جایگزین مدیر پخش برکنارشده تلویزیون مشخص شد / ماجرا توهین به مقدسات چه بود؟
.jpg?w=1200&q=75)
در هفتههای گذشته آنتن شبکههای تلویزیونی با حاشیههایی مواجه بودند که علاوه بر مورد خطای «سیمای خانواده»، میتوان به اتفاقاتی در شبکههای سلامت و نسیم هم اشاره کرد که همگی با عذرخواهی و ارائه توضیحاتی از سوی شبکه پخشکننده و یا معاونت سیما همراه شد.
اما مهمترین حاشیه در این خصوص، مربوط به پخش محتوایی موهن به عقاید اهل سنت در میان برنامه «سیمای خانواده» شبکه یک بود که با بازتابها و واکنشهای بسیاری روبهرو شد.

در پی این اتفاق، روابط عمومی معاونت سیما در همان لحظه در پی خطای صورت گرفته، اطلاعیهای مبنی بر خطای نابخشودنی و مشکوک صادر کرد و از معرفی هشت نفر به دستگاه قضایی و عزل دو مدیر خبر داد.
پخش این محتوا همچنین واکنش رئیس سازمان صداوسیما را مبنی بر اینکه «خطای جهله افراطی نابخشودنی است» را به همراه داشت.
پس از عزل دو مدیر، بهتازگی میثم مرادی بیناباجـ مدیر شبکه یک سیما، در حکمی رضا قاسمنژاد را به عنوان «سرپرست پخش شبکه یک سیما» منصوب کرد.
در متن این حکم این چنین آمده است: پخش شبکه به منزله حلقه آخر از فرآیند تولید برنامههای تلویزیونی و تنظیم و آرایش جدول نهایی پخش برنامهها جایگاه خطیر و مهمی در شبکه دارد. انتظارم دارم با همدلی و استفاده از تجارب سایر همکاران پخش شبکه یک نسبت به مامویتهای قید شده اهتمام داشته و اقدام کنید.
ماجرا از چه قرار بود؟
در روز ۳ اردیبهشت ۱۴۰۴، در یکی از بخشهای زنده برنامهی «سیمای خانواده» که از شبکه یک سیما پخش میشود، شعری توسط یکی از مهمانان برنامه قرائت شد که از نگاه مخاطبان توهین آشکار به مقدسات اهل سنت تلقی شد. این اتفاق بلافاصله واکنشهای گستردهای در سطح رسانهای، اجتماعی و حتی قضایی کشور به دنبال داشت.
برنامه سیمای خانواده چگونه برنامهای است؟
برنامه «سیمای خانواده» از شنبه تا پنجشنبه هر هفته ساعت ۱۱:۳۰ صبح بهصورت زنده از شبکه یک سیما پخش میشود و از جمله برنامههای باسابقه صداوسیما در حوزه سبک زندگی، سلامت و مسائل خانوادگی است.
فاطمه رضاپور، مریم قاسمی و فرشته ایزدی سه مجری اصلی این برنامه هستند که بهصورت چرخشی اجرای آن را برعهده دارند. تهیهکنندگی این برنامه نیز بر عهده ایمان گودرزی است.
فرد خاطی برنامه سیمای خانواده چه کسی بود؟
با وجود آنکه در فضای مجازی و برخی رسانهها، عنوان «توهین مجری سیمای خانواده» به سرعت دستبهدست شد، اما واقعیت ماجرا چیز دیگری است: فردی که شعر را خواند مجری نبود، بلکه یکی از مهمانان برنامه بود که هویتش تا این لحظه بهطور رسمی اعلام نشده است.
در واقع بخشی از برنامه که حاوی توهین بود، یک بخش خارج از استودیو برنامه بود که به صورت ضبطی پخش شد و فردی که بهعنوان مهمان برنامه حضور داشت آن شعر جنجالی را خواند. بنابراین هیچیک از مجریان برنامه در محتوای شعر نقشی نداشتند.
واکنش فوری رسانه ملی به جنجال سیمای خانواده
پس از انتشار گسترده این بخش از برنامه، معاونت سیما با صدور اطلاعیهای رسمی به خطای پیشآمده واکنش نشان داد. در این بیانیه، رسانه ملی با تأکید بر اهمیت وحدت اسلامی، وقوع چنین اشتباهی را «نابخشودنی و مشکوک» توصیف کرد و اعلام داشت که:
ویدئوی مربوطه بلافاصله از پلتفرمهای وابسته به صدا و سیما از جمله تلوبیون و سپهر حذف شد؛
برای هشت نفر از عوامل برنامه اعلام جرم شد و پرونده به مراجع قضایی ارجاع داده شد؛
مدیر گروه تولید و مدیر پخش شبکه یک از سمت خود عزل شدند؛
کمیتهای ویژه برای شناسایی سایر عوامل احتمالی تشکیل شد.
در بخش دیگری از این اطلاعیه آمده بود که رسانه ملی «هرگونه اقدام تفرقهافکنانه را بهشدت محکوم میکند» و خواستار ورود و پیگیری جدی از سوی دستگاههای امنیتی برای شناسایی ریشهها و طراحان اصلی این اتفاق شده است.
واکنش مجری برنامه سیمای خانواده به خطای مهمان برنامه
در قسمت بعدی برنامه، یکی از مجریان «سیمای خانواده» در بخشی از صحبتهای خود با اشاره به حادثه پیشآمده، آن را یک «خطای مشکوک» توصیف کرد و افزود که موضوع در حال پیگیری قضایی است و نتایج آن اطلاعرسانی خواهد شد.
او همچنین با تأکید بر موضع رسمی برنامه اعلام کرد: «این اتفاق دیگر تکرار نخواهد شد.»
این در حالی است که بسیاری از رسانهها تیترهایی مانند «توهین مجری سیمای خانواده» را استفاده کردهاند که خلاف واقع است زیرا فرد خاطی مهمان برنامه بود نه مجری برنامه. در این میان برخی کاربران خواهان افشای نام فرد خاطی شدهاند اما برخی دیگر معتقدند مسئولیت این حاشیه عجیب به عهده صداوسیما است که باید در انتخاب آیتمها و مهمانان برنامهها دقت بیشتری کند.