در سلامسینما جستجو کنید
شارلیز ترون به انگلیسی Charlize Theron متولد 7 اوت 1975 بازیگر و تهیهکننده آفریقای جنوبی - آمریکایی است. او از کودکی یادگیری رقص باله را شروع کرد و در آن موفق بود تا اینکه در اثر آسیب دیدگی آن را کنار گذاشت. شارلیز ترون در پانزدهسالگی شاهد مرگ پدر خودش بود.
اولین حضور او جلوی دوربین در سن 19 سالگی اش بود. 2 سال بعد در سال 1997 او در فیلم «وکیل مدافع شیطان» همبازی آل پاچینو و کیانو ریوز شد. او دوباره با کیانو ریوز در فیلم «نوامبر شیرین» همبازی شد. نقطه اوج کاری او از فیلم «شغل ایتالیایی» بود.
سپس او در فیلم «هیولا» ساخته پتی جنکینز بازی کرد. در نهایت این نقش شارلیز ترون را به اولین جایزه اسکار زندگی اش رساند.
شارلیز ترون (Charlize Theron) بازیگر و تهیهکننده اهل آفریقای جنوبی و آمریکا در روز ۷ اوت ۱۹۷۵ در یکی از روستاهای پیرامون ژوهانسبورگ به نام بنونی، در استان ترانسفال (خائوتنگ از سال ۱۹۹۴) در آفریقای جنوبی به دنیا آمد.
وی در میان زنان بازیگر یکی از کسانی است که بیشترین دستمزد را داشته است. شارلیز ترون برنده جوایز متعددی از جمله یک جایزه اسکار و یک جایزه گلدن گلوب شده است. مجله تایم نیز وی را در سال ۲۰۱۶ یکی از ۱۰۰ فرد تأثیرگذار در جهان برگزید.
شهرت جهانی شارلیز ترون در دهه ۱۹۹۰ شروع شد؛ با بازی در نقش بانوی اول فیلمهای هالیوودی «وکیلمدافع شیطان» (The Devil's Advocate) (۱۹۹۷)، «جو یانگ نیرومند» (Mighty Joe Young) (۱۹۹۸) و «قوانین خانه سایدر» (The Cider House Rules) (۱۹۹۹).
اوج بازیگری شارلیز ترون وقتی بود که در نقش قاتل سریالی به نام آیلین وورنوس در فیلم «هیولا» (Monster) (۲۰۰۳) بازی کرد و برای آن جایزه اسکار و خرس نقرهای در رشته بهترین بازیگر نقش اول زن را دریافت کرد. او نخستین آفریقاییای بود که در رشته بازیگری برنده اسکار میشود.
او یک بار دیگر به فرش قرمز اسکار رسید اما این بار موفق به دریافت نامزدی اسکار شد. او در نقش یک زنی که مورد آزار جنسی قرار میگیرد و خواهان عدالت میشود، در فیلم درام «سرزمین شمالی» (North Country) (۲۰۰۵) این نامزدی را دریافت کرد.
شارلیز ترون در این میان در فیلمهای اکشن و تجاری نیز بارها بازی کرده است؛ فیلمهایی مانند «کسب و کار ایتالیایی» (The Italian Job) (۲۰۰۳)، «هنکاک» (Hancock) (۲۰۰۸)، «سفیدبرفی و شکارچی» (Snow White and the Huntsman) (۲۰۱۲)، «پرومتئوس» (Prometheus) (۲۰۱۲)، «مکس دیوانه: جاده خشم» (Mad Max: Fury Road) (۲۰۱۵)، «سرنوشت خشمگین» (The Fate Of The Furious) (۲۰۱۷)، «بلوند اتمی» (Atomic Blonde) (۲۰۱۷) و «نگهبانانی از دیرباز» (The Old Guard) (۲۰۲۰).
شارلیز ترون به خاطر نقشآفرینی در نقش زنهای مشکلدار، در کمدی - درامهای «بزرگسال جوان» (Young Adult) (۲۰۱۱) و «تالی» (Tully) (۲۰۱۸) نیز مورد تحسین قرار گرفت.
او برای سومین بار به اسکار رسید و در سال ۲۰۱۹ برای به تصویرکشیدن میگن کلی در درام زندگینامهای «بمبشل» (Bombshell) نامزد دریافت جایزه اسکار شد.
شارلیز ترون بارها به تهیهکنندگی نیز دست زد و از اوایل دهه ۲۰۰۰ از طریق کمپانی تولیدی خودش فیلمهای متعددی را تهیه کرد که در بسیاری از آنها خودش نیز نقشآفرینی داشته است؛ از جمله «دشت سوزان» (The Burning Plain) (۲۰۰۸)، «جاهای تاریک» (Dark Places) (۲۰۱۵) و «تیری در تاریکی» (Long Shot) (۲۰۱۹).
