سید محمد معتمدی، خواننده پاپ - سنتی در سال ۲۰۱۳ میلادی از سوی رادیو بینالمللی فرانسه بهعنوان خواننده منتخب در رشته موسیقی ملل معرفی شد و جایزه فرانس موزیک ۲۰۱۳ را دریافت کرد.
در دی ۱۴۰۰، محمد معتمدی در مراسم «مقام حماسه» که به مناسبت دومین سالگرد ترور شهید قاسم سلیمانی به دست دولت ایالات متحده آمریکا در تالار وحدت برگزار شد، به دلیل خواندن قطعه «عشق زیبا» توسط مسئولان مورد تقدیر قرار گرفت. همچنین وی برنده تندیس طلایی بهترین آلبوم موسیقی اصیل ایرانی دومین جشن سالانه «موسیقی ما» برای آلبوم «باده تویی» و در سال ۱۳۹۶ و ۱۳۹۸ نامزد دریافت تندیس حافظ بهترین خواننده ترانه تیتراژ در هفدهمین و نوزدهمین جشن دنیای تصویر شده است.
معتمدی در مراسم شب اختتامیه چهلمین جشنواره فیلم فجر حضور داشت و سه قطعه از آهنگهایش را اجرا کرده است.
سید محمد معتمدی در ۲ مهرماه ۱۳۵۷ در شهر قمصر کاشان به دنیا آمد. او فرزند سوم خانواده بود و هیچکدام از اعضای خانواده بهمانند محمد گرایشی به موسیقی و آواز نداشتند.
وی در زمان تحصیل دانشآموز بازیگوشی بود، اما به سبب علاقه به موسیقی، پای ثابت گروههای سرود مدرسه بود، بعضی از این سرودهایی که او در آن زمان اجرا کرده است در آرشیو صداوسیما موجود است.
او از کودکی به موسیقی و آواز علاقهمند بود و دیپلمش را در رشته ریاضی فیزیک دریافت کرد، اما علاقه به هنر باعث شد که در کنکور هنر شرکت کند، چون در دانشگاه رشتهای بهعنوان «آواز» وجود نداشت، او ترجیح داد در رشته کارگردانی سینما ادامه تحصیل بدهد و در همین رشته از دانشکده صداوسیما فارغالتحصیل شده است.
محمد معتمدی ازدواج کرده و در ۲۵ تیر ۱۳۹۷ پسرش به اسم فربد متولد شده است.
محمد معتمدی فراگیری آواز و همچنین ساز نِی را بهصورت خودآموز از سنین نوجوانی آغاز کرد. از سال ۱۳۷۶ شروع به فراگیری شیوه آواز طاهرزاده نزد استاد حمیدرضا نوربخش کرد.
او همچنین به سبب گرایش و علاقهای که به مکتب آواز اصفهان داشت، همزمان به تمرین و الگوبرداری از آواز استادانی چون تاج اصفهانی و ادیب خوانساری نزد اساتیدی چون حسین عمومی و علیاصغر شاهزیدی پرداخت.
او تاکنون با گروههای زیادی همکاری کرده است که دراینبین میتوان به گروه «خورشید» به سرپرستی مجید درخشانی، «همنوازان شیدا» به سرپرستی محمدرضا لطفی، «ارکستر ملی ایران» به سرپرستی فرهاد فخرالدینی، «همآوایان» به سرپرستی حسین علیزاده و گروه «ادیب» که خودش پایهگذار آن است، اشاره کرد.
محمد معتمدی (آواگر مولانا) به همراه همایون شجریان (آواگر شمس) سال ۱۳۸۸ در اپرای عروسکی مولانا حضور داشت. اپرای عروسکی مولوی به کارگردانی، نویسندگی و طراحی صحنه بهروز غریبپور و اجرای گروه نمایشی آران اولین بار در بهمن ماه سال ۱۳۸۸ در تالار فردوسی بنیاد فرهنگی هنری رودکی به روی صحنه رفت.
