باقر پیران
کارگردان, نویسنده, تهیه کننده
باقر پیران متولد 8 اسفند 1340 در ارومیه نویسنده ، کارگردان و تهیه کننده سینما و تلویزیون است.
باقر پیران فوق لیسانس سینما و همچنین درجه هنری کارگردانی از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی میباشد.
همسر وی «میترا بابک»، طراح لباس است و آنها یک پسر به نام «پدرام» دارند که در حوزه عکاسی فعالیت میکند.
باقر پیران به عنوان هنرمند برتر آذربایجان غربی در سال 1377 از اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان لوح تقدیر دریافت کرد.
وی همچنین برنده لوح تقدیر سیزدهمین جشنواره تولیدات مراکز صدا و سیما در سال 1384 شد.
او جایزه بهترین نویسندگی، کارگردانی و تدوین چهاردهمین جشنواره تولیدات مراکز را در سال 1385 برای سریال «باجناقها» از آن خود کرد
و همچنین در پانزدهمین جشنواره تولیدات مراکز در سال 1386 به عنوان بهترین نویسنده ، کارگردان ، تدوین و طراح صحنه جایزه گرفت.
باقر پیران در سال 1359 دیپلم تجربی گرفت و در همان سالها بود که انقلاب فرهنگی شد و به مدت 4-5 سال، دانشگاهها تعطیل بودند.
او که پسزمینهی رشتههای هنر را داشت و رشتهی فیلمبرداری از رشتههای مورد علاقه او بود در این رشته، وارد دانشگاه صدا و سیما شد و مدتی به عنوان فیلمبردار کار کرد.
او دربارهی علاقهاش به تولید میگوید:
"در کنار خواندن رشته فیلمبرداری، من همیشه دوست داشتم که خودم کار تولید کنم.
مثلا صبح آفیش بودم میرفتم سرکار بعد از اون دوربین رو برمیداشتم و میرفتم برای ساخت فیلم."
اولین فیلم مستند باقر پیران، «اصلاح ژنتیک گندم» نام داشت و این مستند، اولین بار در شبکه یک و سپس در شبکه دو پخش شد. البته این نکته قابل ذکر است که در آن زمان فقط دو شبکه داشتیم.
او از سال 1372 وارد سینما شد و در ساخت سه فیلم «زن شرقی»(به عنوان نویسنده)، «حسرت دیدار»(به عنوان تهیه کننده و برنامهریز و فیلم) و «ساز و ستاره»( به عنوان مدیر فیلمبرداری) مشارکت داشت.
«آتا» اولین سریال تلویزیونی باقر پیران بود و این سریال نقطه عطفی در آشنایی مردم با حوزه سریال سازی در مرکز استانی آذرباییجان غربی شد.
باقر پیران دربارهی شروع ساخت سریال «آتا» گفت:
"یک روز با مدیر مرکز صحبت کردم و گفتم من همچین طرحی رو دارم و ایشون هم انصافا استقبال کردن و بنا بر اعتمادی که به من داشتن چون یک فیلم کوتاهی قبلا از من دیده بودن، گفتند برو بساز.
اون فیلم به دلیل متفاوت بودن برای مردم جذابیتهایی داشت و اینقدر شبکه عکسالعملهای خوبی از طرف مردم دریافت کرد ، تقریبا هنوز قسمتهای آخر سریال «آتا» در حال پخش بود که آقای همتی من رو دید و گفت آقا سریال بعدیت رو بساز، گفتم یک سریال 39 قسمتی میخوام بسازم به اسم «باجناقها»، گفت برو بساز.
ما بعد تر فصل 2 و 3 سریال «باجناقها» رو ساختیم و این سریال باعث شد که دیدگاه شبکه نسبت به بحث سریال سازی مراکز دیگر استانها عوض بشه.
آوازهی سریال «باجناقها» به آقای ضرغامی رسید و ایشون اون 39 قسمت رو گرفت و تماشا کرد و خیلی خوششون اومد و دستور دادن که این سریال با زیرنویس فارسی از شبکه دو پخش بشه."
باقر پیران بعد از سریال «باجناقها» دو سریال برای شبکه زنجان ساخت.
باقر پیران نسبت به آن کسانی که بعد از ساخت سریال «دخترم نرگس» ابراز ناراحتی کردند که چرا از زبان آذری استفاده نکردند، گفت:
"من اگر بتوانم که یک فیلم به زبان انگلیسی بسازم که فرهنگ شهرم رو به همهی مردم دنیا بشناسونم، حتما این کار رو میکنم.
این فیلم در شهر ارومیه ساخته شد و من در تمام این سریال سعی کردم پتانسیل این استان رو به نمایش بگذارم."
از کارهای باقر پیران میتوان به سریالهای «باجناقلار 1-2-3» ، «آتا»، «یاشا» و تله فیلم «ایکی سلطان» اشاره کرد.
تله فیلم «ایکی سلطان» در سال 1387 در جشنواره تولیدات مراکز استانها به عنوان بهترین فیلم انتخاب گردید و هاشم چاووشی برای بازی در این فیلم مقام نخست را کسب و دیپلم افتخار بهترین بازیگر مرد را دریافت کرد.
از دیگر کارهای باقر پیران به عنوان نویسنده وکارگردان میتوان به تله فیلم «بیداری» اشاره کرد.
این تله فیلم در آخرین روستای ایران (مرز ایران با عراق و ترکیه) در روستایی به نام "سوله دوکل" فیلمبرداری شد.