وی در ۲۰۰۷ به شهروندی آمریکا دست یافت اما تابعیت آفریقای جنوبی خود را حفظ کرد.
نام مادر شارلیز ترون، گِردا و نام پدرش چارلز است. شغل مادرش ساخت و ساز جاده، و شغل پدر دائم الخمرش مکانیک بود. و هر دوی پدر و مادر متولد آفریقای جنوبی هستند. البته اصلیت پدر فرانسوی و اصلیت مادر آلمانیست. اجداد فرانسویاش اوگنوهای اولیه در آفریقای جنوبی بودند. ترون، یک نام خانوادگی اکسیتانی است. عموی بزرگ شارلیز ترون، دانیل ترون، رهبر نظامی جنگ بوئر دوم بود.
شارلیز ترون که تنها تکفرزند بود دوران کودکی را در کنار پدر و مادرش در مزرعه خودشان گذراند. او خیلی سخت کار و در نگهداری حیوانات و کشاورزی کمک میکرد. در چهار سالگی بود که از طریق یک معلم انگلیسی، رقص باله را نیز تا حدودی آموزش دید.
در ۲۱ ژوئن ۱۹۹۱ پدر الکلیاش او (که نوجوانی ۱۵ ساله بود) و مادرش را در حالتی که مست بود تهدید کرد و بعد به مادرش حمله کرد و در نهایت با اسلحه به سمت هر دوی آنها شلیک کرد. مادر نیز بیکار ننشست و ناگزیر با اسلحه دستیاش به او شلیک کرد و او را کشت.
این تیراندازی از نظر قانونی دفاع شخصی شناخته شد و مادرش با هیچ اتهامی مواجه نشد.شارلیز ترون تا سالها درباره مرگ پدرش میگفت که پدرش به علت مستی شدید، در یک تصادف رانندگی کشته شده است.
شارلیز ترون در مدرسهی ابتدایی پوتفونتین تحصیل را آغاز کرد. او در طول دوران دبستان و دوران کودکی اغلب یرقان داشت؛ لذا آنتیبیوتیکهایی میخورد که باعث پوسیدگی دندانهای پیش بالای شیری او شد.
شارلیز ترون در ۱۳ سالگی به مدرسه شبانهروزی فرستاده شد و تحصیلات خود را در مدرسه ملی هنر در ژوهانسبورگ آغاز کرد. اگرچه شارلیز ترون به زبان انگلیسی مسلط است، زبان مادری او آفریکانس است.
شارلیز ترون در سن 16 سالگی یک قرارداد مدلینگ یک ساله را در یک مسابقه محلی در سالرنو برنده شد. سپس با مادرش به میلان ایتالیا مهاجرت کرد و تا حدود یک سال در ایتالیا و سراسر اروپا به شغل مدلینگ پرداخت.
آنگاه با مادرش به ایالات متحده آمریکا مهاجرت کرد. در نیویورک در مدرسه باله جافری ثبت نام کرد و رقص باله را آموزش دید اما به علت آسیبدیدگی زانو آموزش را ادامه نداد و به شدت افسرده شد. مادرش که به آفریقا برگشته بود، دوباره به آمریکا آمد و برایش یک بلیط یکطرفه به لس آنجلس خرید تا دنبال علاقهاش بازیگری برود.
در ماههای اولیه در این شهر با بودجه 300 دلاری که مادرش به او داده بود در متل زندگی میکرد. یک روز، او به یک بانک بلوار هالیوود رفت تا چند چک نقد کند، از جمله چکی که مادرش برای کمک به اجاره خانه فرستاده بود اما به دلیل اینکه چک متعلق به خارج از ایالت بود رد شد.
شارلیز ترون به شدت ناراحت شد و سر و صدا کرد و در عین حال التماس کرد که کارش را راه بیندازد. تا اینکه جان کراسبی که مشتری بعدی بود و یکی از تهیهکنندگان فیلم و از استعدادیابها بود، به کمکش شتافت و آن را نقد کرد و کارت ویزیت خود را نیز به او داد و به یک مدرسه بازیگری معرفیاش کرد.
او در ابتدا فکر کرد که دروغ میگوید اما بعد فهمید که وعدهاش درست است و از طریق همین ارتباط راهش به بازیگری باز شد.
شارلیز ترون هماکنون در لس آنجلس زندگی میکند. او در سال ۲۰۰۷ در عین حفظ تابعیت آفریقای جنوبی خودش، شهروندی ایالات متحده آمریکا را نیز دریافت کرد.
شارلیز ترون و کریگ برکو
شارلیز ترون از ۱۹۹۵ تا ۱۹۹۷ با بازیگر کریگ برکو قرار ملاقات گذاشت و با او در ارتباط بود.
پس از آن، تا اکتبر ۲۰۰۱ با استیون جنکینز خواننده گروه راک ثرد آی بلایند رابطه داشت.