«اپرای عروسکی مولوی» براساس اشعار مثنوی معنوی و کلیات شمس نوشته شده و موسیقی آن بر اساس موسیقی کلاسیک ایرانی، دستگاهها و ردیفهای آوازی با آهنگسازی بهزاد عبدی ساخته شده است. بیش از ۱۰۰ عروسک ریسمانی در این اپرا به کار گرفته شده است.
معتمدی علاوه بر اپرای مولوی در اپرای عروسکی سعدی، حافظ، عاشورا و خیام با بهروز غریبپور همکاری داشته است.
محمد معتمدی در سال ۱۳۸۵ آلبوم «بودن و سرودن» به آهنگسازی مجید درخشانی و گروه خورشید را بهصورت رسمی منتشر کرد. آلبوم «صوفی» (۱۳۸۶) به آهنگسازی سینا جهانآبادی و حسین رضایینیا، «اپرای عاشورا» (۱۳۸۷) به آهنگسازی بهزاد عبدی و بهروز غریبپور، «وطنم ایران» (۱۳۸۷) به آهنگسازی محمدرضا لطفی و همنوازان شیدا، «اپرای عروسکی مولوی» (۱۳۸۸) به آهنگسازی بهزاد عبدی و بهروز غریبپور، «ای عاشقان» (۱۳۸۸) به آهنگسازی محمدرضا لطفی و بانوان شیدا، «یادواره عارف قزوینی» (۱۳۸۸) به آهنگسازی محمدرضا لطفی و همنوازان شیدا، «آلبوم تصویری کنسرت دشتی - وطنم ایران» (۱۳۸۷) به آهنگسازی محمدرضا لطفی و همنوازان شیدا، «آلبوم تصویری کنسرت چاوش ۶ - ایران ای سرای امید» (۱۳۸۸) به آهنگسازی محمدرضا لطفی و همنوازان شیدا، «آلبوم سایه جان» (۱۳۸۹) به آهنگسازی محمدرضا لطفی و همنوازان شیدا، «بدرود با بدرود» (اردیبهشت ۱۳۹۰) به آهنگسازی علی قمصری، «اپرای حافظ» (۱۳۹۱) به آهنگسازی بهزاد عبدی و بهروز غریبپور، «گاهی سه گاهی» (خرداد ۱۳۹۱) به آهنگسازی پویا سرایی، «سراسر مه» (اردیبهشت ۱۳۹۲) به آهنگسازی آرش کامور و گروه سروشان، «باده تویی» (۱۳۹۴) به آهنگسازی حسین علیزاده و همراهی گروه همآوایان، «دورها آوایی است» (۱۳۹۴) به آهنگسازی مهدی تیموری، «کنسرت عبور» (۱۳۹۴) به آهنگسازی علی قمصری، «عشقیم گَل» (۱۳۹۴) (به گویش آذربایجانی) اجرای زنده کنسرت گروه همآوایان به آهنگسازی حسین علیزاده، «ابروکمان» (آبان ۱۳۹۴) با اشعاری از سعدی، حافظ و محسن عسگری و آهنگسازی احسان ذبیحیفر، «بیمحابا» (۱۳۹۶) به آهنگسازی ابراهیم طهرانیپور، «سرمست» (۱۳۹۶) به آهنگسازی محسن جلیلی و میلاد رضا، «بگو کجایی» (۱۳۹۶) به آهنگسازی مجید وفادار (بازخوانی)، «مناجات» (۱۳۹۷) بدون ساز و فقط بهصورت آواز در دستگاههای موسیقی ایرانی، مناجاتخوانی به مناسبت ماه رمضان، «حالا که میروی» (۱۳۹۷) به آهنگسازی فرید سعادتمند، «در محاصره» (۱۳۹۸) به آهنگسازی بهزاد عبدی، «صبر کن» (۱۳۹۸) به آهنگسازی مهیار علیزاده و «تهران عاشق» (۱۳۹۹) به آهنگسازی محمدرضا چراغعلی از دیگر آثار منتشر شده این هنرمند بوده است.
