بهترین فیلمهای تاریخ سینمای ایران درباره معلولان
اختصاصی سلام سینما- 3 دسامبر(12 آذر ماه) روز جهانی معلولان نام دارد. هدف از نامگذاری این روز، ارتقاء رشد اذهان عمومی درباره مسائل مربوط به معلولیتهای مختلف بوده است. فرد معلول کسی است که فارغ از علت یا علل معلولیتش، مبتلا به نارساییهای جسمی یا ذهنی است مانند ناشنوایان، نابینایان، و معلولان جسمی، حرکتی و ذهنی. در سال گذشته، ده فیلم برتر خارجی درباره معلولان را براساس امتیازشان در سایت IMDB معرفی کردیم.
به مناسبت این روز، فیلمهای برتر ایرانی که درباره معلولان ساختهشدهاند را براساس سال نمایش آنها، معرفی میکنیم.
امتیاز فیلم در سلام سینما: 8 از 10
محصول سال: 1398
در یک دارو دسته مافیایی پایین شهری، نوید محمدزاده نقش برادر رئیس را بازی میکند که بهدلیل معلولیت ذهنی همیشه تحقیر شده و حالا میخواهد حقش را از همه پس بگیرد. گریم نوید محمدزاده در فیلم بسیار خوب از کار درآمده.
در خلاصه داستان فیلم آمده: میگن اگه چوپان نباشه گوسفندا تلف میشن یا گم میشن یا گرگ بهشون میزنه یا از گرسنگی میمیرن چون مغز ندارن، هرکسی که مغز نداره به چوپان احتیاج داره، یه چوپان دلسوز.
- «حوض نقاشی»
امتیاز فیلم در سلام سینما: 7.6 از 10
محصول سال: 1391
فیلم «حوض نقاشی» داستان رضا(شهاب حسینی) و مریم(نگار جواهریان)، دو معلول ذهنی است که با یکدیگر ازدواج میکنند و صاحب یک پسر میشوند. خانواده 3 نفره آنها، روزهای خوشی را در زمان کودکی پسرشان سپری میکنند اما با بزرگتر شدن این پسر که معلولیت ذهنی ندارد، چالش خانواده آغاز میشود.
«حوض نقاشی» با تحسین زیادی مواجه شد و سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه تماشاگران را در سی و یکمین جشنوارهی فیلم فجر دریافت کرد. نگار جواهریان برای بازی در این فیلم، نامزد جایزهی بهترین بازیگر زن از هفتمین جوایز سالیانهی آسیا پاسیفیک شد.
- «اینجا بدون من»
امتیاز فیلم در سلام سینما: 7.9 از 10
محصول سال: 1389
فیلم «اینجا بدون من» به کارگردانی بهرام توکلی با اقتباسی از نمایشنامه «باغ وحش شیشهای» اثر تنسی ویلیامز، ساخته شده است.
در این فیلم، مادر خانواده(فاطمه معتمدآریا) همراه با دو فرزندش، احسان (صابر ابر) و یلدا (نگار جواهریان) زندگی میکند. یلدا معلول است و تمام دغدغه مادر تامین آینده اوست. ورود رضا، دوست احسان(پارسا پیروزفر)، زندگی آنان را دستخوش تغییراتی میکند.
فاطمه معتمدآریا برای بازی در این فیلم، نامزد جایزه بهترین بازیگر زن از بیست و نهمین جشنواره فیلم فجر شد.
- «میم مثل مادر»
امتیاز فیلم در سلام سینما: 7.9 از 10
محصول سال: 1385
فیلم «میم مثل مادر» آخرین ساخته رسول ملاقلی پور، درباره مادری است که برای نجات زندگی پسر معلولش میجنگد. سعید، فرزند سپیده، دچار مشکلات تنفسی و معلولیت است و این وضعیت ناشی از گازهای شیمیایی زمان جنگ است. سهیل(پدر سعید) اصرار دارد تا فرزندشان را سقط کنند اما سپیده مخالفت میکند و سهیل، سپیده را طلاق میدهد. پس از زایمان، در طی چک آپهای ماهیانه، پزشک به سپیده میگوید که این وضعیت سعید، ناشی از مشکلات ژنتیکی است و گازهای عصبی روی سعید تأثیری نداشته و…
علی شادمان با بازی در نقش سعید، پسر معلول سپیده(گلشیفته فراهانی) اولین فیلم سینمایی خود را تجربه کرد.