در سال ۲۰۰۱ در صحنه فیلمبرداری سریال «به دام افتاده» با بازیگر ایرلندی استوارت تاونسند رابطه برقرار کرد و با وی در لس آنجلس و ایرلند مدتها زندگی مشترک داشت اما در اواخر ۲۰۰۹ از هم جدا شدند.
در دسامبر ۲۰۱۳ با بازیگر آمریکایی شان پن آشنا شد اما این رابطه نیز در ژوئن ۲۰۱۵ به اتمام رسید.
یک دختر به نام جکسون در مارس ۲۰۱۲ و یک دختر دیگر به نام آگوست در ژوئیه ۲۰۱۵. شارلیز ترون از همان دوران کودکی و نوجوانی که از پرورشگاهها و تعداد زیاد کودکانشان آگاه شد به فرزندخواندگی نیز متمایل شد. او درباره دخترانش و آیندهی ایشان گفته است که این تصمیم او نیست که دخترانش وقتی بزرگ شوند چه خواهند کرد.
در سال 1995 اولین نقش غیرحرفهای خود را در سن ۱۹ سالگی در فیلم ویدئویی تکجلوه و ترسناک «بچههای مزرعه ۳: برداشت شهری» (Children of the Corn III: Urban Harvest) در یک نقش کوتاه و بدون دیالوگ حضور یافت.
در سال ۱۹۹۶ دومین نقشآفرینی شارلیز ترون، اولین فیلمی بود که او در آن نقش نسبتاً مهمی (نقش هلگا) ایفا کرد و در آن برای اولین بار دیالوگهای مهمی داشت؛ یعنی فیلم «۲ روز در دره» (2 Days in the Valley).
شارلیز ترون به دلیل زیبایی ظاهریاش و اجرای صحنهای که در آن با شخصیت تری هچر مبارزه کرد، نظر اهل سینما را به خود جلب کرد؛ از جمله تام هنکس.
در همان سال تام هنکس که شارلیز ترون را در فیلم قبلی دیده بود او را دعوت کرد تا در فیلم «کاری که میکنی!» (That Thing You Do!) نیز بازی کرد که به گفته خودش نقش مهمی در بازیگر شدن وی داشت.
- فیلم کمدی - رمانتیک «آزمون و خطا» (Trial and Error) به کارگردانی جاناتان لین، در نقش مری آن لومکس
- فیلم آمریکایی مهیج و معمایی «وکیل مدافع شیطان» (The Devil's Advocate) به کارگردانی تیلور هاکفورد، در کنار کیانو ریوز و آل پاچینو و در نقش مری آن، همسر جنزده یک وکیل غیرمعمول.
- فیلم «سلبریتی» (Celebrity) به کارگردانی وودی آلن، در کنار ستارگانی چون هانک آزاریا و لئوناردو دیکاپریو، و در نقش فرعی سوپر مدل
- فیلم آمریکایی و حماسی «جو یانگ نیرومند» (Mighty Joe Young) به کارگردانی ران آندروود، در نقش اصلی جیل یانگ، زن جوانی که بهترین دوست و محافظ جو (یک گوریل کوهستانی غول پیکر) است.
- فیلم علمی-تخیلی و مهیج «همسر فضانورد» (The Astronaut's Wife) به نویسندگی و کارگردانی رند راویچ، در کنار جانی دپ و در نقش اصلی جیلیان آرماکوست
- فیلم درام و رمانتیک «قوانین خانه سایدر» (The Cider House Rules) به کارگردانی لاسه هالستروم در نقش اصلی کندی کندال زنی که به دنبال سقط جنین در مین دوران جنگ جهانی دوم است
ـ در فیلم «بازیهای گوزن قطبی» (Reindeer Games) به کارگردانی جان فرانکن هایمر در کنار بن افلک و در نقش اصلی اشلی مرسر / میلی بابک
ـ در فیلم جنایی «محوطه» (The Yards) به کارگردانی جیمز گری در کنار مارک والبرگ و واکین فینیکس و در نقش اصلی اریکا سلتز
ـ در فیلم «افسانه بگر ونس» (The Legend of Bagger Vance) به کارگردانی رابرت ردفورد در کنار ویل اسمیت و مت دیمون و در نقش اصلی آدله اینورگوردون
ـ در فیلم «مردان افتخار» (Men of Honor) به کارگردانی جرج تیلمان در کنار رابرت دنیرو و کوبا گودینگ جونیور و در نقش اصلی گوئن ساندی
در سال ۲۰۰۰ شارلیز ترون در قسمت «شارلیز ترون / پل سایمون»، میزبان برنامهی تلویزیونی کمدی و متنوع آخر شب «پخش زنده شنبه شب» (Saturday Night Live) بود.