محمد معتمدی تیتراژ و آهنگ پایانی سریال و فیلمهای زیادی را اجرا کرده است. او آهنگ پایانی سریالهایی چون «گشت ویژه» (1395) به کارگردانی مهدی رحمانی، «شرایط خاص» (1398) به کارگردانی وحید امیرخانی ، «کوبار» (1397) به کارگردانی فریدون حسن پور، «سرباز» (1399) به کارگردانی هادی مقدمدوست، «ملکاوان» (1398) به کارگردانی احمد معظمی، «خاک گرم» (1397) به کارگردانی جواد ارشاد سرابی و «شرایط خاص» (1395) به کارگردانی مهدی رحمانی را اجرا کرده است.
معتمدی در سریال «لحظه گرگ و میش» به تهیهکنندگی و کارگردانی همایون اسعدیان قطعه «حالا که میروی» را به عنوان قطعه ابتدایی، «آرام من» و «پاییز» را به عنوان قطعات میانی و بازخوانی قطعه «سنگ قبر آرزو» از آرتوش را به عنوان قطعه پایانی سریال اجرا کرده است.
ترانه نفرین (سنگ قبر آرزو) با آهنگی از پرویز مقصدی، شعری از پرویز وکیلی و خوانندگی آرتوش در این سریال توسط محمد معتمدی بازخوانی و در تیتراژ پایانی پخش شده است. او در سال 1398 برای اجرای آهنگ پایانی این سریال از نوزدهیمن جشن دنیای تصویر نامزد دریافت تندیس حافظ گردیده است.
وی همچنین در مستند «ایران» به کارگردانی حمید مجتهدی موسیقی مربوط به شهر «مشهد» را که ساخته صادق چراغی سرپرست گروه موسیقی ایل بوده را اجرا کرده است.
محمد معتمدی در فیلم «سیانور» (1394) قطعه «سوگند» را که بازخوانی آهنگ سوگند به خوانندگی ویگن از آلبوم «شاه دوماد» بوده است را برای تیتراژ پایانی فیلم به کارگردانی بهروز شعیبی، نویسندگی مسعود احمدیان و تهیهکنندگی سید محمود رضوی اجرا کرده است.
او برای اجرای این تیتراژ از هفدهمین جشن دنیای تصویر در سال ۱۳۹۶ نامزد تندیس حافظ شده است.
محمد معتمدی در دومین همکاری خویش با بهروز شعیبی آهنگ پایانی فیلم «بدون قرار قبلی» (۱۴۰۰) را اجرا کرده است.
این فیلم که پنجمین فیلم سینمایی بهروز شعیبی در مقام کارگردان است برنده سیمرغ بلورین بهترین صداگذاری و بهترین فیلم از نگاه ملی در چهلمین جشنواره فیلم فجر شده است.
فیلمنامه این فیلم را فرهاد توحیدی و مهدی تراببیگی با نگاهی به یکی از داستانهای مصطفی مستور به رشته تحریر درآوردهاند.
در سال ۱۳۹۴ ارکستر موسیقی ملی با رهبری فرهاد فخرالدینی بعد از سه سال، فعالیت مجدد خود را آغاز کرد؛ در آخرین برنامه ارکستر به همراه فخرالدینی، محمد معتمدی و سالار عقیلی بهعنوان خواننده حضور داشتند و در این برنامه قطعاتی را اجرا کردند. معتمدی هر سه اجرای خود را به ۱۷۵ شهید غواص عملیات کربلای چهار هشت سال دفاع مقدس تقدیم نمود.
معتمدی در دیماه ۱۴۰۰، در مراسم «مقام حماسه» که به مناسبت دومین سالگرد ترور شهید حاج قاسم سلیمانی به دست دولت ایالات متحده آمریکا در تالار وحدت برگزار شد، به دلیل خواندن قطعه آهنگ «عشق زیبا» توسط مسئولان وقت از جمله محمدباقر قالیباف، غلامعلی حداد عادل، پیمان جبلی، محمدمهدی اسماعیلی و خانواده شهید سلیمانی مورد تقدیر قرار گرفت.
