در سلامسینما جستجو کنید
هرچند داشتن سیمرغ بهدرستی عیار بازیگری را مشخص نمیکند اما تلاش هنرمندان برای همنشینی با سیمرغ شاید بتواند قدمی باشد در جهت بازی بهترشان حتی در زمانه ناعادلانه بودن همه چیز. در این یادداشت به سراغ بازیگرانی رفتهایم که تابهحال برنده سیمرغ نشدهاند ...
اختصاصی سلام سینما- خلقکردن دستمریزاد و آفرین میخواهد. سیمرغ، آفرینِ سینمایی به خالق شخصیت است. اما دنیا جای شگفتی است، سر هر پیچ آن با اتفاقی روبهرو میشوی که گمان میکنی دیگر هیچگاه، هیچچیز تو را شگفتزده نمیکند اما پیچ بعدی در انتظار لبخند زدن به خیال خام ما نشسته است.
عالم هنر هم در این دایره قرار دارد. هنرمندی رکورددار میشود و در کمال شگفتی میبینی آن یکی سیمرغش در کوه قاف گیر کرده است و دیگری هنوز حتی قرعه فال به نامش نیفتاده که نامزد سیمرغ شود. مگر کسی به استادی علی نصیریان در چین و شکن دادن به نقش شک دارد؟ خیر، اما سیمرغ در ۸۴ سالگی به بزرگ آقای سینمای ایران رسید، آنهم سیمرغ مکمل!
کم نیستند بازیگرانی که رفتند و سیمرغ نتوانست از نام آنها اعتبار بگیرد؛ هنرمندانی چون هما روستا، محمدعلی کشاورز و داوود رشیدی که هیچگاه برنده سیمرغ نشدهاند اما اسم آنها ثبت است بر جریده تاریخ سینما. در این یادداشت به سراغ بازیگرانی رفتهایم که نامزد سیمرغ شدهاند اما هنوز بخت با آنها یار نبوده است و برنده این جایزه نشدهاند، برخی امسال در یک قدمی سیمرغ هستند، بعضی چندین بار نامزد شدهاند اما نیاز به یک شاه نقش دارند تا چراغ سیمرغشان روشن شود و برخی که شهرتشان بیش از سیمرغ نداشتهشان است.
بازیگران مردی که تابهحال برنده سیمرغ نشدهاند
بذر بامبو را که میکارند، سالهای اول ردی از آن نیست، چندین سال بعد رشد میکند و سرعت میگیرد. جواد عزتی را میتوان بامبوی سینمای ایران خواند. موفقیت امروز این بازیگر حاصل سالها تلاشی است که در سکوت انجام شده است؛ از تئاتر شروع کرده، اجرای خیابانی رفته و خودش میگوید در همه پارکهای تهران نمایش خیابانی اجرا کردهام. با مجموعه قصههای شبانه به تلویزیون راه یافت و با فیلم طلا و مس دریچه سینما به رویش باز شد.
بازیگر نقش بابا اتی همپای تلویزیون در سینما بازی کرد. دهه نود هم دهه او بود و هم نبود. طی سالهای ۹۵ تا ۹۸ و برای فیلمهای ماجرای نیمروز، ماجرای نیمروز؛ رد خون و آتابای نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد شد اما همچنان گاهی جشنواره سر ناسازگاری دارد و گاهی داوران، سال ۹۷ عنوان پولسازترین بازیگر ایران را به دست آورد و در یککلام ستاره شد.
جواد عزتی در جشنواره سی و پنجم سیمرغ را به نوید محمدزاده برای فیلم بدون تاریخ، بدون امضا باخت. علی نصیریان با بازی در فیلم مسخرهباز به سیمرغ جشنواره سی و هفتم را اعتبار داد. سیمرغ جشنواره سی و هشتم نیز سهم امیر آقایی بود برای بازی در فیلم شنای پروانه، فیلمی که در آن با جواد عزتی نیز همبازی بودند. عزتی در این سال با چند فیلم از جمله خورشید، آتابای، شنای پروانه، مغز استخوان و دوزیست به جشنواره آمده بود، اما دست خالی برگشت. یکی از بازیهای خوب او که اصلا در جشنواره دیده نشد، هنرنماییاش در فیلم تنگه ابوقریب بود.