ـ در فیلم آمریکایی درام و رمانتیک «نوامبر شیرین» (Sweet November) به کارگردانی پت اوکانر در کنار کیانو ریوز و در نقش در نقش سارا دیور
ـ در فیلم کمدی - جنایی «نفرین عقرب یشمی» (The Curse of the Jade Scorpion) به کارگردانی و بازیگری وودی آلن (سی دبلیو بریگز)، و در نقش لورا کنزینگتون
ـ در فیلم «۱۵ دقیقه» (15 Minutes) به کارگردانی جان هرزفیلد در کنار رابرت دنیرو و ادوارد برنز، و در نقش رز هرن
ـ فیلم جنایی «بهدامافتاده» (Trapped) به کارگردانی لوئیز مندوکی در نقش اول کارن جنینگز
ـ فیلم کمدی - درام جادهای «بیدارشدن در رنو» (Waking Up in Reno) به کارگردانی جردن برادی در نقش کندی کرکندال
شارلیز ترون در سال ۲۰۰۳ در فیلم زندگینامهای و جنایی و درام «هیولا» (Monster) به نویسندگی و کارگردانی پتی جنکینز در نقش اول آیلین «لی» وورنوس در کنار کریستینا ریچی بازی بسیار درخشانی کرد. ترون در کنار بازیگری، تهیهکنندهی این فیلم نیز بود.
فیلم، روایتگر داستانی واقعی درباره اولین آدمکشی زنجیرهای زن در تاریخ آمریکا، به نام آیلین وورنوس است. وورنوس (شارلیز ترون) در سال ۲۰۰۲ به جرم کشتن حداقل ۷ مرد در اواخر دهه ۸۰ و اوایل دهه ۹۰ میلادی اعدام شد.
بازی شارلیز ترون در این فیلم به قدری قوی و درخشان بود که به خاطر آن، جوایز بسیاری دریافت کرد؛ از جمله برنده چندین جایزه بزرگ و مهم، مانند اسکار و گلدنگلوب و ایندیپندنت اسپریت و انجمن بازیگران سینما، و نیز نامزد بفتا در رشته بهترین بازیگر نقش اول شد.
فیلم جنایی/ سرقتی «کسب و کار ایتالیایی» (The Italian Job) محصول مشترک فرانسه و آمریکا در نقش استلا بریجر ظاهر شد.
در سال ۲۰۰۴ در فیلم درام و زندگینامهای تلویزیونی «زندگی و مرگ پیتر سلرز» (The Life and Death of Peter Sellers) که درباره زندگی کمدین انگلیسی پیتر سلرز است، در نقش مکمل همسر دوم سلرز، بریت ایکلند و در کنار امیلی واتسون و استنلی توچی بازی درخشانی کرد و به خاطرش نامزدی گلدنگلوب را در رشته بهترین بازیگر مکمل زن در یک فیلم تلویزیونی را دریافت کرد.
در همین سال نیز در فیلم «سر در ابرها» (Head in the Clouds) به کارگردانی و نویسندگی جان داگان در نقش اول گیلدا بازی کرد.
شارلیز ترون در سال ۲۰۰۵ بار دیگر در هنر بازیگریاش اوج گرفت و با بازی درخشان در نقش اول جوزفین «جوسی» ایمز در فیلم درام «سرزمین شمالی» (North Country) به کارگردانی نیکی کارو و نویسندگی مایکل سیزمن، پایش به اسکار و بفتا و گلدنگلوب و انجمن بازیگران سینما باز شد اما این بار فقط به مقام نامزدی در رشته بهترین بازیگر نقش اول دست یافت.
- در فیلم علمی - تخیلی و جاسوسی آمریکایی «ایان فلاکس» (Æon Flux) به کارگردانی کارین کوساما و نویسندگی فیلهای و مت مانفردی و در نقش اول ایان فلاکس
- در پنج قسمت از سریال طنز موقعیتی «پرورش شکستخورده» (Arrested Development) در نقش ریتا.
در ۲۰۰۶ به تهیهکنندگی پرداخت و مستند «شرق هاوانا» (East of Havana) را ساخت. و در کنارش در یک قسمت از سریال استاپ موشن کمدی «مرغ ربات» (Robot Chicken) صداپیشگی کرد.
- فیلم جنایی و درام «در دره الاه» (In the Valley of Elah) به نویسندگی و کارگردانی پل هگیس در نقش امیلی سندرز
- فیلم «نزاع در سیاتل» (Battle in Seattle) به کارگردانی استوارت تاونسند در نقش مکمل در نقش الی
ـ فیلم درام «خوابگردی» (Sleepwalking) به کارگردانی ویلیام ماهر و تهیهکنندگی خودش، و در نقش جولین ریدی
ـ فیلم ابرقهرمانی «هنکاک» (Hancock) به کارگردانی پیتر برگ در کنار ویل اسمیت، و در نقش مکمل مری امبری، همسر ری و همسر سابق هنکاک که مانند او قدرتهایی دارد اما هر دو با نزدیک شدن به یکدیگر ضعیف میشوند.
