سقوط حکومت پلیسی
فیلم سینمایی (Total Recall 2012) با روایتی از یک جنگ شیمیایی جهانی شروع می شود.جنگی که در اواخر قرن 21 میلادی باعث نابودی کل زمین شده و فقط دو نقطه از جهان از آلودگی در امان می مانند: اتحادیه فدراتیو بریتانیا و کلونی .
اتحادیه فدراتیو بریتانیا که همان کشور انگلستان فعلی است، کشوری پیشرفته که به وسیله ی یک سیستم حاکمه ی به ظاهر دموکرات و نیروی ارتش متشکل از انسان ها و ربات ها اداره می شود. این کشور همچنین تسلط اداری هم بر منطقه کلونی دارد.
منطقه کلونی که کشور استرالیا است، منطقه ای فقیرنشین است؛ خانه های زاغه ای و تو در تو، امکانات محدود، سطح تکنولوژی پایین و ... . بیشتر مردمان کلونی برای کار روزانه به اتحادیه می روند. البته این حمل و نقل به وسیله ی سیستم مکانیزه ی غول پیکری به نام فال ( The Fall) انجام می شود. این ماشین غول پیکر استوانه ای، به زیر زمین می رود و پس از عبور از هسته ی زمین به اتحادیه فدراتیو بریتانیا می رسد.
ماجرای اصلی فیلم این است که صدراعظم «اتحادیه» قصد دارد تا با دشمن تراشی، بودجه بیشتری را به سوی تولید نیروی رباتیک نظامی بکشاند و از این طریق قدرت پلیسی را بر جامعه افزایش دهد.
از بین مردم کلونی، گروه مخالفی سر بر آورده و قصد دارند تا با رفتار سلطه طلبانه ی اتحادیه مقابله کنند. «ماتیوس» فرمانده مخالفان بارها پیام های مختلفی را در نفی سیستم اداری اتحادیه اعلام کرده است. او که به همراه گروه هوادارش به صورت مخفی زندگی می کنند، تحت تعقیب قوای اتحادیه هستند. و از سوی دیگر انفجارهای متعددی در اتحادیه رخ می دهد که اعلام می شود توسط گروه مخالفان بوده !
ماتیوس در پیامی گفته است: کارکنان کلونی شایسته برابری هستند. «فال» همه ی ما را به بردگی گرفته.
از این گفته ماتیوس و البته محتوای فیلم، می توان فهمید که سیستم فال (The Fall) که از سویی کارکنان کلونی را صبح ها به اتحادیه می آورد و شب ها باز می گرداند. می تواند قوای نظامی عظیمی را نیز از اتحادیه به کلونی منتقل کند و آن را تصرف کند ؛و به واقع هم همین طور هست !قوای نظامی اتحادیه بر مردمان کلونی تسلط دارند و ایجاد نظم و امنیت را در این سرزمین فقیر نشین بر عهده دارند !
در فیلم شاهد آن هستیم که یکی از کارکنان کلونی به نام « هاوزر» که به تازگی طی حادثه ای، حافظه پاک شده گذشته خود را بدست آورده متوجه می شود که از نیروهای ویژه اطلاعاتی « اتحادیه » بوده ، و سیستم اطلاعات اتحادیه با تغییر قیافه وی و پاک کردن حافظه اش زمینه نفوذ وی را در جمع گروه مخالفان فراهم کرده است . وی وظیفه داشته با مخالفین ارتباط برقرار کند تا از درون به آنها ضربه بزند . گویا او در نفوذی که انجام داده متوجه شده که مخالفت ماتیوس و گروهش ، یک حرکت عدالت خواهانه است ، پس با آنها هم دست شده ... .
در انتهای فیلم شاهد آن هستیم که ماتیوس توسط صدر اعظم اتحادیه ، یعنی « کوهگن » کشته می شود . و صدر اعظم مقدمات یک حمله عظیم روباتیک را به کلونی فراهم می کند ، تا با کشتن مردمان کلونی بتواند از فضای زندگی آنها برای سکونت جمعیت اتحادیه استفاده کند . البته « هاوزر » به همراه دختر ماتیوس مانع او میشود و « فال » را نابود می کنند . و این ویرانی فال ، مظهر آزادی کلونی از قید اسارت اتحادیه می شود و هاوزر همانند یک قهرمان ستوده می شود .
ولی آنچه این فیلم می خواهد بیان کند چیست ؟
پایان نظام پلیسی :
این فیلم از سویی اشاره ای به پایان نظام سلطه انگلستان دارد ؛ می دانیم که در دوران استعمار ، آن کشوری که توانست برای مدتها قدرت خود را حفظ کند و همچنان بر کشور های ضعیف حکمرانی کنند انگلستان بود .
این کشور استعمار گر با سیاست های زورمندانه و مزورانه ی خود ، کشورهای زیادی در کل کره ی خاکی ، را مورد استعمار قرار داد . و از جمله این کشور هایی که تحت نفوذ انگلستان کنترل میشد ، استرالیا بود !