جواد عزتی در جشنواره چهلم با مرد بازنده به میدان آمده است و احتمالا به عنوان مرد برنده از جشنواره خارج میشود. این پنجمین همکاری او با محمدحسین مهدویان است.
****
ساعد سهیلی در خانوادهای به دنیا آمده که میتوان گفت همه اهل هنر هستند. این بازیگر اولینبار با حضور در فیلم شب برهنه به کارگردانی سعید سهیلی وارد سینما شد. همکاری با پدرش در فیلم بعدی او، چارچنگولی، نیز تکرار شد.
این بازیگر هرچند در طی ۲۰ سال حضور خود در سینما با سعید سهیلی بیشترین همکاری را داشته است اما نامهایی چون اکتای براهنی، پرویز شهبازی، روحالله حجازی و محمدحسین مهدویان در کارنامه کاری او دیده میشود. سهیلی برای بازی در فیلم گشت ارشاد در جشنواره سیام نامزد سیمرغ نقش مکمل مرد شد اما سیمرغ دل در گرو بازی اکبر عبدی در فیلم خوابم میآد داشت.
او بار دوم در جشنواره سی و سوم برای بازی در فیلم رخ دیوانه نامزد سیمرغ نقش مکمل مرد شد اما این بار نیز سیمرغ به هومن سیدی برای بازی در من دیهگو مارادونا هستم، رسید. هتتریک سهیلی در جشنواره سی و پنجم فجر با حضور در گشت ارشاد ۲ اتفاق افتاد که این بار نیز سیمرغ مکمل به نوید محمدزاده در فیلم بدون تاریخ، بدون امضا رسید.
ساعد سهیلی با یک نقش اصلی در فیلم شهرک به کارگردانی علی حضرتی به جشنواره چهلم آمده است.
****
صابر ابر با دو فیلم بدون قرار قبلی و بیرویا به جشنواره چهلم آمده است. او تاکنون دو بار نامزد سیمرغ شده است. ابر سال ۱۳۸۴ با بازی در فیلم شاعر زبالهها وارد سینما شد و در طی این سالها با کارگردانهایی چون اصغر فرهادی، عبدالرضا کاهانی، فریدون جیرانی، رخشان بنیاعتماد و بهمن فرمانآرا همکاری کرده است.
این بازیگر اولینبار در جشنواره بیست و پنجم برای بازی در فیلم مینای شهر خاموش نامزد سیمرغ نقش مکمل مرد شد اما آن سال بخت با افشین هاشمی در فیلم پابرهنه در بهشت بود. بار دوم و در جشنواره بیست و هفتم برای بازی در فیلم درباره الی نامزد سیمرغ نقش مکمل مرد شد اما عرصه رقابت را به بازی علیرضا خمسه در فیلم بیست باخت.
صابر ابر بهخاطر بازی در سریال قورباغه سال کاری و سینمایی موفقی را پشت سر گذراند و مورد توجه بود.
****
هادی حجازیفر را با کاراکتر احمد متوسلیان فیلم ایستاده در غبار میشناسیم. اما این بازیگر در حدود یک دهه قبل از آن و با فیلم مزرعه پدری به کارگردانی رسول ملاقلیپور وارد سینما شد. هرچند در این فیلم نقشی کوتاه داشت. پس از آن نه سینما و نه تلویزیون اثری از او ندید تا زمان ایستاده در غبار.
ایستاده در غبار به کارگردانی محمدحسین مهدویان یک برگشت جانانه به سینما برای حجازیفر محسوب میشد. این همکاری به ۴ فیلم رسید. فیلمهایی که از کیفیت خوبی برخوردار بودند و تماشاگران و داوران بر سر این توافق داشتند. اما بازیهایی حجازیفر تنها به چشم تماشاگران میآمد چراکه تا به این لحظه سیمرغ چراغ سبز به هادی حجازیفر نشان نداده است و همچنان در غبار است.
این بازیگر تنها یکبار و برای بازی در ماجرای نیمروز نامزد سیمرغ نقش مکمل مرد شد اما رقیب او نوید محمدزاده بود که برای فیلم بدون تاریخ، بدون امضا به میدان آمده بود و برنده به خانه برگشت. داوران جشنواره از کنار بازی حجازیفر در آتابای نیز بیاعتنا رد شدند چراکه حتی نامزد هم نشد.