ـ فیلم درام آمریکایی - آرژانتینی «دشت سوزان» (The Burning Plain) به کارگردانی و نویسندگی گییرمو آریاگا و تهیهکنندگی خودش، و در نقش اول سیلویا
- در فیلم درام «جاده» (The Road) به کارگردانی جان هیلکات، در نقش همسر مرد (که فقط در یک سری فلاشبک ظاهر میشود)
- مجریگری در شهر کیپتاون در مراسم نوزدهمین دوره جام جهانی فوتبال ۲۰۱۰ که از ۱۱ ژوئن تا ۱۱ ژوئیه ۲۰۱۰ (۲۱ خرداد تا ۲۰ تیر ۱۳۸۹) در کشور آفریقای جنوبی برگزار شد.
در سال 2009 در انیمیشن «پسر فضایی» (Astro Boy) صداپیشگی کرد و راوی بخش «دوستان ما» بود.
- سال ۲۰۱۱ در فیلم کمدی - درام «بزرگسال جوان» (Young Adult) به کارگردانی جیسون رایتمن و در نقش میویس گری
- سال ۲۰۱۲ در فیلم اکشن و فانتزی «سفیدبرفی و شکارچی» (Snow White and the Huntsman) به کارگردانی روپرت سندرز در نقش مکمل ملکه بدجنس
- سال ۲۰۱۲ در فیلم علمی - تخیلی «پرومتئوس» (Prometheus) به کارگردانی ریدلی اسکات در نقش اصلی مردیت ویکرز
- در فیلم کمدی و وسترن «یک میلیون راه برای مردن در غرب» با تهیهکنندگی و کارگردانی و نویسندگی ست مکفارلن، در نقش اصلی آنا
- در فیلم درام «جاهای تاریک» (Dark Places) به نویسندگی و کارگردانی گیلز برنر در نقش اول در نقش لیبی دی
- در فیلم استرالیایی اکشن پساآخرالزمانی «مکس دیوانه: جاده خشم» (Mad Max: Fury Road) به نویسندگی، تهیهکنندگی و کارگردانی جرج میلر، در کنار تام هاردی و در نقش اصلی فرمانده فیوریوسا
ـ فیلم درام «آخرین چهره» (The Last Face) به کارگردانی شان پن و نویسندگی ارین دیگنام، در کنار خاویر باردم، و در نقش اول رن پترسن
ـ صداپیشگی در انیمیشن استاپموشن سه بعدی فانتزی و اکشن «کوبو و دو ریسمان» (Kubo and the Two Strings) به کارگردانی تراویس نایت، در نقش مانکی
ـ فیلم اکشن و تخیلی - حماسی «شکارچی: جنگ زمستان» (The Huntsman: Winter's War) به کارگردانی سدریک نیکولاس-ترویان، در نقش اصلی ملکه شریر
ـ تهیهکنندگی فیلم زندگینامهای «مغز در آتش» (Brain on Fire) به کارگردانی جرارد برت
ـ بازی در فیلم «سرنوشت خشمگین» یا «سریع و خشن ۸» (The Fate Of The Furious) در نقش مکمل سایفر
ـ بازیگری در، و تهیهکنندگی برای فیلم «بلوند اتمی» (Atomic Blonde) به کارگردانی دیوید لیچ
ـ حضور در یک قسمت از سریال تلویزیونی و رادیویی کمدی «اورویل» (The Orville) در نقش پریا لاوسک
ـ تهیهکنندگی اجرایی سریال تلویزیونی جنایی «شکارچی ذهن» (Mindhunter)
در ۲۰۱۸ با بازی درخشانش در فیلم کمدی «تالی» (Tully) به کارگردانی جیسون رایتمن و نویسندگی دیابلو کودی که از سوی فوکس فیچرز در ۴ مه ۲۰۱۸ منتشر شد، در کنار مککنزی دیویس و در نقش اول مارلو مورو بازی کرد و در کنار بازیگری، تهیهکنندگی آن را نیز بر عهده داشت.
شارلیز ترون به خاطر این نقشآفرینی خوب و عالی به مقام نامزدی جایزه گلدنگلوب در رشته بهترین بازیگر زن در نقش اول در فیلمهای کمدی دست یافت.
در همین سال در فیلم کمدی - جنایی «گرینگو» (Gringo) به کارگردانی نش اجرتون در نقش الین مارکینسون ظاهر شد.
شارلیز ترون در سال ۲۰۱۹ در فیلم درام آمریکایی «بمبشل» (Bombshell) به کارگردانی جی روچ و نویسندگی چارلز راندولف در کنار نیکول کیدمن (در نقش گرچن کارلسون) و مارگو رابی (در نقش کایلا پوپیسیل) و در نقش اول میگن کلی حضور درخشانی داشت.
