سوسن پرور ۳۰ دی ۱۳۵۴ در اراک، در خانوادهای ۴ نفره به دنیا آمد. او یک خواهر بزرگتر از خود دارد و مادرش نیز بازنشسته آموزشوپرورش است.
او در دوران مدرسه دانشآموز ممتازی نبود و در مقطع پنجم ابتدایی با تک مانده قبول شد. پرور به درسخواندن اهمیتی نمیداد و خواهرش بیآنکه او اطلاعی داشته باشد، وی را در آزمون کارشناسی ثبتنام کرد.
با این که انتظار قبولی در کنکور را نداشت در رشته ادبیات نمایشی دانشگاه آزاد پذیرفته شد، قبولی در کنکور و تحصیل در رشته ادبیات نمایشی بود که استعدادش در عرصه هنر را نمایان کرد، اساتید او نظیر رکنالدین خسروی، کمالالدین شفیعی و عطاالله کوپال استعداد او را کشف کرده و با آموزش، حمایت و راهنماییهایشان قدرت و جسارت حضور در صحنه را به پرور دادند.
وی از همان دوران کارشناسی در پروژهها و تئاترهای دانشجویی نقشآفرینی میکرد و بعد از اتمام دوره کارشناسی در رشته کارگردانی تئاتر در مقطع کارشناسی ارشد نیز پذیرفته شد و پایاننامه خود را در حوزه طنز گروتسک ارائه کرد.
سوسن پرور فعالیت هنری خویش را با ورود به دانشگاه زیر نظر اساتیدش در سال ۱۳۷۲ در عرصه تئاتر آغاز کرد و در سال ۱۳۷۶ بهموجب ایفای نقش در نمایش «بوی دستهای پدربزرگ» مرتضی رستمی موفق به کسب جایزه بازیگر دوم از جشنواره منطقهای سمنان شد.
وی در سال ۱۳۸۱ نمایش «توالت» را نویسندگی و کارگردانی کرد و این نمایش را در جشنواره تئاتر فجر بروی صحنه برد که با استقبال خوبی مواجه شد.
سوسن پرور در نمایشهایی چون «خرس»، «بازی خانه»، «پسرک خیالباف»، «مکبث» و «بادها که میوزند» نقشآفرینی کرده و نمایشهایی چون «توالت»، «اشتباه گرد تنها»، «هایلایت» و «داری داری داری داری یا نداری؟» را کارگردانی کرده است.
وی با بازی در فیلم سینمایی «زندان زنان» به کارگردانی منیژه حکمت تجربه بازیگری در سینما را به دست آورد. این فیلم با موفقیتهایی که در جشنوارههای سینمایی کسب کرد، باعث بیشتر دیدهشدن سوسن پرور گردید و به این سبب در آثار دیگری چون تلهفیلم «برج میلاد» به کارگردانی رضایار خلجی و چندین قسمت از مجموعه «روزگار قریب» کیانوش عیاری به ایفای نقش پرداخت.
از نقشهای برجسته سوسن پرور در حیطه بازیگری در تلویزیون میتوان به مجموعه و فیلمهای تلویزیونی «خوب بد زشت»، «کلبه عمو پورنگ»، «میریم مسافرت»، «یار مهربان»، «شهرک جیم»، «دزد و پلیس»، «سفر در خانه»، «بچه محل (عمو پورنگ)»، «سفر مادربزرگ»، «همه چیز روبه راهه»، «پسری شبیه بابا»، «کلید ارثیه»، «تایماز موتوری»، «راز کوچه بنبست»، «مرغ تخم طلا»، «نردبان چوبی»، «برج میلاد» و «روز یلدا شب چله» اشاره کرد.
وی در سینما نیز در فیلمهایی چون «پشت در خبری نیست»، «رد کارپت»، «در راه خانه عروس» و «بوتاکس» نقشآفرینی کرد است.
سوسن پرور در سال ۱۳۸۷ در سریال «بزنگاه» به نویسندگی سروش صحت و ایمان صفایی و کارگردانی رضا عطاران نقش «فریده پرور» را ایفا کرده است. این مجموعه آخرین ساخته رضا عطاران در سیمای ملی میباشد که در ماه رمضان ۱۳۸۷ از شبکه سوم سیما پخش شده است.
در این سریال سوسن پرور در نقش «فریده پرور» و هنگامه حمیدزاده در نقش «فرزانه پرور» دختران صابر نقشآفرینی میکنند.
همکاری موفق سوسن پرور و رضا عطاران بعد از سریال «بزنگاه» در فیلم سینمایی «ردکارپت» به نویسندگی و کارگردانی عطاران در سال ۱۳۹۲ ادامه پیدا کرد.