هادی حجازیفر با دستی پر به جشنواره چهلم آمده است. حجازیفر در فیلم ۲۸۸۸ به کارگردانی کیوان علیمحمدی و علیاکبر حیدری حضور دارد، در فیلم موقعیت مهدی نیز هم در مقام کارگردان ظاهر شده است و هم بازیگر.
****
۲۴ فیلم در طی هشت سال حضور در سال سینما، این کارنامه کاری پژمان جمشیدی است. جمشیدی با یک حضور کوتاه در سریال ساختمان پزشکان شروع کرد، با پژمان به شهرت رسید و در سینما با وجود نامهربانیها جای پای خود را محکم کرد. این بازیگر تاکنون دو بار نامزد دریافت سیمرغ بلورین نقش مکمل مرد شده است.
او اولینبار در سی و ششمین جشنواره فیلم فجر برای بازی در فیلم سوءتفاهم نامزد شد که بازی جمشید هاشمپور در دارکوب برنده این رقابت بود. بار دوم و در جشنواره سی و نهم، او برای بازی در فیلم شیشلیک نامزد دریافت سیمرغ مکمل شد که این بار نیز قرعه به نام پوریا رحیمیسام برای بازی در زالاوا افتاد.
جمشیدی با دو فیلم علفزار و بیمادر در جشنواره چهلم حضور دارد.
****
پارسا پیروزفر جزو بازیگران کاریزماتیک و محبوب ایرانی است که هر حضورش حکم بمب خبری را دارد. بازیگری که تا به اینجا عضو گروه ستارههای بیسیمرغ است. ستارهای که با سینما شروع کرد اما در تلویزیون شناخته شد. بعدها گزیده کار بود در قاب تلویزیون، اما در آثار شاخصی بازی کرد.
همکاری با مسعود کیمیایی، داریوش مهرجویی، عزیزالله حمیدنژاد، عبدالرضا کاهانی، رضا درمیشیان و حسن فتحی بخشی از کارنامه کاری پیروزفر را تشکیل میدهد. همکاریهایی که او را نامزد و برنده جوایز کرده است. اما سهم این بازیگر از جشنواره فجر تنها نامزدی یک سیمرغ مکمل مرد از جشنواره بیست و دوم برای بازی در فیلم مهمان مامان به کارگردانی داریوش مهرجویی بوده است. آنهم یکباری که رقیب او، کامبیز دیرباز، برای بازی در فیلم دوئل برنده سیمرغ شد.
پیروزفر امسال فیلمی در جشنواره ندارد و از آنهایی است که سیمرغ نداشتنشان مایه شگفتی است. آخرین فیلمهای او در سینما مست عشق، مجبوریم و تیتی هنوز اکران نشدهاند.
****
تئاتر، سینما و تلویزیون عرصه هنرنمایی این بازیگر است. حمیدرضا آذرنگ هم بازیگر است و هم کارگردان و هم نویسنده. کارگردان تازهنفس سینما است و با فیلم روزی روزگاری آبادان در جشنواره سی و نهم در قامت یک کارگردان ظاهر شد و با اقبال مواجه شد. حاصل این فیلم دو نامزدی سیمرغ برای آذرنگ داشت یکی بهترین فیلمنامه اقتباسی که اتفاقا نتیجه قلم خود آذرنگ بود و دیگری نامزد سیمرغ بلورین بهترین فیلم اول.
سیمرغهای بازیگری او اما سابقه طولانیتری دارد. اصلا او را بیشتر بهعنوان بازیگر میشناسیم، فردی که با بازی در سریال تلویزیونی نون خ در میان عامه مردم محبوب شد. بازی در فیلم ملکه به کارگردانی محمدعلی باشهآهنگر اولین قدم آذرنگ برای کسب سیمرغ بهترین نقش مکمل مرد از جشنواره سیام فیلم فجر بود، اما بازی اکبر عبدی در فیلم خوابم میآد توجه داوران را بیشتر جلب کرد.
تلاش بعدی او در جشنواره سی و چهارم رقم خورد. حمیدرضا آذرنگ نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد برای بازی در فیلم عادت نمیکنیم بود که بازی او در سایه بازی نوید محمدزاده برای فیلم ابد و یک روز قرار گرفت و نتوانست برنده سیمرغ شود.