محمد معتمدی تیتراژ ویژهبرنامه تلویزیونی «مثل ماه» با شعر و ملودی میلاد عرفانپور را در ماه رمضان ۱۴۰۱ اجرا کرده است.
«مثل ماه» ویژهبرنامه تلویزیونی ماه مبارک رمضان است که هر روز قبل از افطار با اجرای رسالت بوذری روی آنتن شبکه سوم سیما میرود.
محمد معتمدی به همراه محمد اصفهانی، رضا صادقی و رضا یزدانی بهعنوان مربی - داور در مسابقة استعدادیابی «آوای جادویی» حضور دارد.
«آوای جادویی» مسابقه استعدادیابی خوانندگی است که در این برنامه استعدادهای خوانندگی در سراسر کشور پس از راستیآزمایی و اخذ رأی مثبت مربی خود وارد مسابقه اصلی با سطح حرفهای میشوند. در هر قسمت شرکتکنندگان قطعاتی از آثار چهرههای مطرح را اجرا میکنند و افراد برگزیده با نظر داوران به مراحل بعد راه مییابند. این مسابقه از طریق شبکه نمایش خانگی منتشر میشود.
محمد معتمدی کتاب «آلاله آبی رود» را باهدف آموزش متد ایجاد و پرورش تحریر در هنرجویان آواز تهیه و تدوین کرده است. ناصر نصیری امور گرافیکی این کتاب آموزشی را انجام داده است.
محمد معتمدی در ادامه فعالیتهای موسیقایی خویش، آموزشگاه موسیقی نیز افتتاح کرده است. این آموزشگاه که با عنوان خود خواننده یعنی آموزشگاه موسیقی «محمد معتمدی» نامگذاری شده، در بخش سازهای ایرانی و سازهای کلاسیک و آواز هنرجو میپذیرد.
محمد معتمدی در سال ۲۰۱۳ میلادی از سوی رادیو دولتی فرانسه بهعنوان موزیسین برگزیده سال انتخاب شده و جایزه فرانس موزیک ۲۰۱۳ را دریافت نموده است.
کسپوی بابل مد در شهر مارسی فرانسه یکی از مهمترین اتفاقات موسیقی اروپاست که همهساله در مارسی شاهد گردهمایی اهالی موسیقی اعم از تهیهکننده، ناشر و مدیران فستیوالهای موسیقی است.
این جایزه از سوی یک هیئت داوران، از سال ۲۰۰۶ به موزیسینها یا خوانندههایی در جهان که با قابلیتهای ویژه و منحصربهفرد در زمینه موسیقی ملل فعالیت میکنند، اهدا میشود که برای اولینبار در سال ۲۰۱۳ این جایزه به موسیقی کشور ایران و محمد معتمدی اهدا شد.
آزاد میرزاپور نوازنده تار، پاشا هنجنی نوازنده نی و بهنام سامانی نوازنده دف در این کنسرت معتمدی را همراهی کردند.
محمد معتمدی در دفاع از آواز خواندن زنان در صفحه شخصی اینستاگرام خویش اینگونه نوشت: «کارکردن در حوزه آواز اصیل ایرانی بسیار دشوار است و طبیعتاً زنان هرچقدر هم که مستعد باشند با این حجم از محدودیت انگیزه روی فرم نگهداشتن خود را از دست میدهند.
فراموش نکنیم که آواز زنان بخشی از آواز ایرانی است و اتفاقاً بخش خوشرنگ آواز ایرانی هم هست.»
در سال ۱۳۹۵ معتمدی چند روز بعد از بازگشت از تور اروپا و آمریکا که با استقبال خوب مخاطبان مواجه شده بود به دلیل مشکل و عارضه قلبی در یکی از بیمارستانهای تهران بستری شد.
او درباره کسالتش در صفحه اینستاگرام خویش اینگونه توضیح داد:
«متأسفانه به دلیل خستگی بیش از حد و فشار کاری که طی هفتههای گذشته برایم به وجود آمد پزشکان به دلیل بروز عارضه ریتم نامنظم قلب، برای بنده یک ماه استراحت تجویز کردهاند و اجازه کنسرت ندارم.»