داستان فیلم بر اساس یک اتفاق حقیقی درباره آزار جنسی کارکنان زن فاکسنیوز است. فیلم با واکنش خوبی از سوی منتقدان همراه بود و تیم بازیگری این اثر درام تحسین شد. شارلیز ترون به خاطر این نقش، نامزد اسکار و بفتا و گلدن گلوب در رشته بهترین بازیگر زن شد.
ـ بازی در فیلم کمدی - رمانتیک «تیری در تاریکی» (Long Shot) به کارگردانی جاناتان لوین، در نقش اول شارلوت فیلد (وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا)
ـ صداپیشگی در انیمیشن کمدی و ترسناک «خانواده آدامز» (The Addams Family) به کارگردانی کنراد ورنن و گرگ تیرنن، در نقش مورتیشا آدامز (نام خانوادگی فرومپ)
ـ تهیهکنندگی فیلم کمدی-معمایی «راز جنایت» (Murder Mystery) به کارگردانی کایل نیواچک، با بازی ستارگانی چون آدام سندلر و جنیفر آنیستون و لوک ایوانزژ
- سال ۲۰۲۰ در فیلم ابرقهرمانی و فانتزی «نگهبانانی از دیرباز» (The Old Guard) به کارگردانی جینا پرینس - بایدوود در نقش اول اندی
- سال ۲۰۲۱ در فیلم اکشن آمریکایی «سریع و خشن 9: سریعترین حماسه» (F9: The Fast Saga) به کارگردانی جاستین لین
سال ۲۰۲۱ در انیمیشن جادهای و کمدی سیاه «خانواده آدامز ۲» (The Addams Family 2) به کارگردانی گرگ تیرنان و کنراد ورنون مورتیشیا آدامز، همسر گومز صداپیشگی کرد.
- در فیلم ابرقهرمانی «دکتر استرنج در چندجهانیِ دیوانگی» (Doctor Strange in the Multiverse of Madness) در نقش کلیا که به عنوان جادوگری از بُعد تاریکی به زمین میآید تا از دکتر استرنج کمک بگیرد.
- در فیلم «مدرسه خیر و شر» (The School for Good and Evil) در سبک ادبیات داستانی نوجوانان به کارگردانی پال فیگ، در کنار کری واشینگتن و لارنس فیشبرن و میشل یئو، و در نقش پروفسور اِما انمنی
شارلیز ترون بار سال ۲۰۲۳ در فیلم سریع و خشمگین ۱۰ (Fast X) به کارگردانی لویی لتریر و نویسندگی جاستین لین و دن مازیو است که در سال ۲۰۲۳ منتشر خواهد شد در همان نقش سابق بازی کرده است.
شارلیز ترون در فعالیتهای خیریهای سابقهی فراوانی دارد و در شهرهای مختلف ایالت متحده آمریکا و نیز در کشورهای مختلف به این فعالیت مشغول بوده است.
مجله یو اس آمریکا در سال ۲۰۰۹ در مقالهای تحت عنوان «ستارگان درخشان» هشت فرد مشهور را معرفی کرد که به روشهای گوناگون به افراد نیازمند و محتاج و درمانده کمک میکنند. یکی از این افراد مشهور در این مقاله، شارلیز ترون بود.
برای نمونه، شارلیز ترون بنیادی را به نام «پروژه توسعه آفریقای جنوبی» پدید آورده است که هدفش کمک اقتصادی و آموزشی و فرهنگی و پزشکی و درمانی به آفریقاییهای فقیر به خصوص کودکان آفریقایی است. شارلیز ترون به خاطر این کمکها نامزد جایزه ماندلا نیز شد. این جایزه به کسانی اهدا میشود که بیشترین تلاش را برای مردم کشور آفریقا داشتهاند.
نمونهای دیگر این است که شارلیز ترون در ۱۷ نوامبر سال ۲۰۰۸ از طرف دبیرکل سازمان ملل به عنوان سفیر صلح سازمان ملل انتخاب شد تا در جهت پیشگیری از ایدز، دفاع از حقوق زنان و پایان دادن به خشونت علیه زنان تلاش کند.
نمونهي سوم کمک به مردمان آسیبدیده در زلزلهای در هاییتی در اوایل سال ۲۰۱۰ میلادی بود.شارلیز ترون در این جهت، در مراسمهای خیریه مختلف برای کمک به مردم هاییتی شرکت کرد.
