از بازیگران کودک ایرانی دهه 60 و 70 چه خبر؟/ بخش اول
اختصاصی سلام سینما- بسیاری از بازیگران سینمای ایران کار خود را از دوران کودکی یا نوجوانی شروع کردهاند. این بازیگران در کودکی احتمالا بهواسطه هوش و قدرت اجرا و یادگیری در تستهای سینمایی قبول شدند و فیلم به فیلم راه خود را ادامه دادهاند و در بزرگسالی هم حرفه اصلیشان بازیگری شده است.
گاها هم بهواسطه حضور بستگان و خانوادهشان در بدنه سینمای ایران خیلی زود توانستهاند به دنیای بازیگری ورود کنند. در این یادداشت مهمترین بازیگران سینمای ایران که از کودکی در سینما حضور داشتهاند را معرفی کردهایم.
ویدیوی «از بازیگران کودک ایرانی دهه 60 و 70 چه خبر؟» در کانال یوتیوب سلام سینما
لیلا حاتمی را همه بهخوبی میشناسیم و میتوان گفت در میان بازیگرانی که از کودکی کار خود را آغاز کردهاند از همه شناختهشدهتر است و به افقهای پرفروغتری در کار خود رسیده است.
هرچه باشد از دختر یکی از بزرگترین و مهمترین کارگردانان تاریخ سینمای ایران یعنی علی حاتمی هم نباید انتظاری جز این داشت.
لیلا حاتمی از حمله بازیگرانی است که بهواسطه پدرش وارد سینما شد و در سن بسیار کمی در فیلم پدر نقشآفرینی کرد. جالب است بدانید او در اولین حضور خود، با موهای کوتاه در نقش یک پسر ظاهر شد و در 12 سالگی نقش کودکی کمال الملک را در فیلم کمال الملک ایفا کرد.
پگاه آهنگرانی از جمله دیگر بازیگرانی است که اولین حضورهایش روی پرده در سنین نوجوانی رقم خورد. حضور منیژه حکمت مادر او به عنوان یکی از مهمترین کارگردانان زن سالهای اول بعد از انقلاب مطمئنا تاثیر مستقیمی در بازیگر شدن پگاه داشت.
تنها قهرمان نوجوان دهه هفتاد سینمای ایران کسی نیست جز تداعی با بازی پگاه در فیلم «دختری با کفشهای کتانی» رسول صدرعاملی.
او در سن بسیار پایین، نقش دختر فراری نوجوانی را بازی کرد که در دهه هفتاد به هیچوجه توسط جامعه قابل پذیرش نبود. واژه «دختر فراری» از جمله کلمات سنگین در بستر جامعه بود و مردم با تمام توان هر دختر یا زنی را که سودای آزادخواهی داشت، به شدیدترین شکل ممکن طرد میکردند.
خب اینکه آهنگرانی بهواسطه تفکر و موقعیت سینمایی مادرش در همان دوران نقش یک دخترک فراری را بازی کرد، حاوی یک پیام انتقادی مهم بود. او بعدتر در یکی از فیلمهای تند سیاسی دهه هفتاد و البته یکی از زنآزادخواهانهترین فیلمهای این دهه. یعنی در فیلم مادرش «زندان زنان» نقش یکی از زندانیان بسیار جوان را بازی میکند که گویی عضو گروه مجاهدین خلق بوده. او ویولن میزند و نوای ویولنش، انگار تنها کورسوی نور و امید در این فیلم تلخ و تاریک است. آهنگرانی وقتی بالغ شد و مستقلا فعالیت خود را ادامه داد هم همواره با وقایع سیاسی و اجتاعی درگیر بود و به بسیاری از حوادث از جمله انتخابات هشتاد و هشت هم واکنش نشان داد و مدتی هم ممنوعالکار شد.
باران کوثری هم در خانوادهای سینمایی بهدنیا آمد. مادرش رخشان بنی اعتماد از جمله مهمترین کارگردانان زن سینمای ایران و پدرش جهانگیر کوثری از تهیهکنندگان نام آشنا است. او هم اولین حضورهای خود در سینما رابهواسطه خانوادهاش تجربه کرد.
بهترین بابای دنیا ساخته داریوش فرهنگ، نخستین تجربه بازیگری اوست. نقش آفرینیهای بعدی وی تا سال 1380 به بازی در فیلمهای مادرش اختصاص دارد. در واقع 6 ساله بود که بواسطه پدر و مادرش در فیلم «بهترین بابای دنیا» به کارگردانی داریوش فرهنگ در سال 70 بازی کرد، همان سال در فیلم «نرگس» مادرش نیز بازی کرد و تا مدت ها بازیگر فیلم های رخشان بنیاعتماد بود.
بهمرور با بزرگتر شدن، نقشهای مهمتری بازی کرد. در «زیر پوست شهر» نقش مکمل داشت و در «روزگار ما» یکی از جوانان فعال فیلم بود. بالاخره در «داستانهای جزیره» و بعد از آن «برگ برنده» سیروس الوند او در نقش اول و قهرمان فیلم ظاهر شد
ترلان پروانه شاید برای دهه هفتادیها ملموسترین بازیگری باشد که بزرگ شدنش را بر پرده ی نقرهای دیدهایم، ترلان 21 ساله در 6 سالگی در سریال «همسایه ها» نقشآفرینی کرد و زیباییش از همان دوران کودکی مورد توجه بسیاری از تماشاگران قرار گرفت. این زیبایی بعدتر و در جوانی شکلی مسحورکنندهای بهخود گرفت.