حمیدرضا آذرنگ با فیلم خائنکشی به کارگردانی مسعود کیمیایی در جشنواره چهلم حضور دارد. مسعود کیمیایی طی نامهای از حضور خود در جشنواره به عنوان کارگردان انصراف داد.
****
مهران مدیری با کارهای تلویزیونی و سریالهایش بیشتر شهرت دارد و یکی از وزنههای طنز تلویزیون است اما علاقهمندان از آثار سینمایی او نیز غافل نمیشوند. کارنامه کاری او در تلویزیون و شبکه نمایش خانگی چندین اثر شاخص دارد که هنوز هم در ذهن مخاطبان باقی بوده و در بسیاری از بزنگاههای مهم محل رجوع است.
سینما اما محل گزیده کاری او است؛ ۱۰ فیلم در طی ۳۰ سال. طنز بازی میکند اما کارهای جدی هم دارد. بیست و ششمین دوره جشنواره فیلم فجر زمان نامزدی او برای سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد بهخاطر بازی در فیلم همیشه پای یک زن در میان است بود اما سیمرغ در دستان محسن تنابنده برای فیلم استشهادی برای خدا فرود آمد.
مدیری با حضور در یک نقش جدی در فیلم خائنکشی به جشنواره چهلم میآید.
****
خیلی دور، خیلی نزدیک از آثار ماندگار سینمای ایران است که برنده ۶ سیمرغ از بیست و سومین جشنواره فیلم فجر شد. فیلمی که مسعود رایگان را نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد کرد اما آن سال سایر رقبا نیز قوی بودند و در نهایت سیمرغ به پرویز پرستویی برای فیلم بید مجنون رسید.
بیست و پنجمین جشنواره فیلم فجر دومین نامزدی سیمرغ نقش اول مرد را در کارنامه رایگان ثبت کرد. مسعود رایگان با فیلم خون بازی نامزد این جایزه بود اما جایزه نصیب بهرام رادان برای بازی در فیلم سنتوری شد.
دوباره و به فاصله دو سال، رایگان برای بازی در فیلم زادبوم نامزد سیمرغ نقش اول مرد از جشنواره بیست و هفتم شد اما این بار هم شهاب حسینی برای بازی در فیلم سوپراستار سیمرغ را از آن خود کرد. تلاشهای این بازیگر در نهایت به نامزدی سیمرغ نقش مکمل مرد برای بازی در فیلم برلین ۷- ختم شد اما جشنواره سی و یکم هم نامهربان بود و جایزه به رامبد جوان برای فیلم گناهکاران رسید.
این بازیگر در جشنواره چهلم فیلمی ندارد و رسیدن به سیمرغ برای او خیلی دور، خیلی نزدیک است به اندازه یک انتخاب درست.
****
سینما، تلویزیون و تئاتر عرصه هنرنمایی آتیلا پسیانی است و در هر سه اینها کارنامهای با لیستی بلندبالا دارد. بازیهایی که به چشم منتقدان و نویسندگان آمده و منتخب آنها شده است. پسر جمیله شیخی، مادری که خود صاحب دو سیمرغ از سینمای ایران است، پدر ستاره پسیانی، دختری که یک دیپلم افتخار از جشنواره فجر دارد، سینما با خود او خوب تا نکرده و سهمش از سیمرغ تنها دو نامزدی است.
آتیلا پسیانی در جشنواره سیزدهم برای فیلم در کمال خونسردی نامزد سیمرغ نقش اول مرد شد اما سیمرغ آن سال سهم خسرو شکیبایی برای بازی در فیلم کیمیا بود. اما پسیانی قبلتر از این نیز و در جشنواره پنجم فیلم فجر نامزد لوح زرین بهترین بازیگر نقش دوم مرد برای فیلم طلسم شده بود اما قافیه را به سعید پورصمیمی برای بازی در فیلم ناخدا خورشید باخت.
پسیانیِ پدر امسال در جشنواره حضور ندارد و در کمال آرامش مسیر کاری خود را ادامه میدهد اما پسیانیِ دختر با فیلم علفزار به جشنواره چهلم میآید.