سوسن پرور پس از فارغالتحصیلی از دانشگاه در رادیو سراسری اراک به مدت یک سال، نمایشهای رادیویی متعددی را کارگردانی و بازی کرده است.
بازی متفاوت و تحسینبرانگیز سوسن پرور در فیلم سینمایی «بوتاکس» یکی از ماندگارترین نقشهای پرور در کارنامه هنری بازیگریاش میباشد که بهواسطه آن جوایز متعدد جشنوارههای داخلی و خارجی را از آن خویش ساخته است.
«بوتاکس» نخستین فیلم بلند کاوه مظاهری در مقام کارگردان میباشد و محصول مشترک ایران و کانادا است. این فیلم در سی و هشتمین جشنواره فیلم تورین به عنوان بهترین فیلم انتخاب شد. همچنین مظاهری و سپینود ناجیان نویسندگان این اثر جایزه بهترین فیلمنامه را از آن جشنواره دریافت کردند.
«بوتاکس» در بیست و یکمین جشن حافظ نامزد دریافت نشان عباس کیارستمی نیز شده است.
سوسن پرور با نقشآفرینی در این فیلم برنده جایزه بهترین بازیگر زن از جشنوارههای تورینو سینهفِست (ایتالیا)، جشنواره بینالمللی فیلم پکن (چین) و تندیس حافظ بهترین بازیگر زن از بیست و یکمین جشن دنیای تصویر شده است.
در بیانیه هیئت داوران جشنواره فیلم پکن بخش مسابقه فیلمهای اول آمده است:
«سوسن پرور در نقش اکرم توانسته کاراکتری اسطورهای خلق کند که با جهان درونی پیچیدهاش سرنوشتی متفاوت از دیگران را رقم میزند.»
فصل دوم مستند مسابقه «بومگرد» محصول شبکه یکم سیما در ایام نوروز 1401 را سوسن پرور اجرا کرده است.
تصویربرداری فصل دوم «بومگرد» در شهرستان میناب و بندرهای جاسک و هرمز در استان هرمزگان انجام شده و سه خانواده در قالب رقابتی جذاب بر اساس آیتمهایی متناسب با زیستبوم انتخاب شده در چند قسمت به رقابت با یکدیگر میپردازند.
مستند مسابقه «بومگرد» به کارگردانی امیر منیری و تورج کلانتری و تهیهکنندگی سید جمال عودسیمین و تورج کلانتری، محصول سازمان هنری رسانهای اوج و تولید شده در مؤسسه اوما فیلم بر پایه سه سرفصل مهم گردشگری با محوریت بومگردی و درنظرگرفتن اقتضائات فرهنگی هر منطقه، اشتغال و کسبوکار روستایی با درنظرگرفتن ظرفیتهای مغفول و در نهایت ارزش بخشی به سنتها و آدابورسوم هر منطقه و هویتبخشی به هر بوم و قومیت تولید شده است.
پرور همچنین سابقه حضور در برنامههای تلویزیونی نظیر «بیست»، «خنده بازار»، «آشپزی خودمانی» و «طهران قدیم» را در کارنامه هنری خویش دارد. برجستهترین هنرنمایی سوسن پرور در عرصه برنامههای تلویزیونی به «خنده بازار» اختصاص دارد. این برنامه طنز تلویزیونی محصول سال ۱۳۹۰ به کارگردانی شهاب عباسی میباشد.
سوسن پرور در ایام نوروز ۱۴۰۱ در سریال «خداداد» که از شبکه دوم سیما پخش میشود بازی کرده است. این مجموعه تلویزیونی به کارگردانی علی غفاری و تهیهکنندگی سعید سعدی برای پخش در ۱۳ قسمت تولید شده است.
سوسن پرور درباره چهره خویش و عدم تمایل به عملهای زیبایی بر روی صورتش اینگونه توضیح میدهد:
«به من بگویند چرا خالهایت را برنمیداری یا چرا بینیات را عمل نمیکنی؟ خب این شخصی است، مثل این است که بیایند بگویند چرا فلان کفش را پوشیدی خب این سلیقه من است و مال من است من این را دوست دارم.