- «بچههای ابدی»
محصول سال: 1385
در فیلم «بچههای ابدی» میبینیم که نگار(الهام حمیدی) و ایمان(شهاب حسینی) قصد دارند با هم ازدواج کنند، اما نگار دچار تردید میشود. این تردید به دلیل حضور علی، برادر نوجوان ایمان است که «سندروم داون» دارد. سندروم داون، نوعی اختلال کرموزومی است که باعث ناتوانی ذهنی میشود.
این فیلم به کارگردانی پوران درخشنده، به مخاطبان نشان میدهد که نیازهای احساسیِ اینگونه اشخاص همانند افراد عادی است و توانبخشی میتواند سازگاریِ آنها را با محیط افزایش دهد.
پانته آ بهرام برای بازی در این فیلم، سیمرغ بلورین نقش دوم زن را از بیست و پنجمین جشنواره فیلم فجر دریافت کرد.
محصول سال: 1384
این فیلم قصه بی بی سلیمه، مامای پیر و محبوب روستای تازه آباد است که بالاخره پس از سالها انتظار نوبت سفرش به خانه خدا فرا رسیده، بی بی در حال خداحافظی و حلالیت طلبی از اهالی ده است که خبر می رسد اجازه سفر ندارد. هیچ کس نمیخواهد این خبر تلخ را به بی بی بدهد جز مش کریم، از سوی دیگر بچه ها و نصیر ساده دل(محمدرضا فروتن)، تصمیم میگیرند، بی بی را به مراد دل برسانند و خودشان او را به مکه ببرند.
محمدرضا فروتن که نقش یک معلول ذهنی را بازی میکند، درباره این فیلم گفته است: "هر بار كه فیلم را میبینم مثل اینكه به خانهی خدا رفتم و این فیلم تاثیرگذار را به عنوان یك كار هنرمندانه و انسانی قبول دارم."
یکی از سکانسها و دیالوگهای معروف فیلم «وقتی همه خواب بودند» زمانی است که نصیر با بی بی صحبت میکند و میگوید: "بی بی من دیوونم؟"
این فیلم جایزه ویژه بهترین فیلم بخش مسابقه سینمای ایران و سیمرغ بلورین بهترین فیلم بخش معناگرای بیست و چهارمین جشنواره فیلم فجر را کسب کرده است.
- «رنگ خدا»
امتیاز فیلم در سلام سینما: 7.2 از 10
محصول سال: 1376
فیلم «رنگ خدا» چهارمین ساخته مجید مجیدی است که توانست سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه تماشاگران، بهترین صداگذاری و بهترین بازیگر نقش دوم مرد(حسین محجوب) را به دست آورد.
این فیلم داستان محمد(محسن رمضانی)، پسری نابینا است که در مدرسه نابینایان تحصیل میکند، پسری که ناتوانیاش در دیدن جهان به او کمک کرد تا زیباییهای دنیا را بهتر درک کند.
یکی از دیالوگهای معروف بازیگر نابینای فیلم، این است: "میدونی چیه؟ هیچکی منو دوست نداره، عزیزم منو دوست نداره، اگر چشم داشتم میرفتم مدرسه روستا، همه بچههای روستا اونجا درس میخونن، غیر من که باید برم مدرسه نابیناها که اونور دنیاست، معلمون میگه خدا شما نابیناها را بیشتر دوست داره چون نمیبینید، ولی من گفتم اگر ما رو دوست داشت نابینا نمیکرد تا اونو نبینیم، ولی اون گفت خدا دیدنی نیست، خدا همه جا هست، شما میتونید اونو حس کنید، شما میتونید اونو با دستاتون ببینید، حالا من همه جا رو میگردم تا دستم به خدا بخوره و همه چیزو بهش بگم حتی هرچی که تو دلم هست."
- «مادر»
امتیاز فیلم در سلام سینما: 8.2 از 10
محصول سال: 1368
فیلم «مادر» به کارگردانی و نویسندگی علی حاتمی درباره پیرزنی است که در آسایشگاه سالمندان به سر میبرد و به شش فرزند خود اطلاع میدهد که میخواهد در لحظات واپسین، اعضای خانواده را در خانهی قدیمی پدری ببیند. کوچکترین پسر این خانواده، غلامرضا، یک معلول ذهنی است. اکبر عبدی با بازی ماندگارش در این نقش، سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش دوم مرد را از جشنواره فیلم فجر دریافت کرد.
یکی از دیالوگهای ماندگار این فیلم، دیالوگ غلامرضا است که میگوید: «مادر مُرد از بس که جان ندارد.»