به تدریج که جهان به سوی دوران معاصر قدم بر می داشت ، سستی بریتانیا آشکار می شد ، تا اینکه با بروز جنگ جهانی اول ، این سستی و افول شدت گرفت و در جنگ جهانی دوم ، سقوط این کشور به اوج خود رسید ، چرا که قدرت نظامی آلمان هیتلری و متحدانش به شدت راه تنفس انگلستان را بستند و اینجا بود که کودک نوپای اروپا ، یعنی ایالات متحده آمریکا پا به عرصه گذاشت و با اقدامات موثر خود باعث ضعف و در نهایت نابودی امپراتوری نازی شد . از این زمان بود که از بریتانیای کبیر جز نامی باقی نماند .
این فیلم اشاره ی جالبی به پایان قدرت انگلستان دارد و این اشاره به آن جهت است که هنوز ، ستون اصلی نظام سلطنتی انگلستان خواهان بازگشت به عصر قدرت رانی بریتانیا هستند و این فیلم که زبان گویای نظام آمریکاست ، این مسئله را محال می داند !!
کلونی در این فیلم به عنوان کلید واژه ای به نیابت از کل مستعمرات انگلستان است . و لفظ « اتحادیه فدارتیو بریتانیا » نگاهی تمسخر آمیز به کشور سلطنتی بریتانیا است ، که از آن همه مستعمرات جز انگلستان فعلی ، چیزی ندارد ،آن هم سرزمین انگلستانی که از مناطق : ولز ، انگلند ، اسکاتلند و ایرلند شمالی تشکیل می شود ، و باید دانست که مناطق ولز ، اسکاتلند و ایرلند شمالی ، مدتی است که زمزمه های جدایی و استقلال از انگلستان را سر می دهند !! پس لفظ « اتحادیه فدراتیو بریتانیا » یک کنایه و اهانت آشکار به نظام حاکمه ی انگلستان است .
از سوی دیگر سیستم غول پیکر حمل و نقل « فال » (FALL The ) که به معنای سقوط می باشد ، اگر چه نامش به معنای « سقوط در عمق زمین است » ولی در واقع اشاره به آن دارد که سیستم حاکمه اتحادیه ، به وسیله این دستگاه ، باعث سقوط انسانیت و آزادی در منطقه کلونی شده است .
و ما برای اثبات این معنا ، جمله ی ماتیوس را داریم که گفت : « فال همه ی ما را به بردگی گرفته » .
چرا ماتیوس اشاره به یک سیستم حمل و نقل دارد؟!چرا وی مستقیما نظام حاکمه ی اتحادیه را مورد خطاب قرار نمی دهد ؟
به جهت آنکه فیلمانه نویس قصد داشته ، توجه بیننده را به سیستمی قدرتمند جلب کند که موجب افزایش برتری اتحادیه بر کلونی شده است . سیستمی که به کنایه نمادی از قدرت علمی و تکنولوژیک انگلستان است ، ابزاری که باعث شده کشوری مانند انگلستان ، خود را در استیلای بر دیگران مُحِق بداند و انسانیت و آزادی ملت ها را نادیده بگیرد !
مژده ای برای آینده :
رشد چشم گیر تکنولوژی ، نکته ی دیگری است که باید در این فیلم به آن توجه کنیم . این فیلم پر است از استفاده کاربردی از تکنولوژی : ارتش رباتیک ، « FALL » ، اسکنر های قوی در سالن ترانزیت FALL ، سلاح های عجیب ، اتومبیل ها و اتوبان های مغناطیسی و ... . همه و همه نویدی بر آینده ای عجیب هستند ، آینده ای که بشر با علم تکامل یافته ی خود ، هم زمینه ی آسایش خود را فراهم می کند و هم خواسته و ناخواسته زمینه نابودی و بردگی سیستمی خود را فراهم می کند ! برای درک بهتر این معنا می توان به فیلم های « ترمیناتور » و « من ربات هستم » اشاره کرد .
در پایان :
در پایان باید گفت که خواست آمریکا این است که در مقابل خیز دوباره انگلستان در راه قدرت گیری مجدد ، بایستد . و باید دانست که اگر چه در زمان کنونی آمریکا و انگلستان در سیاست خارجه خود ، به ویژه در عرصه سلطه ی بر کشور های جهان ، به ظاهر با هم همراه و هم فکر هستند ، اما به واقع در مسائل بنیادی ، اختلاف نظر های شدید دارند . به ویژه در بحث پیشرو بودن آمریکا . چرا که آمریکا خود را برتر می داند و ادعا می کند که دیگر کشور های اروپا مثل انگلستان باید از سیاست های او پیروی کنند . در حالی که انگلستان مدعی قدرت باستانی خود است . و اگر چه فعلا منافعش در بُعد سیاست خارجه با منافع آمریکا گره خورده است ، اما نمی خواهد برده ای گوش به فرمان آمریکا باشد . از این رو است که انگلستان در آثار سینمایی خود گاه و بی گاه تاکیدی آشکار بر استقلال و قدرت خود دارد .
در این زمینه می توان به فیلم Love Actually اشاره کرده .
در این فیلم شاهد آن هستیم که فیلم ساز، ضمن روایت چند داستان جذاب و کمدی ، روایتی از زندگی خصوصی نخست وزیر انگلستان را بیان می کند ، در این داستان نخست وزیر انگلستان در گفتگوی خبری مشترکی که با رئیس جمهور آمریکا دارد ، در نطقی تاثیر گذار از استقلال کشورش در تصمیم گیری های بین الملی سخن می گوید و موجب حیرت خبرنگاران، مقامات انگلیسی و بهت رئیس جمهور آمریکا می شود !!