من هیچوقت فکر نکردم زشت هستم و کامنتهایی که میگرفتم برایم خیلی جالب بود. اوایل میگفتم مردم من را با گریم سریال عطاران به یاد دارند که ابروهای پرپشتی داشتم و حتی پشت لبم هم کمی سیاه بود. وقتی مردم مرا در خیابان میدیدند، میگفتند: «آخی، به اون زشتی هم که در سریال بودی، نیستی» و این برایم جالب بود که چرا همه مردم فکر میکنند من زشتم. نمیخواهم بگویم که حوریام، اما هیچوقت فکر نکردم زشتم یا دماغم به صورتم نمیآید. یا هرگز فکر نکردم باید لبهایم را پروتز کنم. من فکر میکنم در مجموع قیافهام طوری نیست که وقتی کسی در خیابان رد شود برگردد و نگاه کند. نه آنقدر زشت که برگردد دوباره نگاه کند و نه آنقدر زیبا که طرف میخکوب شود. چشمهایم میبیند. حس بویاییام خوب است و همه چیز عالی است. فکر میکنم وقتی همه چیز درست کار میکند پس اوضاع خوب است و همین کافی است.
یک خبرنگاری از یکی از سایتهای خبری یا خبرگزاریها تماس گرفت که آیا این راست است که میخواهی بروی تایلند و بینیات را جراحی کنی؟ خندهام گرفت. پرسیدم ماجرا چیست؟ گفت شایعه شده که برای جراحی بینی قرار است به تایلند سفر کنی. گفتم واقعیت این است که من برای این کار تا ساوجبلاغ هم نمیروم، اگرچه در کامنتهای اینستاگرامم بهخاطر همین موضوع خیلی فحش میشنوم و میخوانم. با همه اینها خدا را شکر میکنم که بدنم سالم است. این را گفتم و تلفن را قطع کردم. اما فردا صبح دیدم که «هتاکی به بازیگر تلویزیون و تئاتر در اینستاگرام» تیتر شده و طوری با ماجرا برخورد شده که انگار من از این موضوع گلایه کردم که بهخاطر چهرهام مدام از مردم فحش میشنوم، چون حاضر به جراحی نیستم.»
سوسن پرور با حضور در یک شبکه اینترنتی، مصاحبهای را انجام داد که در آن وصیت خود را بهصورت شفاهی بازگو کرد.
پرور در این برنامه عنوان کرد:
«کسی برای مرگ من غصه نخورد. اگر دلتان میخواهد برای مُردن من عملی انجام دهید، شاد باشید! من عاشقانه همه شما را دوست دارم و مادرم اگر تنهایت گذاشتم آمدم تهران امیدوارم چیزی از من به دل نداشته باشی.
حیوانهایی که دارم را دست دوستی که مطمئنم به آنها رسیدگی میکند با خیالت راحت میسپارم به مهدیه، نذارید حیوانهای من نبود من را احساس کنند تا زمانی که زنده هستند بالای سرشان باشید و اجازه بدهید همین زندگی که الان تجربه میکنم بدن من هم با همین کیفیت، با همین عشق زندگی کنند.
ماشین pk من را هیچوقت نفروشید چون اولین ماشینی هست که خریدم، خیلی دوستش دارم. میتوانید واگذارش کنید به کسی که نیاز داره و اولین ماشین زندگیاش میتونه باشه. اگر چیزی به اسم من هست به مهدیه بدهید. مهدیه مطمئناً از حیوانها نگهداری میکند.»
۱۳۷۶: برنده جایزه رتبه دوم بازیگری زن برای در نمایش «بوی دستهای پدربزرگ» به کارگردانی مرتضی رستمی از جشنواره منطقهای سمنان
۱۳۷۹: برنده جایزه رتبه اول بازیگری برای نمایش «بازیخانه» به کارگردانی علی ایزدی از جشنواره استان مرکزی و جشنواره منطقهای سمنان
۱۳۸۱: برنده جایزه رتبه اول بازیگری برای بازی در نمایش «پسرک خیالباف» به کارگردانی آرش سهرابی از جشنواره دانشجویی منطقهای فجر همدان
برنده جایزه رتبه اول بازیگری برای نمایش «شوک» از جشنواره بینالمللی تئاتر طنز اصفهان
۱۴۰۰: برنده جایزه بهترین بازیگر زن برای بازی در فیلم سینمایی «بوتاکس» از هشتمین دوره جشنواره بینالمللی فیلم تورینو سینهفِست (ایتالیا)
۱۴۰۰: برنده جایزه بهترین بازیگر زن برای بازی در فیلم سینمایی «بوتاکس» از جشنواره بینالمللی فیلم پکن (چین)
۱۴۰۰: برنده تندیس حافظ بهترین بازیگر زن برای بازی در فیلم سینمایی «بوتاکس» از بیست و یکمین جشن دنیای تصویر (حافظ)