امتیاز فیلم در سلام سینما: 6.4 از 10
محصول سال: 1366
«پرنده کوچک خوشبختی» سومین ساخته پوران درخشنده، درباره ملیحه، کودک معلولی است که بر اثر ضربه روحی در کودکی قدرت تکلم را از دست داده است و با یادآوری گذشته دچار تشنج عصبی میشود. آزار بچههای محل نیز ناسازگاری و پرخاشگری او را تشدید میكند، مسئولان آموزشگاه ناشنوایان تصمیم به اخراج او می گیرند، اما با تقاضای خانم شفیق، فرصت دیگری به او داده میشود.
پوران درخشنده با بیان خاطراتی از زمان ساخت این فیلم و انتخاب بازیگر کودکش گفت: "درباره بازیگر فیلم تنها هشت سال داشت که او را از مدرسه ناشنوایان انتخاب کردیم. دختری پرخاشگر و ناسازگار. بعد از اینکه او را برای این نقش انتخاب کردیم او تصمیم گرفت همراه من بیاید و با من زندگی کند، از خانوادهاش خداحافظی کرد و اسباب اثاثیه و عروسکهایش را برداشت و به خانه من آمد. با توجه به محدودیتهای ارتباطی که بین ما وجود داشت فیلمنامه را از اول تا آخر برایش مثل قصه میخواندم و آن را با هم کار میکردیم. برایم سخت بود که بتوانم بسیاری از مفاهیم را برایش باز و تفسیر کنم مثل غش کردن که نمیدانستم چگونه باید آن را برایش توضیح دهم، بنابراین تمام لحظات فیلم را از اول تا آخر برای او بازی کردم و با بازی کردنم توانستم به او بفهمانم مفهوم و معنای صحنهها چیست."
- «مسافران مهتاب»
محصول سال: 1366
مهدی فخیم زاده با نقش «نمکی» و دیالوگ «میخوای اذیت کنی؟» تصویر ماندگاری را در ذهن مخاطبانش به یادگار گذاشت. او علاوه بر بازیگری، کارگردانی و نویسندگی فیلم را نیز برعهده داشت.
سلیمان در پی بیکاری و فقر، به همراه برادرش نمکی که معلول ذهنی است به شهر رفته و در خانه مراد، برادر دیگرش ساکن میشود. سلیمان در پی یافتن کار از نمکی غافل میشود و مراد نیز که از حضور آنها در شهر به ستوه آمده بود؛ نمکی را تحت آزار و اذیت قرار میدهد. غفلت سلیمان از نمکی به دنبال درگیری کاری و همچنین آزار و اذیت مراد، باعث تشدید بیماری نمکی میشود.
- «گلهای داوودی»
امتیاز فیلم در سلام سینما: 6.4 از 10
محصول سال: 1363
فیلم ملودرام «گلهای داوودی» دومین ساخته رسول صدرعاملی است که داستان جواد(بیژن امکانیان) و مریم(هیلدا پیرزاد)، دو جوان عاشق است که نابینا هستند.
در خلاصه داستان فیلم آمده است: عباس صفاری، در جریان بروز مشاجره با دوست خود باعث مرگ ناگهانی وی شده و به ۲۵ سال حبس محکوم می شود. با سپری شدن ۲۰ ساله محکومیت و عفو ۵ ساله آخر، قرار آزادی عباس صادر می گردد. اما روز موعود در شرایطی که همگان منتظر آزادی عباس هستند استوار هدایت خبر مرگ ناگهانی عباس را به همسرش، عصمت، می دهد. اما عصمت از گفتن حقیقت به فرزند نابینای خود، جواد که در آستانه برگزاری مراسم ازدواجش قرار دارد خودداری می کند. استوار هدایت که…
امتیاز فیلم در سلام سینما: 7.4 از 10
محصول سال: 1356
یکی از بهترین فیلمهای تاریخ سینمای ایران و از ماندگارترین آثار علی حاتمی با بازی درخشان بهروز وثوقی در نقش یک معلول ذهنی.
در خلاصه داستان فیلم آمده است: سوته دلان داستان دوبرادر را روایت می کند که یکی دارای معلولیت ذهنی است و برادر بزرگتر برای رهایی از بار مسئولیت های برادر کوچکتر او را با دختربدکاره اشنا می کند ولی برادر کوچکتر عاشق او می شود و در این راه با مشکلاتی روبرو می شود که ...
** با کلیک بر روی نام فیلمها میتوانید امتیاز و نظر خود به فیلمها را با دیگران به اشتراک بگذارید.