آشنایی با فیلمهای انیمیشن چهل و سومین دوره جشنواره فیلم فجر
اولین حضور آثار انیمیشن در جشنواره فیلم فجر به سال 1394 بازمیگردد. اتفاقی که هر چند در ابتدا تولیدکنندگان آثار انیمیشن را به وجد آورد اما به مرور زمان موجب دلسردی آنها شد. یکی از نقدهای فعالان این حوزه، نادیده گرفتن آثار انیمیشن در بخشهای مختلف رقابتی است. با این حال این انتقادات موجب نشده که تهیهکنندگان این آثار از حضور در جشنواره سر باز بزنند. در چهل و سومین دوره جشنواره فیلم فجر چهار انیمیشن با وعده داوری تخصصیتر این آثار حضور یافتهاند.
در این گزارش مروری بر آثار انیمیشن این دوره جشنواره فجر خواهیم داشت.
پسر دلفینی 2 | محمد امین همدانی
محمد امین همدانی که در قسمت اول این انیمیشن تنها در مقام تهیهکننده حاضر شده بود، اینبار کارگردانی قسمت دوم این انیمیشن را نیر خود برعهده داشته است. موفقیتهای بینالمللی قسمت اول پسر دلفینی موجب شد تا سازندگان به ساخت دوم آن ترغیب شوند. البته پیش از ساخت قسمت دوم، 26 قسمت با محوریت قهرمان این انیمیشن برای یکی از پلتفرمهای داخلی ساخته شد.
قسمت دوم این انیمیشن روایتگر داستان پسر دلفینی است که حالا به قهرمانی محبوب در میان موجودات دریا و مردم جزیره تبدیل شده، اما این شهرت تنهایی عمیقی را برایش به همراه داشته است، چرا که همه از او انتظار دارند همیشه در نقش یک قهرمان ظاهر شود. در این میان، خواجه ماجد که تمام ثروتش را به کاپیتان مروارید باخته، با حسادتی بیپایان تصمیم به رویارویی با آنها میگیرد. او به طور غیرمنتظرهای با یک نهنگ خشمگین روبرو شده و تمام تلاش خود را به کار میگیرد تا پسر دلفینی را از میدان به در کند.
ژولیت و شاه | اشکان رهگذر
اشکان رهگذر نویسندگی و کارگردانی این انیمیشن کمدی رمانتیک را برعهده دارد. ژولیت و شاه که تولید آن از سال 1398 آغاز شده یک انیمیشن موزیکال است که هنرمندانی چون امید نعمتی، بهزاد عمرانی، حامد بهداد و غزل شاکری ترانههای آن را اجرا کردهاند. حامد بهداد در این انیمیشن صداپیشگی نیز انجام داده است. این انیمیشن اولینبار در سال 2021 در جایزه ساتوشی کن جشنواره فانتازیا رونمایی شد و در ادامه در جشنواره انسی ۲۰۲۲ به پخشکنندگان و تهیهکنندگان جهانی معرفی شد.
داستان ژولیت و شاه روایتگر ماجرای جولی، بازیگر جوان و نوپای تئاتر است که به دعوت ناصرالدین شاه برای ایفای نقش ژولیت راهی ایران میشود. اما شاه در پس این دعوت، اهدافی فراتر از یک نمایش ساده در سر دارد. در این انیمیشن شخصیتهایی چون مهدعلیا، تاجالسلطنه و زنان ناصرالدین شاه حضور دارند.
افسانه سپهر | عماد رحمانی و مهرداد محرابی
افسانه سپهر، اثر جدید عماد رحمانی و مهرداد محرابی با محوریت یوز ایرانی افسانهای باستانی را روایت میکند. سازندگان این اثر پیش از این با انیمیشن شمشیر و اندوه در دوره پیشین جشنواره فجر حضور داشتند. اثری که در آن برای خلق کاراکترها از اسکن انسانی استفاده شده بود. این دو کارگردان در دومین اثر بلند خود به سراغ ژانر کمدی موزیکال رفتهاند تا مفاهیمی چون دوستی و محبت و فداکاری را به تصویر بکشند.
کاظم سیاحی و محمد لقمانیان از شناختهشدهترین صداپیشگان انیمیشن افسانه سپهر محسوب میشوند. در خلاصه این انیمیشن آمده است که سپهر، پسربچهای هشت ساله، به همراه دوست یوزپلنگ ایرانیاش، بابو، وارد یک افسانه باستانی ایرانی میشوند. آنها در این مسیر سفری قهرمانانه را آغاز میکنند تا خانوادهشان را نجات دهند.
زال و رودابه | محمدعلی سجادی
محمدعلی سجادی، که پیشتر با آثاری چون شیفته و رنگ شب شناخته شده بود، این بار به حوزه انیمیشنسازی وارد شده است. او در نخستین تجربه خود در این زمینه، علاوه بر کارگردانی، تهیهکنندگی پروژه را نیز بر عهده دارد. میکائیل شهرستانی، بازیگر مطرح تئاتر، از جمله صداپیشگان این اثر به شمار میرود.
این انیمیشن داستان سام، پهلوان زابلستان، و خانوادهاش را روایت میکند. سام، جهان پهلوان، پس از سالها انتظار صاحب پسری به نام زال میشود. اما ظاهر غیرعادی زال، با موی سفید و چهرهای متفاوت، سام را به خشم میآورد و او نوزاد را در کوهی که آشیانه سیمرغ است، رها میکند. این انیمیشن ماجرای رشد زال و عشق او به رودابه را به تصویر میکشد.