جستجو در سایت

1403/11/16 12:19
اختصاصی سلام سینما

نقد و بررسی فیلم اشک هور به کارگردانی مهدی جعفری

نقد و بررسی فیلم اشک هور به کارگردانی مهدی جعفری
فیلم اشک هور به کارگردانی مهدی جعفری زندگی شهید علی هاشمی را به تصویر می‌کشد. هر چند اشک هور جبهه جنگ را نیز نمایش می‌دهد، اما تمرکز آن بیشتر بر نمایش رنجی است که خانواده و به خصوص مادر شهید از انتظار بازگشت فرزندشان از سر گذرانده‌اند.
به گزارش سلام سینما

فیلم اشک هور به کارگردانی مهدی جعفری زندگی شهید علی هاشمی را به تصویر می‌کشد. هر چند اشک هور جبهه جنگ را نیز نمایش می‌دهد، اما تمرکز آن بیشتر بر نمایش رنجی است که خانواده و به خصوص مادر شهید از انتظار بازگشت فرزندشان از سر گذرانده‌اند. اشک هور با وجود مشکلات ساختاری، توانسته در لبریز کردن احساسات مخاطبانش کاملا موفق عمل کند. 

داستان اشک هور

تنها ۲۳ روز به پایان جنگ ایران و عراق مانده است. علی هاشمی فرمانده قرارگاه نصرت در پی حمله نیروهای زمینی عراق مجبور می‌شود از جزیره مجنون عقب‌نشینی کند. اشک هور با در پیش گرفتن یک روایت غیرخطی، پیوسته در روزها و سال‌های قبل و بعد این روز به‌خصوص در رفت و آمد است. با مفقود شدن علی هاشمی در چهارم تیر ۱۳۶۷ حضور خانواده این فرمانده و به خصوص مادرش پررنگ‌تر می‌شود. بازه زمانی فیلم، از سال‌های جنگ ایران و عراق تا ۲۲ سال بعد از کشف پیکر علی هاشمی را در بر می‌گردد.

نامی جدید اما روایتی تکراری

از آنجا که فیلم متعهدانه قصد دارد زندگی علی هاشمی را به تصویر بکشد به هیچ وجه قادر نیست جهانی دراماتیک را تصویر کند. علی هاشمی قهرمانی بدون عیب و نقص است که مادرش انتظار آمدن او را می‌کشد. فیلم به اشتباه یکی از همرزمان علی هاشمی را به عنوان راوی انتخاب می‌کند. امری که موجب می‌شود جهان مادری که ۲۲ سال در انتظار خبری از فرزندش است، به کلیشه‌ای‌ترین شکل ممکن به تصویر کشیده شود. اشک هور آنقدر اعتماد به نفس ندارد که مادر را به عنوان مرکزیت این فیلم انتخاب کند.

فیلم تنها در دقایقی محدود، بعدی دراماتیک پیدا می‌کند که البته در نطفه نیز خفه می‌شود. جایی که پیکر علی هاشمی یافت شده اما مادر قصد ندارد برای دادن آزمایش خون اقدام کند. اما این فرصت در فیلم‌نامه به طور کل نادیده گرفته می‌شود. در این میان اشک هور تصمیم می‌گیرد به واسطه موسیقی و نشان دادن احساسات مادر یک شهید، با مخاطب ارتباط برقرار کند. فیلم با اتکا بر صحنه‌هایی که بار احساسی دارند به دنبال این است که مشکلات فیلم‌نامه را پوشش دهد. 

در کنار این تصاویر که احساسات مخاطب را نشانه گرفته، اشک هور درصدد آن است تا نادیده گرفتن علی هاشمی در این سال‌ها را زیر سوال ببرد. اما در عین حال تلاش می‌کند به دلایل این نادیده گرفتن شدن نیز پاسخ دهد. بنابراین حتی نمی‌تواند بعد انتقادی خود را نیز به درستی پرورش دهد.

درباره بازیگران اشک هور

رویا افشار در نقش مادر علی هاشمی اجرایی متاثرکننده از خود ارائه می‌دهد. مادری که در پی کشمکشی درونی در نهایت شهادت پسرش را می‌پذیرد. رویا افشار بار احساسی این فیلم را به دوش می‌کشد و در آن نیز موفق می‌شود. رضا ثامری نیز در نقش علی هاشمی اجرایی روان و قابل قبول ارائه می‌دهد. 


اخبار مرتبط
ارسال دیدگاه
captcha image: enter the code displayed in the image