با اوجگیری جنگ روسیه علیه اوکراین، محمد معتمدی با انتشار تصویری در اینستاگرامش، به این بحران واکنش نشان داد. او در این باره نوشت: «یک ویدئوی کوتاه، صادقانه، بدون روتوش، بدون بزک. یک گواه روشن برای تحلیل درستِ مسائل و مصائبِ ما در خاورمیانه. قطعاً با تجاوز روسیه به خاک اوکراین مخالفم و بهشدت آن را محکوم میکنم. اما هفت سال در یمن جنگ بود. بیش از دههزار کودک کشته و زخمی شدند و همچنان ادامه دارد. هیچ متجاوزی نه تحریم شد و نه محکوم.
جنگ برای هر ملت و هر کشوری محکوم است. چه اوکراین، چه یمن و چه هرجایی از کره زمین. نه به جنگ و نه به نژادپرستی.»
محمد معتمدی با اشاره به کلیپ ساسی مانکن با حضور یک بازیگر فیلمهای غیراخلاقی از مدیران فرهنگی کشور برای نداشتن راهبرد، برنامه، سیاستگذاری و ... در پهنه موسیقی کشور، انتقاد کرد.
او در صفحه اینستاگرام خود اینگونه انتقاد خویش را مطرح کرد: «چندی پیش که یک کلیپ موسیقی، با حضور یک بازیگر فیلمهای غیراخلاقی منتشر شده بود، برخی از عزیزان چنان از نداشتن استراتژی و سیاستگذاری صحیح دولت در حوزه فرهنگ و موسیقی حرف زدند و از کمکاریها گلهمند بودند که گمان میکردیم اگر خود این عزیزان بیایند رأس امور، از همان ساعت اول، چه تحولاتی در زمینه موسیقی و فرهنگ رخ خواهد داد. چهار ماه گذشت ... کو؟ موسیقی هنوز حتی مدیر هم ندارد. یادمان نرود اگر درختی قرار است بار بدهد همان اول بهار باید شکوفه بدهد.»
حساب بانکی محمد معتمدی به دلیل بدهی مالیاتی آموزشگاه موسیقیاش مدتی مسدود شده بود که البته بعد از رایزنی و پرداخت بدهی، حسابش دوباره باز شد. این اتفاق در حالی به وقوع پیوست که آموزشگاههای موسیقی معاف از مالیات شده بودند.
او در این باره در صفحه اینستاگرامش نوشت: «خدا رو شکر عزیز ... برقرارِ برقراریم! خیلی هم سر کیفیم. بیخود داریم ادای حال بدا رو در میآوریم. امروز یک اتفاق عجیب افتاد برامون. از آموزشگاه تماس گرفتند که موجودی حساب پرداخت حقوق معلمها از سوی دولت بابت مالیات توقیف شده! خبر کوتاه بود و عجیب! با خودم گفتم بابک زنجانی و امثال او با آن بدهیهای نجومی هنوز به مرحله توقیف اموال نرسیدهاند؛ ولی حکم توقیف اموال بنده با افتخار و بهسرعت صادر گردید. نمیدانم بابت کدام درآمد ولی عنوانش هست بدهی مالیاتی! همه فعالان عرصه موسیقی میدانند که بنده یک هزارم بسیاری از دوستان همکار هم در این مملکت فعالیت و درآمد نداشتهام و در این دو سال اخیر که تعداد کنسرتهای ما هم صفر بوده. حتی همین کنسرتهای آنلاین که اکثر همکاران من داشتند را هم بنده نداشتم. گمان نمیکنم هیچکدام از آن دوستان چه در مقام تهیهکننده و چه در مقام هنرمند تا کنون گذرشان هم به اداره مالیات خورده باشد، چه رسد به اینکه حکم توقیف اموال گرفته باشند. حالا ببینید من چه بخور بخوری راه انداخته بودم که دولت و اداره مالیات و نظام بانکی همزمان و طی یک عملیات ضربتیِ مبارزه با فساد، این ابر بدهکار بانکی و مالیاتی را قبل از خروج از کشور ضربهفنی کردند. البته این هم اموال شخصی من محسوب نمیشد و حساب پرداخت حقوق معلمان آموزشگاه «آبی رود» بود. چقدر حسابهای بانکی من خالی بوده که رفتند سراغ حقوق معلمهای آموزشگاه! به خدا من حاضرم الباقی اموالم رو هم به شما ببخشم. فقط آنقدر کم است که باعث شرمندگی خودم خواهد بود! ولی اگر به همین اندک کارتان راه میافتد بسمالله! خدا را شکر، حالا با یک روحیه سرشار از امید میروم سراغ ادامه کار فرهنگی و تولید اثر در این مملکت. شما هم آمادهاید؟!»