اما علاوه بر این او با حضور در «فراری» نشان داد که میتواند بازیگری جدی باشد و از پس نقشهای بزرگ، سخت و مهم بربیاید. «فراری» بالاخره تماشاگر را مجبور کرد تا تصویری که از ترلان بهعنوان یک دخترک در ذهن دارد را کنار بگذارد و باور کند که او حالا دیگر جوانی برازنده شده است.
علی شادمان اولین بار توسط رسول ملاقلیپور در «میم مثل مادر» به سینمای ایران معرفی شد. دلیل انتخاب او توانایی وی در نواختن ویلن بود. در فیلم میم مثل مادر خواهر کوچکترش در نقش کودکیهای خودش ظاهر شد. او در بزرگسالی در آثار زیادی بازی کرد ازجمله «ما همه باهم هستیم» و «مردن در آب مطهر».
ارسلان قاسمی از جمله بازیگرانی است که بهواسطه چهره معصوم و خاص خود در کودکی راهش به سینما باز شد. او در اولین تجربیات خود در «در چشم باد» در سن هفت سالگی و سپس در «یوسف پیامبر» نقشآفرینی کرد.
بهاره رهنما که دوست صمیمی و هم کلاسی دوران کودکی مادر ارسلان قاسمی بود، او را به دستیار آقای جعفری جوزانی، کارگردان سریال «در چشم باد»، معرفی کرد. در این مجموعه که در سال 1382 از تلویزیون پخش شد، نقش کودکی پارسا پیروزفر را داشت.
ارسلان قاسمی اما در بزرگسالی هرچند به کار خود در زمینه بازیگری ادامه داده اما هنوز نتوانسته نقشهای خوب و جدی بازی کند. از جمله فیلمهای ا میتوان به «رسوایی»، «داش آکل» و «اختاپوس; پیشونی سفید»ها اشاره کرد.
اوایل دههی هشتاد، علیرضا جعفری در «متهم گریخت» و «مهمان مامان»، البته بواسطه ی رابطهی فامیلی با امیر جعفری، بازی کرد. جعفری اکنون ۲۷ سال سن دارد و کماکان در سریالهای تلویزیونی حضور پیدا میکند. «کتونی زرنگی» که پخشش از شبکه سوم متوقف شد، «به رنگ خاک«، «سایه بان» و «شاهگوش» از جمله این سریالها هستند.
نیکی نصیریان کوچک و معصوم که در اولین حضور خود در شش سالگی، بازی در کنار رضا عطاران را در «بزنگاه» تجربه کرد، بسیار یادآور حضور ملوس و دوستداشتنی ترلان پروانه در دوران کودکیاش بود. حالا دیگر بزرگ شده و اخیرا در «بانوی عمارت» در نقش دختری نوجوان ایفای نقش کرده است. وی در این سریال نقش آهو را بازی میکند.
شاهد احملو پسر محمدولی احمدلو (بازیگر سینما) است. وی نخستین فعالیت سینمایی خود را در سن 14 سالگی با ایفای نقش کوتاهی در فیلم «سرب» به کارگردانی مسعود کیمیایی تجربه کرد.
او خیلی زود جلوی دوربین کارگردانهای برجسته همچون ناصر تقوایی رفت. بعدها خود احمدلو هم از بازیگری به کارگردانی روی آورد. هرچند هنوز هم گاهی جلوی دوربین میرود. «سه دنگ سه دنگ»، «آقا و خانم سنگی» و «چند می گیری گریه کنی» از آثار احمدلو بهعنوان کارگردان است.
امید آهنگر که به عنوان بازیگر نقش علی کوچولو در دهه ی ۶۰ بهخاطر آورده میشود ، به همراه همسرش نوشین خانی، بازیگر «سام و نرگس» به هلند مهاجرت کردند و در حال حاضر دارن در شبکه منو تو فعالیت میکنند...
مهدی باقربیگی بازیگر مجید در داستان های مجید کیومرث پوراحمد، با آن لهجه شیرین اصفهانی از جمله کودکان نوستالژیک این لیست است. او حالا 43 سال دارد و در بزرگسالی بسیار کم و اندک جلوی دوربین رفت. مثلا در سریال «در مسیر زاینده رود» و «خاتون» بازی کرد....
حسین سلیمانی در سن ۱۳ سالگی با بازی در فیلم مهر مادری وارد دنیای سینما شد و برای بازی در این فیلم کمال تبریزی از چند جشنواره بینالمللی، جوایز و تقدیرنامه دریافت کرد. او در بزرگسالی علاوه بر حضور به عنوان بازیگر در فیلمهایی مانند «هزارپا»، «نهنگ عنبر» و « ردکارپت»، در زمینههای دستیاری کارگردانی، مجری طرح، بازیگردان، عکاسی، ساخت فیلم کوتاه و ترانهسرایی نیز فعالیت دارد.
خبرهای مرتبط
از بازیگران کودک ایرانی دهه 60 و 70 چه خبر؟/ بخش دوم
لیلا حاتمی ۹ مهر ۱۳۵۱ در تهران به دنیا آمد. لیلا حاتمی بازیگر سینما و تلویزیون و فرز...
ترلان پروانه بازیگر ایرانی متولد شیراز است، او از بازیگران جوان سینما و تلویزیون می&...
علی شادمان بازیگر سینما، تئاتر و تلویزیون و متولد ۴ آذر ۱۳۷۵ در ایلام است.
...