بررسی شانسهای سیمرغ در چهل و سومین دوره جشنواره فجر
چهل و سومین دوره جشنواره فیلم فجر، شاهد حضور کارگردانهایی است که هرکدام در دورههای مختلف گذشته، یا برنده سیمرغ بوده و یا اثر کنجکاوی برانگیزی را تولید کرده و به جشنواره آوردند.
اما فارغ از کارگردانهای فیلم اولی که طبیعتاً بعد از تماشای نخستین اثر آنها، میتوان درباره ادامهی فعالیتشان کنجکاوی داشت، اسامی هم در میان کارگردانهای فیلم اولی وجود دارد که نامهای آشنایی است.
برادران تنابنده که در طی سالهای اخیر همیشه نامشان در کنار برادر معروف دیگر «محسن تنابنده» دیده و شنیده میشد، بعد از سالها دستیاری و نویسندگی، نخستین فیلم سینمایی مشترکشان «آبستن» را به چهل و سومین دوره جشنواره رساندند. آن دو بخاطر سابقه طولانی حضور در کنار محسن تنابنده، از نامهای کنجکاوی برانگیز این دوره جشنواره خواهند بود.
ابراهیم امینی، که در طی سالهای گذشته به عنوان نویسنده در کنار محمد حسین مهدویان و در پروژههای «ماجرای نیمروز»، «لاتاری» «ماجرای نیمروز: رد خون»، «درخت گردو» و «مرد بازنده» حضور داشت، با فیلم «چشم بادومی» از جمله کارگردانهای فیلم اولی است که در کسوتی دیگر حضورهای مختلفی در جشنواره فیلم فجر داشت.
آرمان زرینکوب که در طی سالهای اخیر و با تهیه سریال پربیننده «ستایش» برای عموم مردم نامی شناخته شده محسوب میشود، با فیلم «ترک عمیق» با نخستین تجربه کارگردانیاش در این دوره جشنواره فیلم فجر حضور دارد.
اما از جمله اسامی باتجربههای موفق در ادوار گذشته، باید از مهدی جعفری، فیلمبردار چیرهدست سینمای ایران که نخستین بار با فیلمبرداری سیاه و سفید فیلم «اتوبوس شب» زندهیاد کیومرث پوراحمد، نام خود را بر سر زبانها انداخت نام برد. او در ادامه فعالیت حرفهای خود در عرصه کارگردانی هم ورودی موفق داشت.
فیلم «یدو» به کارگردانی او در سی و نهمین دوره جشنواره فیلم فجر، برنده جوایز اصلی آن دوره بود. او حالا با فیلم «اشک هور» در این دوره حضور دارد.
هادی ناییجی که با فیلم «آنتیک» و دانش اقباشاوی که با فیلم «اسفند» در این دوره از جشنواره حضور دارند هم از کارگردانهای هستند که در دورههای گذشته حضوری موفق داشتند.
علی غفاری کارگردان بهترین فیلم سی و یکمین دوره جشنواره یعنی «استرداد» آیا امسال هم با فیلم «پیشمرگ» به دنبال تکرار آن تجربه خواهد بود؟
شانسهای نامزدی بازیگری
شاهد احمدلو هم امسال با فیلم «شاهنقش» در جشنواره حضور دارد. از مدتی قبل هم زمزمههای مربوط به بازی خوب بهرنگ علوی و هومن برقنورد و احتمال کاندیداتوری آنها در بخش بازیگری به گوش میرسید. حالا با نمایش فیلم در جشنواره بهتر میتوان نسبت به آن قضاوت کرد.
نیکی کریمی بازیگر سینمای ایران که در سالهای اخیر در مقام تهیهکننده و کارگردان هم در جشنواره حضور داشت، امسال هم به عنوان تهیهکننده با فیلم «زمانی در ابدیت» در جشنواره حاضر است.
رکوردداران حضور در جشنواره
در میان اسامی کارگردانهای حاضر در این دوره، ابوالفضل جلیلی و رسول صدرعاملی از رکوردداران قدیمیترین حضور به عنوان کارگردان محسوب میشوند. جلیلی و صدرعاملی نخستینبار در سومین دوره جشنواره فیلم فجر و با فیلمهای «میلاد» و «گلهای داوودی»حضور داشتند.
موفقیتهای حاتمیکیا در فجر ادامه دارد؟
ابراهیم حاتمیکیا که امسال با فیلم «موسی کلیم الله» در جشنواره حضور دارد سومین کارگردان قدیمی این دوره از جشنواره فیلم فجر است. او رکورددار دریافت بیشترین سیمرغ در بخش کارگرانی جشنواره هم هست، و با توجه به عظیم بوده پروژه اخیرش، احتمال تکرار موفقیتهای پیشین همچنان وجود دارد.
تهیهکنندگان جوان در کنار باسابقهها
اما در میان تهیهکنندگان جشنواره فیلم فجر امسال، اسامی آشنایی هم دیده میشود. از مصطفی کیایی که معمولا در کسوت کارگردان در ادوار مختلف جشنواره حضور داشت، تا مهدی هاشمی بازیگر که فیلم «مرد آرام» نخستین تجربه تهیهکنندگی او محسوب میشود.
مجتبی فرآورده، تهیهکننده «ملک سلیمان»، و سعید سعدی از تهیهکنندههای با سابقه هم امسال در جشنواره حضور دارند.
در میان فیلمهای امسال اما چند اثر زندگینامه ای هم به چشم میخورد، فیلم «پیشمرگ» که روایتی است از زندگی سردار سعید قهاری، به تهیهکنندگی آرش زینال خیری، و فیلم «صیاد»به تهیهکنندگی محمدرضا شفیعی و کارگردانی جواد افشار که به زندگی سپهبد علی صیاد شیرازی میپردازد.
تب و تاب جشنواره فیلم فجر سرانجام بصورت رسمی آغاز شد.