محمدحسین جعفریان در سینما عمار: با یک تماس جلوی پخش مستند را گرفتند/ آی اس آی پاکستان در شهادت ایرانی ها در حادثه مزار شریف نقش داشت
![محمدحسین جعفریان در سینما عمار: با یک تماس جلوی پخش مستند را گرفتند/ آی اس آی پاکستان در شهادت ایرانی ها در حادثه مزار شریف نقش داشت](/public/img/placeholder.png)
به گزارش سلام سینما به نقل از روابط عمومی برنامه رادیویی سینما عمار، محمدحسین جعفریان در برنامه "سینماعمار" از مشکلات موجود بر سر راه تولید مستند "چه کسی ما را کشت" سخن گفت.
جعفریان در آغاز اظهار کرد: 17 مرداد 77 عده ای به کنسولگری جمهوری اسلامی که در آن زمان به سفارت ارتقا یافته بود، در شهر مزار شریف حمله کردند و 8 دیپلمات و یک خبرنگار ما را به شهادت رساندند که به سبب شهادت محمود صارمی، 17 مرداد بعنوان روز خبرنگار نامگذاری شد.
رایزن وقت فرهنگی ایران در افغانستان در ادامه تصریح کرد: از آن زمان تاکنون این اتفاق را به طالبان نسبت داده اند؛ این در حالی است که طالبان طی 16 سال این موضوع را انکار می کند.
چند روز پیش از حادثه در مزارشریف بودم
جعفریان پیشنهاد ساخت این مستند را مربوط به سال 89 و از سوی حوزه هنری خراسان جنوبی بیان کرد و گفت: بنده از ابتدا شرط کردم اگر قرار است این مستند پرتره باشد توانایی ساخت آن را ندارم، مگر اینکه در مورد چرایی این اتفاق ریشه یابی کنیم؛ مسئولان حوزه هنری نیز علی رغم مشکلات موجود پذیرفتند.
وی ادامه داد: به کابل رفتیم و تنها دیپلماتی که زنده مانده بود را پیدا کردیم؛ ایشان را با خود به مزار شریف بردیم؛ بنده دو، سه روز پیش از حادثه در مزار شریف بودم. بچه هایی که در آن ترور شهید شدند، دوستان صمیمی و قدیمی و در آن مدت هم اتاق من بودند؛ لذا برایم مهم بود که در رابطه با این کار به ریشه یابی بپردازم.
"چه کسی ما را کشت" یک مستند روشنگر است
جعفریان افزود : سرنخ هایی پیدا کردیم که شاید نیروهای پاکستانی در این کار دخیل باشند و در نهایت نیز به این نتیجه رسیدیم... با دنبال کردن این موضوع با دوربین به این باور رسیدم که نیروهای طالبان بطور مستقیم در این قضیه دخالتی نداشتند.
وی با اشاره به روشنگری مستند "چه کسی ما را کشت" در خصوص ترور اعضای سفارت ایران در افغانستان، گفت: هرگاه به سمت این موضوع دورخیز کردیم همه گفتند صلاح نیست و ماجرا تمام شده ولی خانواده این شهدا ناراحت بودند و حداقل حق آن ها این بود بدانند قاتل فرزندانشان چه کسی بوده و این موضوع ریشه یابی شود تا این واقعه بعدها تکرار نشود. ما این کار را به انجام رساندیم و برایمان مسجل شد که یک گروه وابسته به آی اس آی پاکستان، یکساعت قبل از رسیدن طالبان وارد کنسولگری ما می شوند و بچه ها را به شهادت می رسانند.
با یک تماس جلوی پخش مستند را گرفتند
جعفریان با اشاره به ضعف تشکیلاتی در عرصه خبرسازی چنین وقایعی گفت: مسئولین این حوزه ها اغلب ترجیح می دهند وارد مستندهای پردردسر نشوند... دو سال نتوانستیم این مستند را نمایش دهیم؛ قرار بود سال 91 بخش هایی از این مستند در برنامه راز پخش شود ولی با یک تماس تلفنی جلوی پخش آن گرفته شد.
وی در خاتمه افزود: در چنین شرایطی همه یکی می شوند تا جلوی مستندساز را بگیرند و مطمئنا اگر مفرّی برای این راه باز شود، مستندسازان استقبال می کنند.
این گفت و گو با تلاش محمدجواد طالبی (تهیه کننده) و علی فروغی اصل (کارشناس مجری) تقدیم مخاطبان رادیو اندیشه ها شد.
به گزارش سلام سینما در سی و سومین جشنواره فیلم فجر، فیلمی سینمایی درباره شهادت کارمندان ایرانی کنسولگری ایران در افغانستان، با نام مزار شریف حضور دارد.
فیلم مزار شریف در بخش سودای سیمرغ سی و دومین جشنواره فیلم فجر به رقابت میپردازد.