دلیل قوانین عجیب برای برندگان جایزه اسکار چیست؟
دریافت جایزه طلایی اسکار یکی از بزرگترین افتخارات در صنعت فیلم جهان برای همه فعالان این عرصه است؛ در عین حال برندگان این جایزه با محدودیتهایی روبهرو هستند که برخی از آنها بسیار عجیب است.
یکی از قوانین آکادمی این است که برندگان جایزه اسکار اجازه فروش آن را ندارند؛ این قانون همچنین شامل افرادی میشود که جایزه را به ارث برده یا هدیه گرفتند.
از سال 1951 آکادمی فیلم، فروش مجسمه توسط برندگان به هر قیمتی را ممنوع اعلام کرد. این تصمیم به دلیل حفظ حق کپی، پرستیژ و جایگاه آکادمی اسکار گرفته شده است.
جایزه اسکار ساخته شده از برنز با روکشی از طلای واقعی در34 سانتیمتری به وزن 3.85 کیلو است که برندگان جایزه اجازه فروش یا دور انداختن این جایزه را ندارند ولی میتوانند آنرا به قیمت 1 دلار به آکادمی بفروشند؛ اگرچه بعضی از تندیسهای اسکار از بازار سیاه سر در آوردهاند.
مایکل جکسون خواننده پاپ درسال 1999 با پرداخت 1.5 میلیون دلار اقدام به خرید تندیس اسکار فیلم برباد رفته کرد.
در سال 2007 هم شبکه سی بی اس از تلاش فردی برای فروش دو جایزه اسکار ساخته دهه 20 میلادی و متعلق به مری پیکفورد خبرداد.
آکادمی اسکار با شکایت از فروشنده، این تندیسها را باز پس گرفت.
با وجود این اخبار، اغلب این مجمسهها در موزهها یا استودیوهای فیلمسازی برای عموم مردم به نمایش گذاشته شدهاند.
چندی پیش نیز استیون اسپیلبرگ موفق به ردیابی مجسمههای اسکار متعلق به کلارک گیبل برای بازی در فیلم بر باد رفته و دو مجسمه اسکار بتی دیویس برای فیلمهای خطرناک و جزبل، دریک حراجی شد.
این کارگردان مشهور سینما، با پرداخت 607 هزار دلار برای جایزه کلارک گیبل و 758 هزار دلار برای جایزه بتی دیویس این دو تندیس را نجات داد و به قیمت یک دلار به آکادمی اسکار بازگرداند.
با توجه به اینکه قانون منع فروش مجسمه اسکار تا پیش از سال 1951 وجود نداشته بسیاری از تندیسهای معامله شده دربازار سیاه متعلق به دهههای 20، 30 و 40 میلادی است.
درعینحال مشخص نیست چه تعداد تندیس اسکار همچنان در بازار باشند.
یکی دیگر از دستورالعملهای آکادمی به برندگان، درباره نگهداری درست از این مجسمه است. لمس کردن زیاد این مجسمه میتواند به روکش طلای آن صدمه وارد کند بنابراین برندگان باید با احتیاط این تندیس را جابهجا کنند.