دختر پادشاه قطر سرمایه گذار «فروشنده» اصغر فرهادی ! + واکنش اصغر فرهادی: خبر منتشر شده از سر شيطنت است
سایت تابناک در گزارشی سرمایه گذار فیلم فرهادی را دختر پادشاه قطر معرفی کرد. تابناک در این گزارش نوشت:
«همزمان با رونمایی از هفتمین فیلم اصغر فرهادی در شصت و نهمین جشنواره بینالمللی کن، جزئیات تازهای از فیلم «فروشنده» مشخص شد و یکی از این جزئیات مهم، سرمایه گذار فیلم تازه فرهادی است که دختر پادشاه قطر از طریق مجموعه فیلمسازی در این اثر و شش فیلم دیگر راه یافته به این دوره از جشنواره کن سرمایه گذاری کرده است.
با قرار گرفتن «فروشنده» به کارگردانی اصغر فرهادی در بخش مسابقه شصت و نهمین جشنواره بینالمللی کن آهسته آهسته اطلاعات بیشتری درباره این فیلم منتشر میشود و برخی جزئیات خاص این فیلم نظیر عدم وجود نام تهیه کننده در شناسنامه این اثر در بخش اطلاعات فیلمهای جشنواره کن، باید پاسخهای مشخصی همراه شده است.
فاطمه الرمیحی ريیس اجرایی موسسه فیلم دوحه در گفت و گویی که همزمان با این رویداد سینمایی عنوان کرده که این موسسه از فیلم اصغر فرهادی حمایت مالی کرده و در این فیلم سرمایه گذاری کرده و در عین حال شش فیلم دیگری که در جشنواره کن 2016 راه یافتهاند، از حمایت مالی این موسسه برخوردار شدهاند.
فاطمه الرمیحی درباره انتخاب «فروشنده» گفته است: «انتخاب فروشنده برای بخش مسابقه یک دستاورد مثبت است و ما بسیار هیجان زده هستیم و باعث غرور و افتخار است. من میخواهم از کل تیم سازنده فیلم برای به اشتراک گذاشتن چشمانداز خود با ما تشکر کنم و برای آنها آرزوی موفقیت کنم.»
«شاگرد» محصول مشترک سنگاپور، آلمان، فرانسه، هنگ کنگ، قطر به کارگردانی بو جانفنگ؛ «سگها» محصول مشترک رومانی، فرانسه، بلغارستان، قطر به کارگردانی بوگدان فلوریان میریکا؛ «راهب» محصول مشترک مراکش، فرانسه، قطر به کارگردانی هدی بن یامینا؛ «میموساس» محصول مشترک اسپانیا، مراکش، فرانسه، قطر و به کارگردانی توسط الیور لکس؛ «بیگانه» محصول مشترک لبنان، فرانسه، امارات متحده عربی، قطر و به کارگردانی وتچه بولقورجیان توسط و «جزیره الماس» محصول مشترک کامبوج، فرانسه، آلمان، قطر به کارگردانی دیوی چو، شش فیلم دیگر راه یافته با سرمایه گذاری این موسسه در شصت و نهمین جشنواره بینالمللی کن است.
موسسه فیلم دوحه که تعبیر «فيلم، همان زندگی است» را شعار خود قرار داده، بر تولیدات منطقهای تمرکز بیشتری دارد و در عین حال سرمایه گذاری قابل توجهی در حوزه تولیدات مشترک در طی دوره کوتاه فعالیتش داشته و آنگونه که فاطمه الرمیحی ريیس اجرایی موسسه فیلم دوحه عنوان کرده بود، این موسسه در طول پنج سال از 240 فیلم حمایت مالی کرده که یک بررسی کوتاه نشان میدهد اکثر این آثار محصول مشترک هستند.
بر اساس اطلاعاتی مسئولان این موسسه در گذشته درباره میزان سرمایهگذاریشان در آثار مختلف منتشر کردهاند، این مجموعه فیلمسازی قطر برای هر فیلم بین پانصدهزار تا 1.5 میلیون دلار هزینه کرده تا بدین ترتیب عنوان این کشور در حامیان و سرمایه گذاران آثار مهم به سادهترین شکل ممکن درج شود و طبیعتاً باید به همین نسبت نیز از فیلم تازه فرهادی حمایت مالی شده باشد.
البته فاطمه الرمیحی تابلوی بیرون این مجموعه فیلمسازی است و مؤسسه فيلم دوحه در سال 2010 ميلادي توسط خانم شيخه مياسه آلثاني دختر پادشاه قطر، تأسيس شد و به عنوان اولین موسسه بينالملل فیلمسازی قطر با سرمایه گذاری کلان در حال تولید و تامین بودجه فیلم، آموزش فیلمساز بومی، و برگزاري جشنواره سالانه دوحه ترايبيکا، نسلها و قمره است.
در شرایطی که برخی در ایران تولید مشترک را به عنوان یک تهدید معرفی میکنند، قطر به سرعت در حال بهره برداری از این ظرفیت برای گسترش نفوذ و قدرت خود در عرصههای بینالمللی فیلمسازی است و موسسه فیلم دوحه نماد این تلاش با سرمایه گذای کلان است. بعید است هیچگاه در ایران چنین ارادهای پدید بیاید که به فیلمسازان مطرح و مستقل جهان یا منطقه کمکهای قابل توجه برای تولید آثارشان نمود و از این طریق دایره نفوذ و تاثیرگذاری سینمای ایران را افزایش داد.
یک روز پس از انتشار این خبر، اصغر فرهادی کارگردان فیلم «فروشنده» در مصاحبه ای مفصل با ایسنا با تکذیب این خبر توضیحاتی از حضور موسسه فیلم دوحه داد.
فرهادی در پاسخ سوال خبرنگار یسنا مبنی بر سرمایهگذاری یک موسسه قطری در فیلم «فروشنده». آیا آنها سرمایهگذار و تهیهکننده فیلم هستند؟ در تیتراژ نام چه کسی به عنوان تهیهکننده آمده است؟ گفت:
نهخیر، تهیهکنندگان فیلم من و کمپانی ممنتو هستیم. وقتی تصمیم به ساخت فیلم گرفتم و مقدمات ساخت آن فراهم شد، تهیهکننده و همچنین سرمایهگذار فیلم خودم بودم. همزمان با کامل شدن نگارش فیلمنامه و در طول تولید، کمپانی فرانسوی «ممنتو» که پیش از این تهیهکنندگی فیلم «گذشته» را برعهده داشت و پخشکننده دیگر فیلمهای من است، درخواست کرد که فیلمنامه را مطالعه کند. آنها پس از مطالعه فیلمنامه، تقاضای سرمایهگذاری بخشی از فیلم را کردند و در نهایت تصمیم بر این شد که من و الکساندر ماله-گی (مدیرعامل ممنتو) تهیهکننده مشترک این فیلم باشیم. در تیتراژ، تهیهکنندگان، کمپانی ممنتو و من هستیم. در اواخر فیلمبرداری، آنها توانستند فیلم را به کشورهای مختلفی پیشفروش کنند. پخش تلویزیونی فیلم نیز به تلویزیون «آرته» فرانسه، پیشفروش شد. در رابطه با حضور «دوحه فیلم فستیوال» به عنوان تهیهکننده و سرمایهگذار، خبری که منتشر شده، یا از سر بیاطلاعی یا شیطنت است.