شارلیز ترون در سالهای اولیهی بازیگری در بسیاری از فیلمهای نه چندان خوب بازی کرد و خودش نیز میلی به بازی در آنها نداشت اما انتخابهای آن دورهاش بر اساس رابطهی عاطفی با کارگردانها و کارهای تحسینبرانگیزشان بود. مثلاً «بازیهای گوزن قطبی» از نظر او فیلم خوبی نبود اما او در آن فیلم بازی کرد زیرا شیفتهی کار کارگردانش جان فرانکنهایمر بود.
در دسامبر ۲۰۰۹ شارلیز ترون به عنوان مجری در مراسم قرعهکشی جام جهانی فوتبال ۲۰۱۰ در شهر کیپتاون حضور داشت. وی در مراسم تمرین قبل از اجرای اصلی، به شوخی وقتی توپی را که مربوط به کشور فرانسه بود برداشت، نام کشور ایرلند جنوبی را به جای آن خواند. و این، متلکی بود به خاطر صعود فرانسه به جام جهانی با گل مردودش. البته این شوخی باعث نگرانی بعضی از مسئولان فیفا شد که مبادا این کار را در مراسم اصلی نیز انجام دهد.
یکی از نخستین فیلمهایی که شارلیز در کودکیاش دیده بود تئاتر Splash در سال 1984 بود. شارلیز ترون از آن سال به بعد عاشق سینما و شیفتهی تام هنکس شد. بازیگران آن تئاتر، دریل هانا و تام هنکس بودند که شارلیز ترون به دریل هانا حسادت کرد و همان موقع با فقط 9 سالش بود گفته بود که او میتوانسته است خیلی بهتر از دریل هانا بازی کند!
شارلیز ترون از طریق هیپنوتیزم به ترک سیگار اقدام کرد اما یک بار در سر صحنه فیلمبرداری فیلم «هنکاک» دوباره سیگار در دستش دیده شد. او اعلام کرد که سیگار را واقعا ترک کرده است اما هر وقت که برای آرامشش نیاز داشته باشد، سیگار میکشد.
شارلیز ترون دومین آفریقایی و اولین بازیگر آفریقایی است كه برنده اسکار شده است. قبل از او تد مور (که تصویربردار بود) برنده اسکار شده بود. همچنین وی سومین آفریقایی است كه نامزد جایزه اسكار شد.
نام شارلیز ترون یك نام خانوادگی فرانسوی است. این نام به زبان آفریقایی به صورت Tronn و در زبان آمریکایی به صورت Theron تلفظ میشود. خود شارلیز ترون نیز میگوید که دوست دارد نام خانوادگیاش به صورت Thrown تلفظ شود.
شارلیز ترون جهت آمادهشدن برای بازی در فیلم «هیولا» به مدت چند هفته، 30 پوند به وزنش اضافه كرد. و بعد از پایان فیلمبرداری نیز به مدت حدود هفت هفته به وزن اولش برگشت.
شارلیز ترون برای بازی در فیلم «در دره الاه» با سازندگان فیلم درباره مسائل مالی خیلی خیلی کوتاه آمد. پل هگیس کارگردان فیلم که فقط بیست میلیون بودجه برای ساخت فیلم داشت به شارلیز ترون گفت:
«فیلمنامه را میفرستم كه بخوانی؛ و پولی هم همراهش نیست!» یک روز بعد شارلیز ترون به او زنگ زد و قبول كرد. کارگردان متعجب شد! دوباره با تاكید بیشتر به او گفت که از پول خبری نیست و شارلیز ترون بدون هیچ اعتراضی نقش را پذیرفت!
تام هاردی و شارلیز ترون در محل فیلمبرداری «مکس دیوانه» با یکدیگر دعوای لفظی کردند. البته شارلیز ترون به نیویورک تایمز گفت: «هر دو مقصر بودیم. من تام هاردی را هنگام در آن موقع درک نمیکردم که چه احساسی میتوانست داشته باشد از اینکه جانشین مل گیبسون میشد. و هر دو ما به شکل عجیبی مانند شخصیتهایمان در فیلم رفتار میکردیم. تام هاردی نیز به تایمز گفت: من با شارلیز ترون موافقم. فشار بر روی هر دوی ما در مواقعی غیرقابل تحمل میشد. حالا که سالخوردهتر و ناخوشایندتر شدهام، میتوانستم بهتر عمل کنم.»