****
در میان بازیگران مرد اسامی دیگری نیز وجود دارد که قبلا نامزد سیمرغ شدهاند و امسال نیز شانس نامزد شدن دارند؛ بازیگرانی چون مصطفی زمانی (بدون قرار قبلی)، کوروش تهامی (۲۸۸۸)، محسن کیایی (نگهبان شب)، پولاد کیمیایی (خائنکشی) که با انتشار متنی در فضای مجازی از حضور در جشنواره انصراف داد.
****
بازیگران زنی که تابهحال برنده سیمرغ نشدهاند
صحنه تئاتر «مجلس شبیه در ذکر مصائب استاد نوید ماکان و همسرش مهندس رخشید فرزین» به کارگردانی بهرام بیضایی سمیرا حسنپور را بهعنوان بازیگر معرفی کرد. به تلویزیون راه یافت و با حضور در سریال پایتخت به چهرهای شناختهشدهتر بدل شد.
این بازیگر با اولین حضور خود در سینما و با فیلم تمشک - به کارگردانی سامان سالور - نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن شد. حسنپور در جشنواره سی و دوم فیلم فجر جایزه را به مریلا زارعی در شیار ۱۴۳ باخت. او در جشنواره سی و هشتم نیز بهخاطر بازی در فیلم سه کام حبس به کارگردانی سامان سالور نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل شد اما این طناز طباطبایی بود که توانست با سیمرغ به خانه برگردد.
حسنپور با بازی در فیلم نمور به کارگردانی داوود بیدل پا به جشنواره چهلم گذاشته است.
****
غزل شاکری سینما را زود شروع کرد. او از دوره کودکی و با فیلمهای ماهی و گلنار وارد عرصه هنر هفتم شد. اما این بازیگر زود هم کنار کشید، یعنی بعدازاین دو کار تا مدتها خبری از او نبود. بعد از ۱۷ سال و با فیلم وقتی همه خواب بودند به تهیهکنندگی فرشته طائرپور، مادر غزل شاکری، دوباره به سینما برگشت. حضوری که چندان پررمق نبود و فیلم بعدی او، آینههای روبهرو به تهیهکنندگی فرشته طائرپور، نیز به پنج سال بعدازاین موکول شد.
آینههای روبهرو در بیست و نهمین جشنواره فیلم فجر او را نامزد سیمرغ نقش اول زن جشنواره کرد که دراینبین ویشکا آسایش با بازی در فیلم ورود آقایان ممنوع برنده سیمرغ شد. شاکری در این جشنواره با یک دیپلم افتخار به خانه برگشت. نیمه دوم دهه نود اما حضور غزل شاکری در سینما بیشتر شد و با سه فیلم در این سالها فعالیت بیشتری دارد.
این بازیگر در سی و پنجمین دوره جشنواره فیلم فجر نامزد سیمرغ بلورین نقش اول زن برای بازی در فیلم سارا و آیدا شد که در نهایت جایزه به لیلا حاتمی و مریلا زارعی رسید. غزل شاکری در ذهن مخاطب عام اما با کاراکتر گلنار نقش بسته است و با نقش آذر گلدرهای در سریال شهرزاد به محبوبیت رسید. او درباره کمکاری خود میگوید شهرت خوب است و من عاشق بازیگری هستم اما به خودم گفتم حواست باشد زیاد درگیر نشوی.
غزل شاکری بازیگر کمکاری است. او در طی این سالها به بازی در هفت فیلم بسنده کرده است. بازیگری که در جشنواره چهلم فیلمی ندارد اما ازآنجاکه تاکنون دو بار نامزد شده، نامش در این لیست آمده است.
****
پانتهآ پناهیها با منشی صحنه در فیلمهایی چون شام آخر، خانهای روی آب، به رنگ ارغوان و چندین فیلم دیگر در سینما شروع به کار کرد. اما او بهسرعت به جلوی دوربین راه یافت. سال ۱۳۸۲ با دو فیلم مواجهه و آن مرد را نکشید در قامت بازیگر ظاهر شد. این حضور چندان دوام نیاورد و پشت دوربین به مذاق پناهیها خوشایندتر بود.
نزدیک به ده سال تا حضور بعدی او بهعنوان بازیگر طول کشید. سال ۱۳۹۱ پناهیها با حضور در فیلم گس به عالم بازیگری برگشت. او در دهه نود با بازی در بیش از بیست فیلم جزو بازیگران پرکار است. این بازیگر در جشنواره سی و دوم فیلم فجر برای بازی در فیلم خانوم برنده دیپلم افتخار بهترین بازیگر زن شد.