محمد معتمدی در بحبوحه همهگیری بیماری کرونا قطعه موسیقی «تمام خاطرات من» را که در مرکز موسیقی حوزه هنری و بر اساس ترانهای از «میلاد عرفانپور» و آهنگسازی «محمدرضا چراغعلی» تهیه و تنظیم شده بود را همزمان با ایام محرم برای پاسداشت رشادتهای کادر درمانی در رسیدگی به بیماران مبتلا به کرونا همراه با نماهنگی منتشر کرد؛ کارگردانی نماهنگ این قطعه را «امیر اصانلو» و «مصطفی فتاحی» برعهده داشتهاند.
۱۳۹۲: اکسپوی موسیقی «بابل مد» که همهساله در شهر مارسی فرانسه برگزار میشود، عهدهدار اهدای جایزه سال رادیو فرانسه است. سال ۲۰۱۳ ضمن معرفی چهره برگزیده سال جایزه «فرانس موزیک» را به محمد معتمدی اهدا کردند که این جایزه با انتخاب کارشناسان موسیقیشناسی قومی به افراد برگزیده فعال در زمینه موسیقی ملل اهدا میشود.
۱۳۹۳: برنده تندیس طلایی بهترین آلبوم برگزیده موسیقی اصیل ایرانی از نگاه مردمی از دومین جشن سالانه موسیقی ما برای آلبوم «باده تویی»
۱۳۹۱: نامزد دریافت تندیس طلایی بهترین آلبوم موسیقی اصیل ایرانی در اولین جشن سالانه موسیقی ما برای آلبوم «گاهی سه گاهی»
۱۳۹۱: نامزد دریافت تندیس طلایی بهترین قطعه موسیقی سنتی اولین جشن سالانه موسیقی ما برای قطعه «تصنیف آرزو»
۱۳۹۱: نامزد دریافت تندیس طلایی بهترین اجرای زنده موسیقی سنتی اولین جشن سالانه موسیقی ما
برنده تندیس طلایی بهترین آلبوم موسیقی اصیل ایرانی دومین جشن سالانه موسیقی ما برای آلبوم «باده تویی»
۱۳۹۴: نامزد دریافت جایزه باربد بهترین آلبوم با کلام سی و یکمین جشنواره موسیقی فجر برای آلبوم «باده تویی»
۱۳۹۵: نامزد دریافت جایزه باربد خوانندگی موسیقی دستگاهی با کلام سی و دومین جشنواره موسیقی فجر برای آلبوم «ابروکمان»
۱۳۹۶: نامزد دریافت تندیس طلایی بهترین آلبوم موسیقی مدرن، ملل و کلاسیک چهارمین جشن سالانه موسیقی ما برای آلبوم «پوئم سمفونی تختی»
۱۳۹۶: نامزد دریافت تندیس طلایی بهترین قطعه موسیقی معاصر و سنتی ایرانی چهارمین جشن سالانه موسیقی ما برای قطعه «سوگند» تیتراژ فیلم سیانور
۱۳۹۶: نامزد تندیس حافظ بهترین خواننده ترانه تیتراژ در هفدهمین جشن دنیای تصویر برای فیلم سینمایی «سیانور»
۱۳۹۸: نامزد دریافت تندیس حافظ بهترین خواننده ترانه تیتراژ در نوزدهمین جشن حافظ برای مجموعه تلویزیونی «لحظه گرگومیش»