خبرنگاران به یادماندنی تاریخ سینما
اختصاصی سلام سینما-رسالت هر خبرنگار، بیان مطلب و اطلاع رسانی بدون موضع گیری و با صداقت است. از آنجا که خبرنگاران نقش مهمی در روشنگری اذهان عمومی ایفا می کنند؛ در طول سالیان، فیلمسازان بسیاری سعی در به تصویر کشیدن مشقات کار روزنامه نگاری و تعهد این قشر به حرفه خود داشته اند و دارند. امروز ۱۷ مرداد روز خبرنگار است و فرصت را غنیمت شمردیم تا فهرست بهترین فیلم های مرتبط با روزنامه نگاری را معرفی کنیم. ضمن تبریک روز خبرنگار به همهی اصحاب خبر و رسانه، به عنوان عضوی کوچک از خانواده ی خبرنگاران بهترین ها را برای همگان آرزومندیم.
۱-همشهری کین/(Citizen Kane (۱۹۴۱
زمانیکه چارلز فاستر کین غول ثروتمند روزنامه دار میمیرد تنها یک کلمه میگوید: «غنچهی رز». تهیهکننده فیلم مستند زندگی کین از گزارشگر تامسون میخواهد تا دربارهی زندگی و شخصیت کین تحقیق کند و به ویژه معنای کلمه آخر پیش از مرگش را کشف کند. تامسون با دوستان و بستگان کین مصاحبه میکند و داستان کین در رشتهای از گذشتهنما (فلاش بک) شکل میگیرد. این فیلم در ۷ بخش نامزد دریافت جایزه اسکار شد و در نهایت اسکار بهترین فیلمنامهی غیر اقتباسی را از آن خود کرد.
۲-قرارداد شرافتمندانه/(Gentleman's Agreement (1947
روزنامه نگاری وانمود می کند یهودی است تا بتواند ماجرای یهودستیزی را پوشش دهد و به عمق تعصب و نفرت این ماجرا پی می برد. این فیلم در ۸ بخش جوایز اسکار نامزد شد و جایزه بهترین فیلم، بهترین کارگردان و بهترین بازیگر نقش مکمل زن را به دست آورد.
۳-حرفه: خبرنگار/(The Passenger (1975
این فیلم با عنوان اصلی (Professione: reporter)که نامزد دریافت نخل طلای کن و برندهی فستیوال منتقدان برزیل است؛ دربارهی یک خبرنگار معروف تلویزیونی است که به شمال آفریقا می رود تا از یک درگیری گزارش تهیه کند اما وقتی نتیجه ی کار مطابق میلش پیش نمی رود پا را فراتر می گذارد و خودش را به عنوان یک شخص دیگر که مرده است جا می زند...
۴-همهی مردان رئیس جمهور/(All the President’s Men (1976
فیلمی از «آلن ج. پاکولا» دربارهی تقلب انتخاباتی در زمان «ریچارد نیکسون» که به «رسوایی واترگیت» مشهور شد. دو روزنامه نگار جوان از «واشینگتن پست» به نام «باب وودوارد» و «کارل برنشتاین» در افشای تخلفات انتخاباتی ریاست جمهور وقت آمریکا ریچارد نیکسون نقش به سزای ایفا کردند. این فیلم در ۸ بخش در اسکار نامزد شد و ۴ جایزه برای بهترین بازیگر نقش اول مرد، بهترین فیلمنامه، بهترین طراحی صحنه و بهترین صداگذاری را کسب کرد.
۵-نفوذی/(The Insider (1999
موضوع فیلم دربارهی یک برنامهی گفت و گوی ۶۰ دقیقه ای در کانال سیبیاس آمریکا است. یکی از قسمت های این برنامه، مربوط به افشاگری «جفری ویگاند» است که اطلاعات و افشاگریهای مهمی درباره پشت برده صنعت تنباکو و دخانیات در ایالات متحده را برملا میکند. «نفوذی» در ۷ بخش از جمله بهترین فیلم، بهترین کارگردان و بهترین بازیگر نامزد دریافت اسکار شد اما نتوانست جایزه ای کسب کند.
۶-شب بخیر و موفق باشید/(Good Night, and Good Luck (۲۰۰۵
در شب به خیر و موفق باشید.، ماجرای کشمکش «ادوارد مورو»، خبرنگار رادیو و تلویزیون با «جوزف مککارتی»، سناتور ایالت ویسکانسین در سال ۱۹۵۳ روایت میشود. این فیلم نیز در ۶ بخش نامزد دریافت اسکار شد اما دست خالی از مراسم بیرون رفت.
۷-زودیاک/(Zodiac (۲۰۰۷
زمان فیلم اواخر دههی ۶۰ و اوایل دههی ۷۰ است. یک مرد ناشناس با یک اسلحه در والیو کالیفرنیا به دارلین فرین و مایک مژو حمله می کند. مژو زنده می ماند. یک ماه بعد، روزنامه سانفرانسیسکو کرونیکل یک نامه رمزدار از طرف قاتل دریافت می کند که در آن خودش را زودیاک نامیده و پلیس را سرزنش کرده است. پاول ایوری و دیگران، کاریکاتوریست سیاسی، رابرت گری اسمیت را در تحقیقات ابتدایی جدی نمیگیرند اما با ادامهی قتل ها، با دنبال کردن نشانه ها به دنبال قاتل می روند.
۸-شبگرد/(Nightcrawler (۲۰۱۴
«لوئیس بلوم» که در پیدا کردن شغل درمانده شده است؛ یک شب با یک خبرنگار حوادث مواجه می شود که از صحنههای تصادف و جرم و جنایت در لس آنجلس فیلمبرداری میکند و آنها را به شبکههای اخبار تلویزیونی میفروشد. او تصمیم می گیرد این حرفه را دنبال کند. اما در نهایت برای پیدا کردن خبرهای پر سر و صدا دست به کارهای غیرعادی می زند. «شبگرد» نامزد اسکار بهترین فیلمنامه شد.
۹-افشاگر/(Spotlight (۲۰۱۵
این فیلم به روایت داستان یکی از قدیمیترین گروههای روزنامهنگاری بوستون گلوب به نام گروه روزنامهنگاران اسپاتلایت است که در زمینه افشاگری فعالیت دارند. آنها رسوایی اخلاقی کشیش های کاتولیک ماساچوست که اسقف اعظم روی آن سرپوش گذاشته بود را بررسی می کنند و با مشقت های بسیار در نهایت مطلبی را منتشر می کنند. فیلم اینطور تمام میشود که لیستی از مکانهایی در آمریکا و سایر نقاط دنیا نمایش داده میشود که کلیسای کاتولیک در اخفای تجاوزهای کشیشها در آن نقاط نقش داشته است. این فیلم در ۶ بخش نامزد دریافت اسکار شد و جایزه بهترین فیلم و بهترین فیلمنامه را از آن خود کرد.
۱۰-پست/(The Post (۲۰۱۷
داستان این فیلم در مورد پنهانکاری است که چهار رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا را تحت تأثیر قرار داد. اولین مدیر زن روزنامه واشینگتن پست، کاترین گراهام و سردبیر شجاع این روزنامه، بنجامین سی. بردلی میخواهند وارد نبردی بیسابقه بین خبرگزاریها و دولتیها بشوند تا بتوانند اسنادی را از پنتاگون دربارهی سیاست های آمریکا در جنگ ویتنام را افشا کنند. این فیلم نامزد اسکار بهترین فیلم و بهترین بازیگر نقش مکمل زن شد.