد میشود، بدون آنکه بفهمد تمام این مدت چرا زندانی بوده است؛ بنابراین به جستجوی علت زندانی شدن خود میگردد. کسی که او را زندانی کرده است تنها ۵ روز به این مرد فرصت میدهد تا دلیل این کار را بفهمد. دلیلی که رازی تلخ و نتیجهای تلختر به همراه دارد.
«اولدبوی» (Old Boy) دومین اثر از سهگانه انتقام پارک چان-ووک است. این کارگردان توانست در جشنواره کن ۲۰۰۴ جایزه بزرگ جشنواره کن را برای این فیلم از آن خود کند. فیلمی پر از لحظات تکاندهنده که برای همیشه جایی در ذهن تماشاگر ثبت میشود؛ لحظاتی مانند زنده زنده خوردن یک اختاپوس، شکنجه و انتقام با چکش یا لحظات فروپاشی روانی شخصیت اصلی فیلم.
*****
۱- انگل (Parasite)
ژانر: کمدی، درام، دلهرهآور
کارگردان: بونگ جون-هو
سال انتشار: ۲۰۱۹
امتیاز آیامدیبی: ۸.۵ (753,800)
امتیاز سلام سینما: امتیاز دهید
بازیگران: سونگ کانگ-هو، لی سون-کیون، چو یئو-جئونگ و ...
«انگل» (Parasite) نقدی است به فاصله طبقاتی و خشمی که میان این دو فاصله در جریان است. این فیلم توانست نظر داوران جشنوارههای معتبر دنیا را جلب کند و برنده جوایز مختلفی شد. چهار جایزه اسکار از جمله اسکار بهترین فیلم و بهترین فیلمنامه به این درام تعلق گرفت. نخل طلای ۲۰۱۹ جشنواره کن را برد و جایزه بهترین فیلم غیرانگلیسی زبان گلدنگلوب را از آن خود کرد.
فیلم درباره دو خانواده است؛ خانواده فقیر کیم و خانواده ثروتمند پارک. رابطه همزیستی میان این دو خانواده شکل میگیرد اما حرص و طمع و فاصله طبقاتی تمام آن را نابود میکند. درامی که یک کمدی تلخ است، لبخند لحظهای را به مخاطب هدیه میدهد اما در پایان تنها چیزی که برای او باقی میگذارد بهت است.
این اولین فیلم کرهای بود که برنده جایزه نخل طلای کن شد. درامی که در سطح جهان آن را بهعنوان یکی از بهترین فیلمهای قرن ۲۱ میشناسند.
نظر شما چیست، «انگل» (Parasite) فیلمی بود که شایسته تمام جوایز و تحسینهای متعدد باشد یا نه؟
*****
شما کدام فیلم را دیدهاید؟ فکر میکنید سینمای کره میتواند رقیب جدی برای هالیوود باشد؟
منبع
timeout.com/medium.com/cinemagazine.nl/ imdb.com
پارک چان ووک (Park Chan-wook) منتقد سابق سینما، فیلمنامهنویس، کارگردان و...
کیم کی دوک(Kim Ki-duk) متولد 20 دسامبر 1960 در کره جنوبی،...