سال بعد و در جشنواره سی و سوم نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل زن برای بازی در فیلم من دیهگو مارادونا هستم شد که نظر داوران به بازی سحر دولتشاهی در فیلم عصر یخبندان متمایل بود. پناهیها بار دیگر و در جشنواره سی و هفتم برای بازی در فیلم درخونگاه نامزد سیمرغ مکمل زن شد که بازی فرشته صدرعرفایی در شبی که ماه کامل شد گوی رقابت را برد.
هرچند در جشنواره فیلم فجر پناهیها تابهحال برنده سیمرغ نشده اما جالب است بدانید این بازیگر در سی و چهارمین جشنواره جهانی فجر توانست برنده سیمرغ سیمین بهترین بازیگر زن برای بازی در فیلم نفس بشود. پناهیها با فیلم دسته دختران به کارگردانی منیر قیدی در جشنواره چهلم حضور دارد.
****
ستاره سالهای دور سینمای ایران است که سه بار نامزد سیمرغ شده اما گویا واقعا سیمرغ او در قله قاف گیرکرده است. افسانه بایگان کارنامهای پروپیمان هم در سینما و هم در تلویزیون دارد. او اولینبار برای بازی در فیلم دو فیلم با یک بلیط نامزد سیمرغ بهترین بازیگر نقش اول زن جشنواره نهم فجر شد. در آن دوره فریماه فرجامی برای بازی در فیلم پرده آخر سیمرغ را از آن خود کرد.
بازی در فیلم خواهران غریب دومین نامزدی نقش اصلی زن را برای بایگان به ارمغان آورد. اما جشنواره چهاردهم فیلم فجر با فاطمه گودرزی برای بازی در فیلم غزال مهربانتر بود. ده سال بعد و در جشنواره بیست و چهارم این بازیگر هتتریک کرد و سومین نامزدی سیمرغ نقش اصلی خود را برای بازی در کافه ستاره به ثبت رساند اما بازهم نظر داوران جشنواره به هدیه تهرانی برای بازی در فیلم چهارشنبهسوری متمایل بود. او امسال در جشنواره حضور ندارد و از آنهایی است که سیمرغش به سایه سنگین یک شاه نقش نیاز دارد.
****
کتایون ریاحی را با زلیخا میشناسند اما در سینما هم حضور موفقی داشته است؛ هرچند کم و گزیده. ریاحی در طی نزدیک به بیست سال حضور در سینما در ۱۸ فیلم سینمایی بازی کرده است. بازیگری که آخرین حضورش در یک فیلم سینمایی به ۱۳ سال پیش برمیگردد، زمانی که در فیلم دعوت به کارگردانی ابراهیم حاتمیکیا بازی کرد.
ماندگارترین و خاطرهانگیزترین نقش کتایون ریاحی در سینما را میتوان بازی او در فیلم شام آخر فریدون جیرانی دانست. بازی که یکی از مشرقیهای دیدنی جیرانی را رقم زد؛ میهن مشرقی. ریاحی برای بازی در این نقش نامزد سیمرغ نقش اصلی جشنواره بیستم فجر شد اما آن سال ترانه علیدوستی با فیلم من ترانه ۱۵ سال دارم سایر رقبای قدرتمند خود را پشت سر گذاشت.
کتایون ریاحی بعد از فیلم سینمایی دعوت و سریال یوسف و از سال ۱۳۸۷ از بازیگری کنارهگیری کرده است. حالا تلاقی سیمرغ و کتایون ریاحی از آن بهظاهر ناممکنها است که تب آن تنها به بازگشت و بازی خوب نیاز دارد!
****
رویا تیموریان از آن دست بازیگرانی است که حضوری پررنگ در سینما و تلویزیون دارد. بازیگری که سه بار نامزد سیمرغ شده اما هر سه بار قرعه به نام دیگری افتاده است. نقش او در زندان زنان یکی از بازیهای خوب تیموریان است که در جشنواره دیده نشد.