۲۰۰۰: برنده جوایز انجمن بازیگران سینما در رشته بهترین گروه بازیگران، برای «قوانین خانه سایدر»
۲۰۰۴: برنده اسکار در رشته بهترین بازیگر نقش اول زن، برای «هیولا»
۲۰۰۴: برنده گلدنکلوب در رشته بهترین بازیگر نقش اول زن در فیلمهای درام، برای «هیولا»
۲۰۰۴: برنده جوایز ایندیپندنت اسپریت در رشته بهترین بازیگر نقش اول، برای «هیولا»
۲۰۰۴: برنده جوایز انجمن بازیگران سینما در رشته بهترین بازیگر نقش اول، برای «هیولا»
۲۰۰۵: نامزدی بفتا در رشته بهترین بازیگر نقش اول زن، برای «هیولا»
۲۰۰۵: نامزدی جوایز برگزیده مردم در رشته ستاره محبوب زن سینما
۲۰۰۵: نامزدی گلدنگلوب در رشته بهترین بازیگر نقش مکمل زن در فیلم تلویزیونی، برای «زندگی و مرگ پیتر سلرز»
۲۰۰۵: نامزدی امی در رشته بهترین بازیگر نقش مکمل زن در فیلم تلویزیونی، برای «زندگی و مرگ پیتر سلرز»
۲۰۰۵: نامزدی جوایز انجمن بازیگران سینما در رشته بهترین بازیگر زن در فیلم تلویزیونی، برای «زندگی و مرگ پیتر سلرز»
۲۰۰۶: نامزدی اسکار در رشته بهترین بازیگر نقش اول زن، برای«سرزمین شمالی»
۲۰۰۶: نامزدی بفتا در رشته بهترین بازیگر نقش اول زن، برای«سرزمین شمالی»
۲۰۰۶: نامزدی گلدنگلوب در رشته بهترین بازیگر نقش اول زن در فیلمهای درام، برای«سرزمین شمالی»
۲۰۰۶: نامزدی جوایز برگزیده مردم در رشته بهترین بازیگر نقش اول زن، برای«سرزمین شمالی»
۲۰۰۶: برنده جایزه دستاورد نخل صحرا از جشنواره بین المللی فیلم پام اسپرینگز
۲۰۱۲: نامزدی گلدنگلوب در رشته بهترین بازیگر نقش اول زن در فیلمهای کمدی، برای «بزرگسال جوان»
۲۰۱۲: برنده جشنواره بین المللی فیلم پام اسپرینگز در رشته Chairman's Vanguard Award
۲۰۱۳: نامزدی جوایز برگزیده مردم در رشته بازیگر محبوب سینمای رمانتیک
۲۰۱۵: نامزدی جوایز برگزیده مردم در رشته بازیگر محبوب سینمای کمدی
۲۰۱۶: نامزدی جوایز برگزیده مردم در رشته بازیگر محبوب سینمای اکشن
۲۰۱۹: نامزدی گلدنگلوب در رشته بهترین بازیگر نقش اول زن در فیلمهای کمدی، برای «تالی»
۲۰۲۰: نامزدی اسکار در رشته بهترین بازیگر نقش اول زن، برای «بمبشل»
۲۰۲۰: نامزدی گلدنگلوب در رشته بهترین بازیگر نقش اول زن در فیلمهای درام، برای «بمبشل»
۲۰۲۰: نامزدی جایزه بین المللی ستاره از جشنواره بین المللی فیلم پام اسپرینگز، برای «بمبشل»
۲۰۲۰: نامزدی جوایز برگزیده مردم در رشته بهترین بازیگر نقش اول زن، برای «بمبشل»
۲۰۲۰: نامزدی جوایز برگزیده مردم در رشته بهترین گروه بازیگران، برای «بمبشل»
۲۰۲۰: نامزدی جوایز برگزیده مردم در رشته ستاره محبوب زن سینما، برای «نگهبانانی از دیرباز»
۲۰۲۰: نامزدی جوایز برگزیده مردم در رشته ستاره محبوب اکشن سینما، برای «نگهبانانی از دیرباز»
۲۰۲۱: نامزدی جوایز برگزیده مردم در رشته ستاره محبوب اکشن سینما، برای «سریع و خشن 9: سریعترین حماسه»
۲۰۲۱: نامزدی جوایز برگزیده مردم در رشته ستاره محبوب زن سینما، برای «سریع و خشن 9: سریعترین حماسه»
از مجموع 0 رای
از مجموع ۳ رای
از مجموع ۴ رای
از مجموع 0 رای
از مجموع 0 رای
از مجموع ۵ رای
از مجموع 0 رای
از مجموع ۶۱۸ رای
از مجموع ۵۳۷ رای
از مجموع ۶ رای
از مجموع ۸ رای
از مجموع ۸۳۰۴ رای
از مجموع ۲ رای
از مجموع ۲ رای
از مجموع ۵ رای
از مجموع ۱ رای
از مجموع ۳ رای
از مجموع ۴ رای
از مجموع ۱۱ رای
از مجموع ۱۸۲۷ رای
از مجموع ۵۱۱ رای
از مجموع ۷ رای
از مجموع ۵۳۹ رای
از مجموع ۳ رای
از مجموع ۴۹۹ رای
از مجموع ۶۷۹ رای
از مجموع ۴ رای
از مجموع ۶۱۸ رای
از مجموع ۶ رای
از مجموع ۱۱ رای
از مجموع ۵۳۹ رای
از مجموع ۳ رای