این بازیگر اولینبار در دوره هجدهم جشنواره فیلم فجر نامزد سیمرغ بلورین نقش مکمل زن برای بازی در فیلم مرد بارانی شد اما این رویا نونهالی بود که با بازی در فیلم بوی کافور، عطر یاس رویای سیمرغ را بدل به واقعیت کرد. جشنواره بیست و پنجم فیلم فجر تیموریان را برای بازی در فیلم گوشواره نامزد سیمرغ بلورین نقش اول زن کرد اما این بار نیز به باران کوثری برای بازی در فیلم خون بازی باخت.
این بازیگر در جشنواره سی و دوم نیز بار دیگر نامزد سیمرغ نقش اصلی زن برای بازی در فیلم شیفتگی شد. اما آن سال مریلا زارعی با فیلم شیار ۱۴۳ سیمرغ را به خانه برد. رویا تیموریان همسر مسعود رایگان است و گویا سیمرغ سر قرار ندارد با این زوج هنرمند و مطرح سینمای ایران.
رویا تیموریان با دو فیلم شادروان و ملاقات خصوصی در جشنواره چهلم حضور دارد.
****
بیتا فرهی با نقش مهشید، معشوقه حمید هامون، در فیلم هامون ستاره شد. ستاره سالهای دور سینما که هنوز هم برای مخاطبان حضورش در یک فیلم توجهبرانگیز است. هنرمندی که در طی ۳۰ سال حضور خود در ۲۰ فیلم حضور یافته و بیشترین همکاری او با داریوش مهرجویی بوده است. فیلم لامینور آخرین همکاری این دو در سینما است که هنوز اکران نشده است. این بازیگر با کارگردانهای چون مسعود کیمیایی، رخشان بنیاعتماد، فریدون جیرانی و بهمن فرمانآرا کارکرده است.
بیتا فرهی در هشتمین جشنواره فیلم فجر برای بازی در فیلم هامون نامزد سیمرغ نقش اصلی زن شد اما سیمرغ به زندهیاد رقیه چهرهآزاد برای بازی در فیلم مادر تعلق گرفت. حضور فرهی در فیلم کیمیا دومین نامزدی سیمرغ نقش اصلی زن را برایش به ارمغان آورد که در جشنواره سیزدهم مینا لاکانی برای فیلم دیدار برنده سیمرغ شد.
کاندیداتوری بعدی او برای نقش مکمل اتفاق افتاد. بیتا فرهی در جشنواره بیستم برای فیلم خانهای روی آب نامزد شد که همبازی او در همین فیلم، بهناز جعفری، سیمرغ را از آن خود کرد. او پنج سال بعد و با فیلم خون بازی بار دیگر نامزد سیمرغ مکمل زن شد که این بار همبازی پانتهآ بهرام در فیلم بچههای ابدی برنده سیمرغ شد.
آخرین بار که نام او در میان نامزدهای سیمرغ قرار گرفت در جشنواره سیام بود. بیتا فرهی در این جشنواره برای فیلم در انتظار معجزه نامزد سیمرغ مکمل زن شد که درنهایت بازی یکتا ناصر در فیلم یکی میخواد باهات حرف بزنه نظر داوران را به خود جلب کرد. بیتا فرهی از جمله بازیگرانی است که اسمش بر سیمرغ سایه افکنده و موجب شگفتی است که سیمرغ ندارد.
****
در میان بازیگران زن نامهایی دیگری نیز وجود دارد که در جشنوارههای قبل نامزد شدهاند و امسال نیز شانس نامزدی دارند؛ اسامی چون لادن مستوفی (برف آخر)، الهام کردا (بدون قرار قبلی)، ریما رامینفر (ملاقات خصوصی)، نازنین بیاتی (شادروان)، الهام حمیدی (خائنکشی).
****
بازیگران بسیاری داریم که هنوز نهتنها برنده سیمرغ نشدهاند که نامزدی آن را هم به دست نیاوردهاند؛ هنرپیشههایی چون فریبرز عربنیا، مهدی پاکدل، رعنا آزادیور که برای بازی در مرد بازنده در جشنواره چهلم شانس نامزدی برای سیمرغ را دارد و خزر معصومی بازیگری که با دو کار سینمایی خود نشان داد چه توانایی در بازیگری دارد اما بعد از آن دیگر کار نکرد.
نظر شما چیست، چه بازیگرانی را لایق سیمرغ میدانید که هنوز برنده آن نشدهاند؟